Velkommen til elgsnes.no

Denne siden er en nyhetsside der det blir fortalt om vær og vind, samt store og små hendelser på gården. Innholdet vil derfor stadig skifte. I menyen til venstre finner du sider med mer statisk informasjon.


Den første høststormen nådde ikke inn til kysten her nord. Men vinden må ha vært sterk ute i havet, for tungalda har slått hardt mot fjæra i hele natt og langt utover dagen i dag. Sjøburden har virvlet opp så mye finmasse fra sandfjæra at store deler av Vågen var melkehvit i ettermiddag.

(23.10.2019)


Den første snøen ble ikke liggende lenge, for allerede i går hadde den begynt å tine. Og i dag var snøen helt borte i lavlandet. Og godt er det, for det er fortsatt mye utearbeid som må gjøres før man er klar til å ta imot vinteren. Selv om man vet at vinteren er på vei, kommer den likevel som julekvelden på kjerringa. Helst skyldes nok det at man alltid har mer å gjøre enn man rekker over.

(22.10.2019)


Det er nå 101 år siden den første telefonlinja ble bygd hit ut. Den gang var det en enkel ståltråd og jord som den andre lederen. Siden ble det bygd ny linje med to kobbertråder og partsabonnement med to telefoner på samme linja. I nyere tid ble det så hengt opp kabel med mange ledere slik at alle som ville, kunne få egen telefon. Men det er en tid for alt, og nå er det ikke lenger noen som bruker fasttelefon her ute. Derfor kom det en latvier hit i dag og rev linja på oppdrag for Telenor.

(21.10.2019)


Selv med bare en centimeters snødybde får landskapet et vinterlig preg. Bildet er tatt like ved der Kattbekken rant over veien før det ble sprengt veigrøft og lagt stikkrenne for å lede vekk vannet. Bildet viser Gårdsveien oppover mot Storbakkan der bebyggelsen kan skimtes i bakgrunnen.

(20.10.2019)


I dag kom det snø også i lavlandet. Selv om det bare var et lite him, var det tilstrkkelig til at gårdsveien ble hvit. Selv om snø på denne tiden var vanlig for noen tiår siden, er det faktisk nå ni år siden sist. Men snøfall i slutten av måneden er fortsatt ganske vanlig. Uansett - denne snøen blir ikke liggende. Det e først trie snyen som bli ligganes, sa de gamle. Nå til dags kan snøen tine bort både fire og fem ganger før den blir liggende.

(19.10.2019)


Etter en tid med klarvær, lite vind og temperaturer like over frysepunktet, kom nordavinden inn i ettermiddag med temperaturstigning og regn. Bildet ble tatt ved 18-tiden, og med overskyet vær hadde mørket alt begynt å falle på.

(18.10.2019)


Sola står lavt på himmelen, og går ned stadig tidligere. Etter solnedgang er vesthimmelen vakker, men lyskontrasten mellom himmel og landskap er så stor at det øyet ser vanskelig lar seg gjenskape på et bilde. Derfor er dagens bilde tatt i nordvestlig retning der det var mindre forskjell i lysintensitet mellom himmel og lanskap.

(17.10.2019)


I kveld serverte Nils Arthur Gjeitanger fra Bark spiseri og bar middag i Ørnulfnaustet. Dette var et arrangement for at filmteamet fra Høgskulen i Volda skulle gjøre opptak som forhåpentligvis kan brukes i markedsføringen. På bildet er Nils Arthur i ferd med å gjøre klar maten mens fotografene filmer arbeidet.

(16.10.2019)


I går ble primstaven snudd med vintersiden ut, og dagene 14. - 16. oktober ble kalt vinternettene. I år passet betegnelsen bra, for i dag krøp snøen nedover i fjellsidene, og den ble sågar liggende langt ned i Elgsnesmarka. Fortsatt holder temperaturen seg på plussiden i lavlandet, men strålingsfrost gjør at det nå fryser på.

(15.10.2019)


I ettermiddag kom en gruppe mediastudenter fra Høgskulen i Volda hit. De skal bo i gjestehuset til fredag og ta bilder og video i Harstad-området. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Høgskulen i Volda og Visit Harstad, og forhåpentligvis vil dette gi markedsføringseffekt også for Elgsnes gård.

(14.10.2019)


I dag morges dro de siste fisketuristene, så selv om sola skinner og havet ligger flatt, er det slutt på fisketurismen for i år. Erfaringsmessig kommer det ikke fisketurister etter 15. oktober, så derfor stenger vi for booking etter den datoen. Men Elgsnes gård er blitt så populær som destinasjon at det kanskje er verd å prøve å holde åpent for booking litt lenger.

(13.10.2019)


Ørnulfnaustet trengte sårt til maling, så i dag kom Achmed fra Hinnøya renhold hit for å male naustet. Sør, øst og nordsiden av naustet har nå fått ett strøk maling. På vestsiden, som har vært mest utsatt for kombinasjonen av sol, vær og vind, må det først skftes en god del veggbord før det er noen vits i å male. Om dette blir ferdig i høst, avhenger av været framover.

(12.10.2019)


Det er høytrykk, og sol fra skyfri himmel. Og vinden har også spaknet, så høstværet er upåklagelig. Men klarværet nattestid gjør at det blir strålingsfrost. Så det er is på sølepyttene og rim på bilvinduene om morgenen. - Ja, nu veit vi ka vei det går, sa de gamle.

(11.10.2019)


I år er det uvanlig mye røyskatt å se. Det henger trolig sammen med at det i fjor krydde av vånd. Men i år har våndbestanden kollapset, så det er smalhans for alle røyskattene. Under arbeid i Ørnulfnaustet kom røyskatta på bildet på besøk. Den lette høyt og lavt etter noe spiselig, og det var faktisk noen smuler igjen etter den treretters middagen som ble servert for internasjonale journalister sist søndag.

(10.10.2019)


På planen for i år stod renovering av Krambua i Normangården for å lage spisestue, samt bygging av et turisttoalett av høy standard i forbindelse med naustet som er tatt i bruk til turistformål. Arbeidet er fullført for en god stund siden, og i dag var Marius Nilsen fra Harstad kommune her for å sjekke at arbeidet er gjennomført etter planen. Når han har sendt rapport til Innovasjon Norge, kan resten av innvilget lån og tilskudd til prosjektet utbetales.

(09.10.2019)


I formiddag passerte hurtigruten MS Nordnorge Elgsnes på sør og satte kurs for Risøyhamn. På Ringskjæret nærmest hadde en flokk måser slått seg ned, mens fjellene i bakgrunnen ligger på Andøya.

(08.10.2019)


"Min bue setter jeg i skyen,
og den skal være et tegn
på pakten mellom meg og jorden."

Genesis 9.13

(07.10.2019)


Det har vært en hustrig dag med nordvestlig vind og regnbyger. Så spådommen om at fint vær 4. oktober gir fint vær hele måneden synes dermed ikke å stemme. Men når snøen blir liggende i fjellene og løvet har blåst av skogen, pleide som regel været å roe seg. Men klimaendringene gjør været mindre forutsigbart, så gamle værsannheter står for fall.

(06.10.2019)


På nordsiden av Ratefjøsen er det ei stor fylling med stein som er soldet ut av jord som er fulldyrket. Dagens bilde er tatt derfra og oppover mot innmarka og begyggelsen ovenfor Vågen. Fra venstre ses huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet, husene på Storbakkan, og helt til venstre husene nede i Gården.

(05.10.2019)


I kirkekalenderen heter denne dagen St. Frans etter Frans av Assisi som grunnla Franiscanerordenen i år 1209. Ordensbrødrene kunne ikke eie noe, og måtte livnære seg ved tigging eller sin egen arbeidskraft. Hos oss ble disse munkene kalt gråbrødre fordi de gikk med grå kapper. Godt vær denne dagen gir godt vær hele måneden heter det over hele landet.

(04.10.2019)


Vinden som var tidligere i uka, fikk fart på løvfallet oppover i Elgsnesmarka. "Han gjer sæ ikkje førr han har fådd lauve av skogen" pleide de gamle å si. Så da kan vi kanskje vente oss en ny kuling som skal blåse løvet av skogen også i lavlandet.

(03.10.2019)


Den kraftige vinden fra nordøst spaknet utover dagen, og med sol fra nesten skyfri himmel, ble det en riktig trivelig høstdag. Bildet er tatt fra Rateveien ved Ebergplassen og nedover mot Raten. Bygningene på bildet er fra venstre Ørnulfnaustet, Ratefjøsen og Turisttoalettet. På andre siden av Toppsundet ligger gården Alvestad og grytlandsfjellene med snø på toppene.

(02.10.2019)


I en lengre periode har det vært lite vind, så skogen har beholdt det høstfargede løvet. I går og i dag har det imidlertid vært kraftig vind fra nordøst. Men vind fra denne retningen tar bare skikkelig på Toppsund-siden, så langs veien fra Storhågen til Ratesommarfjøssletta er høstløvet fortsatt på trærne.

(01.10.2019)


Det har vært snø i fjellene en god stund nå, men først i dag var det hvitt på toppen av fjellet Elgen sør for gården. Fjellet er 534 meter høyt, så da lå snøgrensen anslagsvis på 450 meter over havet. En tommelfingerregel er at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 høydemeter, og det passer bra med en registrert temperatur på 3,4 grader et lite stykke over havnivå.

(30.09.2019)


Reiselivsorganisasjonene, ofte i samarbeid med Innovasjon Norge, arrangerer jevnlig turer for utenlandske journalister som skriver for reiselivspublikasjoner. I kveld hadde Visit Harstad booket middag for en slik gruppe i naustet her på gården. Det har også tidligere vært slike middager her, men nå har vi i tillegg fått på plass presentable toalettforhold.

(29.09.2019)


Når plantene skal forberede seg til vinteren, trekkes klorofyllet ut av bladene og grunnfargen kommer til syne. Dette skjer fordi klorofyllet inneholder nitrogren som er det viktigste av makronæringsstoffene, og samtidig er en minimumsfaktor for plantevekst. Bare vekster som har nitrogenfikserende bakterier på røttene, som for egsempel or, kan tillate seg å sløse med nitrogenet og felle grønne blader.

(28.09.2019)


I dag har det vært solskinn fra skyfri himmel. Og når sola skinner, blir høstfaregene ekstra vakre. Fargeprakten spenner over det meste av spektrets fargeskala. Det er bare det kortbølgede blå lyset som ikke er representert. Men en knallblå himmel i bakgrunnen sørger for at hele fargeskalaen fra kortbølget blått lys til langbølget rødt lys er med i bildet.

(27.09.2019)


Reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt går fortsatt på ulovlig innmarksbeite her på Elgsnes. Heldigvis er nå graset pakket i rundballer. Men reinkalven prøvde seg i dag på rundballene. Så langt har den ikke lært seg tekniikken med å ødelegge rundballene, Men den skal tidlig krøkes som god skaderein skal bli, så snart er den vel fullbefaren også i dette skadeverket.

(26.09.2019)


I dag ble graset som ble slått i går, presset til rundballer. Dagen startet med oppholdsvær, men etter hvert var det yr i luften. Til å begynne med var det ikke mye, men utpå dagen ble det mer yr enn godt er under rundballepressing. Når man er avhengig av leiepressing, blir det ikke alltid ideelle forhold. Men nå er ihvertfall arbeidet gjort, så da gjenstår bare å kjøre sammen rundballene.

(25.09.2019)


På grunn av mye regn har håslåtten stadig blitt utsatt. Men i dag var endelig Sigurd fra Hemmestad her og slo ned graset på alle skiftene som var gjødslet for to gangers slått. Selv de områdene som var fullstendig brunsvidde under den lange tørkeperioden i juli og august hadde kommet seg bemerkelsesverdig godt.

(24.09.2019)


I dag morges var det et tynt islag på vannet som hadde samlet seg opp på presenningen bak på pickupen. Minimumstemperaturen i natt var pluss 2,0 grader. Men med klarvær og vindstille, samler den kaldeste luften seg i daler og søkk, noe som gjør at temperaturen her er lavere enn den generelle lufttemperaturen. Og vannet hadde allerede laget et søkk i presenningen på bilen.

(23.09.2019)


I Rateskogen vokser det ikke bare bjørk, men også rogn, vier, selje og osp av ulike varieteter. Derfor spenner høstfargene over et vidt spekter av fargenyanser. Og fargeprakten på bildet er bare begynnelsen. Når ospa skifter farge til alt fra knallgult til rødt, blir skogen enda mer severdig.

(22.09.2019)


Dagen ble kalt mattismesse om høsten etter apostelen og evangelisten Matheus. Primstavmerket var som oftest ei øks, noe som ble sett på som et tegn på at det var på høy tid å lauve. Et annet primstavmerke var hest og støvel, noe som ble tolket til at det nå var regntid, og man helst måtte ri for å komme seg fram. Det har regnet en god del i dag, men som bildet viser, kom det også hvit nedbør.

(21.09.2019)


I natt var temperaturen nede i 3,7 grader og snøen kryper lengre nedover i fjellene. Som sedvanlig ligger det mer snø i fjellene på vestsiden av Kvæfjorden enn her. Det bør ikke være kaldere der, for det varmere vannet fra Golfstrømmen går som regel innover på den siden av fjorden. Så forklaringen må være at bygeskyene som treffer Kvæfjordalpene, løftes opp og avgir nedbøren i form av snø.

(20.09.2019)


Fisketuristene som har bodd i gjestehuset siste uken, dro tidlig i dag morges. Så fram til neste gruppe kommer ved 18-tiden, ligger alle turistfiskebåtene i havn. I dag har været vært rufsig, med vind, regn og sludd, så forholdene for fiske har uansett ikke vært særlig gode.

(19.09.2019)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør.
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

(18.09.2019)


Etter nok en finværsdag dukket det opp altocumulusskyer på vesthimmelen. De oppstår ved at store luftmasser heves og blir kondensert til skyer, og er som regel tegn på at et frontsystem nærmer seg. Det stemmer bra med værmeldingen som i dag bygger på langt mer sofistikerte metoder enn å "se i været" som sammen med barometer var hva man hadde å holde seg til før i tiden.

(17.09.2019)


Selv om temperaturen bare nådde 10,9 grader, var det vindstille og solskinn, og dermed en veldig fin høstdag. Bildet til høyre er tatt fra Rateveien nedenfor Ebergplassen over mot Vester-Raten. Fjellene i bakgrunnen er en del av Andøya, fra Å til Dverberg.

(16.09.2019)


Skyggene blir lange og skogen gulner. Det er så definitivt høst. Temperaturen har vært variabel denne uka, med maksimumstemperatur på 18,0 grader på onsdag og mimimumstemperatur på 4,1 grader sist natt. Men til nå har det ikke vært snø på fjelltoppene her i området.

(15.09.2019)


Dagen kalles korsmesse til minne om at Kristi kors ble gjenreist på Golgata på denne datoen i år 629. Viktigere i det gamle bondesamfunnet var at nå skulle kornet være i hus, og alle grinder kunne fjernes. Nå regnet man at den egentlige høsten begynte, så kanskje var dette begynnelsen på en høstmåned i førkristen tid. Ihvertfall begynner naturen nå å bære preg av at det er høst.

(14.09.2019)


Jordprøver er et viktig grunnlag når gjødselbehovet skal beregnes. Det er nå åtte år siden det sist ble tatt jordprøver på eiendommen, så da var det på tide med oppdaterte prøver. Derfor var Ingvild Lauvland Høie fra Norsk landbruksrådgiving her i dag og tok jordprøver på i alt 20 skifter.

(13.09.2019)


Da Normangården nede på Raten ble totalrenovert utvendig på 1990-tallet, ble det brukt bord som taktekking på bislaget, og for å øke holdbarheten ble det brukt trykkimpregnert virke. Men til tross for det, har det likevel begynt å gro mose på taket, så impregneringssaltene er nok blitt utvannet i løpet av de vel 20 årene som har gått.

(12.09.2019)


I dag har vi hatt den rene "Indian summer" med solskinn, mild landvind og pluss 18 grader i skyggen. Men det er nok ikke et uttrykk for klimaendringene, for dette er ikke noe nytt. Med høytrykk i øst og lavtrykk i vest, blåser milde vinder fra sør helt opp til oss som bor i sørhellingen av nordpolen.

(11.09.2019)


Høstfargene har så smått begynt å vise seg. At rogna på bildet er blitt gul skyldes imidlertid at den står på grunnlendt mark og ikke fikk nok vann under den lange tørkeperioden i juli og begynnelsen av august. Siden har vi fått rikelig med nedbør, men da var det for sent for dette treet. Engene som var avsvidd, har derimot blitt grønne igjen, selv om det neppe blir nok tilvekst til at det blir noe å høste der.

(10.09.2019)


Reinsdyr skal benytte beitene i fjellet, men i Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter reinen mye på innmakra til bøndene. Her på Elgsnes er det ekstra ille, for reinen går på ulovlig innmarksbeite snart hele året. Reinkalven på bildet er født og har vokst opp utelukkende på innmarka. Det er ikke slik reindrift skal være!

(09.09.2019)


Dagens bilde viser halve Ringskjæret til venstre og Litjeknausen til høyre. Bakerst i bildet ses fjellene på Andøya rett over fjorden. Åseåsen trer tydelig fram til venstre i bildet fordi det går en byge bakenfor og innover i Roksdalen. Innenfor billedrammen ligger bygdene Åse, Ånes og Å. Det må være landets største konsentrasjon av stedsnavn som begynner med Å.

(08.09.2019)


I det siste har vi hatt problemer med å få inn signalene fra TV-satelitten Astra, og da vi ikke greide å løse problemet på egen hånd, ble servicemannen fra Canal Digital tilkalt. Han fant en optimal plassering og satte opp en større parabolantenne der. Så nå er satelittsignalene i gjestehuset bedre enn noen gang.

(07.09.2019)


Så langt i september har det regnet mer eller mindre hver dag, og i dag kom det 13 millimeter nedbør. Mens vi etter førsteslåtten sukket etter regn, har vi nå fått mer enn nok for grasveksten. Men etter en usedvanlig tørr sommer, er det nok fortsatt behov for tilsig til vannmagasinene til strømforsyningen før nedbøren går over til snø.

(06.09.2019)


Det har vært uvanlig lite folk nede på sandfjæra i flere måneder nå, og ikke bare på regnværsdager som i dag. Selv om det ikke har vært veldig varmt i sommer, har vi hatt mange fine dager i juli og første halvdel av august som normalt ville ha lokket folk til Elgsnessanden. Mest sannsynlig er det stengingen av veien i Aunfjellet i forbindelse med sikringsarbiedene der som har gjort at folk har vært forsiktige med å dra hit ut.

(05.09.2019)


Bildet til høyre ble tatt i kveld fra Ebergplassen og nedover mot Raten. Midt i bildet ses Ørnulfnaustet og turisttoalettet. Bakenfor skimtes taket på Ratefjøsen, mens Ratenaustet og Normangården er skjult bak vegetasjonen. Helt i bakgrunnen ses grytlandsfjellene.

(04.09.2019)


Som barn ble skjell til lekebuskap der haneskjell var hest, kuskjell var ku, blåskjell var geit, sandskjell var gris og albueskjell var katt. I tillegg var ulike typer små, hvite skjell sauer og lam. Da det for en stund siden bodde familier med barn i gjestehuset, ble det samlet skjell som de la igjen på et bord ute. Men siden det ikke var kystfolk, hadde de neppe tradisjon for å leke med skjellene slik vi gjorde.

(03.09.2019)


Ifølge forfatteren av Trondenes bygdebok, Trygve Lysaker, er den ærverdige Normangården nede på Raten fra 1723. Bygningen er imidlertid satt sammen av to tømmerhus og noe bindingsverk. Den nordligste delen som består av Nordstua og Nordsalen, har en gang i tiden vært et høyt og smalt hus med dør i fronten. Det kan derfor opprinnelig ha stått i en husrekke i Trondheim og blitt fraktet nordover av tronhjemsborgerne som bygde handelsstedet på Raten.

(02.09.2019)


1. september kalles kvernknarren og var en viktig merkedag for høstværet. Regnet det på kvernknarren, ble det en våt høst med nok vann til å få malt kornet på flomkvernene rundt i bygdene. I dag har været vært vekslende, med overskyet, solskinn og litt regn mot kvelden. Om fortsettelsen blir likedan, blir det en helt normal høst.

(01.09.2019)


Så går sommeren mot slutten. Men selv om dagene er blitt kortere, er det fortsatt fine temperaturer. I dag var maksimumstemperaturen 16,5 grader, og tidligere i uka var temperaturen godt over 20 grader. Men høsten ligger nok på lur, og ifølge meteorologene er allerede en kaldfront på vei.

(31.08.2019)


Lyset endrer seg mot kveld, og selv om kameraet kompenserer for mindre lys, skjer det noe med fargegjengivelsen. Når det er mye blått himmellys samtidig som himmelen er gyllen mot horisonten, blir belysningen en blanding av kortbølget og langbølget lys, mens det er mindre av lys fra resten av spekteret.

(30.08.2019)


To spesielle skruer til dekslene på varmtvannsberederen i turisttoalettet var blitt borte under arbeidet, så vi har ventet på å få nye. I dag ble dekslene montert, og plata som dekker rommet bak toalettet ble lagt på plass. I går var malerjobben ferdig, så dermed er prosjektet med å bygge turisttoalett å anse som så og si ferdig. Det som fortsatt gjenstår, er å fylle litt mer pukk rundt grunnmuren, men det er ingen stor jobb.

(29.08.2019)


Blomstringsperioden for geitramsen går mot slutten. Blomstringen starter nederst og fortsetter oppover stilken til den når toppen der blomstringen tar slutt. Humla til venstre i bildet var på en rask visitt, men fant fort ut at her var det ikke mer næring å hente. Blomstringssesongen går mot slutten, så det vinterforrådet som humlene ikke har samlet opp til nå, blir det vanskelig å fylle opp heretter.

(28.08.2019)


Ryllik (achillea millefolium) har slik det latinske navnet antyder, mange små blomster som står tett i tett. Dette er en gammel medisinplante som ble brukt mot en lang rekke lidelser, helt fra fordøyelsesproblemer til solbrenthet. Også mer alvorlige lidelser slik som hjertekrampe og blødninger ble behandlet med ryllikblomsten. Ryllik ble til og med brukt som tilsettingsstoff under ølbrygging.

(27.08.2019)


I dag har det vært yr og småregn, men også perioder med oppholdsvær. Nå er det ikke bare skogen som begynner å gulne, men også været er blitt mer høstlig. Hunddagene tok slutt for tre dager siden, og da var det slutt på sommeren slik man regnet årstidene i førkristen tid. For nå hadde første haustmánaðr alt begynt.

(26.08.2019)


Det har vært en våt dag med alt fra yr, regnbyger og styrtregn. Da det stod på som verst, rant det vann i strie strømmer langs gårdsveien. Nede på Raten er det stille nå i ettermiddag, for svenskene dro i formiddag, og den britiske gruppen kommer først i morgen.

(25.08.2019)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner -
først blir de ild, så blir de sne,
og siden gamle menner.


(Inger Hagerup)

(24.08.2019)


Dagen kalles Zakæus og er siste hundedagen. Nå er sommeren over, og høsten står for døren. Et vanlig utsagn var at om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Selv om det ikke kom nedbør av betydning i dag, har vi i det siste hatt bra med regn. Dette var etterlengtet, for juli og første halvdel av august var eksepsjonelt tørr.

(23.08.2019)


I år har det vært lite folk på sandfjæra her på Elgsnes, selv på finværsdager. Dette henger sammen med sikringsarbeidet i Aunfjellet som har medført veistenging. For folk som ikke følger med på vegvesen.no, og som heller ikke har meldt seg på for SMS-varslig av stengetider, har det vært vanskelig å holde seg orientert om når veien er åpen. For skiltene som er satt opp, gir bare informasjon om at veien er stengt.

(22.08.2019)


Turistene som har vært her siste uke, dro i dag morges. Og neste gruppe kommer ikke før i morgen. Derfor ligger alle båtene i havna samtidig. Det har ikke skjedd ofte i løpet av årets turistfiskesesong. Totalt er det booket over 1300 gjestedøgn denne sesongen, og det meste er også solgt for neste års turistsesong.

(21.08.2019)


Det tørre været fra førsteslåtten og fram til sist søndag fikk graset til å sture, handelsgjødsla ble ikke oppløst, og nede på Storåkeren var det helt brunsvidd. Men på søndag åpnet himmelens sluser seg med lyn, torden og ei skikkelig rotbløyte. Mer skulle det ikke til før det igjen begynte å grønnes nede på Storåkeren. Det er for sent til at det kan bli noen andreslått der, men forhåpentligvis blir det fart på gjenveksten på jorder som ikke var avsvidd.

(20.08.2019)


Når det er overskyet som nå, er det allerede temmelig mørkt ved midnatt. Men fortsatt er den teoretiske daglengden vel 17 timer, mens det er dagslys i vel 20 timer. Og periodene for skumring og demring rekker fortsatt sammen, så helt mørkt er det ennå ikke.

(19.08.2019)


Det nærmer seg lokalvalg, og da skal det asfalteres. Så grusbåtene går nå i skytteltrafikk til asfaltverkene. I dag morges passerte MS Barents Ocean Elgsnes på vei fra pukkverket i Lødingen vestbygd til asfaltverket på Snærneset på Skjærstad. Den som står til rors er nok lokalkjent, for det er langt fra alle disse båtene som går innerleia på vestsiden av Elgsnes.

(18.08.2019)


Skaderein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har betiet ulovlig på innmarka her på gården siden 3. desember i fjor. Da hadde vi vært kvitt skadedyrene siden 16. august. Så nå ser det ut til at skadedyrsesongen blir utvidet.

(17.08.2019)


Bildet til høyre er tatt fra Raten og i sørvestlig retning. Fra venstre i bildet kan man se huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet og lengre bak bebyggelsen på Storbakkan. Bakenfor der igjen ses Nonshågen, og helt bakerst til venstre ses Hovmannsitaksla og Elgaksla.

(16.08.2019)


I dag var snekkerne fra Bjørn bygg her og gjorde ferdig de siste detaljene på toalettbygget som er reist i tilknytning til naustet som er innredet med bord og benker for servering av middager og lignende, og som ly for nordlysturister. Mer om naustet finner du her .

(15.08.2019)


Å tilhøre de steinrike er ikke bestandig en fordel, særlig når "rikdommen" består av millioner av småstein. Steinen på Bubergsletta ble først ranket med steinrive og deretter kjørt bort med steinsvans. Så ble det sloddet, sådd og tromlet. Og til slutt måtte steinen plukkes for hånd. Men nå er jobben gjort, så dermed kan regnet komme. På bildet tømmer Stephan siste steinbøtta på traktorhengeren.

(14.08.2019)


Også i dag har vi hatt solskinn og temperatur opp mot tjue grader. Men utpå ettermiddagen kom skodda sigende. Da bildet ble tatt, var fjellet Elgen innhyllet i tåke, mens Grytlandsfjellene fortsatt stakk opp over tåkehavet. Men ikke lenge etter lå skodda lavt overalt rundt oss. "Han tålte ikkje varmen", var tidligere et vanlig utsagn når dette skjedde.

(13.08.2019)


Nå er det så tørt at trær som vokser på grunnlendt mark, begynner å gulne og til og med visne. Rogna til venstre i bildet har framskyndet modningen av bærene på grunn av tørkestresset, mens den til høyre alt er klar for løvfall.

(12.08.2019)


Det har vært mange solskinnsdager i det siste, men i dag har det faktisk vært overskyet vær. I formiddag kom det til og med noen regndråper, men så tørt som det er nå, må det til helt andre nedbørsmengder for å gi ei skikkelig rotbløyte.

(11.08.2019)


Nede på Storåkeren består jorda av sand og silt med innslag av skjellsand. Før i tiden var dette den mest årvisse kornåkeren i hele området. Til gras er avlingen imidlertid variabel. Når det er kaldvær og regn, og avlingen slår feil på myrene, bærer Storåkeren godt. Men i tørrvær som nå, svis graset av.

(10.08.2019)


Selv om nordhimmelen er lys etter solnedgang, skal det bare noen skyer til for at skumringen blir merkbar. Daglengden er i dag på 18 timer og 49 minutter, og daglengden avtar med vel ti minutter per dag.

(09.08.2019)


Etter en uvanlig våt vår og forsommer, har juli og så langt i august vært svært tørr. Her på Elgsnes er det faktisk bare registrert to millimeter nedbør siste 30 døgn. Så området som sto under vann tidligere i sommer, ser nå ut som et afrikansk katastrofeområde. Førsteslåtten ble middels, men om det ikke snart kommer regn, blir det ingen andreslått i år.

(08.08.2019)


Snuplassen nede i Oppsetta er populær som overnattingsplass for bobilturister fra fjern og nær. Egentlig er det ikke lov med slik bruk av snuplassen, men siden det er lenge siden rutebussen gikk hit ut, er det ingen som klager. I år har det imidlertid vært færre bobiler enn vanlig på snuplassen, og det skyldes nok at veien i Aunfjellet er stengt det meste av tiden som følge av rassikringsarbeid.

(07.08.2019)


Stemorsblomstene som ble plantet på familiegravstedet tidligere i år, hadde tålt varmen dårlig. Tidligere rektor ved hagebruksskolen på Rå, Johan Auranaune, pleide å si at stemorsblomsten er som nordlendingen, den trives best mellom 8 og 12 grader. Så i dag ble stemorsblomstene erstattet med mer varmekjære planter.

(06.08.2019)


Nå går sola ned ved halvellevetiden om kvelden, eller ved halvtitiden om vi regner etter normaltid. Egentlig går sola ned i Andmyran på Dverberg, men i kveld lå det skyer nær horisonten, så bildet ble tatt litt tidligere.

(05.08.2019)


I ettermiddag var det as med stor ansamling av måse utenfor Johannes Olsa-odden, Ringskjæret og Litjeknausen ytterst i Vester-Raten. Ut fra spetakkelet til måsen, er det grunn til å anta at det var sildeyngel som større fisk hadde jagd opp mot havflaten slik at måsen kunne forsyne seg.

(04.08.2019)


Naustet på bildet kalles Ørnulfnaustet etter han som bygde det. Det brukes ikke lenger som båtnaust, men til servering av middager og lignende til grupper inntil 38 personer. Bygget til høyre i bildet er et toalett av høy standard som kan benyttes av gjestene i naustet.

(03.08.2019)


Bildet viser utsikten fra snuplassen i Oppsetta. Nærmest ligger sjøbua som tilhører bnr. 4, og på andre siden av Vågen bebyggelsen på Raten og Ebergplassen. Bakerst i bildet ser man Jamnfjellet og Toppen på Grytøya, og Nona som så vidt stikker opp bak Toppen.

(02.08.2019)


I kirkekalenderen kalles 1. august Petri vincula og er en minnedag for apostelen Peters fangenskap. I folketradisjonen ble dette til Per Vinkel, og som ellers ble dagen husket lenge etter reformasjonen fordi det var en merkedag for været. I "Norsk Folkekalender" fra 1848 het det at om det regner denne dagen, vil det fortsette i tre uker. Selv om det skyet over etter at dagens bilde ble tatt, kom det ingen nedbør. Så da kan vi vel gå ut fra at det blir lite nedbør før mot slutten av hundedagene.

(01.08.2019)


Geitramsen (chamaenerion angustifolium) står i blomst. Som barn pleide man å lage bukett av geitrams og gi til Anna på Raten på hennes fødselsdag 7. august, så geitramsen er ikke mye tidligere ute i år enn på 1950-tallet. Men det skyldes vel helst at vi i år har hatt en kald vår og forsommer.

(31.07.2019)


Juli nærmer seg slutten, og mens juni var våt og kald, har juli vært varm og tørr. Det har vært perfekt vær for å høste graset, men nå hadde det vært fint med litt regn for å få fart på gjenveksten. Jordet i forgrunnen ble slått for sytten dager siden, men fortsatt er det sparsom gjenvekst.

(30.07.2019)


Olsok var en viktig merkedag for været, og en våt olsok varslet en våt høst. "Er olsokdagen våt, skal bonden hauste med gråt" het det. Så at det har vært solskinn i dag fra skyfri himmel, burder derfor borge for en fin høst.

(29.07.2019)


Kaldt og regnfullt vær tidligere i sommer gjorde at graset på taket på Normangården nede på Raten holdt seg grønt lenge. Men nå har vi hatt tørrvær i det meste av juli og i tillegg varme den siste tiden, så da har graset på taket visnet.

(28.07.2019)


Etter at skodda lå tykk i hele formiddag, fikk sola ovetaket utover dagen, eller "han skein han av" som vi pleide å si. Da bildet ble tatt nå i kveld, var det bare noen få mennesker igjen på sandfjæra, mens det var langt flere tidligere på ettermiddagen. Ja, selv i formiddag kunne man skimte mennesker som beveget seg i tåkehavet nede på stranda.

(27.07.2019)


I dag nådde temperaturen 19,0 grader, og da kom først solgangsbrisen, og da vinden spaknet til kvelden, kom havskodda sigende. "Han tålte ikkje varmen" var et vanlig utsagn om slike situasjoner. Meteorologene har en mer sofistikert forklaring om varmeforskjeller og kondensering, men utfallet er uansett det samme.

(26.07.2019)


Etter at det tidligere i måneden var vedvarende kald nordavind, har i det siste temperaturen steget, og vinden spaknet. Og i kveld lå Andfjorden speilblank, noe som ikke skjer så ofte. Vinden vi har hatt de siste dagene, har vært på sørligkanten og derfor av det milde slaget.

(25.07.2019)


I kveld passerte frakteskuta MS Kyst Elgsnes på vei med last fra pukkverket i Blokken til Harstad. Båtene som går i denne fraktefarten er lett kjennelige på at de har en gravemaskin på dekk. MS Kyst passerer Elgsnes tidt og ofte, så den er særlig lett å kjenne igjen.

(24.07.2019)


I dag har det vært vindstille og temperaturen nådde 21,2 grader i ettermiddag. Med høy luftfuktighet og solskinn kjentes det ekstra varmt. Selv om det ikke er mye til temperatur sammenlignet med lengre sør i Europa, så ble det en stor overgang fra en lang periode med temperaturer som så vidt viste tosifrede verdier.

(23.07.2019)


Det begynner så smått å bli litt grønnfarge på de høstede engene, men det må nok regn til for å få fart på grasveksten. Om våren gjødsles det ved bruk av stikkstenger, mens overgjødslingen skjer etter synlige kjørespor. Derfor må gjødslingen nå utstå til det er mulig å se traktorsporene i enga.

(22.07.2019)


Det ble ikke noe farvel til midnattsola, for det var overskyet på nordhimmelen i kveld. Men mot nordvest var det åpning i skydekket, noe som fargela hav og himmel med duse fargetoner. Så selv om det er slutt på midnattsola, kan vi glede oss over fine solnedganger en god stund ennå.

(21.07.2019)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(Fra Helge Stangnes sitt dikt "Tiriltunge-tid")

(20.07.2019)


Midnattsolsesongen går mot slutten, så nå står sola lavt på himmelen allerede ved sommertidsmidnatt, og enda lavere når sola står i nord. Det er bare et par dager igjen med ekte midnattsol, og et par dager til med sommertidsmidnattsol. Men så er det slutt for i år. "Ja, nu går det mot atvejnta", sa de gamle. Men så pessimistisk behøver man ikke være, for vi har fortsatt mange fine sommerdager til gode etter en bedrøvelig start på sommeren.

(19.07.2019)


Endelig fikk vi en klarværsdag med sol fra skyfri himmel. Temperaturen nådde 14,8 grader, og mot kvelden stilnet til og med den kalde nordavinden. Dersom vinden nå snur på sørøst, kan det bli enda hyggeligere temperaturer.

