2015 går over i historien. I løpet av året er det registrert 175 882 besøk med 963 587 sidevisninger på elgsnes.no. Det er 7,8 % flere besøk enn i 2014. I 2015 hadde elgsnes.no gjennomsnittlig 482 besøk og 2640 sidevisninger per dag. Det laveste besøkstallet var 5. juli med 250 besøkende, mens det høyeste var 17. september med 1271 besøk. En takk til alle som har fulgt med på elgsnes.no i 2015, og vel møtt igjen i 2016!

(31.12.2015)


5 plussgrader og vind har tært kraftig på det tynne snølaget som kom andre juledag. Så nå er det nesten barmark nede på Raten, og lite snø igjen også oppover mot Storbakkan som sees i bakgrunnen. Klikk på bildet for å se en panoramaversjon.

(30.12.2015)


Ved 10-tiden i formiddag var sørhimmelen så lys at man kunne tro det var solskinn som ble reflektert fra fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Men i stedet er det et eksempel på at mørketidslyset også kan være vakkert. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon.

(29.12.2015)


Skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter fortsatt på den nyeste enga oppe på Durmålsstuva. Og siden 20. desember har antallet økt fra 7 til 10 dyr. Nysnøen gjør at reinen graver med de skarpe klauvene slik at voksepunktene på timoteien ødelegges. Klikk her for å se mer dokumentasjon av den vedvarende reinplagen her på gården.

(28.12.2015)


Vinden fra i går har stilnet, og snøen har blitt liggende. Nå er det 8 centimeter snø på målepunktet for snø- og teledybde, mens tele av betydning er det så langt bare i veiene. Men om det ikke er mye snø, varer dagslyset litt lenger, og det er ikke så bekmørkt i resten av døgnet heller.

(27.12.2015)


Fra pluss 6,7 grader i går har temperaturen falt til minus 4,2 grader i dag. Dette henger sammen med at vinden snudde fra sørvest til nordvest ved attentiden i går ettermiddag. Samtidig økte vinden på til stiv kuling. I løpet av natten økte vinden ytterligere til sterk kuling med liten storm i kastene. Selv om det kommer snø, gjør vinden at lite blir liggende. Men en slags hvit jul har det likevel blitt.

(26.12.2015)


God jul!
(25.12.2015)

Så kom julekvelden med særdeles dårlig sledeføre for julenissen. Maksimumstempersturen i dag var 5,4 plussgrader, og det lille som var av snø er nå helt borte i lavlandet. Bildet til høyre er tatt fra Rateneset mot sør. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(24.12.2015)


23. desember ble kalt tollesmessdagen etter den islandske biskopen Þorlákur helgi Þórhallsson, som ble erklært som helgen i år 1198, ikke av paven, men av det islandske Alltinget. Selv om helgendyrkelsen opphørte for lang tid siden, har navnet på dagen holdt seg helt opp mot vår tid. Tollesmessdagen er bl.a. brukt i en fortelling som er gjengitt her.

(23.12.2015)


Grytidlig i dag morges stod jordaksen vinkelrett på ekliptikken sett fra sola. Det betyr at den fra nå av begynner å dreie mot sola på den nordlige halvkule, og bort fra sola på den sørlige. Det er dette vi kaller vintersolverv eller solsnu. Forestillingen om at sola snur, går nok tilbake til en tid da kirken bannlyste folk som betvilte at sola går rundt jorda. Begrunnelsen for det geosentriske verdensbildet var teologisk, og bygde på et enkelt vers i Josvas bok der det heter at "solen stod stille".

(22.12.2015)


De siste restene av snø nede mot Vågen er borte, så med skydekke og barmark er den nest korteste dagen i året ekstra mørk. På denne tiden må man være påpasselig med å fotografere midt på dagen om man skal unngå å bruke stativ og snorutløser. BIldet viser bua i Oppsetta med husene på Raten og Ebergplassen i bakgrunnen. Bakerst i bildet sees Jamnfjellet og Toppen på Grytøya.

(21.12.2015)


I den kommersialiserte amerikanske julefortellingen kommer Santa Claus med julegavene i en slede trukket av reinsdyr. Men det var ikke julegaver reinsdyrene fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt kom med i dag. De sju reinene som beitet på og tråkket opp den nye timoteienga på Durmålstuva er erfaringsmessig bare fortroppen for en større flokk med skaderein.

(20.12.2015)


Det tok ikke lang tid før det meste av snøen var borte. Selv om temperaturen i kveld har falt ned mot frysepunktet, og strålingsfrost gjør at det dannes is på vannpyttene, meldes det om temperaturstigning og regn allerede i morgen. Og langtidsvarslet tyder heller ikke på at det blir hvit jul i år.

(19.12.2015)


Mildvær før jul er ikke noe som har kommet som en følge av global oppvarming. Så vanlig var dette at man før i tiden kalte det for kakelinna ut fra en forestilling om at mildværet skyldtes ekstra fyring i forbindelse med julebaksten. I går kveld begynte temperaturen å stige, og nå i kveld var den oppe i 5,2 plussgrader. Med regn i tillegg har mye av snøen smeltet, og på veiene er det bare is igjen.

(18.12.2015)


Det har vært mildvær og glatte veier i en lengre periode, og deretter ruskevær. I dag var det imidlertid godt vinterføre, så da måtte sjansen benyttes til å få fraktet et lass med brukt rundballeplast til mottaket i Harstad. For i morgen skal det igjen bli mildvær og regn.

(17.12.2015)


Selv om ordet pedikyr kommer fra de latinske ordene pes (fot) og cura (pleie), og altså ikke har noe med kyr å gjøre, var det nettopp ku-pedikyr klauvskjæreren drev med i dag. Etter at det ble påbudt med gummimatter som liggeunderlag for kyrne, har behovet for klauvskjæring økt. Med gammeldags klauvboks er dette arbeidet et slit, mens profesjonelt utstyr som på bildet får arbeidet til å gå unna.

(16.12.2015)


I formiddag stod snøkovet som en blåsvart vegg ute i Andfjorden. Det tok ikke lang tid før det var over oss, men først ble bildet til høyre tatt. Mørketidsbilder har en egen barsk sjarm, og lyset er på denne tiden helt spesielt - med ulike nyanser av blått som dominerende farge.

(15.12.2015)


Med lavt og tett skydekke som i dag, er det allerede ganske mørkt ved 14-tiden. Dette til tross for at snøen bidrar til å forlenge skumringsperioden. Men nå er det heldigvis bare litt over en uke til vintersolverv, eller solsnu som vi også sier.

(14.12.2015)


13. desember kalles lussinatt etter den hellige Lucia fra Syrakus som led martyrdøden under keiser Deokletians kristenforfølgelse i år 304. Nå skulle alt grovarbeid være ferdig til jul, og særlig måtte man unngå arbeid som krevde at noe roterte, f.eks. maling av korn, baking og spinning. Fra og med lussinatt var det også utrygt å være utendørs etter at det var blitt mørkt, for julreia var ute og ferdes.

(13.12,2015)


Været er ustabilt for tiden, og værspådommene på yr.no skifter fra oppdatering til oppdatering. I tillegg er mestepartene av parametrene i varslene merket som usikre eller noe usikre. I går tegnet det til å bli bra vær i dag, men i stedet ble det nordvestkuling. Dermed måtte arbeidet med å ta opp de to siste turistbåtene utsettes.

(12.12.2015)


I går ettermiddag begynte det å snø, og da det lysnet av dag, var landskapet hvitt. Det var også mindre vind og sjøburd enn det har vært på en stund, så nå var det mulig å ta i land turistbåtene. Men først måtte kjettingene legges på traktoren og båthengeren klargjøres. Og kjølesystemet på båtmotorene må også gjennomskylles med ferskvann, så bare en båt ble tatt opp før det ble mørkt.