(18.07.2019)


I kveld spaknet nordavinden, og sola tittet også fram, så kanskje meteorologene har rett i at det går mot bedre vær i Nord-Norge. Det er sannelig på tide, for sommeren har vært lite å skryte av så langt.

(17.07.2019)


Det har vært mye overskyet i det siste, men i ettermiddag tittet sola fram før skyene igjen kom drivened og skygget for sola. Om sola er sjeldsynt, kan ikke det samme sies om nordavinden. Den blåser dag ut og dag inn, så nå er vi temmelig lei av nordavindsglefteren.

(16.07.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbetedistrikt har beitet ulovlig på innmarka her på gården siden 3. desember i fjor. Nå er det bare ei simle med kalv igjen, og etter at graset nå er høstet, er det også blitt slutt på tilgangen til velsmakende timoteieng.

(15.07.2019)


Da er rundballepressingen i gang. Selv om alt graset ble slått ned i går, tar det nok to dager før rundballepressingen er ferdig. Den gang man var barn, varte slåttonna en hel måned, selv med innleid slåttekar og rakarjenter, og selv om arealet bare var en firedel av det som nå høstes på tre dager. Snakk om effektivitesøkning!

(14.07.2019)


Da er slåtten i gang. Sigurd fra Hemmestad var her i dag for å slå, og med to slåmaskiner på traktoren, hadde han i løpet av dagen slått alle jordene på gården. I morgen kommer han for å pakke graset i rundballer, så da får man håpe at værprognosene om oppholdsvær holder til rundballepressingen er ferdig.

(13.07.2019)


Etter flere dager med solskinn, har det i dag vært tett skydekke, og fjellene har vært innhyllet i skodde. I kveld var det imidlertid en glippe i skydekket ute i Andfjorden slik at solstrålene slapp gjennom her og der. Dette kalles skyglan. "Sola trække vatn", sa de gamle. For dette ble sett på som et forvarsel om regn. Forhåpentligvis stemmer ikke dette denne gangen, for i morgen starter siloslåtten.

(12.07.2019)


Turisttoalettet som er bygd i bakken nedenfor Kattbekken, er nå nesten ferdig. Innvendig mangler bare benkplata som skal ligge over rommet bak toalettet, og utvendig venter vi fortsatt på rista som skal ligge foran døra. Før den kommer, får vi heller ikke støpt fundamentet for rista. Og så skal bygningen males utvendig. Dette arbeidet startet Stephan med i dag.

(11.07.2019)


I uminnelige tider ble kyrne jagd over Buberget når de skulle på utmarksbeite i Elgsnesmarka. På 1950-tallet skulle så Forsvaret bygge radarstasjon på Nonshågen, og da ble det bygd anleggsvei over Buberget. Men veien ble laget for den tids traktorer, så for å komme fram med nåtidens rundballeutstyr, måtte veien nå utbedres. På bildet er Håkon i ferd med å slette til fyllmassene som er kjørt på for å gjøre veien jevnere og bredere.

(10.07.2019)


Dagen startet med solskinn og blikkstille hav, men utpå ettermiddagen kom den sedvanlige solgangsbrisen fra nord. I kveld ble også himmelen nesten helt dekket med skyer av altocumulus-typen. Disse skyene, som også kalles rukleskyer, blir dannet mellom 2000 og 5500 meters høyde og oppstår som følge av heving av store luftmasser. Ofte er denne skytypen et varsel om at en kaldfront er på vei. Forhåpentligvis er det ikke tilfelle denne gangen.

(09.07.2019)


At elgen elsker geitrams visste vi fra før, men det ser ut for at også andre hjortedyr har den samme preferansen i kostveien. Reinen på bildet var i kveld på geitramsslang i skråningen ovenfor Rateveien. Vel nok er geitramsen fin når den står i blomst, men det er en fordel at reinen for en stakket stund holder seg unna enga der den ellers tråkker, beiter og skiter.

(08.07.2019)


Etter mye regn og kaldvær i det siste, fikk vi endelig en finværsdag med sol og 15 grader som maksimumstemperatur. Med finværet fulgte imidlertid solgangsbrisen som utpå ettermiddagen nådde en styrke på ni sekundmeter. Men fram mot midnatt spaknet vinden slik at midnattsola kunne speile seg i nesten rolig hav.

(07.07.2019)


I dag fløy et helikopter fram og tilbake over Elgsnesmarka med et rør hengende i en lang line under helikopteret. Det er Norges geologiske undersøkelser som er i ferd med å kartlegge mineralforekomster i Nord-Norge med tanke på utvinning. I gamle dager het det at Norges fjell skulle betale Norges gjeld, men i dag er Norge for en rentenistnasjon å regne. Så da trengs det vel ikke å ødelegge mer natur enn man alt gjør med fiskeoppdrett og vindmøller?

(06.07.2019)


Nå nærmer det seg slutten på turisttoalettprosjektet. I dag var elektrikeren fra Arne H. Johansen her og fullførte de elektriske installasjonene, så nå kan toalettet tas i bruk. Men fortsatt er det noen bestillingsvarer som ikke er levert, blant annet risten som skal legges foran døren.

(05.07.2019)


I dag har skodda ligget lavt i fjellene, og i lavlandet har det vært yr i luften, med andre ord skikkelig utrivelig sommervær. Men forleden var det nymåne, så nå kan vi vente et værskifte. Fra gammelt av mente man at retningen månen tentes i var avgjørende for været framover, men siden månen nå er oppe hele døgnet, får vi heller tro på meteorologene som spår bedring i været framover.

(04.07.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter fortsatt ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Men nå er graset blitt så høyt at reinen foretrekker å bruke ferdselsveiene mellom engene der den tråkker, beiter og skiter.

(03.07.2019)


I dag var et team fra Visit Harstad her for å ta bilder og video til bruk for å selge inn produktet med fine middager i Ørnulfnaustet. Det har til nå vært noen visningsturer hit, men mangelen på tilfredsstillende toalettforhold har vært et hinder for aktiv markedsføring. Nå er toalettet så godt som ferdig, så da er det et riktig tidspunkt for å trappe opp markedsføringen.

(02.07.2019)


I dag var klauvskjæreren her og skar klauvene på kyrne. Med proff klauvskjærer og avansert klauvboks gikk arbeidet unna. Selv om klavskjæreren gjør det meste av arbeidet alene, må det to mann til for å bringe kyrne til og fra. Særlig ungkyrne som ikke har vært i klauvboksen før, kan slå seg vrang. Og da blir det vanskelig å håndtere dem om man er alene om jobben.

(01.07.2019)


Reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes siden 3. desember i fjor, går her fortsatt. To simler kalvet på innmarka, men i det siste er det bare den ene simla og kalven som har vist seg. I dag morges var de og gikk søndagstur på gårdsveien.

(30.06.2019)


I dag har det vært vind, regn og lave temperaturer. Til tross for ufyselig vær, var det folk ute på Ringskjæret ytterst i Vester-Raten nå i kveld. Det må vel være det som kalles råtassturister. Eller kanskje var det bare noen som nyttet anledningen til å komme hit ut mens veien er åpen i helga.

(29.06.2019)


Havseileren på bildet hadde god bør på vei inn Toppsundet i dag. Storparten av denne typen båter bruker motorkraft selv om det er seilingsvind. Om det skyldes latskap eller manglende ferdigheter vites ikke, men rart er det i alle fall.

(28.06.2019)


I ettermiddag har det vært nordvestkuling med regn og stusslige seks plussgrader. Det pleier å være dårlig vær under festspillene som arrangeres i Harstad denne uka, men seks grader er tross alt en uvanlig lav temperatur for årstiden. Bildet er tatt fra Nordhågen ute i Vester-Raten over mot Ringskjæret og Litjeknausen. I høyre billedkant kan man se ytterste pynten av Rateneset på østsiden av Elgsnesvågen. Og helt bakerst i bildet skimtes konturene av grytlandsfjellene gjennom regn og tåke.

(27.06.2019)


I dag har det vært tett skydekke, og utover dagen tyknet det til med regnbyger. Fra minimumstemperatur på 8,5 grader steg temperaturen til 13,2 grader som maksimum nå i ettermiddag. Hetebølgen som ligger over store deler av kontinentet, er langt unna for oss som bor i sørhellingen av nordpolen.

(26.06.2019)


Rogna står i blomst. Når blomsten er blitt til store klaser av røde rognebær utpå høsten, kan bærene brukes til å lage vin, syltetøy eller te. Rognebæra er også viktig mat for småfuglene utover senhøsten. I tidligere tider ble rognløvet høyt verdsatt som dyrefôr, og treet ble brukt til ski, rivetinder, tønnebånd, fiskestenger og sledemeier. Rognveden er dekorativ, og blir i dag brukt til parkett og gulvbord.

(25.06.2019)


En oppdrettskatamaran fra Nordlaks slepte i dag et eller annet forbi Elgsnes. Det kunne ligne litt på en fôringsflåte, men hadde også flere hydrauliske kraner om bord, så trolig var det en spesialfarkost av noe slag. Oppdrettsnæringen er flink til å ta i bruk ny teknologi, bare ikke lukkede anlegg som kunne løse mange av problemene i næringen.

(24.06.2019)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner.
Først blir de ild,
så blir de sne,
og siden gamle menner.

Fra Inger Hagerups dikt "Løvetannen".

(23.06.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes kontinuerlig fra 3. desember i fjor. To simler har kalvet på innmarka, og de går her fortsatt sammen med kalvene sine. Dermed blir en ny generasjon opplært til å bli skadedyr. I fjor var det rein på innmarka helt fram til 16. august. Men verken reineierne eller reindriftsforvaltningen synes å bry seg.

(22.06.2019)


I dag er det sommersolverv. Det betyr at sola nå er på sitt høyeste, så fra nå av blir dagene stadig kortere. "Ja, nu veit vi ka vei det bær", sa de gamle. Dagen skulle også være den lyseste i hele året, men tett skydekke har stengt for sola, slik at kvelden er som på bildet til høyre.

(21.06.2019)


Det har vært store forsinkelser med byggingen av turisttoalettet i bakken ovenfor Ørnulfnaustet. I dag var Ivan fra Bjørn bygg her og la de siste gulv- og sokkelflisene, og i morgen skal han fylle fugemasse i åpenrommene mellom flisene. Så over helga kan snekkeren komme tilbake og gjøre resten av sin jobb. Etter det er det bare rørlegger- og elektrikerarbeid som gjenstår.

(20.06.2019)


I dag har det stort sett vært overskyet, selv om det var et solgløtt i formiddag. Nå i kveld var det også noen sprekker i skydekket. Da bildet til høyre ble tatt ved 21-tiden, slapp det nok sollys gjennom skyene til at det ble gjenskinn i havet.

(19.06.2019)


Skogstjerna (trientalis europaea) tilhører nøkleblomfamilien. Den vokser som navnet tilsier, på skogsbunn, men kan også vokse andre steder der den ikke blir utkonkurrert av graset som nå tar overhånd. Selv om planten er liten og spinkel, har den et stort utbredelsesområde, noe også det latinske navnet indikerer.

(18.06.2019)


17. juni ble kalt bottolfsmesse og var viet til minnet om St. Bottolf, en viktig helgen in den anglsaksiske kirken. Dagen ble viktig i Norge fordi det i 1276 ble bestemt at lagtingene skulle åpne da, og langt inn på 1800-tallet ble dagen holdt hellig i enkelte bygder. Primstavmerkene for denne dagen var svært ulike, fra krone til fiskekrok.

(17.06.2019)


Det fortsetter med solskinn og finvær, men temperaturen er ikke høy. I natt var minimumstemperaturen 6,1 grader, og det var kveld før temperaturen nådde opp til 12,3 grader, som ble dagens maksimumstemperatur. Med rikelig med lys og nok fuktighet gror graset. Men med litt mer varme hadde det gått raskere.

(16.06.2019)


Dagen startet med klarvær og solskinn, men utpå ettermiddagen økte den kalde nordavinden på, og med den kom også fjellskodda sigende. Da bildet ble tatt ved halvtitiden i kveld, var fjellet Elgen sør for gården helt innhyllet i tett skodde.

(15.06.2019)


I dag har det vært sol fra skyfri himmel, men nordavinden har vært av kulings styrke og i tillegg kald. Det er dette de gamle kalte pin-nordavind, for den tørker ut jorda og hemmer planteveksten. Et annet utsagn var at det aldri kommer for mye nedbør før St. Hans, og selv om vi har hatt rikelig med nedbør så langt, blir det fort tørt, særlig nede på Storåkeren der jordsmonnet består av sand og silt.

(14.06.2019)


Løvetanna er fin der den står i full blomst langs gårdsveien. Men det varer ikke lenge før myriader av løvetannfrø spres med vinden utover åker og enger. På dansk heter løvetanna Fandens mælkebøtte, noe som trolig har sammenheng med at den er et leit ugras. Men nettopp i Danmark er det en bonde som dyrker løvetann på 100 dekar for å presse løvetannsaft som han selger til god pris.

(13.06.2019)


Når Andfjorden blikkar ei sommarnatt
med gullglans nordover hav
ei stille susing eg høyrer radt
og tidt ho meg sollengten gav.

(Frå diktet "Min fjord! Andfjorden" av Edvard Ruud.)

(12.06.2019)


I kveld var det en glippe i skydekket nær horisonten på nordhimmelen, så selv om sola var skjult bak skyene, slapp solstrålene gjennom og forgylte stripen med klar himmel. Bildet er tatt fra Storbakkan og viser Ringskjæret og Litjeknausen nærmest. På andre siden av fjorden sees Skipperøya til høyre og fjellene på Andøya til venstre.

(11.06.2019)


Pinsen går mot slutten, og pinseria likeså. I natt blåste det opp til nordlig kuling, og bølgene ble så store at de brøt på Skarvhausfallan ute i fjorden. Det er ikke vanlig på denne tiden av året. Utover dagen spaknet vinden noe, og det ble oppholdsvær. Så da er vel den siste av uværsriene over for i år.

(10.06.2019)


Etter solskinn i formiddag skyet det over, og nordavinden kom inn med regn. Det er nok pinseria som er på gang. Turisttoalettet til høyre i bildet er ferdig utvendig, og tak- og veggplater er lagt på innvendig. Så nå får ikke bygningsfolkene gjort noe mer før elektrikeren har lagt varmekablene i gulvet. Deretter kan murerne gjøre ferdig gulvet.

(09.06.2019)


Dagen startet med regn, og fram til middagsleite kom det 12 millimeter nedbør. Deretter har det vært oppholdsvær, selv om luftfuktigheten er høy og skodda ligger i fjellene. Den høye luftfuktigheten og fjellskodda kommer nok av at det har vært helt vindstille.

(08.06.2019)


Ved middnatt var det såpass åpning i skydekket at sola tittet fram. Sola kommer stadig høyere på hiimmelen, men nå er det bare to uker til sommersolverv. Og da vet vi hvilken vei det går. Det er noe rart med sommeren - ikke før har den kommet, så er den over. Og bestandig undrer man seg over hvor den ble av.

(07.06.2019)


Fjellfiolen (viola biflora) er som navnet sier en fjellblomst som vokser på skyggefulle og fuktige steder i fjellet i Sør-Norge. Her nord vokser den imidlertid helt ned til fjæresteinene. I dag kan vi betrakte blomstens skjønnhet, men i tidligere tider hadde den også anvendelse i folkemedisinen. Av oppkok fra røttene laget man brekningsmiddel, og bladene ble brukt som avføringsmiddel.

(06.06.2019)


Løvetennene står i blomst rundt den ærverdige Normangården nede på Raten. Den gang det stod 23 hus her, og det var et yrende liv med handel og vandel, var det nok ikke mye vegetasjon som vokste opp mellom husene. I dag er det derimot bare tråkket sti ned til båthavna og til sløyebua.

(05.06.2019)


Nå er turisttoalettet så og si ferdig utvendig. Det er bare et takbeslag, de utvendige delene av ventil og avtrekksvifte samt utelys som mangler. I tillegg kommer maling og rist foran inngangsdøra, men det vil bli gjort i egen regi. I dag ble platene lagt i taket, og kubbing i veggene er gjennomført slik at snekkerne kan begynne å sette opp baderomsplatene i morgen.

(04.06.2019)


Endelig fikk vi en dag med solskinn fra skyfri himmel og pluss 14 grader. Det var ikke bare menneskene som gledet seg over det, men også humla var særdeles aktiv. Så ivrig var den med å få mest mulig gjort i godværet, at den ikke enset makroobjektivet som kom nært innpå for å ta bildet til høyre.

(03.06.2019)


Sola kommer stadig høyere på himmelen ved midnatt, og selv om det i dag har vært overskyet, var det åpning i skydekket på nordhimmelen nå i kveld. Dermed tittet sola fram idet den kom under skydekket.

(02.06.2019)


Turisttoalettet som bygges like ved Ørnulfnaustet, begynner så smått å bli ferdig utvendig. Det er nå bare litt kledning rundt døra som gjenstår. På mandag kommer elektrikeren, og deretter kan det legges plater i tak og på vegger. Deretter må varmekabelen legges i gulvet før det siste støplaget og flisene kan legges på gulvet.

(01.06.2019)


Sandfjæra langs Vågen er mye besøkt av folk fra fjern og nær når været er fint. Men når det er kald nordavind og regn slik som nå, ligger stranda øde slik bildet viser. Selv måsen glimrer med sitt fravær, men det skyldes at den nå beiter på meitemarken som kommer opp til overflaten fordi jorda er full av vann.

(31.05.2019)


Sørvestkulingen i natt og i dag morges spaknet utover dagen, og i kveld er det lite vind. I løpet av dagen har det også vært solskinn, men så skyet det til igjen. I kveld tittet imidlertid solstrålene fram fra skyen over Andøya. Dette kalles skyglan, og de gamle sa at "sola trække vatn". Det ble nemlig tatt som et tegn på at det ville komme mer nedbør.

(30.05.2019)


I dag har det vært til dels klarvær og solskinn, men etter hvert skyet det over, og i ettermiddag kom det litt regn. Og skodda ligger tung og ullen i fjellene. På bildet er det Grytlandsfjellene som er hallveis skjult av fjellskodda.

(29.05.2019)


Endelig kom det regn. Dermed blir handelsgjødsla oppløst og næringsstoffene tilgjengelig for plantene. Forhåpentligvis blir det også høyere temperaturer slik at det blir fart på planteveksten. Det heter at "mai kulde gjør bondens lader fulde". Med den kalde maimåneden vi har hatt i år, burde det borge for et godt fôrår.

(28.05.2019)


Sola har kommet litt høyere på himmelen ved midnatt, og siden vinden har spaknet, ble det også en fin refleksstripe av sollys i havet. Åge Aleksandersen synger om "mykje lys og mykje varme", men selv om vi har plenty med lys nå, er det dårligere stelt med varme. Men det er håp, for i kveld var det en stund tosifrede plussgrader.

(27.05.2019)


Det er kaldt, og i natt var temperaturen under 3 grader. Så da er det ikke så rart at nedbøren kommer som snø i fjellene. En tommelfingerregel er at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 meter over havet. Så når snøen ligger ned til om lag 400 meter i fjellet Toppen på Grytøya, må temperaturen ha steget litt da bildet ble tatt i formiddag.

(26.05.2019)


Det finnes ennu seil som dukker opp
bak øde holmer. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspent hvithet på en måkekropp.

(Fra André Bjerkes dikt "Det finnes ennu seil".)

(25.05.2019)


På nedsiden av Rateveien og like ved Ebergplassen ligger gravhaugen på bildet. Haugen har ikke vært undersøkt, men ut fra beliggenhet og utforming kan man anta at den er fra merovinger- eller vikingtid. Fram til for om lag hundre år siden var det to gravhauger her, men den andre ble da brukt som fyllmasse i kjerreveien. Det er nå fylt opp med jord for å gi et bilde av hvordan også den gravhaugen så ut.

(24.05.2019)


I dag ble gulvet i turisttoalettet støpt og utvendig kledning lagt på. Unntaket er den andre røstveggen, der man først må sette inn døra for så å tilpasse tømmermannspanelet. Huset er foreløpig bare grunnet, men skal males rødt med hvite vindskier og hjørnebord. Nå blir det et opphold i arbeidet, først for at betongen skal herde, og deretter i påvente av at elektrikeren skal legge rør og bokser i veggene.

(23.05.2019)


Det har vært behov for et toalett i tilknytning til naustet som skal brukes til middager og som oppholdsrom for turister som jakter på nordlyset i den mørke årstiden. Bjørn bygg hadde produsert råbygget til toalettet på et lager inne i Harstad, og i dag var Simonsen transport her og satte bygningen på plass på grunnmuren. Men fortsatt gjenstår en god del arbeid før toalettet kan tas i bruk.

(22.05.2019)


I kveld tittet sola fram fra tåkedisen ved midnatt. Første muligheten til å se midnattsola var for et døgn siden, men da var skoddebaken ved horisonten i nord for tett. Egentlig er det først om et døgn at sola er over horisonten når den er på sitt laveste, men sommertiden gjør at midnatt ikke samsvarer med når sola er i nord.

(21.05.2019)


Bildet til høyre er tatt i kveld fra Oppsetta og viser sandfjæra bortover mot Raten på østsiden av Vågen. Bakerst i bildet sees fjellet Toppen på Grytøya. Sandfjæra i Oppsetta inneholder mer småstein enn resten av stranda. Kanskje er det fordi denne delen av Vågen ligger i le for den kraftigste sjøburden.

(20.05.2019)


Sola skinte av skodda, og straks ble det en mer behagelig temperatur. Maksimumstemperaturen i dag var 11,1 grader, og da gror også graset som har sturt under en kald mai så langt. Hadde dette vært for noen år siden, hadde vi sagt at våren var tidlig, men vi tilpasser oss klimaendringene og forventer at mai måned skal være mild og fin.

(19.05.2019)


I dag morges lå skodda tett, men utover dagen ble det såpass vind at sikten ble bedre. Da vinden løyet mot kvelden, kom havskodda igjen sigende og la sin klamme hånd over landskapet. Bildet ble tatt før det tetnet fullstendig til slik at alt man kunne se var en grå tåkevegg.

(18.05.2019)


Årets 17. mai har hatt solskinn og ti plussgrader. Men det har vært mye kaldvær i det siste, så det er bare så vidt grønnskjær i skogen, og jordene er heller ikke særlig grønne, selv om telen gikk for en god stund siden. Før i tiden, da man dyrket bygg her på Elgsnes, var 17. mai sådag. Det var selvfølgelig før 17. mai ble høytidsdag.

(17.05.2019)


Pluss 10,0 grader og graset gror. Og skadedyrene fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt tråkker rundt og beiter fremdeles ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Hvor er myndighetene som skal påse at lover overholdes, og at regler følges?

(16.05.2019)


Fortsatt er det en uke til vi kan se midnattsola her på Elgsnes, men allerede er nordhimmelen vakker når sola fra bak horisonten fargelegger skydottene. Siden vi har sommertid, kan vi se sola ved midnatt allerede om fem dager, men da er ikke sola på sitt laveste. Uansett fordres det klarvær for at vi skal kunne se midnattsola allerede til uka.

(15.05.2019)


Grunnmuren til turisttoaletet i bakken ovenfor Ørnulfnaustet er støpt. Før arbeidet med gulvet kan starte, må betongen herde. Og i tillegg må rørleggeren legge alt av rør som skal ligge i gulvet. Deretter skal det fylles opp med singel, legges isopor og støpes gulv.

(14.05.2019)


Her på Elgsnes er det mye rustutfelling, noe som gjør at drensrørene går tett. I dag var derfor Edgar Johansen her med med spyleutstyret sitt og spylte opp grøftesystemene der samlegrøftene ble gravd opp i forrige uke. Også noen andre samlegrøfter ble spylt.

(13.05.2019)


Når det regner så mye at meitemarken kommer opp i jordskorpen for ikke å drukne, blir det festmåltid for måsen. For i dag har det regnet hele dagen, det har vært frisk bris til liten kuling fra nordvest og temperaturen var nede i beskjedne 2,6 plussgrader nå i ettermiddag.

(12.05.2019)


Med 14,8 grader som maksimumstemperatur, solskinn og vindstille, har det vært en flott dag. Da bildet ble tatt i ettermiddag, var det imidlertid i ferd med å skye over, og meteorologene varsler kuling fra nord og regn med snø i høyden. Slik er været her nord - alltid skiftende.

(11.05.2019)


I dag landet et helikopter fra Heli-Team på snuplassen i Oppsetta. Oppdraget var å frakte utstyr opp til det som opprinnelig var ei fjernsynsmast nede i Vester-Raten. Men det var da selskapet het Televerket og man ga fri grunn for at alle skulle kunne se fjernsyn. Siden ble det oppsplitting og kommers, og hvem som nå eier masta er ikke godt å si. Denne gangen var det OneCo som skulle montere noe - uvisst for hvem.

(10.05.2019)


I ettermiddag var Brødrene Killi ferdig med sin del av jobben i forbindelse med turisttoalettet. Det er lagt fram vann og strømkabel til byggetomta, og kloakk, septiktank og filtergrøft er gravd ned. I tillegg er det laget ny og mindre bratt vei ned bakken slik at det blir mulig å kjøre alt tilbehøret helt fram når det skal serveres middag i naustet.

(09.05.2019)


I dag har tre gravemaskiner vært i aksjon her på gården. Brødrene Killi holder på med grunnarbeidene for et turisttoalett og bedre vei ned til Ørnulfnaustet, mens Harry Albrigtsen har gravd opp samlegrøftene i grøftesystemer som trenger å spyles. Problemet er rustutfelling i rørene som tetter dem igjen slik at vannet ikke ledes vekk.

(08.05.2019)


Med to maskiner i sving går det frammover med grunnarbeidet til turisttoalettet. I dag ble vannledningen koblet på og lagt gjennom veien, så nå venter man på septiktanken som Post Nord glemte i Oslo. Forhåpentligvis kommer tanken i morgen.

(07.05.2019)


Det skal bygges et toalett av skikkelig standard i tilknytning til naustet som skal brukes til nordlysturisme, middager og lignende. Planen var å få dette arbeidet gjort i fjor høst, men det varte og rakk før gravemaskinfirmaet kom for å gjøre grunnarbeidet. I dag startet de med å meisle vekk en bergknufs der toalettet skal stå. Så er det bare å håpe at det ikke må ventes like lenge på snekkere, rørlegger og elektriker.

(06.05.2019)


I fjor beitet rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt ulovlig på innmarka her på Elgsnes helt fram til 16. august. 3. desember var skadedyrene tilbake på innmarka og har gått her siden. Reindriftsnæringen kan da umulig være tjent med å opparbeide seg et omdømme som en snyltenæring?

(05.05.2019)


I dag morges våknet man til snø på jorder og veier. Snø på denne tiden er faktisk mye bedre enn varme, for varme gjør at graset ikke busker seg og enga blir tynn. Det gamle ordtaket om at "mai kulde gjør bondens lader fulde" har derfor mye for seg.

(04.05.2019)


Dagen kalles korsmesse eller korsmesse om våren for å skille den fra korsmesse om høsten som er 14. september. Dagen ble feiret til minne om at keiser Konstantins mor Helene fant Kristi kors i Jerusalem. Snø på korsmessdagen var et godt merke, for da mente man det ville bli et godt år. Snøværet i kveld skulle dermed borge for god avling og rikelig med fôr i år.

(03.05.2019)


Kaldværet fortsetter, men siden det i dag har vært mye klarvær, har det ikke kommet snø av betydnig. En haglbyge har imidlertid lagt igjen store hagl som ikke smelter like fort som snøfiller. Men dagene blir uansett lengre, og nå er det bare 20 dager igjen før midnattsola er tilbake.

(02.05.2019)


1. mai kalles gaukmesse. Dette er begynnelsen på den førkristne gaukmánaðr, ihvertfall kalles den så i Snorre-Edda. Når messe er lagt til i navnet, er det et av flere eksempler på at førkristne merkedager og skikker ble gitt et kristent innhold for å lette skiftet av religion. Gaukmánaðr var første sommermåneden, og navnet hang sammen med at gjøken kommer i løpet av måneden. Det ble sagt at om gjøken galer i svart skog, blir det født mange "lausingsunger" dette året.

(01.05.2019)


Etter finværet etter påske har temperaturen falt igjen, og i dag har nedbøren kommet som regn og sludd, og i fjellene har det snødd. Det er nok reinkalvria som er over oss. Den pleier å komme rundt første mai, og har fått navnet fordi det er på denne tiden at reinen kalver.

(30.04.2019)


I dag var Lisbeth Hansen og Jan-Erik Kristoffersen fra Visit Harstad og Nils Arthur Gjeitanger fra Bark spiseri og bar her for å se på mulighetene for bruk av Krambua, det siste rommet som er renovert i den ærverdige Normangården nede på Raten. Der er det nå innredet for inntil 20 middagsgjester, og når turistfiskesesongen er over i midten av oktober, kan middager serveres i historiske omgivleser i den snart 300 år gamle bygningen.

(29.04.2019)


Telen i jorda er stort sett borte, og noen varme dager har fått graset ut av vinterdvalen. Men fortsatt er nattetemperaturen like over frysepunktet, og snart blir det igjen lavere temperaturer. Det er bare bra, for tidlig varme fører til at graset setter færre strå slik at enga blir tynn og gir mindre avling.

(28.04.2019)


På bildet står sola lavt over Roksdalen på Andøya. Det er ikke uvanlig med fargerike solnedganger på denne tiden av året, men likevel er fargene på bildet spesielle. Det ligger et slør over himmelen som svekker sollyset, og fargene på himmelen er også uvanlige. Dette skyldes at sand som virvles opp i Sahara har nådd helt hit opp med luftstrømmene og skaper et filter som sollyset må passere gjennom.

(27.04.2019)


Hestehoven er alltid tidlig ute med å sette blomst. Først når blomstringen er over kommer bladene som i form kan minne om hoven på en hest. Det latinske navnet, tussilago farfara, henspeiler på at bladene har en hostefordrivende effekt. Slimet i bladene virker hostestillende og garvestoffet virker sårhelende. I Norge ble låg av hestehovblader brukt mot astma og bronkitt, og var en viktig medisin mot forkjølelse. Bladene ble også lagt på sår og svulster.

(26.04.2019)


I dag var folk fra kommunen her og skiftet den ødelagte stikkrennen i Mølnelvbakkan. Samtidig skiftet de en stikkrenne på Skjellet som har vært i ustand i minst ett år. Men der har det vært mulig å passere, så dermed har det ikke blitt prioritert. Kommunen skal imidlertid ha ros for at man reagerte raskt da det var fare for at veien ble stengt.

(25.04.2019)


I Mølnelvbakkan, like nedenfor kirkegården, har et stikkrennerør kollapset. Det er derfor et stort hull i veibanen. Det er fortsatt mulig for personbiler å passere, men ikke større kjøretøyer. Det er imidlertid bare et tidsspørsmål før mer av veibanen forsvinner slik at veien blir helt blokkert. Harstad kommune er varslet, og de har lovet å utbedre skaden i morgen.

(24.04.2019)


Våren kan komme fort nå, for telen har gått i jorda, og temperaturen nådde i dag 13,3 grader. Allerede begynner det å bli et svakt grønnskjær på deler av innmarka. Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet, så man ikke begynner å kjøre på jordene før marka har tørket opp. For det kan gjøre skade både på jordstruktur og plantedekke.

(23.04.2019)


På grunn av sen påske i år kom påskeria med regn og ikke med snø slik den pleier. Regnet får fart på snøsmeltingen, så selv om det fortsatt ligger mye snø i høyden, behøver det ikke bli sen vår. Det har vært lite tele i jorda, og nå har telen gått på innmarka. Bare i veiene som ikke har vært beskyttet med snølag, er det fortsatt tele.

(22.04.2019)


Den første landeplagen her på Elgsnes er reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som invaderer innmarka. Den andre landeplagen er grågåsa som beiter på åkrene ned mot Vågen. Men en forskjell er det på disse landeplagene, grågåsa kan man få fellingstillatelse for. For to år siden ble det skutt ei gås her, og etter det skydde gjessene. Men nå er nok det glemt, for gjessene er tilbak som før.

(21.04.2019)


Kraftig sørlig vind bidro til at temperaturen nådde hele 12 plussgrader i dag. En stund kom vinden fra sørsørvest, eller utsønning med sør som denne vinden kalles lokalt. Dette er fallvind her på Elgsnes, og de kraftigste rossene kan gjøre skade på bygninger. Derfor er det områder hvor det ikke er smart å bygge noe her på gården. Uansett har temperaturen fått fart på snøsmeltingen, så nå er nermarka snøbar.

(20.04.2019)


I dag har det vært overskyet vær med litt regn. Men kort tid før sola gikk ned bak Andøyfjellene, tittet den fram i en glippe i skydekket. Dagene blir stadig lengre, og nå er det bare vel en måned til vi kan se midnattsola.

(19.04.2019)


I dag kom årets første fisketurister hit til Elgsnes. De er fra Tsjekkia, og det er første gangen de legger fiskeferien hit. Den sene starten på fiskesesongen skyldes at vi måtte blokkere for booking i begynnelsen av april på grunn av renoveringen av Krambua som ble ferdig i forrige uke.

(18.04.2019)


Normangården nede på Raten tar seg godt ut sett fra sjøen. Siden havet var ferdselsåre før i tiden, var det viktig at den fineste siden av bygningene vendte mot sjøen. For Normangården betydde ikke det så mye, for den har sjø på begge langsidene. En annen måte å vise rikdom på var å male husene hvite, da sinkhvitt var mye dyrere enn tran og rødmold, som var den mest vanlige malingen blant allmuen. Normangården var hvitmalt fra 1870, men før det var den malt med lys engelsk rød linoljemaling, samme farge og type maling som benyttes i dag.

(17.04.2019)


Da er to av turistfiskebåtene på plass i havna, klare for turistene som kommer i overmorgen. Den tredje båten blir satt ut i morgen på floa. Nå begynner også gjestehuset å bli klart til innrykk. Men det gjenstår fortsatt opprydding rundt huset, for etterlatenskaper etter snekkerarbeidet som ble gjemt av snøen, har nå kommet for en dag.

(16.04.2019)


På torsdag kommer de første fisketuristene, så det er på tide å få klargjort turistfiskebåtene. I år har det vært ekstra plunder med kontaktfeil på kartplotteren på en av båtene og lanternene på en annen. Disse feilene er nå rettet, mens en sporingsenhet fortsatt ikke sender posisjonsdata. I dag har Stephan bunnsmurt de to siste båtene, En båt er nå klar for sjøsetting, mens det først må skiftes olje på motorene på de to siste båtene før de kan settes ut.

(15.04.2019)


14. aprl kalles sommarmål, for i dag begynner sommerhalvåret, og primstaven ble snudd med sommersiden ut. Men nå kan man vente sommarmålsria, så det kan fortsatt bli værmessige tilbakeslag. Og påskeria står også for tur.

(14.04.2019)


Denne gangen tiner våren fram sakte, men sikkert. Det er mye bedre enn de fire foregående snøsmeltingene som vi allerede har hatt i år. Med mye vind og regn ble det mye flomvann som har gjort store skader på gårdsveien til tross for ikerdige forsøk på å lede vannet vekk. At snøsmeltingen skjer med overskyet vær er også en fordel, for da er faren for isbrann også mindre.

(13.04.2019)


Overskyet vær gjør at strålingsfrosten uteblir nattestid. Sammen med litt høyere dagtemperatur smelter snøen raskere, så nå er det flekker av barmark både på Storåkeren, i Myra og på Øverlandet. Men siden sommarmålsria og påskeria er sammenfallende i år, er det usikkert om vinteren nå går mot slutten.

(12.04.2019)


Det har vært plussgrader med snøsmelting flere ganger allerede, men så har det kommet snø igjen. Når man så kjører snøfreser på gårdsveien når den ikke er frosset, er det ikke til å unngå at grus følger med sammen med snøen. Dermed fungerer grusen som åtingsmiddel på enga, så selv om det i utgangspunktet var større snødybde der snøfreseren hadde lagt igjen snøen, er det her snøen tiner raskest.

(11.04.2019)


I dag ble boreriggen på bildet slept forbi Elgsnes i retning Vesterålen. Det er nok ikke olje man skal bore etter med så enkelt utstyr. Men da oljefeberen raste her nord tidlig på 1970-tallet, var ikke boreriggene stort større. Man boret på land både på Andøya og på Senja. På Senja fant man olje kort tid etter at man begynte å bore. Skuffelsen var imidlertid stor da det viste seg å være forurensning fra krigens dager.

(10.04.2019)


Da er Krambua i Normangården ferdig renovert og møblert. Fra midten av oktober kan det bookes middager o.l. der. Det er plass for 20 middagsgjester i Krambua og 12 middagsgjester i Storstua ved siden av.

(09.04.2019)


Etter at det for vel en uke siden kom mer snø, har plussgrader om dagen fått i gang snøsmeltingen. Men det går sakte så lenge vinden er nordøstlig og det fortsatt er nattefrost. Slik går halve dagen med til å tine det som har frosset nattestid. Det positive er at det nå bare er fire centimeter tele der vi har satt ned telemåleren. Det betyr at våren kan komme fort når den først kommer.

(08.04.2019)


I den senere tid er det blitt sterkt fokus på plastforurensningen i havet. Mye plastsøppel havner i havet fra aktivitet på land, men også fiskerne bidrar i stor grad. Det er ikke nødvendigvis lokale fiskere som er de skyldige, for Golfstrømmen bringer med seg rester av garn og trål fra helt andre fiskefelt. Men uansett ender mye av dette i fjæra her nord.

(07.04.2019)


I berget utenfor Bryggestøa står det en rusten tørnering i berget. Det er et minne fra den gang det var kai her. Det var den første kaia i gamle Trondenes. Men nordvesten tar godt her, og havbåra har en voldsom kraft, så kaia ble ødelagt og siden aldri gjenoppbygd. Bare fortøyningspunktet i fjellet bærer fortsatt bud om en tid som var.

(06.04.2019)


I Rateneset er det nå bare i søkkene at det fortsatt ligger snø. Siden det meste av innmarka fortsatt er snødekt, er det her snøspurven, eller snytitingen som vi sier, finner føde. Det var først i dag at den dukket opp, så den har nok utsatt trekket på grunn av nordavind og mye snø. Nå trenger den barmark for å bygge opp fettlager for det lange strekket opp mot Svalbard.

(05.04.2019)


Endelig en solskinnsdag, og nå står sola så høyt på himmelen at den varmer godt i solveggen. Men vinden er nordøstlig, og derfor bitende kald. Og med klarvær blir det i tillegg strålingsfrost nattestid, så sola må først tine det som har frosset nattestid før den kan smelte mer snø dag for dag.

(04.04.2019)


Selv om det fortsatt ligger snø på jordene, er det nå mye barmark nede på Raten. Og i havna er det nesten ikke snø igjen. Tidligere var det så mye snø på flytebrygga at den måtte måkes, men nå er snøen borte både på flytebrygga og på landgangen. Og bra er det, for nå er det bare vel to uker til de første fisketuristene kommer.

(03.04.2019)


Da er renoveringen av Krambua i Normangården så og si ferdig. Det som gjenstår er å få opp gardinene foran det tredje vinduet. Der havnet festet for gardinstanga midt i et meddrag, så det må monteres klosser som skal males i samme farge som veggene før gardinene kan henges opp. Møblene til rommet var bestilt til denne uken, men produsenten venter på deler fra en underleverandør, så det er fortsatt uvisst når leveransen kan skje.

(02.04.2019)


I dag var elektrikeren fra Arne H. Johansen her og la inn strøm i den nyrenoverte Krambua i Normangården nede på Raten. På bildet er det en av krystallysekronene som kobles til. Nå gjenstår bare å få på plass gardiner og møbler før rommet er ferdig.

(01.04.2019)


Snøværet fra i går har avtatt, og siden temperaturen har steget slik at snøen er kram, er det heller ikke snøfokk slik som i går. Men fortsatt blåser vinden friskt, og den store havbåra bryter lenge før den har nådd fjæresteinene.

(31.03.2019)


I kveld skulle det ha vært middag for 15 turoperatører i Ørnulfnaustet på bildet. Men sørvestkuling med snøbyger, fokk og kov gjorde at arrangementet ble avlyst. Når Krambua i Normangården er ferdig restaurert og møblert om en ukes tid, har vi et alternativ til middager i naustet når været er dårlig. Men denne gangen ble det litt for tidlig.

(30.03.2019)


Etter at det har vært fire vårløsninger, var det å håpe at vinteren gikk mot slutten. Men i dag kom det igjen inn kuling og snøbyger. Vel nok er vi vant til skiftende vær her oppe i sørhellingen av nordpolen, men mars har pleid å være en relativt rolig måned værmessig. Og med sen påske er det heller ikke tid for påskeria. Så da må det være klimaendringene som har skylden for det ustabile været.

(29.03.2019)


Nå har rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt så og si daglig beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes siden 3. desember i fjor. Da hadde det vært et opphold i tyvbeitingen fra 15. august. Vel nok er reinbeitedistriktet et helårsdistrikt, men beiteretten gjelder definitivt ikke på innmarka.

(28.03.2019)


I dag var Gunnar Kvernenes fra Innovasjon Norge og Marius Nilsen fra Harstad kommune her for å se på hva som er gjort, og hva som er under arbeid i og rundt gjestehuset. Dette er prosjekter som har fått lån og tilskudd fra Innovasjon Norge.

(27.03.2019)


I 1989 ble traktoren på bildet, en John Deere 2650, anskaffet. Den har vært en pålitelig arbeidshest i 30 år, men nå ville den ikke starte. Derfor var servicemannen fra Felleskjøpet her i dag og skiftet startmotor. Startmotoren ble bestilt fra hovedlageret på Kløfta i går morges, og i formiddag var traktoren reparert. Det må man kalle flott service!

(26.03.2019)


Dagen kalles vårfrumesse eller Maria budskapsdag og er en av de mange kirkehøytidene knyttet til jomfru Maria. Vårfrumesse er den siste av de viktige merkedagene før sommermål, og da særlig med tanke på vårværet. Dersom skjæra begynte å bære kvist til reiret før vårfrumesse, var dette et tegn på sen vår og dårlig år. Og slik været er vårfrumessdagen, vil det bli i seks til sju uker framover. I så fall blir det definitivt en sen vår.

(25.03.2019)


Hver vår pleier vannet å grave ut grus i gårdsveien nedenfor Ebergplassen. Men nå er det tredje gangen dette skjer i år, så skadene på veien er større enn noen gang før. Men mye nedbør og raskt skiftende temperatur er vel noe man bare må venne seg til som en følge av et varmere, våtere og villere klima.

(24.03.2019)


I ettermiddag passerte KV Nordkapp Elgsnes på vei inn Toppsundet. Patruljeområdet for kystvaktsskipet er vanligvis i Barentshavet og Norskehavet mellom russegrensen og Jan Mayen. Det er derfor rart at skipet i stedet patruljerer i Andfjorden og Vågsfjorden. Men kanskje de driver med opplæring av navigatører? Det er jo tydeligvis noe Sjøforsvaret har behov for.

(23.03.2019)


I formiddag svømte et svanepar rundt på Vågen, først i tett snøvær, men da det sluttet å snø, begynte svanene å synge. Så da var de vel sangsvaner. Men så dukket det opp en fyr med metallsøker på sandfjæra, og da padlet svanene utover Vågen, og etter en stund var de borte.

(22.03.2019)


Dagen kalles bendiksmesse, og har fra det niende århundre vært feiret av den katolske kirken til minne om den hellige Benedikt fra Nursia som innstiftet benediktinerordenen. Nå nærmet det seg vår, og i noen bygder kastet man denne dagen sand eller jord på snøen for å få den til å tine fortere. Det er ikke værmerker knyttet til dagen, og godt er det. For i ettermiddag kom det inn kraftig vind med sludd og snø fra nordvest.

(21.03.2019)


I dag er det vårjevndøgn. Da er dag og natt like lang over hele jordkloden. Fra nå av øker daglengden med breddegraden på den nordlige halvkulen, og minker med breddegraden på den sørlige. Nå går vi inn i det lyse halvåret, og om to måneder er det midanttsol.

(20.03.2019)


Nedenfor Ratebergan ligger Storsteinen. Når det er storfjære slik det pleier å være når månen er full og ny på denne tiden av året, kan man gå tørrskodd ut til steinen. Som barn pleide man å gå på oppdagelsesferd i et område som vanligvis lå under vann. Der kunne man finne tangsprell, marflo og mange andre rare skapninger om man flyttet litt på steinene i fjæra. Og så kunne man klatre opp på Storsteinen. Lykkelige barndom!

(19.03.2019)


I dag har det vært vindstille med temperaturer rundt frysepunktet. Nå kjenner man at sola varmer, og selv om det ikke er tid for å skifte til sommerklær, er det i hvert fall mulig å oppholde seg utendørs uten å iføre seg varmekjeledress. Bildet viser bebyggelsen nede på Raten samt Ørnulfnaustet nærmest. Grensen for det området handelsstedet leide av Kongen, gikk i sin tid ved Kattbekken, og siden dette naustet ligger vestenfor der bekken hadde sitt utløp, er det ikke en del av Raten.

(18.03.2019)


17. mars kalles Gjertrudsdagen og ble i den katolske kirken høytidet til minne om abbedisse Gjertrud i Nivelles i Belgia. I Norsk Folkekalender 1859 heter det at det gjerne er uvær denne dagen, men som bildet til høyre viser, stemte ikke dette værvarslet i dag. Trolig henger denne forestillingen sammen med at man mente at svartspetten, som også kalles gjertrudfuglen, varslet uvær med skrikene sine.

(17.03.2019)


Til tross for klimaendringer og global oppvarming holder fortsatt det gamle utsagnet om at "mars e en snymåne" stikk. For selv om vi har hatt noen soldager, har det vært kraftige snøbyger innimellom. Og på bildet til høyre er enda en snøbyge på vei inn Andfjorden.

(16.03.2019)


Også i mars kan solnedgangen være vakker, og særlig når forgylte skyer på himmelen speiler seg i stavstille hav. Bildet ble tatt ved halvsekstiden i ettermiddag kort tid etter at sola hadde gått i skjul bak fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Nesten umerkelig har dagene blitt stadig lengre, og nå er det bare fem dager til vårjevndøgn.

(15.03.2019)


Den sure vinden som vi har hatt i lang tid nå, spaknet i dag. Og da steg også temperaturen til like under frysepunktet. Dermed ble det straks litt mer vårlig, og måsen startet med godlåt i yr glede over at den tøffeste tiden snart er over.

(14.03.2019)


Nede i havna i Bryggestøa er det fortsatt vinterstille, for det er ennå en god stund til fisketuristsesongen starter. All snøen som har falt har gjort at vi har måttet måke flytebrygga en gang i vinter. Nå er det igjen ganske mye snø på flytebrygga, men snart må den vel begynne å smelte.

(13.03.2019)


Enda en solskinnsdag går mot slutten. Etter at vi hadde et betydelig snøfall i begynnelsen av forrige uke, har det vært mye fint vær, selv om temperaturene har vært lave. I år er det sen påske, så da blir vel finværet unnagjort før påskeria setter inn.

(12.03.2019)


Snekkerarbeidene i Krambua i Normangården på Raten er omtrent ferdig, Nå gjenstår bare noe vinduskledning som må spesiallages. Når også malerne og elektrikeren blir ferdig med sine jobber, og de hvite blondegarinene kommer opp, blir dette fint!

(11.03.2019)


Også i dag har det vært solskinn fra nesten skyfri himmel. Vinden har spaknet, så det er heller ikke bakkefokk av betydning. Dermed fyker ikke veiene igjen, og behovet for brøyting er heldigvis mindre enn tidligere i uka.

(10.03.2019)


Antallet rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som beiter ulovlig og skader innmarka her på Elgsnes, varierer. Men reinen på bildet har vært en konstant plage siden begynnelsen av desember. Oppe på profilene på Stormyra har mye av snøen blåst bort, så nå graver og beiter den der. De skarpe klauvene ødelegger vekstpunktene hvor nye grasstrå skulle spire når det blir vår.

(09.03.2019)


Bildet til høyre er tatt nede i Gården over mot Raten på andre siden av Vågen. På andre siden av Toppsundet i bakgrunnen ligger Dale, en av de ytterst få gårdene hvor husene fortsatt ligger i en klynge slik de har gjort fra middelalderen. På 1800-tallet skjedde det store endringer i jordbruket med utskifting og utflytting fra fellestun over hele landet. Men i Dale satte topografi og skredfare en stopper for en slik utvikling.

(08.03.2019)


Nå skinner sola lenge, fra morgen til langt ut på ettermiddagen. Men fortsatt er solbuen lav over himmelhvelvingen, så da bildet ble tatt ved halvtitiden i formiddag, kastet fjøset på Storbakkan fortsatt lange skygger nedover myra nedenfor.

(07.03.2019)


Også i dag har vi hatt betydelig snøfall, men nå har ikke vinden vært like sterk, så det har vært mindre bakkefokk. Bildet er tatt fra den kommunale veien mot bebyggelsen på Storbakkan. Fra venstre vises fjøset som ble tatt i bruk i 1982, deretter gammelfjøset fra 1894, så våningshuset som opprinnelig var borgestue på Raten, men ble med i handelen da Edvard Ruud senior kjøpet halve eiendommen på konkursen i 1881. Helt til høyre kan man skimte stabburet som ble bygd på 1930-tallet.

(06.03.2019)


Snøværet fortsetter, og med vind i tillegg fyker Gårdsveien igjen kort tid etter at den er brøytet. Fordi det er snekkere i arbeid gjestehuset nede på Raten, må veien brøytes tidlig på morgenen, før posten kommer og før snekkerne drar. I tillegg må det brøytes for annen nødvendig trafikk.

(05.03.2019)


Nordnordøsten, eller landnordøyen som vinden kalles lokalt, var fryktet da man fisket fra åpne båter og barometeret var den eneste værmeldingen man hadde. Den kraftige vinden kommer plutselig og skyldes intense, små polare lavtrykk. Selv med dagens hjelpemidler har meteorologene problemer med å gi presise varsler for disse polare lavtrykkene. Landnordøyen i dag morges var for eksempel ikke varslet. Bildet til høyre ble tatt etter at vinden hadde løyet en god del, men fortsatt stod kovbaken mørk ute i Andfjorden.

(04.03.2019)


Så fikk vi enda en dag med sol fra skyfri himmel. Men fortsatt står sola lavt på himmelen, og temperaturen er også lav, så det er ikke akkurat påskestemning. De gamle pleide å si: "Mars - mårrakvass, middagsmild og kveldstill." Foreløpig stemmer ikke det med middagsmild, men det kommer vel litt senere i måneden.

(03.03.2019)


Motivet til høyre er det samme som i går og i forgårs. For to dager siden var det så og si barmark, i går kom det mer enn 30 cm snø, og i dag skinner sola fra skyfri himmel over et vinterlandskap. Så fort skifter været her nord.

02.03.2019)


"Mars e en snymåne" sa de gamle. Og i dag fikk vi sanne det. For snøen har lavet ned, og i løpet av noen timer kom det 35 centimeter snø. Motivet til høyre er det samme som i går, men forskjellen kunnie ikke vært større fra den ene dagen til den neste.

(01.03.2019)


I dag er det en måned siden sola var tilbake her på Elgsnes, men det er ikke mye vi har sett til den i denne perioden. Også i dag var det overskyet først på dagen, men etter hvert klarnet det opp, og da hadde vi solskinn langt utover ettermiddagen. Vi får nyte sola mens vi har den, for meteorologene melder om mer snøvær allerede i morgen.

(28.02.2019)


Etter flere dager med mildvær og regn, samtidig som det har vært en god del biltrafikk ned til gjestehuset, er det nå full teleløsning i veien ned til Raten. Veien som ble bygd rundt Normangården for godt og vel et år siden, er skikkelig fundamentert, men det er ikke tilfelle med den eldste delen av Rateveien, som nå er gjørmet og sporet.

(27.02.2019)


Det skal legges flytende gulv i Krambua, og det var tilkjørt løs Leca i storsekk. Men da snekkerne skulle begynne å fylle opp, var storsekkene bunnfrosset. Så i dag ble det levert løs Leca i småsekk mens storsekkene ble tatt i retur.

(26.02.2019)


Fortsatt er det en god stund til sesongen for fisketurismen starter, men det er likevel ikke stille i gjestehuset. Arbeidet i Krambua foregår for fullt, og oppe på Storsalen skal det settes inn ekstra vinduer innvendig. På denne siden av huset er noen av vinduene fra før 1820, og naturlig nok bare med enkelt glass. Under møter i Storsalen vinterstid blir det så mye kondens at vannet flyter, så forhåpentligvis vil et ekstra glasslag løse problemet.

(25.02.2019)


Mildvær og regn gjorde at snøen smeltet fort, så nå ligger det bare snøskavler igjen hist og her. Dersom slike mildværsperioder vinterstid blir langvarige, kan det gi store overvintringsskader. Så lenge det er tele i jorda, er det liten sjanse for at graset går ut av vinterdvalen, men i dag viste telemåleren at de øverste 2,5 centimetrene hadde tint.

(24.02.2019)


Snøsmeltingen i forrige uke gjorde at vannet grov ut grus i veibanen på Gårdsveien ned mot Raten. Med regnet og snøsmeltingen i natt og i dag ble skadene enda større, selv om man har prøvd å lede vekk vannet. Men det er is i veigrøftene, så det er ikke lett å få vannet til å renne der det skal.

(23.02.2019)


Restaureringen av det siste rommet i Normangården går framover. Det skal blåses inn isolasjon i taket før himlingen legges, og det nye gulvet blir bygd opp fra grunnen med løs Leca, isolasjonsplater, sponplater og tregulv. Men først må det legges beslag som tetter åpningene mellom syllstokken og steinene som sylla ligger på.

(22.02.2019)


Selv om sola nå står ganske høyt på himmelen, og allerede i morgen går over fjellet Elgen sør for gården, har den vært lite synlig i det siste. Etter mildvær og snøsmelting i forrige uke, har snøen lavet ned denne uken, men nå kommer det en ny omgang med regn og snøsmelting. Og i dag fikk vi melding om at veien i Aunfjellet igjen vil bli stengt.

(21.02.2019)


Rommet bak døra på bildet var bestespiskammers i Normangården nede på Raten fram til krambua ble revet på begynnelsen av 1900-tallet og rommet ble brukt til handel i liten skala. Men dette varte bare fram til 1914 da handelen ble nedlagt for godt. Nå skal rommet renoveres og bli til spisestue for 18 middagsgjester. I dag fikk snekkerne som skal gjøre arbeidet, tilkjørt det meste av materialene de trenger.

(20.02.2019)


I dag har det kommet enda mer snø, og med vind i tillegg, fyker veiene fort igjen. Vi har brøytet gårdsveien tre ganger i dag slik at snekkerne som jobber i gjestehuset har kommet seg til og fra, og slik at veterinæren kom seg fram til fjøset. Men posten kom uansett ikke i dag.

(19.02.2019)


Det meste av snøen regnet vekk i slutten av forrige uke, men i dag begynte det igjen å snø, så snart er det like mye snø som før mildværet. Heldigvis har det ikke vært vind av betydning, så vi har unngått bakkefokk og store snøskavler. Men med all løssnøen som har kommet i løpet av dagen, skal det ikke mye vind til før veiene fyker igjen.

(18.02.2019)


I går var det sterk vind fra nordvest med storm i kastene, men lavtrykket forsvant fort nordøstover, og da spaknet vinden. "Gud kan et blekk av stormen gjære", sa de gamle. Og som bildet viser, er det nesten blikkstille på Vågen i dag. I og med at stormen var kortvarig, er det heller ikke mye sjøburd i etterkant.

(17.02.2019)


Det har vært mye nedbør som regn de siste dagene, og i tillegg har snøen smeltet, så da er det mye vann som skal finne veien til havet. Og når veigrøftene er fylt med snø og is, renner vannet etter gårdsveien. For å begrense skadene på veien, har vi måket opp ei renne i veigrøften og prøvd å lede vannet vekk fra veibanen.

(16.02.2019)


Under uværet i går var hurtigbåter og ferger innstilt, mens hurtigruten gikk i sin vante tralt langs kysten. De nye båtene har et stort vindfang, så når vinden er sterk nok, går de ikke gjennom Risøyrenna. Da seiler hurtigruten gjennom Tjeldsundet og sløyfer Lofoten og Vesterålen. Men i formiddag var det lite vind da MS Finnmarken passerte Elgsnes på sør.

(15.02.2019)


Og så kom mildværet med glarhålka. Veien over Aunfjellet er stengt på grunn av rasfare, og kontraktøren på vintervedlikeholdet av den kommunale veien mellom Aun og Elgsnes holder til på andre siden av fjellet, så derfor blir det ikke strødd. I gamle dager var dette drømmeføre, for med en spark med blanke meier og ei god sparkeklo, var ikke veien lang om man skulle til Aun på skole eller i annet ærend.

(14.02.2019)


Nå står sola høyt i søkket mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen, men den skjuler seg fortsatt bak skydekket. Når sola skinner gjennom skyene, spres lyset slik at det ser ut som om soløyet er kjempestort. Snart går sola over Hovmannstiaksla og Nonshågen, og om ni dager kliv sola fjellet Elgen sør for gården.

(13.02.2019)


I dag har det vært plussgrader og sluddbyger. Tradisjonelle snøfresere av V-typen virker dårlig under slike forhold. Derfor har vi anskaffet en totrinns tverrfres som både virker bedre under slike forhold, og som også er bedre til å holde bunnen i veien.

(12.02.2019)


Ifølge legenden ble tømret til korset som Jesus ble hengt på, hugget 11. februar. I primstavkommentarene i "Norden" 1867 heter det: "Da meente de Gamle, at Kristi Kors var hugget, og paa den Dag maatte Intet hugges."

(11.02.2019)


I dag har det vært tett skydekke med lette snøbyger innimellom. Når været er slik, forsvinner fargene, og bildet til høyre kunne like gjerne vært et sort/hvitt-bilde slik fotografiene som regel var før i tiden. Det var den gangen da man burde bruke opp alle 36 eksponeringene på filmrullen før man framkalte filmen og så laget kopier ut fra negativene. Digitaliseringen gjør at man nå til dags slipper unna mye arbeid og kjemikaliesøl

(10.02.2019)


Da er skreien kommet opp på naustveggen for å bli til deilig boknafisk om tre ukers tid. Halvparten av den fisken som er igjen, er frosset i passelige porsjonspakninger, mens den andre halvparten er tørrsaltet for å bli til nystrødd torsk i morgen.

(09.02.2019)


Det nærmeste rommet på bildet til høyre har egen inngangsdør. Det er fordi det ble brukt som krambu de siste årene fram til handelen ble nedlagt i 1914. Rommet er ryddet og gulvet revet, så alt er klart for oppussing. Byggefirmaet har det imidlertid ikke travelt med å komme i gang med arbeidet, selv om snekkerarbeidet, malerarbeidet og elektrikerarbeidet må være ferdig til fisketuristsesongen starter i april.

(08.02.2019)


I dag har det vært delvis skyet med enkelte lette snøbyger, og med noen solgløtt innimellom. Men som så ofte før, har det vært lite solskinn etter at sola var tilbake her på Elgsnes for ti dager siden. For når sola står så lavt på himmelen, er det ikke nok med stort sett klarvær. Det må også være skyfritt langs horisonten i sør, og det skal godt gjøres på denne tiden av året.

(07.02.2019)


For to dager siden var det nymåne, og i dag kom væromslaget. Av gammel erfaring vet man at det ofte blir værskifte i forbindels med nymåne. Mindre pålitelig er troadisjonen om at hvor måmen tennes er avgjørende for været. Nå skjedde det i sørøst, noe som skulle tilsi fortsatt landvind og klarvær. Men i dag har det vært sørvestlig vind og snøbyger slik som på bildet til høyre.

(06.02.2019)


Nå er det vel en uke siden sola var tilbake her på Elgsnes. Fortsatt er det stort sett bare nede i Vester-Raten at sola skinner på klarværsdager som i dag. Men snart har vi solskinn både på formiddagen og ettermiddagen, og på Peder stol (22. februar) kliv sola Elgen, og fra da av har vi flere timer med solskinn på klarværsdager.

(05.02.2019)


Mesteparten av løssnøen har føket vekk, så nå er den kommunale veien godt framkommelig. Da det snødde som verst, ble ikke veien brøytet før på ettermiddagen, så vi måtte klage på vintervedlikeholdet. Fjøsrøkteren skal hit både morgen og kveld, posten kommer hver dag, og melketankbilen kommer tredje hver dag, så vi er helt avhengig av at veien hodes åpen.

(04.02.2019)


Bildet til høyre ble tatt like før mørket begynte å falle på. Derfor er det blåstikk i bildet. Samtidig reflekterer Grytlandsfjellene lyset fra sørvesthimmelen der det fortsatt var en avglans av sola. Derfor har ikke Grytlandsfjellene samme blåstikket som terrenget her på Elgsnes som er nordvendt og derfor mindre påvirket av himmellyset nær horisonten i sørvest.

(03.02.2019)


Kyndelsmessdagen var opprinnelig en kirkehøytid til minne om jomfru Marias renselse. Viktigere i det gamle bondesamfunnet var nok likevel at man nå var halvveis i innefôringsperioden. "Halvveska kyndelsmess stod det ved lag", sa de gamle. Altså om man hadde halvparten av vinterfôret igjen på denne dagen, ble det ikke bunød til våren. Bildet til høyre er tatt fra siloen, men på grunn av kaldværet er silofôret dekket til med vintermatter.

(02.02.2019)


I dag morges var sørhimmelen rød. "En rød kveld betyr en god mårra, men en rød mårra betyr en stormfull dag", sa de gamle. Nå ble det ikke storm i dag, og temperaturen er heller ikke så lav som den har vært den siste tiden, men vinden fra sørøst er likevel kald og nater.

(01.02.2019)


I dag var det solskinn på formiddagen, men før sola skulle begynne å skinne nede i Vester-Raten ved 13-tiden, kom skyer drivende inn fra sørvest. Og snart var det helt overskyet. Bildet er tatt fra Oppsetta over mot Raten på andre siden av Vågen. Fjellet i bakgrunnen er Toppen på Grytøya.

(31.01.2019)


På kalde vinterdager med klarvær får himmelen ofte et rosa skjær før soloppgang slik som på bildet til høyre. Selv om vinterfargene ikke er like intense som ellers i året, kan også denne årstidens duse fargepalett være vakker.

(30.01.2019)


I går var det tett skydekke, så det var ikke mulig å ønske sola velkommen tilbake da. Men i dag var det såpass klart på sørhimmelen at sola tittet fram en kort stund. Den teoretiske mørketiden her er fra 1. desember til 11. januar, men siden det er fjell mot sør, og Elgsnes ligger nordvendt, går det ytterligere 17 dager før sola viser seg.

(29.01.2019)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Det er dagen da man kan se den øverste skalken av solskiva over Kvæfjorfjellene nede i Varden om det er skyfritt på sørhimmelen. I dag har det imidlertid vært tett skydekke med snøbyger, så det ble ikke noe solskinn i dag. Men uansett blir dagene stadig lengre, og nå er den teoretiske daglengden på 4 timer og 47 minutter.

(28.01.2019)


Etter stort snøfall tidligere i måneden, er skredfaren betydelig. Også takras bør man se opp for. På lesiden av huset på Ebergplassen henger det nå en ganske så stor skavl fra taket, men det er heldigvis ingen trafikk forbi der vinterstid. Om ikke skavlen løsner nå mens det er kaldt, vil den helt sikkert falle ned straks det blir mildvær.

(27.01.2019)


På bildet til høyre ser det ut som om Dverberg på Andøya er løftet opp og svever i luften. Dette er et optisk fenomen som kalles hildring. Det oppstår når luftlaget nærmest havflaten er mye kaldere enn lengre opp i atmosfæren. Lysstrålene går litt raskere i den milde luften enn i den kalde, slik at lysbanen krummes - med hildring som resultat.

(26.01.2019)


Fortsatt beiter rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Det er forundelig at reindriftsnæringen synes å basere seg på at reinen overlever på ulovlig innmarksbeite på gårdene i området, og at reindriftsadministrasjonen lar det skje.

(25.01.2019)


I natt var det kraftig måneskinn samtidig som nordlyset spilte over himmelhvelvingen. Men som så ofte før, var de mest spektakulære nordlysformasjonene og fargene slutt før man fikk rigget til kamera med stativ og snorutløser. Bildet til høyre var det færste som ble tatt, men etter det dabbet nordlysaktiviteten av.

(24.01.2019)


Nå har solskinnet nådd helt ned til fjæra på Yttergryta, men fortsatt er det fem dager til vi har mulighet til å se de første solstrålene her på Elgsnes. Det begynner med at en liten skalk av solskiva blir synlig over Kvæfjord-fjellene, og så kommer sola litt høyere på himmelen for hver dag. Men først på Peder stol (22. februar) "kliv sola Elgen" som vi sier. Det betyr at den ikke lenger går i skjul bak fjellet sør for gården midt på dagen.

(23.01.2019)


Det har kommet mye snø i det siste, så nå var det på tide å måke flytebrygga nede i havna i Bryggestøa. Den 15' Ranaplastbåten som ligger ved flytebrygga, inneholdt både snø og vann, så det var enda mer prekart at den ble lenset.

(22.01.2019)


Nå er det en uke til første soldagen her på Elgsnes, og gullfargene på sørhimmelen forteller at sola snart er tilbake. Men det har vært mye overskyet med snøbyger i det siste, og fortsetter det slik, kan det likevel ta tid før vi får se sola. Men uansett øker daglengden fra dag til dag, og smått om senn blir det slutt på å vandre rundt i mørke det meste av døgnet.

(21.01.2019)


Snøværet fortsetter, men heldigvis har det vært lite vind. For kommer han av en kant nå, blir det vanskelig å holde veiene åpne. Når det fyker som verst her ute, er det bare å holde seg innendørs og vente på at vinden løyer. Om man brøyter gårdsveien i snøkovet, tar det bare ti minutter før den på nytt er igjenføkt. Derfor brøytes det bare for nødvendig transport til eller fra gården i slikt vær. Men er vi heldige, blir det mildvær slik at snøen setter seg før neste kuling.

(20.01.2019)


I dag har det kommet mer snø, og selv bygeskyene er dekorative når sola skinner på dem. Men all løssnøen som kom i går, synker sammen, så i ettermiddag var snødybden redusert til 32 cm. Meteorologene spår mer snø, og i tillegg polare lavtrykk. "Ja, nu har han nåkka å fyke i", pleide de gamle å si når det var mye løssnø og samtidig meldt uvær.

(19.01.2019)


Det snødde ganske kraftig i dag morges, slik at snødybden nå er 35 cm. Det var derfor nødvendig å brøyte gårdsveien for første gang denne vinteren. Selv en av reinene som beiter ulovlig på innmarka her på gården, fant det mest behagelig å benytte den nybrøytede veien for å forflytte seg mellom engene.

(18.01.2019)


17. januar ble kalt antonsmesse til minne om eremitten St. Antonius fra Egypt (251 - 356). Han var vernehelgen for husdyrene, så på primstaven kunne merket for dagen være en gris. I primstavkommentaren i "Norden" heter det om denne dagen: "Da skulle Svinene gives Korn med Urin udi, at de skulle blive friske og ikke faa Tinter." (Tinter var en sykdom forårsaket av bendelorm).

(17.01.2019)


Mørketiden er over, og daglengden er nå nesten to og en halv time. Bildet til høyre ble tatt en time etter solnedgang, og med overskyet vær hadde det allerede begynt å mørkne. Det er tydelig blåstikk i bildet, da skumringslyset har fargeforskyvning mot den kortbølgede delen av fargeskalaen.

(16.01.2019)


Sola er tilbake i Grytlandsfjellene, og selv om vi foreløpig bare kan se avglansen av solstrålene, er det alltid oppløftende å se at sola skinner på stadig mer av landskapet rundt oss. Nå starter nedtellingen til solas gjenkomst også her på Elgsnes, og i dag er det 13 dager igjen til vi kan se det første glimtet av soløyet nede i Varden - om det er klarvær på sørhimmelen.

(15.01.2019)


I dag var skyene på vesthimmelen farget rosa. Dette bærer bud om at sola er på vei. Egentlig sluttet mørketiden for tre dager siden, men fordi det er fjell mot sør, er det fortsatt to uker til første soldagen her på Elgsnes.

(14.01.2019)


I dag er det tjuende dag jul, eller gammelt nyttår slik det var før år 1700. Nå er det uansett skikkelig vinter, for i natt kom det 10 cm snø, og nå har temperaturen også falt under frysepunktet. Så langt i vinter har det ikke vært mye mulighet for oteren til å skli ned bakkene, men i dag kunne man se far der oteren hadde sklidd ned til Ørnulfnaustet.

(13.01.2019)


Dagens motiv er omtrent det samme som i går, og selv om vinden har løyet betraktelig, er sjøburden mer voldsom i dag enn i går. Det skyldes at havbåra, eller tungalda som vi sier på dialekt, gjerne er størst i etterkant av en storm. Og i dag var bølgene uvanlig store. Det er sjelden at Skarvhausfallan bryter, men i dag stod grunnbrottet som en vegg ute i fjorden.

(12.01.2019)


11. januar kalles brettemesse, visstnok etter en helgen med navn Brictiua, som bare ble tilbedt i Norge og på Island. Dagen ble også kalt brykkesmesse, og dette ble tydet til at noe skulle brytes i stykker. I dag har det vært nordvestlig kuling med storm i kastene, og om ikke annet, så brøt havbåra kraftig på flu og skjær ytterst i Vester-Raten.

(11.01.2019)


Det er nå sjette gangen at snøen har smeltet slik at det har blitt barmark siden den første snøen kom i oktober. De gamle pleide å si at tredje snøen ble liggende, men det stemmer ikke nå lenger. Selv om det selvsagt er variasjoner mellom år, kan det ikke lenger herske tvil om at vinteren er blitt kortere som en følge av klimaendringene.

(10.01.2019)


Etter at Krambua på Raten ble revet på begynnelsen av 1900-tallet, ble Bestespiskammerset i sørenden av Normangården tatt i bruk som krambu. I 1914 tok handelen slutt, men rommet har beholdt navnet Krambua til denne dag. Da bygningen ble renovert innvendig i 2012-13, var ikke Krambua med i planen, men nå står denne siste delen av Normangården for tur. Det er imidlertid mye som skal fjernes før snekkerne kan slippe til, så det foregår nå sortering av hva som kan kastes og hva som er verd å ta vare på.

(09.01.2019)


I dag har det vært snøbyger, men med plussgrader blir det mest snøslaps. Og nede i Rateneset er det nesten ikke snø. Eneste fordelen med slikt slapsføre er at det foreløpig ikke har vært behov for å bruke snøfreseren på gårdsveien.

(08.01.2019)


Før i tiden het det at tredje snøen ble liggende, men siden oktober har fem snøfall forsvunnet igjen. I dag er sjette gangen det kommer snø, men om den blir liggende er usikkert, for meteorologene melder om mer mildvær. At været er i ulage er det ihvertfall ingen tvil om.