(11.12.2015)


Etter at vi i lengre tid har hatt sørvestlige vinder med mildvær og regn, snudde vinden til sørøst, med temperaturfall som resultat. Dermed var det på tide å få telemåleren ned i jorda før markene fryser til. Konstruksjonen er ganske enkel, med et ytre rør som går en meter ned i jorda. Inni er det en gjennomsiktig slange med dybdeskala. Slangen er fylt med vann tilsatt en spesiell blåfarge som blir blank når vannet fryser. Dermed er det mulig å lese av teledybden når slangen dras opp.

(10.12.2015)


Selv om det er barmark her på Elgsnes, ligger snøen til fjæra på vestsiden av Kvæfjorden. Grunnen til at snøen legger seg senere her må være at Elgsneshalvøya er smal, slik at havtemperaturen får større innvirkning på temperaturen også på landjorda enn hva som er tilfelle der det er strandlinje bare på en side.

(09.12.2015)


"Gud kan et blekk av stormen gjære" sa de gamle. Etter kraftig vind i går kveld og første del av natten, spaknet vinden. Og da det lysnet av dag, var det nesten vindstille. Bare tungalda skapte drag langs strendene og minnet om uværet som var.

(08.12.2015)


I dag har det vært urolig vær med vind mellom sørvest og nordvest. Fram til klokken 18 var det liten kuling med stiv kuling i kastene, mens vinden deretter økte på til stiv til sterk kuling med full storm i kastene. Bildet til høyre ble tatt før "han kom med han" som vi sier på nordnorsk, men den mørke kovbaken ute i fjorden bar bud om at mer vær var i vente.

(07.12.2015)


I dag har det vært tett skydekke og mye regn. Da bildet til høyre ble tatt kl. 13, var veilysene igjen tent etter å ha vært avslått en kort stund midt på dagen. I løpet av formiddagen kom det 18 millimeter nedbør, og totalnedbøren i dag ble 26 millimeter. Ikke mye i forhold til hva som har kommet på Sørvestlandet, men mye i forhold til hva vi er vant med.

(06.12.2015)


Bildet til høyre er tatt fra Raten oppover mot Gården på andre siden av Vågen. Huset til venstre i bildet ble kalt Andreastua etter den siste som bodde der, men ble bygd av Bertel Ursin Hartvigsen (1804 - 1878). De andre bygningene på bildet er Mekkalfjøsen og Mekkalstua med navn etter Mikal Kristiansen (1862 - 1948), som i 1895 flyttet fra Meløyvær til Elgsnes.

(05.12.2015)


Fra i natt har det vært sørvestlig vind med opp til sterk kuling i kastene, men utover ettermiddagen har vinden spaknet til bris. Til tross for vindretningen har det bare kommet en millimeter nedbør siste døgn. Bildet er tatt fra Øverlandet nedover mot Gården og deler av Vester-Raten.

(04.12.2015)


En snøeling passerte Elgsnes i dag, men snøflakene tinte straks de traff bakken. Bygen fortsatte innover Toppsundet, og snøgrensen ble lavere og lavere dess lengre inn i sundet den kom.

(03.12.2015)


Temperaturen holder seg på plussiden, og selv om det er strålingsfrost nattestid når det er klarvær, er det med unntak av veiene omtrent ikke tele i jorda. Og nå meldes det om mer sørvestlig vind og regn, så da vil temperaturen erfaringsmessig også stige.

(02.12.2015)


Selv om det er en god stund siden sola forsvant bak fjellene for i år, er det nå den virkelige mørketiden begynner. Først nå er sola så lavt på himmelen at den ikke hadde nådd over horisonten om det hadde vært hav mot sør. Men nå er det bare tre uker til solsnu, og fra da av blir det raskt lysere. Kanskje kommer det også snø som blir liggende, for det hjelper godt til med å gjøre daggløttet litt lenger.

(01.12.2015)