(07.01.2019)


6. januar kalles hellige tre kongers dag, eller trettendagen som vi sier på dialekt. Trettendagen er den gamle juldagen, og rommet som ble mellom ny og gammel jul etter kalenderreformen i år 1700, ble kalt romjula. Dagene i denne perioden ble sett på som halvhellige, så bare nødtørftig arbeid skulle utføres i denne perioden. Praksisen med å la juletreet stå til trettendagen er en levning fra denne tradisjonen, selv om folk flest i dag ikke er kjent med sammenhengen.

(06.01.2019)


Fram til år 1700 var den julianske kalenderen brukt i Danmark-Norge, men siden denne kalenderen ikke var nøyaktig i forhold til solåret, var det i løpet av århundredene blitt en betydelig forskyvning av høytids- og merkedager. Danskekongen bestemte derfor at tidsregningen skulle skje etter den gregorianske kalenderen, noe som flyttet både jul og nyttår. Men mange holdt på den gamle skikken, og enkelte steder høytidet man 5. januar som gammel julaften helt opp mot vår tid.

(05.01.2019)


Enda en gang har snøen smeltet slik at det er barmark på områdene ned mot havet. Det ser ut for at perioden med stabilt snødekke vinterstid blr stadig kortere, selv om det selvsagt er årlige variasjoner.

04.01.2019)


Med tett skydekke og regn ble dagen veldig mørk, og veilysene slo seg ikke av i dag. Med maksimumstemperatur på 6 plussgrader i tillegg til regnet tiner snøen fort. Så da blir det nok barmark enda en gang om dette været fortsetter.

(03.01.2019)


Selv om det var sterk kuling i går ettermiddag, har det nok vært kraftigere vind ute i havet, for sjøburden har vært uvanlig sterk de siste dagene. Når havbåra slår mot sandfjæra, hvirvles det opp finstoff som blander seg i vannmassene. Derfor hadde sjøen på deler av Vågen en lysere farge i dag.

(02.01.2019)


Godt nytt år!
(01.01.2019)

2018 går over i historien. I løpet av året er det registrert 275 603 besøk med 2 032 905 sidevisninger på elgsnes.no. Det er 58,5 % flere besøk og 36,8 % flere sidevisninger enn i 2017. I 2018 hadde elgsnes.no gjennomsnittlig 755 besøk og 5 570 sidevisninger per dag. Det laveste besøkstallet var 24. desember med 309 besøkende, mens det høyeste var 27. september med 10 941 besøk. En takk til alle som har fulgt med på elgsnes.no i 2018, og vel møtt igjen i 2019!

(31.12.2018)


I natt kom det litt snø, og da det lysnet av dag var landskapet igjen nokså hvitt. Senere på dagen kom nedbøren som sludd, så snødybden økte ikke mye, og så lenge det er plussgrader blir det heller ikke snøfokk. Og så lenge ikke fokkskavlene bygger seg opp, skal det snø en god del før det blir behov for å brøyte gårdsveien.

(30.12.2018)


Etter at Sør-Troms elforsyning hadde bygd ut strømforsyning til Elgsnes i 1957, satte Trondenes kommune opp veilys nede i fjæra til hjelp for bøndene som måtte ro ut med melkespannene til grytlandsferga i bekmørke. Etter at vi fikk veiforbindelse i 1973, flyttet Harstad kommune et av lysene opp til veien, og det ble i tillegg satt opp et nytt lyspunkt på snuplassen nede i Oppsetta. Det er imidlertid mange år siden veilysene har virket, og nå er lysarmaturen på snuplassen tatt ned. Men hvorfor ligger den fortsatt i veiskråningen?

(29.12.2018)


Julebaksten er forlengst unnagjort, men fortsatt er det plussgrader og regn. Så det lille som var av snø nede ved havet er enda en gang borte. Fjerde juledag kalles barnedagen til minne om barnene som ble drept i Betlehem. I "Norden" fra 1867 heter det at "da skulle Børn besøge og tractere hverandre og fornøie sig med at løbe paa Isen med Islægger".

(28.12.2018)


Fire karer fra Kina var her i dag. De hadde planer om å se nordlyset, men siden det er overskyet, er nok sjansen minimal for å se nordlys i kveld. Derfor viste vi dem nordlysbilder på www.elgsnes.com , og de var overrasket over at nettsiden til og med hadde en kinesisk versjon.

(27.12.2018)


Med plussgrader blir ikke snøen liggende lenge, og nede på Raten er det nå barmark. Ifølge langtidsvarslet skal nedbøren komme som regn også kommende uke. Og nymåne er det ikke før trettendagen, men da får vi tro at vinteren kommer for fullt.

(26.12.2018)


God jul!
(25.12.2018)

Så ble det en slags hvit jul likevel, selv om det bare er et par centimeter snø. Temperaturen holder seg stort sett over frysepunktet, så snøen som kom i går kveld er det lite igjen av. Men det blir uansett ikke like mørkt når det er noe hvitt på marka.

(24.12.2018)


23. desember kalles tollesmessdagen etter den islandske biskopen Þorlákur Helgi Þórhallsson. Han var en myteomspunnet person, som man mente hadde utført flere undere, og fem år etter sin død ble han i 1198 utropt som helgen på Alltinget. Utenfor Island ble han dyrket på Færøyene, på Vestlandet og i Nord-Norge. Men paven i Roma godkjente ikke helgenstatusen før i 1984. Dette var også en merkedag: Dersom det vær uvær tollesmessdagen, ville det vare helt til kyndelsmess.

(23.12.2018)


Med unntak av perioden 16. august til 3. desember, har det vært rein på ulovlig innmarksbeite her på gården resten av året. Nå i desember kom det først en rein, så økte antallet til tre, og i dag var det fem reiner på innmarka. Den beste julegaven nissen kan komme hit med er å fjerne skadedyrene sine fra innmarka!

(22.12.2018)


I kirkekalenderen kalles dagen tomasmesse etter apostelen Tomas. Mer kjent er imidlertid betegnelsen vintersolverv, eller solsnu på dialekt. Dette er den korteste dagen i året, og med overskyet vær, hadde skumringen alt falt på da bildet til høyre ble tatt ved 13-tiden i ettermiddag. Nå kan man vente mildvær, og dersom det ikke var kakelinna som forårsaket mildværet i forrige uke, så er den vel ventende til helgen.

(21.12.2018)


I dag kom handelsgjødsla for kommende vekstsesong til gårds. Terminprisingen gjør det gunstig å kjøpe utenom sesong, og i tillegg er det viktig å få gjødsla i hus før årrskiftet slik at man kan få momsen tilbake etter et par måneder i stedet for å vente et år.

(20.12.2018)


Klarvær nå i mørketiden gir et helt spesielt lys. Det kan nesten se ut som om det er solskinn i Grytlandsfjellene, men det er den lave fargetemperaturen på himmellyset som gir rødstikk i bildet.

(19.12.2018)


Det er nå blitt så kaldt at det var på tide å sette ned telemåleren. Det er en ganske enkel innretning - et elektrikerrør som er blokkert i ene enden med en blank plastslange inni med venn tilsatt et blått stoff som blir blankt når det fryser. Så da er det bare å dra opp slangen og lese av på skalaen hvor langt ned vannet er frosset. Det er også avmerket for hver femte centimeter på den delen av røret som stikker opp slik at også snødybde kan registreres.

(18.12.2018)


Klarvær og nattefrost har fått veiene til å fryse til, og selv på engene er det nå et tynt telelag. Så kommer det snø nå, kan den bli liggende. Brøytestikkene ble satt ned forrige uke, så da gjenstår bare å montere snøfreseren på traktoren. Men det er imidlertid usikkert om kakelinna alt har vært. Normalt kommer dette mildværet nærmere jul, men været følger ikke lenger det som var normalen for bare noen år siden.

(17.12.2018)


I mørrketiden får nordhimmelen et rosa skjær den korte stunden det er dagslys. Selvsagt må det også være klarvær slik som i dag. Kanskje dette fenomenet skyldes iskrystaller oppe i stratosfæren som sprer det kortbølgede blå lyset?

(16.12.2018)


Det har vært lite uvær til nå i høst, og det som har vært, har kommet fra nordvest. Da er det smult i havna i Bryggestøa, så det har ikke vært prioritert å opp båtene som fisketuristene bruker i turistfiskesesongen. Men snart blir det nok vinter, med polare lavtrykk og sterk vind. Derfor blir nå båtene tatt i land og lagt i vinteropplag.

(15.12.2018)


Fem plussgrader både i går og i dag var nok til at det lille som var av snø på jordene smeltet. Så nå er det igjen barmark. Dersom den gamle regelen om at tredje snøen blir liggende fortsatt holder stikk, blir det neste snøfallet til vintersnø. Men både været og klimaet er ikke lenger hva det var, og hvit jul er ikke lenger noen selvfølge, selv ikke her oppe i sørhellingen av nordpolen.

(14.12.2018)


At det er en mildværsperiode før jul er eldre enn den menneskeskapte drivhuseffekten. Så vanlig var det, at perioden har fått et eget navn - kakelinna. Før meteorologene kom med snusfornuftige forklaringer, mente man at mildværet skyldtes at all julebaksten krevde ekstra fyring, derav det litt snodige navnet på mildværsperioden.

(13.12.2018)


Denne dagen ble kalt sjursmessdagen og ble regnet som den korteste av alle dagene. Da mente man at selv skjæra ikke ser forskjell på dag og natt. Hun forsover seg, og den som greier å vekke henne, skal bli vekket av henne hver morgen senere.

(12.12.2018)


Reinen som kom ned på innmarka for en uke siden, forsvant igjen. Men i stedet dukket en kollet rein opp, og den har beitet og tråkket rundt på innmarka siden. For det meste har den holdt seg på myra nedenfor fjøset hvor det har vært veldig bløtt og hvor jorda fortsatt ikke er skikkelig frosset.

(11.12.2018)


Det er nå bare to uker til julaften, og mange har forlengst startet juleforberedelsene. Det er uansett mindre arbeidskrevende enn før i tiden da alt av mat og drikke ble laget fra grunnen av. I "Nordens" primstavopptegnelser fra 1867 heter det om denne dagen: "Da skulde tilberedes Malt til Juleølet".

(10.12.2018)


Hurtigruten MS Nordlys passerte Elgsnes på sør kl. 09:27 i formiddag, i skarp rute fra Harstad til Risøyhamn. Nå i adventstiden er hurtigrutene ekstra lyssatt og pyntet til jul. Hurtigruten AS har i dag 11 skip i drift med daglige seilinger nord og sør. Men fra 2021 blir dette redusert til sju skip, mens sunnmørsbedriften Havila skal drifte de resterende fire skipene i det som framover skal hete Kystruten.

(09.12.2018)


Vanligvis dukker nordlyset opp utpå kvelden, men i dag var det ganske kraftig nordlys allerede ved 16-tiden i ettermiddag. KP-indeksen, som måler geomagnetisk aktivitet, var heller ikke spesielt høy. Og nordlyset var sterkest på nordvesthimmelen, selv om det normalt først blir synlig i øst. Men dette er vel bare nok et bevis på at nordlyset er ganske så uberegnelig.

(08.12.2018)


Gårdagens bilde ble tatt om lag 150 meter over havet, mens det ennå var sludd og regn i lavlandet. Men da det lysnet i dag, hadde naturen fått et vinterlig preg også i lavlandet. Bildet til høyre ble tatt i nærheten av Buberget og nedover mot Stormyra og gården.

(07.12.2018)


Gyrd Harstad er ansatt i Harstad og Kvæfjord kommuner for å få til økt aktivitet i skogbruket i kommunene. I dag var han her på Elgsnes og så på mulighetene for skogsveibygging og tynning av granfelt. Skogreisingen i Sør-Troms var betydelig på 50-, 60- og 70-tallet, og området vil om få år ha betydelige kvanta klar for avvirkning.

(06.12.2018)


Minusgradene i slutten av oktober og mildværet i november har fått selja til å tro at det er vår. Dermed springer gåsungene ut nå. Selja står vanligvis i blomst før blomstene om våren, så den er viktig for humlene i vårknipa. Til våren kan det derfor bli knagert for humlene om alle gåsungene fryser bort i løpet av vinteren.

(05.12.2018)


Sist sesong med ulovlig reinbeite på innmarka her på Elgsnes varte fra 14. november i fjor til 16. august i år. I går var den første skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt tilbake på innmarka. Det er barmark, plussgrader og bløte jorder. Særlig bløtt er det oppe på Stormyra der reinen oppholdt seg i dag.

(04.12.2018)


Bildet til høyre viser Normangården på Raten med restene av brennevinskjelleren i forgrunnen. Brennevin var en viktig salgsvare på de nordlandske handelssteder, og det ble sagt at når fiskerne kom for å gjøre julhandel, hendte det at de ble skjenket fulle slik at de gikk på fylla til over nyttår mens kone og barn sultet hjemme. Fiskerne mente at det som var bygd på brennevin, ville forgå. Slik har det da også gått med storparten av de gamle handelsstedene i Nord-Norge.

(03.12.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Jonsborg og oppover mot Gården og Storbakkan. Med plussgrader helt opp til 6,7 grader siste uke, har all snøen i lavlandet smeltet, og selv oppe i fjellet Elgen ovenfor gården er det nå lite snø igjen.

(02.12.2018)


De tyske okkupantene anla et kystartellerifort nede i Vester-Raten. Oppå muren på bildet stod brakka som de kalte Rheinland. Brakka ble brukt til kirkelige formål etter krigen, og ble da kalt Kjerkebrakka. Brakkelemmene ble deretter brukt som isolasjon i veggene på det første kapellet som ble innviet i 1961, men som ble påtent og brant ned i 1982.

(01.12.2018)


Dagen kalles Andreas fisker etter apostelen Andreas som var skytshelgen for fiskerne. Primstavmerket var oftest en fiskekrok, for nå var det på tide å fiske til jul. Å ikke få julkveite var regnet for stor skam, og den som ikke fikk kveite til jul, skulle sitte på nausttaket til spott og spe.

(30.11.2018)


Med tre plussgrader og regn smelter det tynne snølaget fort, og midt på dagen var det bare noen små flekker igjen på jordene ned mot Vågen. Og meteorologene melder at temperaturen skal stige ytterligere.

(29.11.2018)


Kveldene er mørke når det er overskyet vær som nå, og bare utelys og veilys gjør at man kan bevege seg utendørs uten lommelykt. Før kraftlinjen ble ført fram hit til Elgsnes i 1957, var det mørkt utendørs og dårlig med lys i fjøset. Den kraftigste lyskilden man hadde var petromax. Den ble fyrt opp inne og tatt med i fjøset. Men man måtte ta el-løye når man skulle over gårdsplassen, for snødrev på glasset kunne få det til å sprekke.

(28.11.2018)


Nå er landskapet hvitt også nede i Rateneset der snøen legger seg sist. Men allerede i kveld kom nedbøren som regn, så da forsvinner nok snøen ganske raskt igjen. Mens det er liv og røre i Normangården i sommerhalvåret, er det nå stille og rolig. At det ikke er bookinger framover er i grunnen greit, for nå skal også Krambua fullrenoveres og bli til spisestue.

(27.11.2018)


I dag har det kommet mer snø, og landskapet begynner å få vinterlig preg. Det fylles stadig på med bygeskyer fra nord, og med temperatur ned mot frysepunktet, fortsetter det å snø. Men gammel visdom gikk ut på at det er først tredje snøen som blir liggende, så denne snøen forsvinner nok igjen, om ikke før så til kakelinna før jul.

(26.11.2018)


Temperaturen har falt, og da bildet ble tatt ved lys dag, var det tre plussgrader her. Derfor hadde ikke snøen lagt seg, selv om Andøya i bakgrunnen var hvit fra fjære til fjell. Men nå i kveld har temperaturen falt under en plussgrad, og da blir snøen liggende også her.

(25.11.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Durmålstuva nedover mot Storbakkan og med Gården i bakgrunnen. Selv om man må tilbake til 1960-tallet for å finne fast bosetting på gårdshaugen som var hovedbølet fra middelalderen av, brukes fortsatt navnet Gården for bebyggelsen på gårdshaugen. Inkludert i betegnelsen er også husene på bnr. 4 som måtte flyttes ut fra fellestunet etter jordskiftet på 1880-tallet.

(24.11.2018)


Så kom den første høststormen. Selv om yr.no standhaftig har meldt om stiv kuling, har vinden over en lengre periode ligget på liten storm med full storm i kastene. Mot kvelden har vinden løyet, men om man skal tro meteorologene, skal den øke på igjen i morgen.

(23.11.2018)


Fortsatt kommer Posten med posten fem dager i uken, mens en privat distributør leverer avisene på lørdager. Men nå foreslår regjeringen å kutte distribusjonen ned til 2,5 ganger per uke. Det betyr at 173 000 aviser ikke kommer fram til abonnentene på dagen slik det har vært til nå. Da blir distribusjonen dårligere enn hva den var på midten av 1900-tallet.

(22.11.2018)


Dagen kalles Maria, og var en gammel kirkehøytid til minne om at jomfru Maria ble ført til tempelet i Jerusalem som offer til Gud. I "Norden" 1867 var tradisjonen mer prosaisk: "Da skulle Strømpebaand uddeles til Ungdommen, og Hør, Traad og Strømpebaand foræres med Tiendeuld til Præstekvinderne."

(21.11.2018)


November har til nå vært uvanlig mild, så snøen som kom i oktober, smeltet fra fjæra til toppen av fjellene. I løpet av natten dreide vinden på nord, og i dag morges hadde temperaturen falt så mye at nedbøren kom som snø i fjellene. Vanligvis er snø i fjellene et godt tegn, for da pleier været å roe seg for en stund. Det blir spennende å se om dette fortsatt stemmer.

(20.11.2018)


Sola gyllet sørvesthimmelen i ettermiddag. Nå er det bare avglansen av sola som er synlig her på gården. Samtidig blir dagene stadig kortere, og nå er den teoretiske daglengden under fire timer. Utover dagen skyet det til, og da ble det ekstra mørkt.

(19.11.2018)


Sola står nå lavt på himmelen selv ved middagsleite, og fjellet Elgen som nå skygger for sola her på Elgsnes, kaster også skygge på Grytøya på andre siden av Toppsundet slik bildet til høyre viser.

(18.11.2018)


Vinden har dreid på nordvest, men fortsatt kommer nedbøren som regn, ikke bare i lavlandet, men også i fjellene. Selv om det de senere årene er blitt vanlig med barmark i november, har temperaturen i år vært høyere enn hva som er normalt for årstiden. For folk som har levd en stund, er det åpenbart at vinteren er blitt kortere, men fortsatt finnes det klimafornektere.

(17.11.2018)


I dag har det vært sørvestlig kuling og regn. Denne vindretningen kaller vi på dialekt for utsønning, mens sørøstlig vind kalles landsønning. Dette henger sammen med gammelnorsk útsuðr og landsuðr som var uttrykk som ble brukt den gang vikingeskipene seilte langs kysten. På islandsk heter det fortsatt útsuður og landsuður.

(16.11.2018)


Med alt regnet som har vært i høst, er det en lykke at turistfiskebåtene er selvlensende. Det er imidlertid ikke den 15 fot Ranaplast-båten på bildet. Det har derfor vært behov for å øse den en rekke ganger. Nå var det igjen mye vann innabords, og siden det er meldt ganske mye nedbør fra i morgen, var det på høy tid å lense båten.

(15.11.2018)


I dag var siste sjansen til å få et gløtt av sola nede i Vester-Raten, men det ble det ikke noe av grunnet overskyet vær. Nå er det to og en halv måned til sola igjen skinner nede i Varden, og fram til vintersolverv 21. desember blir dagene stadig kortere. Daglengden i dag er på 4 timer og 44 minutter, og for hver dag som går blir den 10 minutter kortere.

(14.11.2018)


Mildværet fortsetter med svak sønnavind, litt regn og seks plussgrader. Selv om det ikke har vært de store nedbørsmengdene, har det regnet dagstøtt siden slutten av oktober, og før det kom nedbøren som snø, som siden har smeltet. Derfor er det nå usedvanlig vått. Heldigvis var det ikke mer tele i jorda enn at også den nå er borte. Derfor blir det ikke overflatevann som som kunne ha skapt en iskappe på jordene når temperaturen igjen faller under frysepunktet.

(13.11.2018)


Her på Elgsnes er det to offentlige veilys på den kommunale veien, samt rester av et lyspunkt som i sin tid ble satt opp av Trondenes kommune nede i Oppsetta. Det er imidlertid mange år siden noen av disse lysene har virket. På veien ned til Raten er veilysene private, så de blir vedlikeholdt. Derfor er Rateveien opplyst, mens den kommunale veien ligger i mørke.

(12.11.2018)


Dagen kalles mortensmesse etter den franske biskopen og helgenen Martin fra Tours. Noen steder er det tradisjon å spise mortensgås denne dagen, men her nord var nok dagen viktigere som merkedag. Klarvær ville gi en hard vinter, mens regn denne dagen ville vare til nyttår. Så da blir det nok ingen hvit jul i år heller.

(11.11.2018)


Det er nå bare fire dager til det er slutt på solskinn på Elgsnes for i år. Mørketiden begynner først 1. desember, men fjellet Elgen sør for gården gjør at sola blir borte vel to uker tidligere. Uansett kan sola lage flotte farger på skyene selv om den er bak horisonten. Bildet til høyre ble tatt ved halvtretiden i ettermiddag.

(10.11.2018)


Mildværet så langt i november har fått snøen til å tine også i fjellene, og fjellet Elgen sør for gården er nå så og si snøfritt. Fjellet er bare 534 meter høyt, men også på langt høyere fjell i området er det nå lite snø igjen.

(09.11.2018)


I går var det lavt skydekke, mens det i dag var skyfri himmel. Men temperaturen har falt noe, og det har også vært litt mer vind. Uansett er det fint vær til å være i november, det som ihvertfall før i tiden ble regnet som den verste uværsmåneden i året. I går var det nymåne, så da kan man uansett vente endringer i været.

(08.11.2018)


Det har vært omtrent vindstille og stort sett oppholdsvær i dag. Og temperaturen er fortsatt behagelig for årstiden. Men skodda ligger lavt, så fjellene rundt oss er stort sett skjult i tåkehavet.

(07.11.2018)


Det begynner å bli tid for å ta i land båter før høststormene kommer, og i dag tok Håkon opp sin båt. Med traktor og båthenger er det lettere enn den gangen dette ble gjort med håndmakt. Halvtreroringer ble satt opp for hånd, mens treroringer og større båter som regel hadde et hull gjennom lottet slik at man også kunne bruke hest til å dra opp båten.

(06.11.2018)


Dagene blir stadig kortere, og med tett skydekke faller mørket på enda tidligere. Bildet til høyre ble tatt klokken 16 i ettermiddag, og da var det allerede skumring og veilysene var slått på. De styres av fotocelle morgen og kveld og av et tidsur som slår av lysene nattestid.

(05.11.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Rateveien nedover mot Raten. Bygningene på bildet er fra venstre Ørnulfnaustet, Ratenaustet, Ratefjøsen, og til høyre skimtes litt av Normangården. Avkjørselen i forgrunnen går opp til huset på Ebergplassen.

(04.11.2018)


Meteorologene melder at det skal bli både kuling og regn, men i ettermiddag var det ihvertfall blankstilla på Vågen og stort sett klarvær. Bare noen skyer langs horisonten i vest bidro til gyllent skjær på himmelen og gjenskinnet i havet. Bildet er tatt fra Raten og over Vågen mot Vester-Raten.

(03.11.2018)


Minimumstemperaturen i natt var 5,0 grader, og i ettermiddag nådde temperaturen 8,4 grader. Dermed er ikke snøen bare blitt borte i lavlandet, men forsvinner også raskt i fjellene. Så snart er det bare på toppen av Grytlandsfjellene at det fortsatt er snø.

(02.11.2018)


Dagen ble kalt helgemesse, og var helligdag helt fram til festdagsreduksjonen i 1770. Nå ventet man mildvær med regn og sludd. Og mildvær og regn ble det, så snøen forsvant raskt. Motivet til høyre er det samme som i går, men nå er det vinter bare i fjellene i bakgrunnen.

(01.11.2018)


Etter minusgrader i natt steg temperaturen til et par plussgrader. Likevel kom nedbøren som snø og sludd. Men utpå ettermiddagen snudde vinden på sørvest, så da kan man vente at nedbøren kommer som regn og dermed får fart på snøsmeltingen. For det er liten grunn til å tro at denne første snøen i lavlandet blir liggende.

(31.10.2018)


I formiddag var det et solgløtt før sola gikk i skjul bak fjellet Elgen sør for gården. Også på ettermiddagen skinner sola i søkket mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen, men da hadde det skyet over. På grunn av at det er fjell mot sør, er det nå bare 15 dager igjen med mulig solskinn her på gården, selv om den teoretiske mørketiden starter først 1. desember.

(30.10.2018)


I dag har det vært plussgrader, men med 2,9 grader som maksimumstemperatur, går det sakte med snøsmeltingen. Og når det klarner opp mot kveld, blir det igjen utstråling og bakkefrost. Senere i uka skal det visstnok bli høyere temperaturer, så da blir det kanskje barmark igjen.

(29.10.2018)


Dagen ble kalt simonmesse etter apostelen Simon. Et annet navn var førebod, for nå kunne en vente snø og vintervær, og fra i dag skulle buskapen ha full vinterfôring. At det ble snø og vintervær slo ihvertfall til, for i dag morges var det 10,5 centimeter snø på flat mark.

(28.10.2018)


Og så kom snøen, ikke i store mengder, men nok til at veiene blir hvite. Normalt skulle denne snøen ha tint idet den traff bakken, men nå var det allerede barfrost, så da blir snøen liggende. Men bare vinden snur på sørvest, tiner vel snøen igjen. "Det e først trie snyen som bli ligganes" pleide de gamle å si. Så da får vi håpe at det ikke blir snøbrøyting alt nå.

(27.10.2018)


Månen stod stor og nesten rund på vesthimmelen klokken åtte i dag morges. Selv om temperaturen bare vaker rundt frysepunktet, fører klarværet til kraftig utstråling nattestid, og dermed mer frost i bakken enn lufttemperaturen isolert sett skulle tilsi.

(26.10.2018)


I natt var temperaturen nede i minus 0,6 grader, mens maksimumstemperaturen i dag var på sparsomme 1,7 plussgrader. Men ellers er det fint vær med lite vind.

(25.10.2018)


Sola står nå lavt på himmelen, og bebyggelsen på Storbakkan kaster derfor lange skygger nedover Myra, Storåkeren og Bertelåkeren. Nå er det bare tre uker igjen til sola slutter å skinne på Elgsnes for i år. Egentlig starter mørketiden 1. desember, men siden det er fjell på sørsiden av gården, forsvinner sola før den er under horisonten.

(24.10.2018)


Temperaturen er blitt merkbart lavere, og nå ligger snøen langt ned i Grytlandsfjellene. Snø i fjellene pleier å bety at været roer seg, med mindre vind og mindre nedbør. Slik var det i dag, og forhåpentligvis vil det også fortsette i dagene som kommer.

(23.10.2018)


Temperaturen har falt, og igjen kommer nedbøren som snø i fjellene. Og som vanlig er snøgrensen lavere i fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Det er litt pussig, fordi corioliseffekten gjør at strømmen i Kvæfjord/Andfjord-bassenget bøyes av mot høyre. Det er derfor mer innstrøm på vestsiden av fjorden, og med den kommer litt varmere vann fra Golfstrømmen som passerer like utenfor Andenes.

(22.10.2018)


I dag har det blåst friskt fra sørvest, men i havna i Bryggestøa er det smul sjø siden vinden kommer fra landsiden og derfor ikke skaper bølger. Havna er godt beskyttet for de fleste vindretningene, bare østsørøsten slår inn i havna og lager mye bevegelse og slitasje på fortøyningene.

(21.10.2018)


Endelig en dag uten nedbør, og i ettermiddag var det til og med solskinn i flere minutter. Snøen som la seg i fjellene for nesten en måned siden, har tint vekk igjen, og før temperaturen igjen faller, må vi regne med fortsatt urolig vær med vind og regn.

(20.10.2018)


Mildværet fortsetter, med 8,1 grader som maksimumstemperatur, men selv om det har vært overskyet hele dagen, har det ikke kommet mye regn. Enda om sola er skjult bak skydekket, forgyller den likevel skyene slik som på bildet til høyre.

(19.10.2018)


Det har vært mye regn i det siste, men i dag var det faktisk et solgløtt på formiddagen. Men hvor lenge var Adam i Paradis? Utpå ettermiddagen bøttet regnet ned igjen. Så da får man heller forevige stundene med fint høstvær slik som på bildet til høyre.

(18.10.2018)


Helt til 1970-tallet var det store flokker med ærfugl her i området. Det ble observert ei og anna and, men i dag har silendene overtatt totalt, og ærfuglen er blitt borte. Hva dette skyldes, er ikke godt å si, men flere teorier er mulige. Kanskje henger det sammen med at kråkebolle-invasjonen omgjorde beiteområdene for ærfuglen til ørken? Eller var det fordi det ble slutt på konsekvent å ta flest mulig av eggene til svartbaken fordi den er en glupsk ærfuglungeeter? Eller kanskje veiforbindelsen med omverdenen førte til for mye trafikk langs strendene i hekketiden?

(17.10.2018)


Oktober er en måned med skiftende vær. Skyer kommer og går, og om man er på rett sted til rett tid, kan man beskue flotte skyformasjoner slik som på bildet til høyre. Bildet er tatt fra området nedenfor Ørnulfnaustet og viser vesthimmelen nå i ettermiddag.

(16.10.2018)


I forbindelse med båtnaustet som er tatt i bruk til turistformål og middagsservering skal det bygges et toalett. Alle tillatelser og finansiering er forlengst i orden, så nå venter vi bare på entreprenøren som skal gjøre grunnarbiedene. Dette arbeidet skulle vært gjort i september, men er nå utsatt et par måneder fordi entreprenøren har andre jobber som tar mer tid enn planlagt.

(15.10.2018)


I formiddag dro de siste fisketuristene for denne sesongen. Dermed går det mot litt roligere tider, selv om vi også forsøker å få vinterbooking. For neste fiskesesong er alt booket fra 1. april til 27. september, så det er bare et par uker i oktober som fortsatt kan bookes. For 2020 er det imidlertid fortsatt en god del ledig.

(14.10.2018)


I dag nådde temperaturen 14,5 plussgrader. Vinden kom fra sørsørvest, eller utsønning med sør som er det lokale navnet på denne vindretningen. Mens sørvesten, eller utsønningen, er jevn, kommer utsønning med sør i søyer som kan gjøre skade. Da Edvard Ruud senior skulle bygge hus og fjøs oppe på Storbakkan, sjekket han hvor fallvinden rullet de minste snøballene, og bygde der.

(13.10.2018)


Naturen har skiftet til høstfarger, med nyanser av brunt som mest framtredende. I dag steg temperaturen til over ti plussgrader, og det meste av snøen i fjellene hadde tint da bildet ble tatt nå i ettermiddag. Bare på toppene er det hvitt, i fin kontrast til alt det brune.

(12.10.2018)


I dag var en representant fra Høgskulen i Volda her sammen med direktøren i Visit Harstad. De besøkte gjestehuset og båtnaustet hvor bildet til høyre ble tatt. Dette var et ledd i forberedelsene til at studenter fra høyskolen kommer neste uke for å fotografere og lage videoer som kan brukes til markedsføringen av Harstad-området i turistsammenheng.

(11.10.2018)


Fra klokken halv fire i natt og fram til klokken ti i formiddag kom det ni millimeter nedbør. Men så klarnet det opp, og da bildet til høyre ble tatt klokken tolv, var det solskinn og blå himmel. Slik er været her nord, og høstværet i særdeleshet, - alltid skiftende.

(10.10.2018)


Dagen kalles dinesmesse etter Dionysius, som var den første biskopen i Paris. Primstavmerket var derfor ofte en bispestav. Nå ventet man sterk vind for at det siste løvet skulle blåse av trærne. De gamle pleide å si følgende: "Han gjer sæ ikkje førr han har fått lauvet av trean".

09.10.2018)


Landteknikk sine melketanker har vært langt mer driftssikre enn Nicrodan-tanken som vi engang hadde. Men uttrykket om at alt som går rundt, går sundt gjelder også for disse tankene. Så i dag var servicemannen fra TINE her og skiftet ei av viftene som blåser luft gjennom varmeveksleren.

(08.10.2018)


Snøgrensa ligger nå ved foten av fjellet Elgen, cirka 220 meter over havet. Det prates om at høsten er kald, men det er bare fordi man i de senere år har blitt vant med mildvær til fram mot jul. Så sent som en gang på 1950-tallet måtte man sette inn sauene 5. oktober på grunn av store snømengder, og sauene kom heller ikke ut mer den høsten. Så det stemmer nok at manns minne er heller kortvarig.

(07.10.2018)


Det heter seg at det er gravd ned en krukke med gullmynter der regnbuen ender. Men nede på Raten er det søkt med metallsøker over hele området, og det eneste edle metallet som ble funnet, var en dansk 2-skilling fra 1677 og en norsk 1-skilling fra 1779, begge i sølv.

(06.10.2018)


Bertel Ursin Hartvigsen (1804 - 1878) bygde nytt våningshus på bnr. 3. Huset ble derfor kalt Bertelstua etter han. Den siste som bodde der fast, var Andrea Hartvigsen (1893 - 1970). Etter den tid var huset sporadisk bebodd sommerstid på 1970-tallet, men har siden stått tomt. Huset er nå mye forfalt, men blir ikke revet da det står på en fredet gårdshaug, og en ny bygning ikke vil bli tillatt oppført der.

(05.10.2018)


"Posten skal fram" het det den gang det var smått med veier i Norge, og logistikken var milldt sagt utfordrende. Nå har vi veier til de fleste bygder, men likevel påstås det at det blir for dyrt å levere post fem dager i uka. Da Dag Jostein Fjærvoll var samferdselsminister i 1999 - 2000 ble det sagt at det økonomiske resultatet i Posten var for dårlig, men da svarte han: "Posten skal gå med posten, ikke med overskudd". Men slike politikere finnes visst ikke nå lenger.

(04.10.2018)


Snøen ligger nå langt ned i Grytlandsfjellene, og med temperatur på bare 4 grader, kommer nedbøren som snø i høyden. I bygen som var på vei inn Toppsundet da bildet ble tatt, ble det dannet del av en regnbue der det er regndråper, men ikke i høyden der det i stedet er snøfnugg.

(03.10.2018)


Gårdagens kommentar kunne kanskje virke litt nostalgisk, men fortidens melkeleveranse er det ihvertfall ingen grunn til å ønske tilbake. Meierispann måtte fraktes ned til fjæra, bæres om bord i spissa som ble rodd ut til MS Grytøy, som hadde anløp her tre dager i uka. Nå kommer melketankbilen hver tredje dag og tapper melka direkte fra melketanken i fjøset, kraftfôret blir blåst inn i siloen og dyretransporten henter dyrene ved fjøsdøra. Omleggingen av logistikken kom som en følge av at veien over Aunfjellet ble åpnet i 1974.

(02.10.2018)


På 50- og 60-tallet var det et yrende liv av sjarker, skøyter og kuttere på fjorden. Datidens form for yrkesfiske er det stort sett slutt på, og fiskekvotene tas andre steder. Men hobby- og fritidsfisket blir fortsatt holdt i hevd. Cabincruiseren på bildet er på vei inn etter å ha fisket i flere timer på havet ned mot Grøtaværran.

(01.10.2018)


Etter sørøstkulingen i går har vinden spaknet, og like før solnedgang i dag var det blikkstille sjø på Vågen. Bygningene på bildet er fra venstre Ratenaustet med tilbygget Bua som i dag brukes som sløyerom for fisketuristene, Normangården som nå er gjestehus, Ratefjøsen som brukes som lagerrom, og til sist Ørnulfnaustet som er tatt i bruk som spisested og oppholdsrom for nordlysturister.

(30.09.2018)


29. september kalles mikkjelsmesse og var i kirkekalenderen minnedag for erkeengelen Mikael. Dette var en viktig merkedag i det gamle bondesamfunnet: Nå skulle avlingen være i hus, for snøen kunne komme hva tid som helst. I "Gamle Bunde-Regler" fra 1687 het det også at husdyrene måtte være innomhus "thi er de den Nat paa Marken eller æder Græs, bliver de om Vinteren fulde af Luus."

(29.09.2018)


I dag morges lå snøen helt ned til fjæra på vestsiden av Kvæfjorden, og selv om snøen ikke la seg på markene her på Elgsnes, var temperauter nede i en plussgrad sist natt. Snø i fjellene er imidlertid et godt tegn, for med lavere temperaturer pleier været å roe seg, og ihvertfall avtar nedbøren når det blir kaldere.

(28.09.2018)


Fra storm i går ettermiddag, spaknet vinden i dag, og i ettermiddag var det til og med solskinn. Men ved 14-tiden, da romraketten ble skutt opp fra Oksebåsen, var det fortsatt tett skydekke, så det var ikke mulig å se raketten på nordhimmelen.

(27.09.2018)


Man skulle tro at denne benken var tung nok til å bli stående selv når vinden blåser, men etter at den blåste vekk og ble knust til pinneved slik at den måtte bygges opp på nytt, har det vært rutine å forankre den i en tung sementblokk. Turistene hadde imidlertid fjernet forankringen, men i dag kom den igjen på plass. Det var på høy tid for i ettermiddag økte nordavinden på til sterk kuling med liten storm i kanstene.

(26.09.2018)


I løpet av natten kom det mer snø, og snøgrensen i fjellet Elgen krøp ned til om lag 200 meter over havet. En tommelfingerregel er at temperaturen faller med 0,8 grader per hundre meter over havet, noe som skulle inidkere at temperaturen har vært nede i 1,6 plussgrader ved havnivå. Men her har nok havet virket positivt inn, for termometeret viser en minimumstemperatur på 2,0 grader sist natt.

(25.09.2018)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet Kort sommar av Helge Stangnes.)

(24.09.2018)


I dag har vi hatt kuling fra nordvest, regn og regnbyger, og temperaturen har falt til 8,8 grader som maksimumstemperatur og 5,0 grader som minimumstemperatur. Nå må vi betale for finværet i sommer, eller for å sitere Bjørnstjerne Bjørnson: "Hver gledesstund du fikk på jord, betales må med sorg".

(23.09.2018)


Bildet til høyre er tatt fra den kommunale veien et stykke ovenfor snyplassen i Oppsetta. Bygningene på bildet er fra høyre Ørnulfnaustet, Ratefjøsen, Normangården, Ratenaustet og Bua. Bakerst i bildet vises gården Dale på Grytøya.

(22.09.2018)


Dagen blir kalt mattismesse om høsten og har navn etter apostelen Matheus. Primstavmerket var oftest ei øks. Det ble sett på som en påminnelse om at det nå var tid for å lauve. I "Norsk Folkekalender" fra 1859 finner vi følgende om dagen: "Den Dag heed og om Bjørnen, at den samlede Græs og Mose til sit Vinterleje, hvorfor der da plejede at være godt Solskinsvejr." I dag har det i det minste vært solgløtt, og vinden tørket opp det regnet som kom i dag morges.

(21.09.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Raten med Ratenaustet og Bua i forgrunnen. Bakenfor sees fra venstre Ratefjøsen, huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet, og bakenfor der igjen husene på Storbakkan. Helt bakerst i bildet ser vi fjellet Elgen, og i høyre billedkant Nonshågen.

(20.09.2018)


MS Svealand på bildet til høyre er på vei til oppdrettsanlegget "Toppsund vest" som opprinnelig lå utenfor Hestenvika, men som nå er flyttet i nordvestlig retning, trolig for å ødelegge bunnforholdene i et nytt område. Svealand er ikke en bulkbåt, så enten kommer fiskefõret i sekk denne gangen, eller kanskje er lasten noen tonn avlusingsmiddel som stadig dreper ned bestandene av reker og andre skalldyr.

(19.09.2018)


Det er ikke bare skogen som får høstfarger. Også fargespillet på himmelen er endret nå som sola står lavt på himmelen. I går var det kraftig farge på skyene, mens det i dag gikk mer i pastellfarger.

(18.09.2018)


Da antennemasten på bildet ble satt opp nede i Vester-Raten, hadde Telegrafverket nylig skiftet navn til Televerket. Det var den gang man ga fri grunn til TV-omformere for å få inn NRKs ene fjernsynskanal. Senere ble Televerket til Telenor med kommers og outsourcing. Bakkenettet ble lagt i et eget selskap som så selger tjenester til ulike aktører, og masten er blitt høyere med flere brukere. Foreløpig siste montering var for nødnettet, og det arbeidet ble utført av innleide serbere.

(17.09.2018)


I dag har det vært nordavind og regnbyger. Selv om det meste av regnet kom i dag morges, har det gått yr- og regnbyger også utover dagen, og til sammen seks millimeter nedbør i løpet av døgnet.

(16.09.2018)


Dagen startet med solskinn, men etter hvert skyet det over. Og da bildet ble tatt ved åttetiden i kveld, kom de første regndråpene. Men ved halvtitiden ble det skikkelig regn, og fram til midnatt kom det fem millimeter. Bildet er tatt fra området nedenfor Ørnulfnaustet og oppover mot Storbakkan.

(15.09.2018)


Dagen kalles korsmesse om høsten til minne om at Kristi kors ble gjenoppsatt på Golgata på denne datoen i år 629 etter at det var blitt røvet av perserkongen året før. Dette var en viktig merkedag om høsten, for nå skulle kornet være i hus og alle grinder kunne tas bort. Nå regnet man at den egentlige høsten startet. Kanskje var dette begynneslen på haustmánaðr i førkristen tid.

(14.09.2018)


I Rateskogen vokser en blanding av bjørk, rogn, selje, vier og osp av ulike varieteter. Høstfaregene her er derfor mer varierte enn hva som ellers er vanlig. Fortsatt er det tidlig på høsten, så fargeprakten kan bli mye flottere dersom det ikke blir så kraftig vind framover at mye av løvet faller før også ospa har fått høstfarge.

(13.09.2018)


Så langt har september vært usedvanlig fin, med lite vind, mye solskinn og fine temperaturer. Det er bare å håpe at godværet fortsetter. De gamle pleide å være pessimistiske i så måte: "Å han tar det vel igjen seinar", var et av utsagnene i den forbindelse.

(12.09.2018)


Med lite vind og stor temperaturforskjell mellom dag og natt blir det mye dugg på vegetasjonen i løpet av natten. Det er derfor langt på dag før duggen forsvinner. For bedre å se duggdråpene, klikk på bildet til høyre for å vise et større format.

(11.09.2018)


Været er fortsatt fint, med sol fra nesten skyfri himmel. Men sola står stadig lavere på himmelen, så Rateskogen kastet lange skygger nedover Storåkeren da bildet ble tatt før klokken ni i dag morges. Temperaturen i dag var imidlertid høy for årstiden med 19,5 grader som maksimum.

(10.09.2018)


Med høytrykk over Russland, blir det finvær i Nord-Norge. Så nå har vi enda en dag med sol fra skyfri himmel. Og temperaturen er også behagelig rundt 15 grader. Det er nesten så man kan begynne å snakke om "Indian summer". Også kyrne trives ute i godværet, selv om de ikke bryr seg så mye om at sola skinner. Så lenge det ikke regner, er været godt nok for dem.

(09.09.2018)


I katolsk tid ble denne dagen høytidet som jomfru Marias fødselsdag. I folketradisjonen var navnet på dagen marimesse siare, og primstavmerket kunne være ei mariakrone eller et tre. Det kunne også være ei saks, for nå skulle sauene klippes. Det var også værmerke knyttet til dagen: "Er det den Dag godt Veir, da bliver det en god Høst", het det i Willes opptegnelser. Slår dette til, kan vi se fram til en fin høst.

(08.09.2018)


Nå er daglengden om lag 14,5 timer og solnedgangen cirka klokken 20. Dermed blir det ganske mørkt nattestid. Men når det er klarvær som nå, forlenger himmellyset på nordvesthimmelen skumringsperioden. Så da bildet til høyre ble tatt ved 22-tiden i kveld, var det fortsatt ikke helt mørkt.

(07.09.2018)


En kajakkgruppe med følgebåt stopper ofte på sandfjæra her på Elgsnes, og mange gjør sitt fornødne i vegetasjonen ovenfor fjæra. Det viser seg at dette er et russisk eventselskap som frakter inn både turistgrupper og alt av forsyninger fra Russland, og på følgebåten har de med telt, så de legger ikke igjen penger i Norge i det hele tatt. Selv om vi har en liberal allemannsrett i Norge, innbefatter den ikke kommersiell utnyttelse som i dette tilfellet.

(06.09.2018)


Rundt 1860 slo Kristen Eberg Hartvigsen fra bnr. 3 seg ned på plassen mellom Rateskogen og Gårdsveien og vest for Kattbekken. Selv om de fleste spor etter husmannsplassen nå er borte, kalles området fortsatte Ebergplassen. Og nede ved sjøen, tett inntil Ratebergan, finnes rester etter det lille naustet han satte opp der. Høyden på muren kan tyde på at naustet bestod av en utrangert båt som lå hvelvet oppå steinene.

(05.09.2018)


Det er mye rognebær nå i høst. Fra gammelt mente man det var en sammenheng mellom mengden av rognebær og snømengden kommende vinter. En sammenheng skulle være at det var mye rognebær for å sørge for mat til småfuglene under en snørik vinter. Men det ble også sagt at rogna ikke skal bære to byrder samme sesong, noe som skulle tilsi at det blir lite snø. En mer prosaisk forklaring av mengden rognebær er at rogna har fått være i fred for målerangrep de to siste somrene.

(04.09.2018)


I dag har det vært sørvestkuling og noen regnbyger. Klokken ni i dag morges var temperaturen 18,3 grader, men utover dagen falt den til under ti grader. Vinden avtok også, men holdt seg likevel på sørvestkanten. Etter hvert sprakk også skydekket opp slik bildet til høyre viser.

(03.09.2018)


Det er høst, og trærne begynner så smått å forberede seg til vinteren. Nitrogen er en minimumsfaktor, og siden klorofyllet inneholder nitrogen, blir det trukket ut av bladene før løvfall. Dette er grunnen til at løvet skifter farge om høsten. Unntaket er or som feller grønne blad. Det skyldes at disse trærne har nitrogenfikserede bakterier på røttene og dermed ikke behøver å ta vare på klorofyllets nitrogen.

(02.09.2018)


1. september var en viktig merkedag fordi den gav varsel om det ble vann nok til å få malt kornet. Dagen ble kalt kvernknarren, og regn denne dagen lovet godt for en våt høst og nok kvernvann. Nå går bekymringen mer i retning av om det blir nok vann i kraftmagasinene, og med sol fra skyfri himmel i dag kan vi bare forberede oss på høye strømpriser til vinteren.

(01.09.2018)


I dag har vi slått graset rundt Normangården nede på Raten. Området er uslett med flere murer og fundamenter fra den gang dette var et handelssted med i alt 23 bygninger. Vanlige høsteredskaper kan ikke brukes, så derfor bruker vi kantklipper som knuser graset slik at det ser bedre ut rundt gjestehuset.

(31.08.2018)


Det har vært skiftende vær med regn, sol og regn i løpet av dagen. Da bildet til høyre ble tatt i ettermiddag, gikk det regnbyger i Vesterålen. Lyset var spesielt slik at landskapet framstod nærmest i sort/hvitt. I forgrunnen til venstre ses Ringskjæret, og litt bak til høyre Nordste Måsskjæret. Bakerst i bildet ser man Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya til høyre.

(30.08.2018)


Dagens bilde er tatt fra området nedenfor Ørnulfnaustet i retning mot bebyggelsen nede i Gården og Oppsetta. Stativet i forgrunnen er ei bålpanne som brukes i forbindelse med turistvirksomheten i naustet.

(29.08.2018)


Og finvær ble det med sol fra skyfri himmel. Men sola står ikke lenger høyt på himmelen, så fjøset kaster lange skygger nedover myra nedenfor. Maksimumstemperaturen var 13,4 grader, mens det sist natt bare var 6,8 grader. Så det er tydelig at sommeren synger på siste verset.

(28.08.2018)


Cumulusskyer på nordhimmelen i kveld tyder på ustabile luftmasser, og da bildet ble tatt, regnet det da også. Men været forandrer seg fort, og meteorologene forteller at et høytrykk er på vei. Så da blir det forhåpentligvis også fint vær en stund.

(27.08.2018)


I dag har det vært solskinn fra nesten skyfri himmel. men likevel var maksimumstemperaturen bare 13,7 grader. Og nå begynner også bjørkeskogen så smått å gulne, så det går uvegerlig mot høst.

(26.08.2018)


Bildet til høyre er tatt i en vinkel som ikke har vært mulig på mange år. Grunnen er at en skogkrull hadde vokst opp i bakken ovenfor Ørnulfnaustet. Nå er imidlertid trærne hugget for å klargjøre byggetomt for et toalett som skal betjene middagsgjester og nordlysturister i naustet.

(25.08.2018)


24. august kalles barsok og ble regnet som den første høstdagen. Barsok hadde mye å si for vær og årsvekst. I Norsk Folkekalender fra 1848 heter det at om det var klarvær, kunne man vente en klar høst. Det ble også sagt at havfrua flyttet husdyrene sine denne dagen, men dersom det var landvind, ville hun bli hindret fra å komme i land, og det ble nok vinterfôr. Var det derimot vind fra havet, kunne man vente sen vår og bunød. Fint vær og landvind i dag skulle derfor borge for en flott høst og nok vinterfôr.

(24.08.2018)


På eldre primstaver ble dagen kalt Zakæus etter fortellingen om Sakkeus i Lukas-evangeliet. Enda eldre er hundedagene, som går tilbake til førkristen tid. Likevel er nok siste hundedagen best kjent som benevnelse på 23. august. Kanskje henger det sammen med at dagen var en merkedag for været. For regnet nå, ville det fortsette i fire uker. Heldigvis kom det ikke nedbør i dag.

(23.08.2018)


Etter 38 millimeter nedbør siden onsdag i forrige uke var det i dag oppholdsvær og tilløp til solskinn. Men hvor lenge var Adam i Paradis? Allerede i kveld skyet det over, og meteorologene lover mer regn. Det kan være bra for magasinfyllingen og strømprisen, men gir en lite trivelig sensommer.

(22.08.2018)


I kveld var en gruppe fra europeiske cruiserederier her som ledd i arbeidet med å utvikle Harstad som en attraktiv cruisedestinasjon. Dette var et samarbeid mellom Visit Harstad og Harstad havn, og serveringsstedet Bark stod for middag og servering i naustet. Gjestene syntes dette var et flott opplegg, så da er det bare å se fram til flere besøk.

(21.08.2018)


Daglengden er nå redusert til 17 timer, og med overskyet vær blir det ganske mørkt nattestid. Så derfor slo vi i kveld på lysene langs veien fra Storbakkan til Raten. Veilysene styres av fotocelle og tidsur slik at strømmen slås på når det blir mørkt, men er avslått på den tiden av natten når folk sover.

(20.08.2018)


August har så langt vært en regnfull måned med nye rekorder for regnintensitet, daglig regn, og til og med månedlig regn lenge før måneden er omme. Også i dag har det regnet jevnt og trutt, og før midnatt viste nedbørsmåleren 12 millimeter regn siste døgn. Men nå er det bare fire dager til hunddagene er over, så da kan det være håp for bedre vær.

(19.08.2018)


Strandrugen (leymus arenarius) vokser helt nede i flomålet der den finner næring i tangbeltet. Den er en flerårig planteart i grasfamilien, har krypende jordstengel og brede, blågrønne blad. Det stive strået har et langt, tett aks, som i nådsår ble høstet og malt til mel sammen med korn.

(18.08.2018)


Etter regn både i går og i dag sprakk skydekket opp i kveld, og det var til og med noen solgløtt før sola gikk ned bak andøyfjellene. Det er forresten ikke så rart at det regner, for vi nærmer oss slutten av hunddagene, og som kjent heter det at om hunddagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Og nå er det nesten en måned siden finværsperioden i slutten av juli.

(17.08.2018)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har nå beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes sammenhengende siden 14. november i fjor. Tidligere har det vært reinfritt en periode på sommeren, men nå ser det ut for at reinplagen er i ferd med å bli helårig. Man kan lure på seriøsiteten i reindriftsnæringen når den foregår på denne måten.

(16.08.2018)


I kveld var et TV2-team her sammen med noen ungdommer fra Europa. De startet her, og vil fortsette til Vesterålen, Senja og Tromsø. Programmet de lager vil bli sendt på TV under Arctic Race of Norway. Været var upåklagelig, og noen av dem badet til og med, selv om det nå blir fort kjølig etter solnedgang. De hadde også en fin middag i båthuset, tilberedt og servert av Nils Arthur Geitanger fra spisestedet Bark i Harstad.

(15.08.2018)


Nå er den teoretiske solnedgangen klokken 21:56, men det forutsetter hav i den retningen sola går ned. Derfor blir solnedgangen tidligere når sola går i skjul bak fjell. Vi er nå kommet så langt i året at det også er vel to timer med tussmørke nattestid. Bildet viser sola over Roksdalen på Andøya like før solnedgang.

(14.08.2018)


13. august 1961 ble det første kapellet her på Elgsnes innviet. Dessverre ble kapellet påtent på 1980-tallet slik at det brant ned til grunnen. Men, slik prost Svartvassmo sa etter hendelsen, det annet tempel kunne bli bedre enn det første. Og slik ble det, for nå fikk kapellet også en underetasje med toaletter, kjøkken og møterom.

(13.08.2018)


I dag fikk vi besøk av restene av stormen som raste sørpå tidligere i uka. Vinden nådde bare stiv kuling som maksimum, så det var langt fra noen høststorm. Men for fisketuristene ble det likevel landligge. Vinden har nok vært sterkere ute i havet, for sjøburden var kraftigere enn vindstyrken skulle tilsi.

(12.08.2018)


Dagen startet med solskinn og temperatur opp til 17,6 grader. Men så skyet det over, og regnet som var varslet, begynte å sile ned. Bildet til høyre ble tatt i formiddag da været fortsatt var fint. Det eneste skåret i idyllen på bildet er reinen som vedvarende beiter ulovlig på innmarka her på gården.

(11.08.2018)


Larsok hette på gammelnorsk Lafranz-vaka, og var en kirkehøytid til minne om St. Laurentius. Dagen var også en viktig merkedag for høst- og vinterværet: Våt larsok ga våt høst, og klar larsok ga streng vinter. I dag har det både vært klarvær og regn, så da skulle forholdene ligge til rette for en regnfull høst og en kald vinter.

(10.08.2018)


I dag har det vært et skikkelig skybrudd med en nedbørsintensitet på 67 millimeter per time da det regnet som verst. Heldigvis varte ikke skybruddet lenge, men i løpet av vel en halv time kom det 20 millimeter nedbør, og i løpet av dagen 22 millimeter. Da det regnet som verst, var det ikke værende ute, så bildet til høyre er tatt etter at regnet hadde gitt seg.

(09.08.2018)


I Oppsetta har det lenge vokst geitrams, og i år er blomsterprakten særlig fin. Bildet er tatt fra snuplassen over mot Raten på andre siden av Elgsnesvågen. I bakgrunnen ses Jamnfjellet og Toppen på Grytøya.

(08.08.2018)


Selv om sola nå går i skjul bak andøyfjellene ved 22-tiden, er det fortsatt lyst når nordhimmelen er klar som i kveld. Men det varer ikke lenge før det begynner å bli mørkt nattestid. Rundt 20. august pleier vi derfor å slå på veilysene, men med de strømprisene som nå er, kan det hende at dette blir utsatt en ukes tid.

(07.08.2018)


Skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har nå beitet ulovlig på innmarka her på gården sammenhengende siden 14. novmeber i fjor. I 2017 var vi ikke plaget av skaderein i perioden 10. juni til 13. november, mens det nå ser ut for å ha blitt helårig snylting på bondens enger.

(06.08.2018)


Daglengden minker med 11 minutter for hver dag som går, og selv om det fortsatt er lyst hele døgnet, merker man at skumringen er nær når det er overskyet. I kveld var det en glippe i skydekket på nordvesthimmelen som viste at sola fortsatt er bak horisonten et sted.

(05.08.2018)


Temperaturen har falt om lag ti grader fra slik den var for en uke siden. Det har skyet til, selv om det ikke har kommet mye nedbør. Slik været er nå, er det upåklagelig for den som har fysisk arbeid utendørs, selv om solbadere og strandlivsfolk nok skulle ønske at varmen fortsatte. Det er ihvertfall blitt færre mennesker på sandfjæra nå som temperaturen er tilbake til et mer normalt nivå.

(04.08.2018)


Noen av fisketuristene har satt opp små varder nede på moloene rundt havna i Bryggestøa. Dette er fine utkikksposter for måsene som jakter på småfisk som holder til inne i havna. Så når yngelstimen kommen nær havoverflaten, gjør måsen et lynraskt utfall, og som regel ender det med fangst.

(03.08.2018)


Det varme været i det siste har fått fart på gjenveksten etter førsteslåtten. Og reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt, som nå beiter ulovlig på innmarka her på gården mer eller mindre året rundt, har fått smaken på håen nede på Storåkeren.

(02.08.2018)


I dag har det vært lyn og torden og skikkelig gammeldags floingsregn. Skal man tro Norsk Folkekalender fra 1848, betyr regn 1. august at regnet vil fortsette i tre uker. Så da bør det være håp for mer tillsig til vannmagasinene.

(01.08.2018)


Geitramsen står nå i full blomst. Som barn pleide man å gå med en bukett geitramsblomster til Anna på Raten sin fødselsdag 7. august. I år var våren sen og kald, så det er tydeligvis varmen i det siste som har gjort at geitramsen nå er i god rute med blomstringen.

(31.07.2018)


Sist natt var minimumstemperaturen 19,9 grader, så nærmere tropenatt er det ikke mulig å komme. Nå er det også så varmt i sjøen at selv voksne folk våger seg uti. Man skulle ikke klage over varme her oppe under nordpolen, men nå er det plagsomt varmt både for utearbeid og nattesøvn.

(30.07.2018)


Med 28,2 som maksimumstemperatur i dag, har det vært enda mer folk her i dag enn i går. Når alle skal kjøre helt fram til stranda, er det noen som er vel kreative når det gjelder parkering. Å parkere på enga slik som på bildet, er ikke bare i strid med friluftsloven, men også utidig, respektløst og skammelig.

(29.07.2018)


Dagens maksimumstemperatur var 22,4 grader, og mange hadde funnet veien til sandfjæra rundt Elgsnesvågen. Selv om sjøtemperaturen generelt sett ikke er veldig høy, kan sjøen nær land bli ganske behagelig når sola varmer opp sanden før sjøen flør. Ungene badet ihvertfall, og de mest herdige la også på svøm.

(28.07.2018)


Temperaturen nådde 20,2 grader nå i ettermiddag, og siden solgangsbrisen i tillegg uteble, var det ganske så behagelig for dem som hadde funnet veien til sandstranda her på Elgsnes. Fortsetter været slik, kan det nok bli mer folksomt på sandfjæra i løpet av helga.

(27.07.2018)


I dag morges kom det litt regn, men så klarnet det opp, og temperaturen steg til 17 grader. Meteorologene melder om at et høytrykk vil bli liggende over Kola, så dermed blir det sikkert enda mer solskinn og varme i morgen. Men da kan det være grunn til å minne om det gamle utsagnet om at dersom hunddagene går inn med sol, skal de gå ut med regn.

(26.07.2018)


Dette er tredje hundedagen, som har fått navnet Jakob våthatt. Førsteleddet er fordi dette var minnedag for apostelen Jakob, mens våthatt viser til at nå ventet man regn. Og var dagen våt, ble høsten våt. Den kraftige regnbygen nå i ettermiddag bør derfor love godt for magasinfyllingen utover høsten.

(25.07.2018)


Midnattsolsesongen tok slutt for to dager siden, så bildet til høyre er tatt cirka klokken 23 i kveld. Men kveldsola kan være fin den også når den står over Arnipa på Andøya og Litjeskarvhausen i Grøtaværran.

(24.07.2018)


Selv om det er overskyet, er temperaturen behagelig med 17 grader som maksimum i dag. Det er sikkert noen ferierende som kunne tenke seg varmere vær, men for den som har fysisk arbeid å gjøre, er dette akkurat passe varmt.

(23.07.2018)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(Fra diktet Tiriltunge-tid av Helge Stangnes.)

(22.07.2018)


Midnattsolsesongen går mot slutten, så sola står lavt på himmelen ved midnatt. Og siden vi har sommertid, er sola enda litt lavere når den er i nord om lag en time senere. Om vi får se midnattsola flere ganger i år, avhenger av værforholdene. Men uansett er det bare et par kvelder igjen. "Nu veit vi ka vei det bær" sa de gamle.

(21.07.2018)


Det aller meste av fastmarka ble høstet og pakket i rundballer tidligere i uka. Myrene skal høstes på gammelmåten med slaghøster og legges i silo. Men først må alle rundballene fraktes til de ulike lagringslpassene, og det tar sin tid.

(20.07.2018)


Finværet de tre siste dagene fikk en brå slutt. Nå er det overskyet, og skodda ligger lavt i Grytlandsfjellene. Men det er fortsatt fin temperatur, med 20,5 grader som dagens maksimumstemperatur.

(19.07.2018)


I dag var Jan-Olav Angell her og presset rundballer. Han har ei John Deere-presse som både presser og pakker, og siden pakkingen skjer bak på pressa, er det bare behov for å stoppe mens nettet legges på rundballen. Det er derfor ikke mye å si på effektiviteten, for i løpet av dagen ble over 100 dekar høstet.

(18.07.2018)


Det har vært en fin dag med solskinn og varme. Og da kommer det folk hit for å kose seg på stranda i godværet. Også rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som har hjemsøkt engene her på gården siden i fjor høst, tok et avbrekk for å slutte seg til badegjestene på fjæra.

(17.07.2018)


Dagen startet overskyet, men etter hvert klarnet det opp. Solskinn og vindstille gjorde at termometeret viste 20,9 grader da temperaturen var på det høyeste. Det er den nest varmesete dagen i år, og sist temperaturen var over 20 grader var 10. mai da det var 21,8 grader. Meteorologene spår at høytrykket vil flytte seg til Kolahalvøya, og i så fall kan vi vente oss enda mer varme.

(16.07.2018)


En havseiler ankret opp på Vågen nå i ettermiddag. Den har ikke AIS, og heller ikke noe lett synlig skipsnavn, men fører norsk flagg. Det er en god del folk om bord, så trolig er det enten en familie eller en vennegjeng som er på ferietur langs kysten.

(15.07.2018)


Det har vært lite vind i det siste, og i dag har det vært så og si vindstille hele dagen. Bildet til høyre ble tatt i kveld fra sandfjæra over mot bebyggelsen på Raten. Til venstre i bildet er ratenaustet og bua, og delvis skjult bak vegetasjon og steinfylling skimtes Normangården. Til høyre ligger ratefjøsen, som i sin tid ble bygd av materialer fra krambua som ble revet.

(14.07.2018)


Det burde ikke være nødvendig å sette opp skilt om at det ikke er lov å telte ute i Rateneset. At utlendinger ikke kan norske lover, er tilgivelig, men at nordmenn gir blaffen i friluftslovens bestemmelser om telting er verre. I innmark, som i dette tilfellet, er all telting ulovlig uten grunneiers tillatelse, mens man i utmark kan telte inntil to døgn uten slik tillatelse.

(13.07.2018)


Etter at det i går var solskinn og finvær, startet denne dagen med vindstille og overskyet. Men så kom havskodda sigende, og med den kald skoddenordavind. "Han tålte ikkje varmen", pleide de gamle å si når slikt skjedde. Om personifiseringen av været skyldtes at værforholdene var så sentrale i fiskerens liv, eller om det var en levning fra en tid da man trodde at det fantes en egen guddom for været, er imidlertid ikke godt å si.

(12.07.2018)


I dag er det 46 år siden forsvarets Twin Otter 67-056 krasjet nær toppen av Litjetussen på Grytøya og 17 mennesker omkom. Det var en regntung morgen med lave tåkeskyer at det ble mye flytrafikk i området. At det var søk etter et savnet fly, kunne ikke holdes hemmelig, og heller ikke resultatet av flykrasjet. Men selv om det var godt kjent innenfor forsvaret at det dreide seg om promilleflyging, ble den militære havarirapporten holdt hemmelig helt til i 2005.

(11.07.2018)


Hurtigruta MS Finnmarken passerte Elgsnes ved halvtitiden i formiddag på sør fra Harstad til Risøyhamn, mens frakteskuta Geir Tore H var på vei til Kobbvågen i Bø for å laste grus eller pukk. Det mindre fartøyet på bildet har ingen kjent destinasjon.

(10.07.2018)


Det er høysommer, men fortsatt beiter rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Det virker som om reineierne gir blaffen i å følge bestemmelsene i reindriftsloven, og reindriftsforvaltningen synes heller ikke å bry seg. Den lurvete reinen på bildet kom i dag helt inn på tunet.

(09.07.2018)


Det har vært en regnfull vår og forsommer. Det beste tegnet på det er at det fortsatt er grønt gras på taket på Normangården nede på Raten. På denne tiden skulle graset forlengst ha visnet av mangel på fuktighet, men altså ikke i år. Nedbørsmåleren har registrert 72 millimeter nedbør siste 30 døgn. Sannsynligvis har det kommet mer, for dersom det kommer mindre enn en millimeter, kan mye av vannet fordampe før oppsamlingsskåla vipper og nedbør blir registrert.

(08.07.2018)


Nå i kveld var det blikkstille hav. Bildet er tatt fra Raten over mot Vester-Raten med Nordhågen til venstre, Ringskjæret i midten og Litjeknausen til høyre. Bakenfor ligger Nordste Måsskjæret. Helt bakerst i bildet ses Kinnaksla på nordspissen av Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya til høyre for den.

(07.07.2018)


En havseiler gikk ut Toppsundet i kveld. Nå var det lite vind, så det var forståelig at man brukte motorkraft for å ta seg fram denne gangen. Men det er påtakelig hvor sjelden disse båtene strekker seil selv når det er god bør. Mange kunne nok med fordel kjøpt en båt uten rigg siden de stort sett bare bruker motoren.

(06.07.2018)


Mørkeskodda har i dag ligget tett helt ned til havet, men utover ettermiddagen lettet skodda, og det var til og med solskinn en stund. Senere skyet det igjen over, men det var sprekker i skydekket og en smal stripe med klar himmel langs horisonten i nord.

(05.07.2018)


I dag var det først overskyet, så klarnet det opp, og det var solskinn utover ettermiddagen. Men mot kvelden kom skoddebaken sigende, og fram mot midnatt stod skodda som en vegg ute i fjorden.

(04.07.2018)


Etter en finværsdag i går, ble det også midnattsol. Da bildet ble tatt like over midnatt, hadde imidlertid de første skyene kommet drivende. Senere skyet det helt over, og nå i ettermiddag kom det noen kraftige regnbyger. På værradaren kunne man se at nedbøren var konsentrert innenfor et lite område i Sør-Troms, hvor også Elgsnes var inkludert.

(03.07.2018)


I dag har det vært solskinn fra skyfri himmel, og med maksimumstemperatur på hele 18,0 grader, har det vært tilstrømming av folk som har kost seg på sandfjæra. Noen var sågar ute i sjøen, selv om det nok var mer vassing enn svømming. Selv en av reinene som har beitet ulovlig på innmarka her på gården i månedsvis, hadde funnet veien ned til stranda, se nederst til høyre i bildet.

(02.07.2018)


Etter en junimåned med overskyet vær og 84 millimeter nedbør, klarnet det i dag endelig opp, vinden stilnet og temperaturen nådde 16,5 grader. Selv om alle riene forlengst er over, har det i de senere år vært en bemerkelsesverdig sammenheng mellom når Festspillene i Nord-Norge avsluttes og når godværet kommer. I går sluttet festspillene, og i dag kom finværet.

(01.07.2018)


Vi har tre 19 fots Kværnø-båter til utleie for fisketuristene som bor i Normangården nede på Raten. Når været er fint som nå, er turistene ute på havet til alle døgnets tider. Båten med registreringsnummer XAM884 ble avbildet ved 23:30-tiden mens turistene fisket i området mellom Hestenbøen og Måsskjærgrunnen like før båten gikk til havn.

(30.06.2018)


I kirkekalenderen kalles dagen persok, og er minnedag for martyriene til apostlene Peter og Paulus. På noen primstaver var dagen merket med en blomst, for legeurter skulle samles denne dagen. Nøkkelen var likevel det mest vanlige primstavmerket. Det henger nok sammen med forestillingen om at St. Peter vokter porten til paradiset.

(29.06.2018)


Cruiceskipet Seven Seas Explorer, med Marcahall-øyene som flaggstad, hadde Harstad som nordligste havn på denne turen. Nå i kveld passerte skipet gjennom Toppsundet før det rundet Andenes og satte kursen sørover mot Bodø som er neste stopp. Bildet ble tatt etter at skipet hadde kommet et godt stykke ut i Andfjorden, så detaljene av skipet synes ikke særlig godt gjennom havdisen, og særlig ikke i så lite format som på bildet til høyre.

(28.06.2018)


I dag har det vært en god del vind, men siden turistene som har bodd i Normangården den siste uken, dro tidlig i dag morges, og nye gjester ikke kommer før i kveld, har turistfiskebåtene ligget i havna i dag av andre grunner enn været.

(27.06.2018)


Katamaranen Bore Cat har i dag ligget helt inntil støtta på Henstenbøen. Åpenbart var de der for å gjøre en jobb for Kystverket, men det var ikke lett å se om de var der bare for å kontrollere at sjømerrket ikke var skadet, eller om det skulle skiftes ut. For noen år siden ble støtta pårendt slik at den tykke jernstanga lå skjult nede i havet. Vi ga beskjed om at sjømerket manglet, men da hadde alleredet hurtigruta passert på sør og hadde sent rapport til Merkevesenet, som det den gang het.

(26.06.2018)


Overdkyet vær har det vært nesten hele måneden, og kveldens skyglan ute i Andfjorden er nesten det nærmeste vi hav kommet solskinn på lenge. Det var gammel visdom at et skyglan varslet nedbør. Siden det har regnet jevnt og trutt lenge, trenger man imidlertid ikke være spåmann for å kunne fastslå at grisværet vil fortsette en stund til.

(25.06.2018)


Med god bør fra sørvest holdt havseileren til venstre i bildet nesten følge med frakteskuta Folla2 til høyre. Men etter at begge la om kursen mot styrbord for å seile inn Toppsundet, ble det lite framdrift på havseileren, og frakteskuta dro ifra.

(24.06.2018)


Dette må ha vært en av de mest utrivelige jonsokkveldene på lang tid. Ikke bare lå skodda langt ned i fjellene, men det bøttet også ned med regn. Ingen St. Hans-bål var derfor å se. Om noen hadde greid å gjøre opp ild, hadde nok folk uansett holdt seg hjemme i grisværet.

(23.06.2018)


Det Bermuda-registrerte cruiseskipet Silver Spirit var innom Harstad i formiddag. Visit Harstad hadde planlagt utflukt for noen av turistene til Keipen, som er et enkelt tilgjengelig utsiktspunkt. Men oppe på Aunfjellet lå skodda tykk. Så derfor kjørte bussene videre hit ut hvor opplevelsen ble en spasertur på sandfjæra og en kopp bålkaffe.

(22.06.2018)


Det er sommersolverv, eller solsnu på dialekt, og sola er på sitt høyeste på himmelen for i år. Men med lavt skydekke og skodde i fjellene var ikke sola å se. Så langt i juni har det heller ikke vært mange solgløttene. "Nu går det mot adventa", pleide de gamle å si ved solsnu. Vi får likevel håpe at vi har det beste av sommeren foran oss.

(21.06.2018)


I fjor beitet skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt på innmarka her på Elgsnes fram til 6. juni. Så var vi kvitt reinplagen fram til 14. november, og siden da har varierende antall rein beitet ulovlig på innmarka her. Nå er vi kommet til 20. juni, og fortsatt går det rein i enga. Det virker nesten som om reineierne er godt fornøyd med tingenes tilstand.

(20.06.2018)


Etter at det ble påbudt med gummimatter i båsene, blir det nesten ingen slitasje på kyrnes klauver. Behovet for klauvskjæring er av den grunn blitt mye større enn tidligere, så vi leier inn profesjonell klauvskjærer som sliper klauvene på alle kyrne to ganger i året.

(19.06.2018)


I kveld var det vindstille, overskyet og duskregn. Skjæret til venstre i bildet kalles Litjeknausen, og støtta bakenfor står på Måsskjærgrunnen. Andøya i bakgrunnen kan bare såvidt skimtes gjennom regnskodda. Fiskeren til høyre i bildet driver nok og sløyer fisk, for det er mye måse rundt båten. Klikk på bildet til høyre for å se flere deltaljer.

(18.06.2018)


Løvetanna er fin å se på når den står i full blomst langs veikanten. Men snart blir den hvit og sender myriader av flyvende frø ut over jordene. På dansk heter løvetanna fandens mælkebøtte. Det er nærliggende å tro at grunnen er nettopp dens evne til å spre seg til steder der den er uønsket.

(17.06.2018)


Fra gammelt av hadde man det merket at tre dager etter at siste snøflekken forsvant i fjellet Elgen sør for gården, var det på tide å begynne slåttonna. Nå er snøen borte, men graset har bare så smått begynt å gro. Så det er noe galt både med vinterværet med lite snø, og sommerværet med lite varme.

(16.06.2018)


Mørke skyer kom i dag inn fra sørvest, men nedbøren har stort sett passert forbi på vestsiden. Til tider har vinden kommet fra sørsørvest, eller utsønning med sør som vi sier på dialekt, og den vindsorten gir fallvind her på Elgsnes. Så det har vært noen kraftige vindrosser i løpet av dagen.

(15.06.2018)


Skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter fortsatt på innmarka her på gården. Ikke rart at reineieren ved en anledning uttalte til Harstad Tidende at han her hadde sitt beste beite. Det han ikke nevnte, var at det var snylting på bondens innmark som ga fine slaktevekter. I dag kom skadedyrene helt inntil husveggen. Dette uvesenet må nå få en slutt!

(14.06.2018)


Da utmarkgjerdet ble satt opp der det er nå, ble det benyttet uimpregnerte gjerdepåler, og de har en begrenset levetid. Derfor går vi over gjerdet hver vår og kjenner etter om noen gjerdepåler er i ferd med å knekke. Og da blir gjerdepålene skiftet ut med trykkimpregnerte påler som forventes å vare i mange år. På bildet er Arturs i ferd med å skifte gjerdepåler i nærheten av fe-rista.

(13.06.2018)


Endelig fikk vi en solskinnsdag. Men nordavinden er fortsatt kald, så maksimumstemperaturen i dag var bare 7,3 grader. Nå ser det imidlertid ut til at det blir regn og lavere temperaturer i Sør-Norge, så da er det håp om at trykksystemene endrer seg slik at den langvarige transporten av kald luft fra Arktis ned mot Nord-Norge stopper opp.

(12.06.2018)


Det er rift om kalkvogna til Felleskjøpet på denne tiden, men i dag var det vår tur til å bruke den. Siden vi ikke har frontlaster, stilte Hilmar velvillig opp for å laste kalken. Selv om det var fastmark som skulle kalkes, er det innblanding av såvel myr som leire i morenejorda, og med all nedbøren som har kommet i det siste, var det så sleipt at det bare ble kjørt halve lass. Det tok litt lenger tid, men arbeidet kunne gjøres på en trygg måte.

(11.06.2018)


I år har det vært stor etterspørsel etter rundballer, men de runfballene vi kan avse ble lovet bort allerede i fjor, så her som ellers gjelder det gamle ordtaket: "Bedre føre vár enn etter snar", eller "It is the early bird who catches the worm", som engelskmennene sier. Sigurd fikk ihvertfall med seg tjue rundballer i lastebilen i ettermiddag.

(10.06.2018)


Med stadig regn er det blitt så vått i jorda at marken kommer opp for ikke å drukne. Heldigvis for marken er det såpass gras på markene nå at den ikke blir lett å finne for måsen. Men selv i gårdsveien er det mark som kommer opp av grusen, og derfor holder måsen vakt på lyktestolpene.

(09.06.2018)


Kaldværet gjør at enggraset ikke vokser. I gammelenga kommer det imidlertid opp engrapp, og den er både hardfør og voksevillig. Men problemet er at det skal lite varme til før den skyter. Et par dager med temperaturer over 20 grader for om lag en måned siden var nok. Engrappen blir derfor klar for høsting lenge før resten av graset, så til vanlig høstetidspunkt for timotei og engsvingel er det lite næringinnhold igjen i engrappen.

(08.06.2018)


I natt var minimumstemperaturen så lav som 1,9 plussgrader, og det lå snø langt ned i Elgsnesmarka tidlig i dag morges. Og da bildet til høyre ble tatt kl. 12 i dag, var det fortsatt mye nysnø i fjellene på vestsiden av Kvæfjorden.

(07.06.2018)


Snøbygene kommer jevnt og trutt inn Andfjorden, men det har likevel ikke vært de store nedbørsmengdene. Til sammen kom det 3 millimeter nedbør, noe som er mindre enn gjennomsnittet for de siste dagene. Siden søndag har det kommet 19 millimeter, så nå trengs det varmer og ikke mer nedbør om det skal bli fart på grasveksten.

(06.06.2018)


Temperaturen har steget litt fra i går, så nå var minimumstemperaturen på hele 3,1 plussgrader. Dermed kommer nedbøren fortsatt som snø i fjellene, og grasveksten har stoppet opp. Men i kveld steg barometeret, og det var til og med glipper i skydekket. Og selv om meteorologene spår kaldvær og regn i flere dager til, hjelper det alltid litt på humøret når man ser antydning til blå himmel.

(05.06.2018)


I ettermiddag falt temperaturen helt ned til +2,4 grader. Dermed har nedbøren kommet som sludd selv i lavlandet. Heldigvis legger det seg ikke snø på jordene. Men i Grytlandsfjellene ligger snøen et godt stykke nedover i fjellsidene.

(04.06.2018)


Det har vært vind og 8 millimeter nedbør i dag, så gjestene i Normangården holder seg nok for det meste innendørs. Men noen av dem har likevel vært på havet, for de har registrert i GoFish-portalen at de har fått 14 fisker i løpet av dagen.

(03.06.2018)


Utover dagen ble skyene stadig mørkere, og nå i kveld begynte det å regne. Men ifølge meteorologene er dette bare en forsmak på det vi har i vente fra i morgen. Det heter at det aldri kommer for mye nedbør før jonsok, men akkurat nå hadde nok regnet vært mer kjærkomment i Sør-Norge enn her nord.

(02.06.2018)


Det har vært solskinn mye av dagen, men så kom skyene drivende inn fra sørvest. Og da bildet ble tatt ved sekstiden i kveld, var det bare en liten åpning med blå himmel i nord. Etter det skyet det helt over, og temperaturen falt igjen under ti plussgrader. Det er langt dette landet, med store forskjeller fra sør til nord, både når det gjelder temperatur og avstander. Det meste er nord, for å sitere Rolf Jakobsen.

(01.06.2018)


Kort tid etter midnatt ble bildet til høyre tatt. Med et lett slør på himmelen blir det flere fargesjatteringer, og midnattsola er også finest når den er nær horisonten først og sist i midnattsolperioden. Og når havet i tillegg ligger speilblankt, blir det et nesten perfekt gjenskinn i sjøen. Sola stave i havet sier vi på dialekt.

(31.05.2018)


Etter en grå dag i går med sur nordavind og yr, klarnet det opp i dag og ble mye mer trivelig, selv om 10,8 grader som maksimumstemperatur ikke er mye å skryte av, særlig når man sammenligner seg med hvordan det er sørpå nå. Men uansett, jorda er nå telefri og graset har begynt å vokse. Så det blir vel sommer i år også.

(30.05.2018)


Marikåpa står i blomst. Slektsnavnet alchemilla henspeiler på alkymi, og viser til middelalderens mange forsøk på å benytte vanndråpene på marikåpebladene til å forvandle uedle metaller til gull. Alkymistene kalte vanndråpene for "himmelsk regn" og tilla dem en mytisk kraft. I folkemedisinen var man mer jordnær i bruken av marikåpa. Den ble først og fremst benyttet til sårheling, men også som et gynekologisk produkt.

(29.05.2018)


Det finnes ennu seil som dukker opp
bak øde holmer. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspent hvithet på en måkekropp.

(Fra André Bjerkes dikt "Det finnes ennu seil".)

(28.05.2018)


Med tett skydekke og ti grader som maksimumstemperatur i dag, er det ikke rart at sandstranda lå øde nå i kveld. Sol og varme må til for å lokke folk hit ut. Men i kveld hørtes gjøkens karakteristiske ko-ko oppe fra skogen. Så da får man tro at sommeren er på vei.

(27.05.2018)


Vi skriver 26. mai, og fortsatt går det rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt på innmarka her på Elgsnes. Det er bare i perioder med mye snø nå i vinter at reinen har holdt seg unna. Ellers har den gravd, tråkket og beitet på innmarka. Som bonde har man nok klimatiske utfordringer for å holde enga i stand, om man ikke på toppen skal ha reinplagen å stri med.

(26.05.2018)


Dagen ble kalt urbanus til minne om Urbanus I som var pave i perioden 222 -230. Her på Elgsnes var sådagen allerede 17. mai, mens i mange bygder her nord var 25. mai regnet som sådag for kornet. Fra Stongelandet stammer dette rimet:
"Får en bruke sådagen,
treng en ikkje pinvår-klagen."

(25.05.2018)


Selv om sola har hadde forsvunnet bak skyene i nordvest da bildet ble tatt ved tjuetotretti-tiden, var det likevel stemningsfulle farger på himmelen, og når havet lå flatt som i kveld, ble det også flotte reflekser i sjøen.

(24.05.2018)


Bobilsesongen er i gang, og som før om årene står det flere bobiler på snuplassen nede i Oppsetta. Det virker som det har ryktes at dette er et bra sted for gratis nattstopp, og siden bussen for lenge siden sluttet å gå hit ut, er de heller ikke til hinder for offentlig kommunikasjon. Men om turistene kom hit ut for å se midnattsola, ble de nok skuffet. For det var tett skydekke i kveld.

(23.05.2018)


Nå i kveld gikk båten på bildet lenge for sakte fart fram og tilbake utenfor Elgsnes. Det kunne se ut som om folk om bord fisket. Ifølge Marine Traffic er båten polskregistrert og bærer navnet Ran, men ellers er lite informasjon tilgjengelig. Den er kategorisert som "Pleasure Craft", noe som best kan oversettes med lystbåt. Etter å ha forlatt området her, gikk den via Grindleia og Kværnsundet, og fortsatte langs innerleia i retning Tromsø.

(22.05.2018)


I kveld klarnet det såpass opp på nordhimmelen at man kunne ønske midnattsola velkommen tilbake. Vel nok var det bare sommertids-midnattsola som var over horisonten, men i morgen kveld er sola synlig også når den er på sitt laveste om lag en time senere. Forutsetningen er bare at det ikke er skyer som skjuler soløyet.

(21.05.2018)


Pinseria er nesten like årviss som pinsen. I dag har det vært sørvestlig kuling og regn, så pinseværet ble som forventet. Trøsten får være at nå er den siste av alle riene snart over, så dermed kan vi se fram til bra vær i tiden som kommer.

(20.05.2018)


Etter en dag med sørvestkuling og litt regn, spaknet vinden og det ble oppholdsvær i kveld. Det ble også såpass glippe i skydekket at solstrålene slapp gjennom selv om soløyet er skjult bak skyene. Dette kalles skyglan på dialekt. "Sola trække vatn", sa de gamle. For nå kunne man vente mer regn.

(19.05.2018)


Noen dager med varme fikk fart på snøsmeltingen, så nå er det ikke mye snø igjen i fjellet Elgen sør for gården. Det har da heller ikke vært mye snø tidlig i vinter, og snøen som kom i mars, var løs og tinte fort. Men fordi engene var omtrent snøbare under kuldeperioden etter jul, er det fortsatt tele i marka, så noen tidlig vår er det uansett ikke.

(18.05.2018)


17. mai var regnet som sådag for kornet her på Elgsnes i gammel tid. Det var lenge før dagen ble høytidsdag med allskens festivitas. Selv om bjørkeløvet er i ferd med å springe ut som følge av varmen tidligere i uka, har det i dag bare vært litt over ti plussgrader, og i Litjetussen lå det nysnø i morges. Så da er det vel pinseria som er på vei.

(17.05.2018)


I dag ble det plantet på familiegravstedet. Det er hovedsaklig stemorsblomster som ble satt ned, for det er hardføre planter som vil klare seg gjennom kaldværsperioden som er ventet i forbindelse med pinsen. Denne kuldeperioden er såpass årviss at den kalles pinseria.

(16.05.2018)


Fisketuristene som drar i morgen tidlig er godt fornøyd med oppholdet. De har hatt godt vær og ikke minst godt fiske. Johann viser på bildet stolt fram den største torsken som ble fanget siste uke, en rugg på 112 centimeter og vekt på 16 kilo.

(15.05.2018)


Fram mot midnatt blir nå nordhimmelen stadig rødere. Det er tydelig at midnattsola snart er tilbake. 20. mai er sola over horisonten ved midnatt, men siden det er sommertid, går det enda to dager før sola er synlig når den er på sitt laveste. Her på Elgsnes ser vi ikke åpent hav mot nord grunnet vestspissen av Grytøya og holmene i Grøtaværran, så vi må uansett litt opp i terrenget for å ønske midnattsola velkommen tilbake.

(14.05.2018)


Selv om det fortsatt er tele i jorda, er det nå telefritt i det skiktet der graset har røttene sine. Så dermed grønnes engene, noe som gleder bondens hjerte. Mindre hyggelig er det at rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt fortsatt beiter ulovlig på innmarka. Når skal snyltingen på det som skal bli vinterfôr til husdyrene opphøre?

(13.05.2018)


Nå er det bare 8 dager til sola er over horisonten ved midnatt, og 10 dager til den også er over horisonten når den er på sitt laveste om lag en time senere. Denne differensen skyldes sommertiden. Uansett er kveldssola også fin når den står lavt på himmelen. Bildet til høyre ble tatt før kl. 23 i kveld mens sola stod lavt over Dverberg på Andøya.

(12.05.2018)


Sommervarmen fikk en brå slutt, for selv om temperaturen nådde 20 grader tidlig på formiddagen, skyet det over og temperaturen falt under 8 grader i løpet av ettermiddagen. "Han tålte ikkje varmen" pleide de gamle å si når sol og varme plutselig ble etterfulgt av nordavind og regn slik som nå.

(11.05.2018)


I dag kom sommervarmen med maksimumstemperatur på 21,8 grader. Ettersom dette falt sammen med Kristi himmelfartsdag, har det vært stor tilstrømming av folk hit ut for å nyte strandlivet. De tøffeste har til og med startet badesesongen. Det er helt greit at folk benytter sandfjæra såfremt de rydder opp etter seg og benytter veien ned til fjæra, og ikke labber over innmarka slik som folkene til venstre på bildet.

(10.05.2018)


I dag var den første humla ute og summet. Foreløpig er det ikke mange planter som er klare til å ta imot humla. Godt da at selja står i full blomst. Det er faktisk slik at selja er helt avgjørende for at humla skal finne næring den første tiden etter at den kommer ut fra dvalen.

(09.05.2018)


Selv om nattetemperaturen fortsatt er lav, har mye av snøen i Grytlandsfjellene alt smeltet. Det skyldes først og fremst at fjellene er sørvendt og dermed får stor innstråling de dagene sola skinner. Men fra i morgen blir det varmere vær, så da blir det nok fart på snøsmeltingen også i nordhellingene i Elgsnesmarka.

(08.05.2018)


Skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet i dag på skiftet i Storbakkan. Siden den fortsatt har horn, er det antakelig ei simle. Så da blir det vel kalving på innmarka i år som i fjor. Innmark er i henhold til reindriftsloven verken beiteland eller kalvingsområde for reindriften.

(07.05.2018)


Hestehoven er klar til å folde ut kronbladene oppe på Torveberget, men venter klokelig på sol og varme. For foreløpig er det ikke mange insekter som kan sørge for bestøvning. Selv om maksimums-temperaturen i dag var over ti grader, er nattetemperaturen fortsatt bare vel tre grader. Og værprognosen tilsier at dagtemperaturen i morgen skal bli lavere.

(06.05.2018)


I dag har det vært strandrydding, og også hit ut til Elgsnes kom det folk for å rydde strendene. Forhåpentligvis ryddet de også opp i søppelet som folk har hastet fra seg ute i Vester-Raten. Men fortsatt ligger det nok mye igjen i Litjeskjærfjæra, i Finnhollet og Horsevika og langs Elgsneslandet innover mot Aun. Før plastens tidsalder var det mest rekved i fjæra, ei og anna lyspære, og om man var heldig, fant man flaskepost med brev fra fjern og nær.

(05.05.2018)


På denne tiden kommer haren ned på enga nattestid for å beite på de første grønne spirene. Men siden klimaendringene har gått raskere enn haren har greid å endre tidspunktet for skifting til sommerpels, er den veldig synlig og utsatt for predatorer i sin hvite vinterpels på et åpent jorde. Og nå er det lyst hele døgnet, så heller ikke mørket gir den beskyttelse.

(04.05.2018)


Korsmesse var opphavelig en kirkehøytid til minne om at keiser Konstantins mor fant Kristi kors i Jerusalem. Selv om reformasjonen ble innført i Danmark-Norge i 1536-37, forble dagen viktig, men da først og fremst som merkedag. Var det kaldt korsmessdagen, ville kaldværet vare i tre uker, het det. I dag var maksimumstemperaturen 10,9 grader, så dermed blir det kanskje ikke så verst vær framover likevel.

(03.05.2018)


Bildet viser huset på Ebergplassen med fjellet Litjetussen på Grytøya i bakgrunnen. Fjellet ble landskjent etter at en Twin Otter fra Forsvaret krasjet nær fjelltoppen 11. juli 1972 og 17 mennesker omkom. Selv om det lenge ble forsøkt dysset ned, var det i forsvarskretser tidlig kjent at det dreide seg om promilleflyging.

(02.05.2018)


I gammel tid ble den første maidagen kalt gaukmesse eller gaukdagen. Trolig henger dette sammen med at den første sommermåneden i førkristen tid ble kalt gaukmánaðr. Selv om det frøs is på sølepyttene i natt, har dagen vært fin med solskinn og temperatur opp mot ni grader, så kanskje er det et væromslag på gang.

(01.05.2018)


Minimumstemperaturen har falt til like over frysepunktet, og i dag morges var det rim på markene, og nysnøen lå helt ned til Blåbærhågen. En tankbil som skulle hit med diesel, måtte snu fordi den hadde sommerdekk og ikke kunne kjøre ned Aunfjellet der det lå en god del snø. Denne kaldværsperioden rundt 1. mai kalles reinkalvria, og er ganske årviss. Det er likevel å håpe at den i år ikke blir verre enn at snøfreseren får stå i ro til neste sesong.

(30.04.2018)


Mye frost og lite snø i vinter gjorde at veigrøftene var fulle av is. Så da snøen som kom i mars smeltet, rant mye av smeltevannet etter gårdsveien før det ble mulig å lede det vekk. Selv om det er et årvisst problem med vann som skader veibanen, fikk dette større omfang i år grunnet all isen i veigrøftene. Selv om det fortsatt er tele i jorda, hadde gårdsveien nå tørket tilstrekkelig opp til at det var mulig å høvle veien for å jevne ut de verste ujevnhetene.

(29.04.2018)


Minimunstemperaturen i natt var bare 3,4 grader, og dermed var det ingen overraskelse at nedbøren kom som snø i fjellene. Det er nemlig vanlig å regne at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 meter over havet. Dermed skulle snøgrensen være i om lag 425 meters høyde. Men siden temperaturen det meste av tiden har vært noe høyere, har ikke snøen blitt liggende så langt ned i terrenget.

(28.04.2018)


I kveld var det en glippe i skydekket på nordvesthimmelen, og selv om sola ikke tittet fram, var det nok til å forgylle stille hav. Nå er det bare vel tre uker til midnattsola er tilbake. 20. mai er sola over horisonten ved midnatt, og to døgn senere er den også over horisonten når den står i nord om lag en time senere.

(27.04.2018)


Det har vært lite vind i det siste, og i kveld var det blikkstille hav. Temperaturen er imidlertid fortsatt lav, med 5,9 grader som maksimum og 2,6 grader som minimum siste døgn. Det er fortsatt mye tele i jorda, så det blir nok en god stund før våronna kan begynne.

(26.04.2018)


Gråværet fortsetter, og det er bra at det ikke blir mye solskinn før all isen er borte fra jordene. I år var det usedvanlig mye is på grasmarka, og en stund så det ut for at det skulle bli mye overvintringsskader. Men lykkeligvis kom det en god del snø i mars, så da snøsmeltingen begynte, smuldret isen opp under snøen. Fortsatt er det for tidlig å si hvordan overvintringen har vært, men så langt ser det mye bedre ut enn hva man kunne frykte for et par måneder siden.

(25.04.2018)


Sju millimeter regn i dag fikk fart på snøsmeltingen, og nå er det ikke mye snø igjen på de lavtliggende jordene. Men fortsatt er det mye tele i jorda, og før telen har sluppet taket, tørker ikke jordene opp. Og oppover i utmarka er det mye snø. Varmen som må til for å smelte snøen, gjør at lufttemperaturen holdes nede en god stund ennå.

(24.04.2018)


Bildet til høyre viser fjellet Elgen sett fra Toppsundet. Navnet på fjellet er blitt forklart med at det ligner på en liggende elg, men uansett hvilken retning man ser fjellet fra, er det vanskelig å se likheten med skogens konge. Men kanskje hadde folk mer fantasi den gang fjellene fikk navn.

(23.04.2018)


I dag var det mange biler på snuplassen nede i Oppsetta. Slik er det alltid om våren. For det blir tidligere barmark her enn de fleste andre steder i nærheten, og folk som er lei av snø og vinter, kommer hit ut for å ønske våren velkommen.

(22.04.2018)


Det er stort sett barmark nede i Vester-Raten, og trolig fordi det var solskinn og litt varme i formiddag har noen satt opp telt på Russeveien ned mot Ringskjæret. Veien har fått dette navnet fordi den ble bygd av russiske krigsfanger som utførte slavearbeid for Wehrmacht under andre verdenskrig.

(21.04.2018)


Plussgrader og regn i natt fikk fart på snøsmeltingen. Så i dag er det stort sett bare is igjen på jordene ned mot Vågen. Men fordi plussgradene kom mens det lå snødekke, er stålisen blitt sprø og nesten hvit av farge. Forhåpentligvis blir det derfor mindre overvintringsskader enn det lå an til før snøen kom i mars.

(20.04.2018)


På en av båtene er det feil på det elektriske anlegget, så den kan derfor kke brukes. For å få dette sjekket ordentlig og reparert var en mekaniker fra Biltrend Harstad her i dag og tok båten med til verkstedet i byen. Båten er allerede bunnsmurt, så planen er å ta den hjem på egen kjøl når feilen er rettet. Alle tre båtene er ikke booket før 9. mai, og til da må vel alt være i orden.

(19.04.2018)


Også grågåsa har kommet, men siden engene fortsatt er dekket av snø, må den ta til takke med "dausenna" ute i Rateneset. Foreløpig er det bare et grågåspar her, men så snart det blir barmark, kommer det nok flere. Grågåsa har vært et tiltakende problem på engene ned mot Vågen, så i fjor fikk vi innvilget fellingstillatelse på inntil fem gjess. Det var imidlertid ikke nødvendig å felle mer enn ei grågås for å få resten av flokken til å sky.

(18.04.2018)


Det er et fantastisk vær for tiden, med stavstille hav og solskinn dagen lang. Men fortsatt er det strålingsfrost nattestid, så det meste av formiddagen går med til å tine det som har frosset i løpet av natten. Derfor går det smått med snøsmeltingen. Det må nok sørvestlig vind og regn til for at det skal bli skikkelig vår.

(17.04.2018)


Etter at det var solskinn tidligere i dag, trakk det opp med altocumulusskyer på sørvesthimmelen i ettermiddag. Skyene hører til klassen mellomhøye skyer, og blir dannet mellom 2000 og 5500 meters høyde. De består for det meste av underkjøple vanndråper, og skyene oppstår ved heving av store luftmasser etterfulgt av kondensasjon. Ofte er disse skyene et tegn på at en front er i anmarsj.

(16.04.2018)


Det er vindstille, og selv om det var et tynt slør av skyer på himmelen det meste av dagen, nådde temperaturen likevel 6,7 plussgrader. Men selv om også minimumstemperaturen har holdt seg på plussiden, er det likevel strålingsfrost nattestid. Dermed går mye av formiddagen med til å tine det som har frosset i løpet av natten. Og telen i bakken holder seg konstant på minus 48 cm på målepunktet. Så vi må nok belage oss på en sen vår i år.

(15.04.2018)


Selv om dagens bilde har et vinterlig preg, blir 14. april likevel regnet som første dag i sommerhalvåret. Dagen bærer derfor navnet sommermål. Sommersiden av primstaven ble vendt ut, og været nå mente man hadde betydning for vårværet. For var det klarvær og frost de tre første nettene etter sommermål, ville det bli nattefrost i tre uker framover.

(14.04.2018)


Nå er dagene blitt så lange at sola går ned bak andøyfjellene, og ennå klokken ti i kveld var det vakre farger på nordvesthimmelen. Og om fem og en halv uke er det igjen midnattsol.

(13.04.2018)


I dag kom de første fisketuristene, så da ble den første turistfiskebåten sjøsatt. Det er ingen sak å sette ut båter når havet ligger flatt som i dag. Bildet til høyre er tatt fra en posisjon ute mellom oddene der man ekspederte MS Grytøy morgen og ettermiddag tre dager i uken fram til veien kom. Og det var langt fra alle dagene at sjøen var rolig som nå.

(12.04.2018)


I går kom snytitingen, og i dag kunne man også høre tjeldens vårlige "det-bit, det-bit" nede i fjæra. Maksimumstemperaturen i dag var 3,9 grader, og med plussgrader også nattestid, har snøsmeltingen begynt. Det er imidlertid uvanlig mye tele i jorda, så det er fortsatt lenge til man kan begynne å tenke på våronn.

(11.04.2018)


Tjelden har ennå ikke vist seg på fjæra her på Elgsnes, men i dag kom snøspurven, eller snytitingen som vi sier på dialekt. At dette vårtegnet faller sammen med at snøsmeltingen begynte i dag, er kanskje ingen tilfeldighet. Først og fremst skyldes nok det at små fugler trekker når de har medvind, samtidig som sørvestlig vind betyr temperaturstigning og regn.

(10.04.2018)


Det kom litt snø i går, og tidlig i dag var det minusgrader og bakkefokk. Men så steg temperaturen, og da gårdsveien skulle brøytes, var det kramsnø. Det er alltid problemer med å få slik snø gjennom en tradisjonell snøfreser av V-typen, og slik også i dag. Det ble mest å dra snøen med seg og lagre den ved siden av veien med passelige mellomrom. Det er på slike dager at man ønsker seg en tverrfres!

(09.04.2018)


Sauetangen vokser høyere oppe i fjæra enn noen annen tangart. Den er faktisk avhengig av daglig tørrlegging for å klare seg. Som navnet tilsier, ble tangen før i tiden brukt som sauefôr i vårknipa, og utegangersau kan også beite på tangen vinterstid.

(08.04.2018)


Rur er en samlebetegnelse for forskjellige fastsittende krepsdyr. De må alle være robuste, for de sitter ofte på steiner og svaberg så langt oppe i fjæra at de ligger tørt store deler av døgnet. Så om sommeren kan de utsettes for sterk varmer, og om vinteren for bitende frost. Og tiden de kan samle mat er også begrenset til periodene med høyvann. Uansett er ruren naturens egen sklisikring på glatte svaberg.

(07.04.2018)


Grønnhår og grønnsli vokser sammen i fjæra og i sprøytsonen, særlig tidlig om våren slik som nå. De to algeslektene er så like at de bare kan skilles fra hverandre ved å studere dem i mikroskop. På dialekt går de begge under samlebetegnelsen grønska.

(06.04.2018)


Snart begynner turistfiskesesongen, og da er det viktig at båtmotorene er i god stand slik at det ikke blir driftsavbrudd. I fjor ble filter, olje og annoder skiftet i egen regi, så i år var det nødvendig med en grundigere sjekk. Derfor var en mekaniker fra Biltrend Harstad her i dag og hadde service på motorene.

(05.04.2018)


Dagen startet med solskinn, men etter hvert kom et tynt skylag sigende inn fra sørvest. og utpå ettermiddagen var det helt overskyet. Og i kveld begynte det igjen å snø. De gamle pleide å si at "aprilsnyen bli 'kje ligganes", men det spørs om utsagnet gjelder når nysnøen kommer på toppen av store mengder marssnø.

(04.04.2018)


Også i dag er det fint vær, men selv om sola varmer såpass at temperaturen vaker over frysepunktet utpå ettermiddagen, er det fortsatt kaldt nattestid. Det må nok et helt annet værslag til for at snøen skal begynne å tine. Så mye snø som det er nå, er det bare sørvest og regn som kan få fram våren.

(03.04.2018)


Som så ofte før kommer finværet når påsken går mot slutten. Selv uten statistisk belegg skjer dette for ofte til at det kan sies å være ren tilfeldighet. At det blir dårlig vær i påsken, har nok vært observert lenge, for fenomenet har fått et eget navn, påskeria.

(02.04.2018)


God påske!
(01.04.2018)

I formiddag var det en stund flott påskevær. Men så skyet det til igjen, og med skyene kom det enda mer snø. Det begynner å bli nok nå, men meteorologene forteller at snøværet skal fortsette også inn i april. Man får trøste seg med det gamle utsagnet om at "aprilsnyen bli ikkje ligganes".

(31.03.2018)


Mars nærmer seg slutten, og det gamle utsagnet om at "mars e en snymåne", holder fortsatt stikk. Etterjulsvinteren var usedvanlig nedbørsfattig, men værgudene har sannelig tatt igjen det forsømte nå i mars. I formiddag var det en periode med oppholdsvær og endog tilløp til solskinn, men så demte han han til ute i fjorden slik bildet til høyre viser. Og like etter lavet snøen ned.

(30.03.2018)


Snøbygene har kommet og gått gjennom dagen, og mellom bygene har det vært bra vær. Men straks står en ny byge som en vegg ute i fjorden. Nå skal vi tydeligvis betale for at det nesten ikke var nedbør i løpet av etterjulsvinteren.

(29.03.2018)


Du skal itte sette snuru
når du sir et hara-spor.
Du skal sjå deg for og akte
alt som flyg og spring og gror.
Du er sjøl en liten vek en,
du treng sjøl en storebror.

(Fra Einar Skjæråsens dikt "Du ska itte trø i graset")

(28.03.2018)


Dagens bilde er tatt fra samme sted som i går, men været er mye bedre. Også i dag har det vært snøbyger, men vinden har ikke vært så sterk. I tillegg har det vært plussgrader, så det har ikke vært fokk og kov slik som i går.

(27.03.2018)


I år faller vårfrumessria og påskeria omtrent på samme tid. Så dermed er det ikke å undres over at været er slik som på bildet til høyre. Det positive er at man får unnagjort to av riene samtidig. Da er det bare sommarmålsria, reinkalvria og pinseria som gjenstår i denne sesongen.

(26.03.2018)


Dagen kalles vårfrumesse og er en av de mange kirkehøytidene knyttet til jomfru Maria. Dette er den siste av de viktige merkedagene før sommermål, og særlig om vårværet. Det ble sagt at om det var barmark nok til at ei ku kunne ligge på den, skulle det bli snø til over kuryggen korsmessdagen (3. mai). Et annet utsagn var at slik været var vårfrumess, skulle det fortsette i seks-sju uker framover. Og nå ventet man vårfrumessria. Så da vet vi hva vi har i vente.

(25.03.2018)


Etter en fin solskinnsdag dannet det seg cumulusskyer på nordvesthimmelen i ettermiddag. Dette er en skytype som er vanlig sommerstid, og da blir de betraktet som godværsskyer. På denne tiden av året kan også slike skyer gi nedbør under visse atmosfæriske betingelser, men det var ikke tilfelle i dag.

(24.03.2018)


Bildet til høyre er et motlysbilde tatt fra veien nedenfor Ebergplassen oppover mot Storbakkan. Bakerst i bildet ser man Nonshågen, hvor det i folkevandringstid var ei bygdeborg. Haugen har trolig også hatt en funksjon i vikingetiden som ledd i varslings- og forsvarssystemene rundt høvdingesetet på Trondarnes. Under andre verdenskrig hadde tyskerne en peilestasjon på Nonshågen, og etter krigen bygde Forsvaret en radarstasjon der, men den er forlengst nedlagt.

(23.03.2018)


Været endrer seg fort, fra kraftig snøvær i går til finvær i dag. Selv om det kom inn noen skyer i kvled slik bildet viser, hadde det meste av dagen sol fra skyfri himmel. Med vindstille er det trivelig i solskinnet, selv om temperaturen i skyggen fortsatt holder seg på minussiden.

(22.03.2018)


Bendiksmesse har vært en katolsk høytid helt siden det niende århundre. Den er til minne om Benedikt av Nursia som stiftet benediktinerordenen. Dagen hadde et kors som merke på primstaven, men i folketradisjonen er symbolet blitt oppfattet som ei hakke. For nå var det ikke lenge til våronna. Her nord er ihvertfall ikke det tilfelle, for det fortsetter med snø og vind. Det er nok påskeria som er over oss.

(21.03.2018)


I dag er det vårjevndøgn, og da er dag og natt like lange over hele jordkloden. Klokken 17:15 i ettermiddag stod jordaksen vinkelrett på en imaginær linje fra sola til ekvator. Fra nå av er dagen lenger enn natten, og øker med breddegraden på den nordlige halvkulen, mens den minker med breddegraden på den sørlige. Men tett skydekke med snø og snøkov gjorde uansett dagen ganske mørk.

(20.03.2018)


Nordveskulingen i går holdt stand til utpå formiddagen i dag, men etter hvert løyet vinden. Det tar likevel en god stund etter at vinden spakner før også havet roer seg. Bølger som er skapt langt ute i havet, skal rulle inn mot kysten og avgi energien når de slår mot land. Så da bildet ble tatt nede på fjæra, var det fortsatt sjøburd, eller sjybor som vi sier på dialekt.

(19.03.2018)


I går kveld dreide vinden til nordvest, og i dag har det vært nordvestkuling og snøbyger. Slik bildet til høyre viser, har det vært nokså dårlig sikt i bygene. Bildet er tatt fra Raten og oppover mot Gården.

(18.03.2018)


Gjertrudsdagen var en katolsk høytid til minne om den hellige Gjertrud (626 - 659) som var abbedisse i Nivelles i Belgia. I Norsk Folkekalender fra 1859 heter det at det gjerne er storm og uvær denne dagen. Det har ikke akkurat vært storm i dag, men kuling fra sørsørvest, en vindretning som fører til fallvind her på Elgsnes. Så enkelte av vindkastene har nok vært oppe i storms styrke.

(17.03.2018)


Også i dag var det solskinn til en stund utpå ettermiddagen, men deretter skyet det til. Da bildet ble tatt ved 17-tiden, var fortsatt ikke skydekket tykkere enn at det var tydelig hvor sola stod på himmelen. Men i kveld melder meteorologene om at det blir værskifte med sørvestkuling og nedbør. Kanskje påskeria er tidlig ute i år?

(16.03.2018)


Dagen startet med solskinn, men utpå ettermiddagen kom det inn skyer på vesthimmelen. Skyene lignet mest på altocumulus eller rukleskyer. Denne skytypen tilhører klassen mellomhøye skyer som blir dannet mellom 2000 og 5500 meters høyde. Rukleskyer kan også være et forvarsel om at en front er i anmarsj.

(15.03.2018)


Riktig en finværsdag med sol fra skyfri himmel og blikkstille hav. Fortsatt er det såvidt minustemperatur midt på dagen, men sola har kommet så høyt på himmelen at den nå varmer godt i solveggen. Ennå er det en stund til påske, så påskeria lar nok vente på seg.

(14.03.2018)


Erlands melkeanlegg er forlengst gått ut av produksjon, servicetilbudet har opphørt, og det er ikke enkelt å skaffe deler. Da er det ihvertfall betryggende at TINE kan tilby melkemaskinkontroll. I dag var TINE-rådgiver Bjørnar Svendsen her og målte kapasitet og funksjon på vacuumpumpe, vacuumledning, melkeledning, kraner, pulsatorer og melkeorganer. Anlegget er fra 1981 og tilfredstiller ikke dagens anbefalinger, men måleverdiene ligger fortsatt innenfor det akseptable.

(13.03.2018)


Også i dag kom det litt snø, men det er fortsatt lite vind, så foreløpig fyker ikke veiene igjen. Egentlig er det bra med snø nå, for is på jordene uten snødekke fører gjerne til isbrann om våren. Når sola skinner på isen, blir det nærmest som et drivhus, med varmt og fuktig mikroklima under isen og ideelle vekstvilkår for sopp som så dreper nyttevekstene.

(12.03.2018)


I dag ble det væromslag med sørvestlig vind og stigende temperatur. Etter at det i det siste har vært temperaturer helt ned mot ti minusgrader, var høyeste temperatur i dag minus 0,5 grader. Og med sørvesten kom det også litt snø. Men det var ikke snømengder som gjorde det nødvendig å brøyte. Siden i januar har det knapt vært snøfall, så snøfreseren har stått parkert siden da.

(11.03.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Raten i vestlig retning. Nærmest fra venstre vises ytterste delen av Ringskjæret og Litjeknausen. Bakenfor ser vi Nordste Måsskjæret, og helt bakerst i bildet Kinnaksla til venstre og Bjørskinnaksla til høyre.

(10.03.2018)


Dagen ble kalt De 40 ridderne, og var en kirkehøytid til minne om 40 romerske soldater som ble pint til døde i Armenia i Licinius sin keisertid (308 - 324). Over hele landet heter det at slik været er denne dagen, skal det bli de følgende 40 dagene. I dag har temperaturen vært helt nede i minus 9,5 grader. Så dersom det fortsetter slik i 40 dager til, kan vi alt nå fastslå at det blir en sen vår.

(09.03.2018)


Selv om det fortsatt er kald landvind, blir dagene stadig lengre, og ennå ved halvsjutiden i kveld var nordvesthimmelen ganske lys. Imidlertid var kontrasten mellom den lyse himmelen og landskapet stor, så på bildet er forgrunnen mørkere enn den så ut i virkeligheten. Men så har også øynene en fabelaktig evne til raskt å justere pupillen ut fra hvor man fester blikket.

(08.03.2018)


Problemet med at rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt invaderer innmarka her på Elgsnes er vedvarende. Reinen graver, tråkker og beiter, og særlig går det ut over skifter med ny timoteieng. Påstanden om at reinen ikke eter timotei, stemmer derfor åpenbart ikke. På bildet til høyre gjør reinen skadeverk på enga oppe på Nord-Durmålstuva.

(07.03.2018)


Til tross for kaldt marsvær har svartbaken begynt å finne sammen i par. Så det er nok heller lyset enn temperaturen som gjør måsene våryre. Men uansett kaldværet, går det sakte men sikkert mot vår. Og snart kommer tjelden.

(06.03.2018)


For vel fem år siden startet Brødrene Killi AS arbeidet med å bygge havn i Bryggestøa. De begynte med å samle sammen stein i fjæra for å ha noe å stå på under det videre arbeidet. Fortsatt ligger det en steindunge igjen ute i Rateneset, trolig fordi man ikke kom til med dumperen for å kjøre steinen over Valen til det som skulle bli havn.

(05.03.2018)


Det er solskinn og finvær, men temperaturen er lav til mars å være. I natt var det minus 6,5 grader, og selv midt på dagen var det 4,2 minusgrader. Ifølge folketradisjonen skal telen begynne å tine nedenfra fra Peder stol (22. februar), men bare siste uken har telen blitt 6 cm dypere, og hadde ved avlesningen i dag nådd ned til 40 cm på målepunktet. Det borger ikke akkurat for en tidlig vår i år.

(04.03.2018)


Bildet til høyre ble tatt i ettermiddag fra Oppsetta og oppover mot Storbakkan. Bebyggelsen på bildet er fra venstre gammelfjøset, som var i bruk fra 1894 til 1982 da fjøset til høyre i bildet ble tatt i bruk. Det hvite våningshuset i midten var med i handelen da Edvard Ruud senior kjøpte halve eiendommen etter at handelsstedet på Raten hadde gått konkurs i 1881. Før den tid var dette bolig for tjenestefolket på handelsstedet.

(03.03.2018)


Temperatuern var såvidt over frysepunktet da bildet fra Elgsnessanden ble tatt i formiddag. Senere på dagen falt temperaturen under null, og utpå ettermiddagen og i kveld kom det litt snø. Men det var så og si vindstille, så det ble ikke noe bakkefokk. Det gamle utsagnet "mars, mårrakvass, middagsmild og kveldsstill" kan nok fortsatt ha noe for seg.

(02.03.2018)


Dagene er blitt så mye lengre at det nå er mulig å fotografere på frihånd selv om det er overskyet og klokken nærmer seg seks på ettermiddagen. Bildet er tatt fra Storbakkan og nedover langs Rateveien mot Ebergplassen og Raten. Og i bakgrunnen kneiser grytlandsfjellene.

(01.03.2018)


Etter lang tid med klarvær og kulde, har det nå skyet til, og gradestokken viser plussgrader. Dette skyldes at høytrykket har flyttet seg lengre mot sør slik at mild sørvestlig vind kommer inn til kysten i nord. Men selv om vi i morgen går inn i vårmåneden mars, er det nok for tidlig til å tenke på reell vår.

(28.02.2018)


Skjæra, eller sjura som vi sier på dialekt, har ord på seg for å være tyvaktig. Det hevdes også at den har hang til å ta med blanke ting til reiret. Det sies derfor at man har funnet igjen sølvskjeer i skjærereir. Men det skal være risikabelt å ødelegge reiret, for skjæra kan kaste gand over gjerningsmannen. Skjæra bygger uansett reiret nær bebyggelsen, trolig for å unngå at ungene blir kråkemat.

(27.02.2018)


Finværet fortsetter litt til, men nå har meteorologen sagt at det senere i uken skal komme inn mildere sørvestlige vinder og nedbør. Så da er kanskje det gamle utsagnet om at "mars e en snymåne" fortsatt gjeldende. Bildet er tatt fra Oppsetta over mot Raten.

(26.02.2018)


Det er sjelden at sjøvannet fryser til is nede i fjæra. Men denne uken har det vært uvanlig kaldt med temperaturer helt ned til ni minusgrader, så dermed er resultatet slik bildet viser. Det er fint med klarvær og solskinn, men når vannet fryser i fjøset og bilen ikke starter, er det på tide med mildere vær.

(25.02.2018)


Det har vært en uvanlig etterjulsvinter med landvind, kulde og stort sett klarvær i ukesvis. Snøfreseren har ikke vært i bruk siden første uken i januar, mens det har vært større behov for sandstrøing. Selv om det er greit med klarvær, hadde det vært fint med litt mindre kulde.

(24.02.2018)


Nå er sola kommet så høyt på himmelen at den ikke går i skjul bak Middagstinden fremst på fjellet Elgen. I går skjedde det nede i Gården, og nå også sett fra Ebergplassen. Med klarvær blir det derfor mye solskinn fra nå av.

(23.02.2018)


Dagen kalles Peder stol til minne om at apostelen Peter ble overhode for den katolske kirken. I folketradisjonen ble dagen også kalt Per varmestein med bakgrunn i forestillingen om at St. Peter da kaster varme steiner i vannet for at is og tele skal begynne å smelte. Dagen er også en viktig merkedag. Om sola skinner like lenge som det tar å sale på en hest, skal det bli en varm sommer og et godt avlingsår. Med solskinn hele dagen i dag, tegner det til å bli en veldig bra sommer.

(22.02.2018)


Oppe på toppen av Masterhågen ute i Rateneset finnes fortsatt fundamentet til ei stor gravrøys av bronsealdertype. Steinen har trolig blitt brukt til byggearbeid på handelsstedet, og under snøflekken midt i bildet er det bare et søkk igjen etter gravkammeret. Så trolig har gravrøvere vært på ferde en gang i tiden.

(21.02.2018)


Det er for tiden fine soldager, selv om sola fortsatt står lavt på himmelen. Så da bildet til høyre ble tatt ved halvtretiden i ettermddag, kastet fjøset på Storbakkan lange skygger nedover myra nedenfor. Men sola kommer litt høyere på himmelen for hver dag som går, og nå er det bare to dager til den "kliv Elgen", noe som betyr at den ikke går helt i skjul for fjellet Elgen sør for gården. Men det gjelder bare nede i Gården der hovedbølet var helt fra middelalderen.

(20.02.2018)


I kveld var en gruppe fra internasjonale cruiserederier her på Elgsnes. Restauranten Hoelstuen i Harstad hadde forberedt og serverte en treretters middag i Ørnulfnaustet. Selv om dette var omtrent den kaldeste dagen i vinter, var det levelig temperatur i naustet med en vedovn og tre terrassevarmere i funksjon. I tillegg til en flott middag, fikk gjestene også oppleve nordlyset som danset på himmelhvelvingen mens de var her.

(19.02.2018)


I morgen kveld kommer det representanter fra fire internasjonale cruiserederier hit for å spise middag i naustet. De er forespeilet at det kanskje blir mulighet for også å se nordlyset, så det er gjort klart med bålpanne og benker hvor de kan sitte og vente på at nordlyset skal dukke opp. Det er meldt klarvær, så muligheten for å se nordlyset er absolutt til stede, selv om solaktiviteten for tiden ikke er kraftig.

(18.02.2018)


I går kom det skrei til gårds. Noe er frosset i passelige middagsprosjoner, og noe er tørrsaltet for å bli lettsaltet, eller nystrødd som vi sier på dialekt. Men mer enn halvparten er hengt på naustveggen for å bli til deilig boknafisk om cirka tre uker. Og dette blir skikkelig usaltet boknafisk, ikke slik jukseboknafisk som selges i butikk. Kjøpboknafisken er nemlig tilsatt salt, trolig for å holde på vekten.

(17.02.2018)


I dag gikk sola over Nonshågen, men sett fra Ebergplassen skjedde det klokken 14:15, og enda tidligere fra Gårdshågen der folk har bodd fra middelalderen. Det er derfor uklart hvor de kan ha bodd som brukte Nonshågen som merke på når det var nonsmattid. Vi vet at det har vært bebyggelse oppom Øverlandet langt tilbake i tiden, men selv sett derfra passerer sola Nonshågen ved 15-tiden. Dette er sørnorsk nonsmattid, mens den her nord var klokken 17.

(16.02.2018)


Dagens bilde er tatt fra Durmålstuva nedover mot bebyggelsen på Storbakkan og husene nede i Gården bakenfor. Bakerst i bildet sees fra venstre Kinn og Kinnaksla på Hinnøya, og deretter Bjørskinnaksla på Andøya og gårdene nordover til Åse.

(15.02.2018)


Igjen er det klarvær, men temperaturen holder seg rundt frysepunktet. Siden det er en god del vind fra sørligkanten, er den følte temperaturen betydelig lavere. Når det er innsynnavind eller landsønning slik som nå, tar ikke vinden på Vågen. Derfor ligger sjøen på bildet flat.

(14.02.2018)


Det har vært mye klarvær og landvind i det siste, men i dag var det delvis skydekke, og det kom til og med et og annet snøkorn. Mot kvelden klarnet det opp igjen, men fortsatt lå temperaturen å vaket rundt frysepunktet. Lang tid med temperatur som stadig har skiftet mellom pluss og minus, har skapt stålis så hard at selv ikke sand er trygg sklisikring.

(13.02.2018)


Nå skinner sola også nede på Ebergplassen, for ved halvtotiden i ettermiddag dukket soløyet opp i søkket mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen. Nå er det ikke lenge før sola går over Nonshågen, og ikke lenge etter det igjen til at sola går over Middagstinden på fjellet Elgen til venstre i bildet, eller til "sola kliv Elgen" som vi sier på dialekt.

(12.02.2018)


11. februar er ingen merkedag for været, men i kommentarene til primstaven i "Norden" 1867 står følgende: "Da meente de Gamle, at Christi Kors var hugget, og paa den Dag maatte Intet hugges." Dette blir det neppe tatt hensyn til nå lenger, men siden det var søndag, var det uansett ingen hogst.

(11.02.2018)


Bildet til høyre er tatt fra sandfjæra over mot Raten. Fjøset nærmest ble bygd i perioden 1911 - 1914 av materialer fra krambua på det gamle handelsstedet. På 1930-tallet ble bygningen utvidet. Dette fjøset er i dag ikke i bruk. Til venstre i bildet vises Ratenaustet som ble bygd på 1950-tallet av materialer fra det gamle fiskenaustet fra handelsstedets velmaktsdager.

(10.02.2018)


I dag slepte en oppdrettsbåt fra Nordlaks fire merderinger forbi Elgsnes. Notlinet var nok fjernet, siden slepet gikk nært land. Det er forunderlig at denne næringen får fortsette med åpne merder når vi tenker på forurensning, smittespredning, rømming og ikke minst lusproblemer. For å få bukt med lusa spyles fisken med trykkvann og bades i hydrogenperoksid. Ikke rart at stadig flere millioner fisk stryker med.

(09.02.2018)


Med tett skydekke som i dag blir lyset flatt, uten skygger og kontrast. Selv fargene forsvinner, og bildet til høyre framstår som tilnærmet svart/hvitt. For å se forskjellen fra et fotografi med klarvær og sollys, er det bare å sammenligne med gårsdagens eksponering, der både farger, kontrast og skygger skaper liv i bildet.

(08.02.2018)


Sola kommer stadig høyere på himmelen, og i ettermiddag var det solskinn ikke bare i store deler av Vester-Raten, men også i Rateneset og nede på Raten. Nå skal sola også titte fram en kort stund på formiddagen mellom Keipen og Elgen. Fra 5. februar skal den skinne på låvebrua oppe på Storbakkan. Men det har vært overskyet de siste dagene og fram til i ettermiddag, så solskinnet har så langt vært begrenset av dette.

(07.02.2018)


Etter en lang periode med kald landvind og minusgrader, steg temperaturen i går til over fem plussgrader, og varmegradene har holdt seg også i dag. Dermed har det smeltet det en god del snø, og mye av isen på gårdsveien forsvant. Snøsmeltingen var faktisk såpass kraftig at det begynte å renne vann langs veien, og telen forsvant fra det øverste gruslaget.

(06.02.2018)


Nei, det er ikke draugen som er avbildet til høyre, men en kobbe som titter nysgjerrig på fotografen. Bortsett fra da det var en selinvasjon her nord på slutten av 1980-tallet, er det steinkobbe og havert som holder til i området. Haverten er kjennelig på at den har lengre snute enn steinkobben, men siden kobben på bildet ikke viste seg i profil, er det vanskelig å si med sikkerhet om det er en steinkobbe eller havert.

(05.02.2018)


Etter mye klarvær i det siste, var det i dag overskyet. Og utover dagen steg temperaturen. Etter lang tid med landsønning, har nå vinden dreid mer på sørvest, eller utsønning som det heter på dialekt. Den tid vikingeskipene seilte sørover langs kysten, hadde de landsuðr på babord og utsuðr på styrbord baug. Så landsønning for sørøst og utsønning for sørvest er nok levninger fra gammel tid.

(04.02.2018)


Det har vært klarvær og landvind nesten sammenhengende i tre uker nå, og snøfreseren er parkert inntil videre. Men det kommer nok mer snø, både i februar og ikke minst i mars, som fra gammelt av har vært regnet som en snømåned. Slik været er nå, kan vi nyte de vakre pastellfargene på nordvesthimmelen etter solnedgang.

(03.02.2018)


2. februar kalles kyndelsmesse. Navnet er en oversettelse av Missa festum candelarum, en viktig katolsk høytidsdag. Nå skulle julefeiringen definitivt være slutt, og i gamle Trondenes sa man: "Jula vare tell kyndelsmess. Sia e det vinter og vår i kvær majnns gård." Kyndelsmessdagen var også en viktig merkedag for været. Det ble sagt at de bekker som går ved kyndelsmess, skal stå ved korsmess (3. mai). Og hadde man halve vinterfôret igjen nå, ble det ikke bunød til våren.

(02.02.2018)


Dagene blir stadig lengre. Daglengden er nå på fem og en halv time og øker med om lag ti minutter per dag. Bildet til høyre ble tatt ved 16.30-tiden, og da var det fortsatt lys nok til å fotografere på frihånd. Selv om sola har gått ned, har vesthimmelen fortsatt en gyllen glød, noe som gir landskapet et rosa preg.

(01.02.2018)


Dagens bilde er tatt fra snuplassen i Oppsetta over mot Raten og Ebergplassen på østsiden av Vågen. Sjøbua i forgrunnen tilhører bnr. 4 og står inntil grensen mot vesterteigen til bnr. 3. Helt bakerst i bildet sees fjellet Toppen på Grytøya der sola skinner. I dag var det måneformørkelse, men månen stod lavt på himmelen, så Grytlandsfjellene stengte for muligheten til å se fenomenet her på Elgsnes.

(31.01.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Masterhågen ute i Rateneset. Fra venstre sees Normangården, naustet og fjøset på Raten. Bakenfor skimtes huset på Ebergplassen, Ørnuflnaustet, og bakerst husene på Storbakkan. Den sørøstlige vinden som vi har hatt i lengre tid nå, gjør seg lite gjeldende i Elgsnesgården, men nede på Raten er landsønningen kald og nater.

(30.01.2018)


Åpengrøfta på vestsiden av Ørnulfnaustet skal lede vannet fra veigrøfta på øversiden av Rateveien ned til havet. Nå kommer det eneste vannet fra utløpet av ei drensgrøft. Fordi det er lite vann som renner ut, og ingen sjøburd, har det vokst opp en svellis i flomålet.

(29.01.2018)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Så sant det er skyfritt på sørhimmelen slik som i dag, gløtter en skalk av solskiva over kanten av kvæfjordfjellene. I dag var klokka 13:15 da de første solstrålene ble synlige nede i Varden som er stedet der sola først blir synlig her på gården.

(28.01.2018)


Ovnen på bildet ble byttet ut med en gammel etasjeovn nede på Raten, men er nå i stedet installert i Ørnulfnaustet for å gi litt varme til nordlysturister som søker ly der mens de venter på at nordlyset skal danse over himmelhvelvingen.

(27.01.2018)


Etter at det hadde vært landvind og klarvær lenge, snudde vinden i dag på nord. Og med nordavinden kom det også inn snøbyger. På bildet til høyre er en ny byge på vei. Men selv om det var pålsmessdagen i går, en dag dan man fra gammelt ventet mye vind, ble det bare bris. Og heller ikke i dag ble det vind av betydning.

(26.01.2018)


Etter at kapellet Hans Egedes Minne, som ble innviet i 1961, ble påtent og bran ned, ble et nytt kapell oppført på samme sted og innviet i 1985. Det nye kapellet fikk brattere takvinkel og åpne saksesperrer i kirkeskipet. Nå viser det seg at sperrene er feilkonstruert slik at veggene har seget ut flere centimeter. Så da blir det vel å gjøre som i mange eldre kirker, der man holder veggene sammen med kraftige stålstenger fra raft til raft.

(25.01.2018)


Nå er det satt inn en vedovn i Ørnulfnaustet med utvendig stålpipe. Ovnen hadde vi fra før, mens delene til røkrøret ble bestilt fra Latvia der det er en bedrift som lager slikt etter mål. Stålpipa er dobbel med isolasjon mellom rørene. Dette fordi et enkeltvegget utvendig rør kan avkjøle luften i pipa på kalde dager slik at det blir dårlig trekk i ovnen. Nå er det bare stein til ovnen som mangler før anlegget kan testes.

(24.01.2018)


Vi har hatt vedvarende kald vind fra sørøst. Under slike forhold, med kald luft nede ved bakken og mildere luftlag høyere opp, kan det optiske fenomeet hildring oppstå. Temperaturforskjellene gjør at lyset bøyes av, og det ser ut som om øyer og holmer svever i luften. Her er det deler av Dverberg på Andøya som har mistet bakkekontakten, mens Litjeskarvhausen til høyre i bildet ikke har tatt av.

(23.01.2018)


Det har vært klarvær og kald landvind i godt over en uke nå. Og det som har vært av skyer på himmelen, har vært forgylt av solskinn. Dagslyset kommer stadig tidligere og forsvinner stadig senere, så nå er det allerede en stor forskjell fra mørketidens skumringslys.

(22.01.2018)


Sola skinner på fjellene rundt oss, og nå er det bare en uke til vi kan få det første solgløttet nede i Varden såfremt det er skyfritt nær horisonten på sørhimmelen. Det er fjellet Elgen på sørsiden av gården som gjør at første soldagen først kommer i slutten av januar. Men fra da av tar det bare vel tre uker før sola "kliv Elgen", og da blir det solskinn mange timer per dag.

(21.01.2018)


Kystvaktskipet KV Andenes gikk inn Toppsundet i ettermiddag. Dette er et av tre kystvaktskip i Nordkapp-klassen som alle ble bygd fra 1980 og utover. KV Andenes var planlagt utfaset i 2016, men seiler fortsatt. Kystvaktens kapasitet er blitt kraftig redusert etter at Lynxhelikoptrene ble satt på bakken. Disse skulle for flere år siden vært erstattet med helikoptertypen NH90, men først var leveransen av helikoptrene mange år forsinket, og så viste det seg at de ikke kan opereres fra kystvaktskipene når det blåser mer enn bris.

(20.01.2018)


Etter at kråkebollene beitet ned tareskogen har det ikke vært enkelt å være liten fisk. Stimer av småfisk søker inn i havna i Bryggestøa for å slippe unna større fisk, men her er det andre som jakter på dem. I dag var det flere skarver i og ved havna, og måsen er alltid til stede. Siland, hegre og oter er andre predatorer som gjør livet farlig for småfisken.

(19.01.2018)


Ikke elg i solnedgang, men rein som beiter ulovlig på timoteienga her på Elgsnes. Om reindrifta er ei solnedgangsnæring skal være usagt, men den kan uansett ikke basere vinterbeitet på snylting på bøndenes enger. Her på Elgsnes er ihvertfall ulovlig reinbeite på innmark et vedvarede problem.

(18.01.2018)


Regjeringen har bestemt at pelsdyroppdrett skal forbys i Norge av dyrevernmessige grunner, noe som betyr at produksjonen vil skje i land med mye svakere regelverk og kontroll. Det rare er at regjeringen samtidig ønsker at oppdrettsnæringen skal femdobles til tross for de enorme problemene med lakselus, forurensning, rømming, og ikke minst den uakseptabelt store dødeligheten. I 2016 døde 56 millioner laks i merdene ifølge tall fra Fiskeridirektoratet. Det hadde derfor vært en mye større dyrevelfersgevinst med å forby oppdrettsnæringen i stedet.

(17.01.2018)


Hinnøya har to nordspisser. Den ene er Elgsnes, mens den andre er Kinneset som sees til venstre i bildet. Til høyre er Bjørnskinnaksla på Andøya. Mellom øyene går Risøyrenna. Den ble innviet i 1922, noe som åpnet for hurtigrutefart i området. Siden er renna gjort dypere og bredere etter hvert som hurtigruteskipene er blitt større. Men ennå på 1950-tallet måtte hurtigruteskipene på nord ligge ved kai i Risøyhamn og vente på floa når det var storfjære.

(16.01.2018)


De gamle sa at en rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. Dette er gammel visdom blant sjøfarende. På engelsk heter det "Red sky at night, sailors delight. Red sky in the morning, sailors take warning". Og i dag stemte meteorologenes værvarsel overens med naturens eget varsel om uvær.

(15.01.2018)


Sola er tilbake i Grytlandsfjellene, og snart skinner sola i Grøtagården og på Alvestad. Elgsnes ligger nordvendt med fjellet Elgen rett i sør, så her tar det litt lenger tid før vi kan se sola. Soldagen her på gården er 28. januar, så nå er det akkurat to uker til vi kan feire solas gjenkomst også her på Elgsnes.

(14.01.2018)


Selv på formiddagen er det en gyllen farge på sørvesthimmelen. Bildet er tatt fra Rateneset over Vågen mot Oppsetta. Navnet Oppsetta henger sammen med at dette er det beste stedet å legge til og fra land i all slags vær, og et trygt sted å sette opp båten. Slik har det sikkert også vært i over 2000 år. Men tilbake i steinalderen var havnivået så høyt at Oppsetta stod under vann og Vester-Raten var en holme.

(13.01.2018)


Med 5,5 plussgrader i dag har mye snø smeltet. Og på veiene er det god gammeldags glattis, eller glarhålka som vi sier på dialekt. Den gang sparkstøttingen var et viktig framkomstmiddel vinterstid, var ikke veien mellom Elgsnes og Aun lang på slikt føre om han hadde ei god sparkeklo på ene foten og meiene på sparken var blanke og fine. Men om grusen stakk opp av isen nederst i Mølnelvbakkan, kunne det bli en ubehagelig bråstopp.

(12.01.2018)


Dagen kalles brettemesse etter en ukjent helgen, St. Brictiua, som bare ble tilbedt i Norge og på Island. Det er knapt helgenen som har gjort at navnet på dagen har holdt seg opp mot vår tid, men snarere tradisjonen med å spise opp resten av julematen og drikke resten av juleølet på denne dagen. Så fra gammelt var dette en skalkefestdag.

(11.01.2018)


I dag lettet skydekket en del, så sørhimmelen ble betydelig lysere. Bildet er tatt fra Rateneset oppover Vågen. Til venstre i bildet vises Ørnulfnaustet med huset på Ebergplassen bakenfor. Lengre oppe, og mot høyre i bildet er bebyggelsen på Storbakkan med Nonshågen bakenfor. Bakerst i bildet til venstre kan man se Middagstinden som er fremste pynten av fjellet Elgen.

(10.01.2018)


Og mildværet kom med fire plussgrader og regn. Det har derfor vært en mørk dag til tross for at det nå bare er to dager til mørketiden teknisk sett er over. Men på grunn av fjell mot sør, er det fortsatt 19 dager til vi kan få det første glimtet av soløyet nede i Varden, såfremt det er blå himmel på sørhimmelen.

(09.01.2018)


Den varslede stormen nådde ikke land her, for vindstyrken var i dag ikke over stiv kuling. Men tungalda skapte kraftig sjøburd, så det har nok vært sterk vind ute i havet. Utover dagen spaknet vinden, og nå melder meteorologene om mildvær og regn. Så da får all løssnøen satt seg, og det blir mindre snøfokk når vinden igjen øker på.

(08.01.2018)


Dagen kalles St. Knut etter den danske hertugen Knut Lavard som ble drept 7. januar 1131 og etter sin død gjort til helgen. Grunnen til at navnet på denne helgenen har overlevd i protestantismen er nok ordtaket om at "Sante Knut jage jula ut". For nå var julefeiringen over, og det var på tide å begynne å gjøre båt og børnskap klar for lofotfisket.

(07.01.2017)


Dette var juledag fram til danskekongen bestemte at Danmark-Norge skulle gå over fra juliansk til gregoriansk tidsregning i år 1700. Imidlertid tok det sin tid før det nye tidspunktet for julefeiringen fikk fullt gjennomslag, og mange feiret både ny og gammel jul for sikkerhets skyld. Perioden mellom ny og gammel jul ble kalt romjula, og romjulsdagene ble regnet som halvhellige. Så at man fortsatt lar juletreet stå til trettendagen, har sin historiske forklaring.

(06.01.2018)


Den gang utbyggingen av elektrisitetsforsyningen var en samfunnsoppgave og ikke kommersialisert som i dag, gav grunneierne fri grunn for framføring av linjenettet. Her på Elgsnes fikk vi offentlig strømforsyning i 1957. Også Edvard Ruud gav fri grunn, men siden han var en ihuga målmann, krevde han at høyspentmastene på hans eiendom skulle merkes med "Høgspenning Livsfåre" og ikke "Høyspenning Livsfare". Som det framgår av bildet, respekterer ikke Hålogaland kraft lenger dette vilkåret for å gi fri grunn for linjenettet.

(05.01.2018)


Den sveitsiske turistgruppen på tolv personer som har bodd i Normangården den siste uken, dro grytidlig i dag morges. De var svært godt fornøyd med oppholdet, selv om det bare var på nyttårsaften at de fikk sett nordlyset. Nå er det et par uker til neste booking, så i mellomtiden er det bare snømannen sveitserne laget som har tilhold nede på Raten.

(04.01.2018)


Det har vært en snøværsdag, og i kveld var det også vind fra nord og nordvest. Heldigvis var temperaturen over frysepunktet, så det ble lite bakkefokk. Bildet er tatt ved flo sjø fra støa nednefor Ørnulfnaustet og over mot bebiggelsen i Gården på andre siden av Vågen.

(03.01.2017)


Med tett skydekke blir lyset blått på denne tiden av året, og bygninger som i utgangspunktet er røde, ser nesten ut som om de er svarte. Bildet ble tatt midt på dagen i dag og viser Ratenaustet og Normangården nede på Raten. Naustet erstattet det gamle Fiskenaustet som stod til nedfalls på slutten av 1950-tallet, mens Normangården i bakgrunnen har en historie som går helt tilbake til 1723.

(02.01.2018)


Godt nytt år!
(01.01.2018)

2017 går over i historien. I løpet av året er det registrert 173 867 besøk med 1 486 107 sidevisninger på elgsnes.no. Det er 35,2 % flere sidevisninger enn i 2016. I 2017 hadde elgsnes.no gjennomsnittlig 476 besøk og 4 072 sidevisninger per dag. Det laveste besøkstallet var 27. mai med 164 besøkende, mens det høyeste var 31. januar med 1210 besøk. En takk til alle som har fulgt med på elgsnes.no i 2017, og vel møtt igjen i 2018!

(31.12.2017)


Til tross for at sola snudde for ni dager siden, har tett skydekke og snøbyger gjort denne dagen til en av de mørkeste. I løpet av dagen dreide vinden på sørvest, og nå i kveld er det plussgrader.

(30.12.2017)


Det er ikke julenissen som har glemt igjen kjørereinen, men tamrein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som årvisst snylter på innmarka her på Elgsnes. At rein beiter ulovlig på innmark er forøvrig et utbredt problem for bøndene i mange områder. Det virker imidlertid ikke som om myndighetene er i stand til eller interessert i å følge opp bestemmelsene i reindriftsloven.

(29.12.2017)


Fjerde juledag ble tidligere kalt barnedagen, på gammelnorsk barnamessa. Navnet henspiller på historien om at kong Herodes lot drepe alle små guttebarn i Betlehem for å komme Jesus-barnet til livs. "Da skulle Børn besøge og tractere hverandre og fornøie sig med at løbe paa Isen med Islægger", heter det i "Norden" fra 1867. Nå til dags er vel juletrefest mer vanlig på denne tiden.

(28.12.2017)


Fra bak horisonten forgyllet sola sørvesthimmelen i ettermiddag. Det er imidlertid fortsatt over en måned før vi kan få det første glimtet av soløyet her på Elgsnes. 28. januar er soldagen da sola kommer til syne nede i Vester-Raten - såfremt det er klarvær slik som i dag. Men nå er vi over den verste mørketiden, og dagene blir et hanefjed lengre for hver dag som går.

(27.12.2017)


Etter stort snøfall på lillejulaften og julaften har det vært klarvær, kulde og lite vind i går og i dag. Bildet til høyre er tatt fra Gårdshågen hvor hovedbølet på gården var fra middelalderen. På Raten, midt i bildet, var det handelssted fra 1600-tallet og fram til 1914 da handelen opphørte for godt.

(26.12.2017)


God jul!
(25.12.2017)

Siden i går ettermiddag har snøen lavet ned, og utpå dagen i dag var det hele 35 cm snø på flat mark. Det er faktisk like mye snø som vi hadde på det meste i fjor vinter. Og snøværet fortsetter, så det blir vel innejul i år bortsett fra brøytingen av gårdsveien.

(24.12.2017)


Lillejulaften ble kalt tollesmessdagen helt opp mot vår tid. Dagen har navn etter Þórlákr Helgi Þórhalsson som var biskop på Island. Etter at han døde i 1193 ble han gjort til helgen ved et vedtak i Alltinget. Selv om dette var i strid med den katolske kanon, ble han tilbedt, ikke bare på Island, men også på Vestlandet og i Nord-Norge. Det ble sagt at om det var uvær på tollesmessdagen, ville det vare helt til kyndelsmess. Så vi har grunn til å glede oss over relativt rolig vær i dag.

(23.12.2017)


I dag har det kommet tilstrekkelig med snø til at landskapet igjen har et vinterlig preg. Temperaturen er imidlertid fortsatt over frysepunktet, så snøen er kram og fyker derfor ikke. Det ligger sjelden mye snø her ute i havgapet, men vi har mye vind, så dermed blir det også mye bakkefokk så sant temperaturen er under null.

(22.12.2017)


Solsnudagen er den korteste i hele året. Men i ettermiddag begynte jordaksen igjen å helle innover mot sola på den nordlige halvkule, så nå går det mot lysere tider. Den kraftige snøsmeltingen natt til i går fikk vannet til å renne etter gårdsveien, og lage veiter i veigrusen i bakken nedenfor Ebergplassen. I kveld kom det imidlertid litt snø, så kanskje stemmer det gamle merket om væromslag i forbindelse med solsnu.

(21.12.2017)


Med sørvestlig vind og regn forsvant snøen fort, og allerede midt på dagen i dag var det barmark i lavlandet. Ifølge yr.no er det ikke ventet minusgrader før første juledag, og heller ikke nedbør av betydning. Så da spøker det for hvit jul også i år.

(20.12.2017)


Fra minusgrader i går ettermiddag har temperaturen steget til nesten 8 plussgrader på det varmeste i dag, og nå i kveld er det over 6 grader. Så det er ingen tvil om at det er den årvisse kakelinna som er her. Men siden det ikke lenger skjer julebakst her på gården, nytter det ikke lenger å skylde på lokal oppvarming.

(19.12.2017)


Allerede klokken halv to i ettermiddag var det så mørkt at veilysene hadde slått seg på, og det til tross for at det er snø på bakken. Nå melder meteorologene om at kakelinna er på vei, så da blir det vel barmark og enda mørkere. Heldigvis er det snart solsnu, og fra da av lysner det litt for hver dag som går.

(18.12.2017)


Med skydekke som i dag blir det blå mørketidslyset framtredende selv midt på dagen. Bildet er tatt fra Vester-Raten over Vågen mot Raten. Nærmest ses Kveitskjæret der man dro opp storkveita i gammel tid for å unngå å få sand på den i Oppsetta. Fjellet Toppen bakerst i bildet ligger på Grytøya på andre siden av Toppsundet.

(17.12.2017)


I dag kom handelsgjødsla for kommende sesong. Det er viktig å få levert gjødsla før nyttår, både på grunn av terminprisingen og for å få igjen merverdiavgiften tidligere. Når transportøren kom allerede nå, var det for å unngå å kjøre over Aunfjellet under mildværsperioden før jul. Dette mildværet er så årvisst at det blir kalt kakelinna ut fra forestillingen om at det skyldes fyringen for å få stekt julekakene.

(16.12.2017)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som beiter ulovlig på innmarka her på Elgsnes, er et vedvarende problem. I år var reinene nede på innmarka helt fram til 9. juni. De hadde da gått her siden 11. desember året før. Antallet rein varierte fra noen få dyr til over femti. Og nå i høst var reinen tilbake 14. november. Når skal denne reinplagen ta slutt?

(15.12.2017)


Det har vært nordlys mange klarværskvelder i det siste, selv om intensiteten har variert. Nå i kveld var KP-indeksen lav, så det var ikke forventet særlig nordlysaktivitet. Men når man slår av veilysene og slik fjerner lysforurensningen, er det som regel nok nordlys på nordhimmelen til at det kan tas bilder av om man bruker stativ og snorutløser.

(14.12.2017)


Lussinatt er en katolsk kirkehøytid til minne om den hellige Lucia fra Syrakus. Over hele Norden regnet man nå at den egentlige juleperioden begynte, og her til lands skulle alt grovarbeid nå være unnagjort. Det var også gjengs oppfatning at dette var den korteste dagen i året, derfor snakket man om lussinatta lange. I dag har det vært tett skydekke og snøvær, så kanskje blir dette den mørkeste dagen i år, selv om det astronomisk sett ikke er korrekt.

(13.12.2017)


Den gang alle reiser og all transport til og fra gården gikk over Elgsnessanden, la man merke til hvordan Gårdsbekken endret retning på fjæra avhengig av været. Bøyde den av mot øst, ble det landvind og rolig vær, mens om den bøyde mot vest, kunne man vente nordvest og uvær. Nå har bekken hatt et østlig løp, men et nordlig løp er tiltakende. Så da kan vi nok vente at vinden etter hvert går nordlig, men uten at det blir skikkelig uvær.

(12.12.2017)


Turistfiskebåtene har ligget ute til nå, men i dag var det laglig vær med lite vind, så da ble alle tre båtene tatt i land og lagret for vinteren. Utenbordsmotorenes kjølesystem er gjennomskylt med ferskvann for å få ut saltet, og batteriene er fjernet og satt til lading. Så da gjentår bare å skore opp båtene så de står vannrett slik at vannet renner ut.

(11.12.2017)


Det meste av fargenyansene nå i mørketiden går i grått og blått, men fortsatt rekker solstrålene høye skyer også på nordhimmelen. Dermed blir det innslag av rosa i mørketidens fargepalett.

(10.12.2017)


Utleie av Normangården nede på Raten til turister har vært en ubetinget suksess i sommerhalvåret. Det er da stort sett fisketurister som bor der. Imidlertid har det vist seg vanskelig å få vinterbookinger av noe omfang, og de fleste bookingene er for kortere tidsrom. Unntaket er i kommende nyttårshelg da en sveitsisk gruppe på tolv personer skal bo der i en hel uke.

(09.12.2017)


Sørhimmelen var rød i formiddag, og selv om landsønningen ikke nådde storms styrke, var den både kald og nater. Bildet er tatt oppover Stormyra med fjellet Elgen til høyre i bakgrunnen.

(08.12.2017)


Hurtigruteskipet MS Trollfjord passerte på sør i formiddag. Skipet ble bygd ved Fosen mekaniske verksted og ble overlevert Troms fylkes dampskipsselskap 13. mai 2002. Grunnet store forsinkelser ved verftet ble hun satt i rutefart allerede etter fem dager, noe som ble et mareritt for mannskapet grunnet mange feil og mangler. Etter at alt var utbedret har dette vært en pålitelig hurtigrute, selv om det har vært en grunnstøting i Raftsundet i 2007 og en kollisjon med kaia i Risøyhamn tidligere i år.

(07.12.2017)


Dagen kalles nilsmesse og er i den katolske kirkekalenderen minnedag for St. Nikolaus, som var biskop i Myra i Lilleasia. Han var vernehelgen for sjøfarende, og i en nedtegnelse fra 1700-tallet om primstavtradisjoner heter det om nilsmesse: "Efter den Dag maatte intet Skib fare af Havn, og hvilken Fremmed efter den Dag blev i Havn, skulde som en Borger svare Landets og Byens onera samt sælge som en Borger om Vaaren."

(06.12.2017)


Også i dag har nedbøren kommet som snø, og nå er jordene snødekte. Heldigvis er temperaturen stort sett over frysepunktet, så snøen er kram og fyker derfor ikke i nordvestkulingen som har blåst det meste av dagen. Det er nå nesten så man må begynne å tenke på å hente fram snøfreseren, selv om det skal godt gjøres at denne snøen blir liggende lenge.

(05.12.2017)


Like over klokken ni i formiddag snudde vinden på nordvest, og da kom nedbøren som snø. Siden har det kommet flere snøbyger, så i kveld er snødybden hele ti centimeter. Men nå har vinden igjen dreid på sør, og temperaturen er igjen på plussiden, så da varer det kanskje ikke lenge før også denne snøen er borte. Uansett har vi kakelinna igjen. Den kommer årvisst med mildvær før jul.

(04.12.2017)


I dag har det vært kuling fra nordvest, og nedbøren har skiftet mellom snø og regn. Men siden temperaturen har holdt seg over frysepunktet, har snøen smeltet ganske fort. I løpet av dagen har barometeret steget, og i kveld dreide vinden mer vestlig og spaknet til bris.

(03.12.2017)


Det er barmark her på Elgsnes, men som så mange ganger før er det mer snø rett over fjorden. Grunnen må være at siden Elgsneshalvøya er smal, har vi stor temperaturpåvirkning fra havet rundt. Dette blir synlig når temperaturen er rundt frysepunktet, noe som kan gi plussgrader og barmark her. Trolig var dette grunnen til at Elgsnes i gammel tid var kjent som en særlig årviss og god korngård.

(02.12.2017)


I formiddag kom nedbøren som snø, men etter hvert steg temperaturen til fire plussgrader, og nedbøren gikk over til regn. Så nå i kveld er det igjen barmark. Det var ikke overraskende, for vi er blitt vant med at snøen ikke blir liggende før i januar. De gamle pleide å si at det først var tredje snøen som ble liggende. Kanskje gjelder dette fortsatt, selv om snøfallene kommer senere og senere.

(01.12.2017)


30. november er en katolsk kirkehøytid til minne om apostelen Andreas som var vernehelgen for fiskerne. I norsk folketradisjon ble dagen kalt Anders fisker, for nå var det på tide å fange julefisken. En annen benevnelse var jul-andersdagen. Da kledde man seg ut og gikk jul-anders, ikke ulikt våre dagers halloween. Men versene som ble framsagt, kunne være vel så skremmende som i dag, f.eks.:
"Får e inkje kørs å kake, ska e alle ongann take!"

(30.11.2017)


I formiddag var en oter på vei til havet. Det pussige er at den la veien midt nedover Storåkeren og ikke brukte en vei der den kan holde seg mer skjult i terrenget. Vanligvis går den gjennom Rateskogen og kommer ned til sjøen ved Ørnulfnaustet eller nede på Raten. Kanskje er det all maskinaktiviteten i det siste i dette området som har fått den til å velge en ny rute der den er mer synlig og sårbar.

(29.11.2017)


Det er årvisst med dårlig vær i slutten av november fra Vestlandet og nordover. I 1994 var det mange som mente at dette var grunnen til at folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap ble lagt til 28. november det året. Men til tross for dårlig vær og dommedagsprofetier stemte folkeflertallet nei til norsk medlemskap i Den europeiske union. Dette var et klokt valg, noe dagens meningsmåling viser: 77 prosent av dem som har tatt standpunkt, er nå imot norsk EU-medlemskap.

(28.11.2017)


I formiddag kom det litt sludd fra sørvest, men ved 12:30-tiden snudde vinden brått på nordvest og økte på. Mørke skyer kom inn fra havet, og nedbøren gikk over til regn. I løpet av en halv time kom det hele sju millimeter nedbør, og fordi marka er frosset, ble det fort vannføring i bekker og veigrøfter. Gras som innsnevret åpningene til stikkrennene måtte derfor fjernes for å hindre at vannet tok nye løp.

(27.11.2017)


Som en følge av temperaturstigningen som startet i går, kom nedbøren i dag som regn. I alt har det kommet ti millimeter regn i løpet av det siste døgnet, hvorav det aller meste kom i natt og i formiddag. På det laveste punktet på Rateveien nedenfor Ebergplassen var det blitt en vanndam der småfuglene i dag benyttet anledningen til å ta seg et bad. Men naturligvis forsvant de da fotografen nærmet seg.

(26.11.2017)


I dag morges kom det tilstrekkelig mange snøflak til å gjøre veiene hvite. Men temperaturen steg, så antydningen til vinter ble raskt borte. Og meteorologene lover plussgrader ihvertfall et par dager til.

(25.11.2017)


I formiddag var skyene på nordvesthimmelen røde. De gamle sa at en rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. I så måte var rødfargen på himmelen vel sent ute, for barometeret hadde begynt å stige, og ekstremværet Ylva hadde stort sett rast fra seg her i området.

(24.11.2017)


Da det lysnet i dag morges, seg en kystkorvett av skjoldklassen sakte forbi Elgsnesodden. Det var lite å se til at dette etter sigende skal være verdens raskeste marinefartøy. Disse båtene ble i sin tid besluttet bygget med bakgrunn i et politisk ønske om å sikre sysselsettingen ved Umoe Mandal, uavhengig av Forsvarets egne prioriteringer. For et år siden ble det imidlertid vedtatt å fase ut kystkorvettene fra 2025.

(23.11.2017)


Nede på Raten er det lite løsmasse oppå fjellgrunnen, så for å unngå at vannet frøs om vinteren, la Harald Hansen ned elvestdrør rundt 1970. Nå skulle det graves grøft for overvannsrør som krysset elvestadrøret, og siden alle som visste hvor elvestadrøret lå, forlengst er døde, gikk det ikke bedre enn at røret ble slitt av under gravingen. Siden det er privat vannforsyning, kunne vi gjøre rørleggerarbeidet selv, men for å skjøte varmekabelen måtte vi ha elektriker. På bildet er han i ferd med å varme krympestrømpen som dekker det reparerte bruddstedet.

(22.11.2017)


Veien som i forrige uke ble bygd rundt Normangården nede på Raten, fikk i dag et topplag med skikkelig grus. Det var meningen også å ruste opp veien ned til Raten nå i høst, men vi fikk gravemaskin for sent, så nå er telen tykk i veibanen. Dette arbeidet må derfor utstå til våren.

(21.11.2017)


Før det ble bygd bilvei ned til Raten på begynnelsen av 1970-tallet, gikk den gamle kjøreveien i en sving fra Kattbekken til låvebrua på fjøset. Etter at svingen ble rettet ut, har den gamle veien og området rundt blitt til et villniss. Nå er vegetasjonen fjernet, området planert og fylt opp slik at det kan brukes som parkeringsplass for gjester i båtnaustet i bakgrunnen.

(20.11.2017)


Med klarvær og landsønning har temperaturen falt til under frysepunktet. Med maksimumstemperatur på +0,5 grader og minimumstemperatur på -4,5 grader i dag begynner telen å sette seg, ikke bare i veiene, men også ute på jordene. Heldigvis er vi ferdig med transporten av fyllmesser ned til Raten.

(19.11.2017)


Like over midnatt var det et praktfullt nordlys på himmelhvelvingen. Men som så ofte før, da kameraet var montert på stativ, snorutløser tilkoblet og innstillinger for nattfotografering gjennomført, var det flotte norlyset borte. Det som gjenstod, var bare en avglans av slik nordlyset var en kort stund tidligere.

(18.11.2017)


Det har ikke vært veigrøft på øversiden av Rateveien fra Krambuhågen til der Larsebrønnen tidligere var. Dermed har smeltevannet helt oppe fra Hågen rent nedover veien til Normangården. For å få slutt på dette, ble det i dag gravd veigrøft for å lede vannet. Fortsatt gjenstår å grave ned avløpsrør for vannet.

(17.11.2017)


I dag ble fyllmassen foran Normangården planert og komprimert, så nå mangler det bare toppdekke på denne delen av veien. Det ble også kjørt fyllmasse til resten av veitraséen rundt huset, mens planeringen av dette tas etter at det er blitt lyst i morgen.

(16.11.2017)


Det skal bygges vei rundt Normangården på Raten, og flere stikkveier til jordbruksarealer skal utbedres. Så i dag begynte Harry Albrigtsen å laste opp fyllmasse for transport. Arbeidet gikk greit helt til et av dekkene på traktortilhengeren punkterte. Dermed ble det bytur i stedet. Heldigvis rakk vi å få dekket reparert i dag, så i morgen kan arbeidet fortsette.

(15.11.2017)


Kystvaktskipet Nordkapp møtte på vei ut Andfjorden i formiddag en sjark, men det var tydeligvis ikke fjordfiskerne som var av interesse. Kystvaktskipene av nordkappklassen er da også konstruert for oppsyn i arktiske farvann, med isforsterking og skrogform som hindrer at skipene blir skrudd ned av isen. Helikopterdekket, kanondekket, bakken og brufronten er i tillegg utstyrt med varmekabler som forhindrer ising.

(14.11.2017)


Når det er overskyet, slår veilysene seg på før klokken 15. Daglengden er nå under fem timer, men når periodene for morgengry og skumring telles med, er det fortsatt dagslys i nesten åtte timer. Dette er imidlertid teoretiske verdier, som ikke tar hensyn til at tett skydekke gjør perioden med dagslys kortere.

(13.11.2017)


Nå er det bare to dager igjen med et solgløtt i Varden nede i Vester-Raten, og så dukker ikke sola opp igjen før 28. januar neste år. Hadde det vært hav mot sør, hadde sola imidlertid bare vært borte fra 1. desember til 11. januar. Det er denne perioden som regnes som mørketid. Fordi Elgsnes ligger nordvendt med fjellet Elgen på sørsiden, er sola borte mye lenger enn på Grytlandet på andre siden av Toppsundet. Men også der danner fjellet skygge når sola står så lavt på himmelen som nå.

(12.11.2017)


Dagen kalles mortensmesse til minne om den franske biskopen og helgenen Maritn fra Tours, som døde i år 397. Ifølge en legende gjemte Martin seg blant gjessene da folket ville velge han til biskop, men de svek han med skrikene sine. Legenden er kanskje grunnen til at folk i store deler av Europa fortsatt spiser gåsestek enten mortensdagen eller kvelden før. St. Martin var vernehelgen for tiggere og fattige, og var trolig derfor en svært populær helgen.

(11.11.2017)


Nå er det bare fire dager igjen til det er slutt på solskinn for i år her på Elgsnes. Men forutsetningen for å se sola er at det er skyfritt langs horisonten i sør, og det var det ikke i dag. Det er imidlertid fortsatt sol på fjellene rundt oss, og skyene forgylles av solstrålene selv om soløyet er skjult bak fjellet Elgen sør for gården.

(10.11.2017)


I dag var Harald fra Nordnorsk klauvskjæring her og skar klauvene på kyrne. Etter at det ble påbudt med gummimatter i alle båsene har behovet for klauvpleie økt mye. På gammelmåten, der man benytter en tradisjonell klauvboks, er det mye arbeid og ubekvem arbeidsstilling, mens profesjonelt utstyr som på bildet gjør arbeidet mye lettere.

(09.11.2017)


Det er nå en måned siden turistfiskesesongen tok slutt nede på Raten. Så roen har senket seg over Normangården og tilhørende fasiliteter. Med unntak av en sveitsisk gruppe som kommer for å bo i gjestehuset i en uke rundt nyttår, er det ingen bookinger før 12. april 2018. Planen er å utvikle Elgsnes gård til ikke bare å være populær for fisketurister i sommerhalvåret, men også en interessant destinasjon for dem som jakter på nordlyset i den mørke årstiden.

(08.11.2017)


Bildet til høyre ble tatt i dag morges før morgenrøden var forsvunnet fra himmelen. De gamle sa at en rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. Vel nok ble det ikke sterkere vind enn frisk bris i dag, men meteorologene melder om at et lavtrykk er på vei og setter opp et kraftig vindfelt oppover langs norskekysten.

(07.11.2017)


I høst er det mye mer rognebær enn hva småfuglene har greid å fortære. Etter at mange trekkfugler samlet seg og dro da det kom snø i forrige uke, har skjæra fortsatt et stort forråd av rognebær. Såfremt det ikke blir mye vind i tiden som kommer, har den mat til langt utpå nyåret.

(06.11.2017)


Bildet til høyre er tatt fra Storåkeren oppover mot Storbakkan. Fjøset på gården kan sees til høyre i bildet, mens gammelfjøset fra slutten av 1800-tallet sees til venstre. Det hvite våningshuset i midten var opprinnelig borgestue på handelsstedet nede på Raten. Da Edvard Ruud senior kjøpte halve jordveien som tilhørte handelsstedet etter konkursen i 1881, fikk han med borgestua. Den ble da flyttet til Storbakkan hvor den serere er blitt påbygd.

(05.11.2017)


Før det var skikkelig lyst i dag morges kom en oter nedover veien forbi Ebergplassen. Bildet til høyre bærer preg av at det var lite lys, for det har bevegelsesuskarphet og er samtidig kornet. Men det er ikke hver dag man får tatt oterbilder, og i lite format ser heller ikke bildet av oteren så verst ut.

(04.11.2017)


I dag var temperaturen oppe i 7,3 plussgrader, og igjen er det barmark. Forhåpentlig vil temperaturer på dette nivået fortsette slik at den planlagte opprustingen av gårdsveien ned mot Raten kan gjennomføres.

(03.11.2017)


I natt var temperaturen rundt frysepunktet, så i dag morges lå det litt snø på jordene. Men temperaturen steg utover dagen, så snøen forsvant fort igjen.

(02.11.2017)


Dagens bilde er tatt fra Rateneset over mot ytterste pynten av Vester-Raten med Ringskjæret og Nordhågen. Bakenfor skimtes Måsskjæran. De snøkledde fjellene i bakgrunnen er den andre nordspissen av Hinnøya med gården Kinn og Kinnaksla, og helt til høyre Bjørnskinnaksla på Andøya.

(01.11.2017)


I formiddag stod kovbaken ute i fjorden, men vinden hadde allerede snudd på sørligkanten, så snøelingen kom ikke inn. Nå i kveld er det klarvær og strålingsfrost, men mildere luft er på vei. Så da forsvinner nok snøen, ihvertfall i lavlandet. Det er først tredje snøfallet som blir liggende, sa de gamle. Og det var erfaringer man hadde gjort seg før den globale oppvarmingen satte inn for fullt.

(31.10.2017)


Snøen har ligget til fjæra både på Grytlandet og på vestsiden av Kvæfjorden, så da var det ikke så underlig at snøen også kom til Elgsnes. I dag morges var det litt hvitt rundt husene nede i Gården, og utover dagen har den ene snøelingen avløst den andre. Selv om temperaturen fortsatt er på plussiden, er den så nær frysepunktet at snøen blir liggende. Men det meldes om at mildere luft er på vei fra sørvest, og da kan vi vente regn.

(30.10.2017)


I hele dag har det blåst stiv til sterk kuling fra nordvest. Og med vinden har det kommet inn snø- og haglbyger. Fortsatt smelter snøen nede ved sjøen, men temperaturen er så lav at de store haglkornene blir liggende.

(29.10.2017)


I den kirkelige tradisjonen var dette minnedag for apostelen Simon, og dagen ble derfor kalt Simonmesse. Et mer verdslig navn på dagen var førebod, for nå kunne man vente snø og vintervær. Og det stemte godt denne gangen, for det har vært snø og sludd i hele dag, og på Grytlandet ble snøen liggende helt ned til fjæra.

(28.10.2017)


Det har vært mye klarvær lenge, men nå er det slutt på finværet. I dag har det vært overskyet med vind og litt regn fra sørvest. Temperaturen har imidlertid steget til 6,8 grader som dagens maksimumstemperatur. Men meteorologene sier at vinden vil snu på nordvest, så da vil nok temperaturen falle igjen.

(27.10.2017)


Bildet viser til høyre Ørnulfnaustet og bakenfor Ratefjøsen. Bakenfor der igjen skimtes deler av Normangården og Ratenaustet. Fjellene i bakgrunnen ligger på Grytøya på andre siden av Toppsundet. Fjellet som ligner på japanernes hellige fjell Fujiyama, heter Litjetussen og ble landskjent da en militær Twin Otter krasjet der 11. juli 1972.

(26.10.2017)


I 1992 ble det plantet lutzigran nedenfor veien i skjellteigen mot Aun. Lutzi er en krysning mellom sitka og kvitgran og tåler salt fra sjøen bedre enn norsk gran. Men dette er treslag som vokser fort, og nå hadde trærne strakt lange greiner inn over den kommunale veien. Derfor har Arturs fått i oppdrag å fjerne disse greinene. På bildet er han i sving med greinsaga.

(25.10.2017)


I formiddag så det ut som om Dverberg på Andøya svevde i luften. Dette optiske enomenet kalles hildring, og oppstår når det kommer inn mildere luft over kaldt hav. Dermed avkjøles luften nær havflaten og får større densitet eller tetthet. Lysstrålene brytes derfor mer her og får en krummere bane fram til iakttakeren enn lengre oppe, og det ser ut som om landskap nær horisonten svever.

(24.10.2017)


Det heter at alt som går rundt, går sundt. Nå var det kjølevannpumpa på John Deere 2650 som var blitt lekk. Den har tross alt rotert noen ganger siden traktoren var ny i 1989. I dag var Arvid fra Felleskjøpet her for å skifte pumpa, men med liten plass mellom motoren og radiatoren, og i tillegg rustne skruer, tok det sin tid. Så han må komme tilbake i morgen for å fullføre jobben.

(23.10.2017)


Selv om temperaturen fortsatt er på plussiden, oppstår det strålingsfrost nattestid grunnet varmetapet fra jordoverflaten når det er klarvær som nå. I veiene hvor det ikke er vegetasjon, er det derfor allerede et telelag.

(22.10.2017)


Etter hvert som metallsøkerutstyret har blitt mer avansert, har metallsøking blitt en populær hobby. I dag var en famile fra Harstad på skattejakt rundt den gamle Normangården nede på Raten. Denne gangen ble det mest jernskrap og gamle metallknapper som ble gravd fram. Det mest interessante var ei blykule til et munnladningsgevær. For to år siden var imidlertid resultatet bedre, for da fant de en dansk 2-skilling fra 1677, en norsk 1-skilling fra 1779 og en blyplombe fra Klaftons taufabrikk i Arkhangelsk fra rundt 1800.

(21.10.2017)


Fortsatt går hurtigruten i sin daglige tralt mellom Bergen og Kirkenes med sine mange anløp underveis. Nå skal "kystruten" ut på anbud, og for å tekkes EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA, har regjeringen splittet opp anbudet i tre pakker. Vi som har levd en stund, husker Stavangerske, Bergenske, Nordenfjeldske, Vesterålske og Ofoten dampskipsselskap. Men det er nok ikke disse selskapene som gjenoppstår, men heller utenlandske rederier som overtar. I så fall blir en av Norges beste merkevarer et vanlig cruiserederi med skip som er innom norsk havn i ny og ne.

(20.10.2017)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

(19.10.2017)


Ei naki grein med blodraud bær
og ei som bladrik blømer,
på kvar sin måte fagre er
for den som kjærleg dømer.

(18.10.2017)

Den eine gjev sin ange, ho,
der ljuv ho ligg og blømer.
Den andre gjev sitt hjarteblod
når lauv for haustvind rømer.

(Frå diktet "Ei naki grein av Olav Aukrust)


Med to dager til nymåne og skyer på himmelen, er kvelden mørk. Hadde det ikke vært for veilysene, hadde det ikke vært mye å se utendørs. Ikke så rart at man snakket om stupmørtna før vi fikk elektrisitet til bygda i 1957. En tid før det hadde et par av husene fått egne lysaggregater, men ellers var det parafinlampe, stearinlys og petromaks som var de vanlige lyskildene.

(17.10.2017)


Det har vært en uvanlig tørr høst med bare 3 millimeter nedbør fram til i dag. Lenge har man tenkt at dette ikke kunne vare, og i dag var høstværet mer gjenkjennelig fra slik det pleier å være. Tunge skyer drev inn fra sørvest, og ved halvtolvtiden i kveld hadde det kommet 11 millmeter nedbør, og fortsatt regner det.

(16.10.2017)


Etter en hektisk turistfiskesesong er det nå rolig nede på Raten, så da blir det mulig å ruste opp veien ned til Normangården. Det siste stykket er dårlig fundamentert, så veien er lite farbar under teleløsningen hver vår. Det skal også bygges vei rundt huset slik at maxitaxien kan kjøre helt fram også når den har med tilhenger. Bildet er tatt fra Masterhågen nede i Rateneset oppover mot Raten og Storbakkan. iKlikk på bildet for å se en panoramaversjon.

(15.10.2017)


I dag er første vinterdagen etter gammel regnemåte. Da ble vintersiden på primstaven vendt ut, og man kunne vente frost hva tid som helst. I en eldre opptegnelse heter det at vinterdagen "altid har en Vante til Merke, at man da maae begynde at væbne sig mod Kulden". Men det var før drivhuseffekten begynte å virke.

(14.10.2017)


Graset er fortsatt grønt, men det meste av løvet har nå blåst av trærne. Det er som det skal være i midten av oktober. Men 8 plussgrader og nesten ikke nedbør er mer uvant på denne tiden av året. Og at det ennå ikke har vært snø på fjelltoppene, må vel karakteriseres som eksepsjonelt.

(13.10.2017)


Tre av veilysene på gårdsveien hadde sluknet for godt, og nå er to av dem skiftet til armatur med et rødere lys. Det tredje lyspunktet som må byttes ut står på en stolpe nær låvebrua nede på Raten. Siden det ikke er turister i Normangården på denne tiden, er ikke utskiftingen der prioritert.

(12.10.2017)


Bildet til høyre er tatt like før solnedgang, så derfor er det rødforskyvning av sollyset. Når sola står nær horisonten, får lyset en lengre vei gjennom atmosfæren. Fordi blått lys har kortere bølgelengde enn rødt lys, spres den blå fraksjonen av lyset mer enn den røde, noe som gjør at fargetemperaturen faller fra 5500 Kelvingrader helt ned til 2500 Kelvingrader ved solnedgang.

(11.10.2017)


Havna i Bryggestøa er delvis sprengt ut i fjellet, så den nærmeste båten ligger omtrent der hvor brygga stod oppå berget. Den første brygga skal i følge muntlig overlevering ha blåst på havet etter at ei finnkjerring ble nektet husly på handelsstedet, mens den andre brygga ble solgt på tvangsauksjon tidlig på 1900-tallet.

(10.10.2017)


Den fine høsten gjorde at det ble mer hå enn det var plass til i siloen. Da er det greit å ha en nabo som har behov for høstbeite for sauene. De er så lette at de ikke tråkker opp myra nedenfor fjøset selv om det skulle komme regn.

(09.10.2017)


Det meste av løvet har nå blåst av skogen, bare i lavlandet er det fortsatt løv igjen på trærne. Men snart er det nok løvfallstid også her. Bildet til høyre er tatt fra Rateveien på sørsiden av Ratefjøsen og oppover mot Storbakkan. I bakgrunnen til venstre i bildet sees også Nonshågen.

(08.10.2017)


I dag morges dro de siste fisketuristene for denne sesongen, så nå ligger båtene i havna enda havet er speilblankt og innbydende. Så langt i år har det vært 1295 gjestedøgn i Normangården, og i tillegg er det kommet inn bestillinger for november og desember. For neste fiskesesong er alt solgt fra 21. april til 16. september, mens det i 2019 fortsatt er noe ledig i høysesong.

(07.10.2017)


Etter en uvanlig lang klarværsperiode skyet det i dag over, og i kveld kom det til og med en millimeter nedbør. Det er den samme nedbørsmengden som vi hadde i hele september, som var den tørreste septembermånden i manns minne.

(06.10.2017)


Etter at det har blåst landsønningskuling tidligere i uka, ligger nå Andfjorden speilblank. "Gud kan et blekk av stormen gjere", sa de gamle. Men det var før meteorologene stilte på TV for å forklare hvordan været blir og hvorfor det blir slik.

(05.10.2017)


Dagen kalles St. Frans etter Frans av Assisi, som rundt år 1200 grunnla Fransiskanerordenen. Hos oss ble fransiskanermunkene kalt gråbrødre fordi de gikk i grå kapper. I dag er det neppe mange gråbrødre igjen i Skandinavia etter nesten fem hundre år med protestantisme, men i København finnes det fortsatt et Gråbrødretorv. Dagen var også merkedag for været, og godt vær i dag ga godt vær hele måneden.

(04.10.2017)


En merkelig skyformasjon var synlig på sørvesthimmelen like etter solnedgang i kveld. I visse miljøer ville man sagt at en UFO har vært på ferde, men kanskje er det en litt spesiell lesky som dannes når sterk vind blåser over fjellformasjoner og påvirker luftmassene lengre oppe i stratosfæren.

(03.10.2017)


Det fine været i september førte til så stor gjenvekst at det ble nødvendig å høste områder der det ikke var planlagt å ta håslått. I dag var de siste lassene i hus, og siloen lukket. Fortsatt er det skifter med for mye gras, men det pleier sauene til en nabo å beite ned.

(02.10.2017)


Bildet til høyre er tatt fra Sør-Durmålstuva nedover mot Verselbakkan. Dette var tidligere dyrket mark, men er nå gjengrodd med skog. Til venstre bak skogen ligger Verslet, et oppkomme som aldri går tørt. Her hentet hele gården vann når andre vannkilder var tørre. Fjellene på andre siden av sundet er Toppen med Skjæringan, og helt til venstre litt av Jamnfjellet.

(01.10.2017)


De lange lyse kveldenes tid er forbi selv om været fortsatt er upåklagelig med klarvær dag etter dag. Bildet til høyre ble tatt før klokken 19 mens skumringen var i ferd med å falle på.

(30.09.2017)


Nå har Rateskogen de aller flotteste høstfargene. Ospa har fått gult løv, bjørkeløvet har en gyllenbrun farge, mens rogna bugner av modne bær. Trærne har dermed tatt finstasen på før de går inn i en lang og ensfarget vinterdvale.

(29.09.2017)


Selv om vi har et veldig fint høstvær for tiden, blir dagene uvegerlig kortere. Nå går sola ned bak fjellene på vestsiden av Kvæfjorden allerede ved sekstiden selv om vi fortsatt har sommertid.

(28.09.2017)


Det er mye stein på Finneviksletta, så grønnfôret ble sådd senere enn hva som er normalt. Men takket være en usedvanlig fin høst, ble det likevel bra avling på dette skiftet som ble ferdig høstet i dag.

(27.09.2017)


Det har i mange år kommet bobiler fra flere land hit til Elgsnes for å stå natten over på snuplassen nede i Oppsetta. I sommer har det vært en tendens til at det har blitt flere bobiler, men enda tydeligere har tendensen vært at bobilene har fortsatt å komme utover i september. Om dette skyldes en varig utvidelse av bobilsesongen eller om det skyldes det fine været, er imidlertid ikke godt å si.

(26.09.2017)


Det har vært bemerkelsesverdig lite vind i det siste. Dermed har skogen fått gulne uten at løvet har blåst av. Så i år er det mer høstfarger enn vanlig. Bildet til høyre ble tatt like før solnedgang, noe som bidrar til de kraftige fargene i Rateskogen.

(25.09.2017)


Selv om høstjevndøgn er passert med to dager, er fortsatt den teoretiske daglengden 12 timer og 6 minutter. Det skyldes vel at soloppgang og solnedgang regnes etter når den øverste kanten av sola passerer horisonten på opp- og nedtur. Men daglengden minsker med 8 minutter og 5 sekunder, så allerede i morgen er dagen kortere enn 12 timer.

(24.09.2017)


Når været er så bra som nå, kan høstkveldene være fine også etter at sola har gått ned bak fjellene i vest. Skjæret midt i bildet ble kalt Storåborskjæret, men etter at det ble satt ned en tørnering der en gang på 1800-tallet, ble navnet Ringskjæret mer vanlig. Etter at Wehrmacht bygde kai her under krigen, ble også navnet Tyskekaia brukt i en periode. Men siden kaia forlengst er borte, har dette navnet gått ut av bruk. Veien som russiske krigsfanger bygde ut til Ringskjæret, er imidlertid stort sett intakt og kalles fortsatt Russeveien.

(23.09.2017)


Selv om det var enkelte godværsskyer på himmelen, var det solskinn hele dagen. Og med over 13 grader som maksimumstemperatur, er det all grunn til å glede seg over høstværet så langt. Måtte det bare vare til all avling er i hus og fraukjelleren er tømt.

(22.09.2017)


Dagen kalles mattismesse om høsten og har navn etter apostelen Matheus. I "Norsk Folkekalender" fra 1859 står følgende: "Den Dag heed det og om Bjørnen, at den samlede Græs og Mose til sit Vinterleje, hvorfor der da gjerne plejde at være godt Solskinsvejr." Sant nok har det vært mye solskinn i dag, men utpå ettermiddagen begynte det å skye til.

(21.09.2017)


Høytrykket ligger fortsatt over Kolahalvøya, og det gir stabilt finvær i Nord-Norge. Det skjedde ikke i sommer, så sommerværet har vært lite minnerikt. Høstværet har derimot vært upåklagelig. Måtte det bare vare!

(20.09.2017)


Når sola skinner, blir høstfargene kraftigere, og når man i tillegg bruker polarisasjonsfilter på kameraet, fjernes reflekser slik at fargene blir renere. Slik kommer fargeprakten til sin rett i fullt monn. Det er ikke bare trærne som har fine høstfarger, men også geitramsen tar seg godt ut i høstskrud.

(19.09.2017)


I kveld var KP-indeksen høy, og ved 23-tiden beveget nordlyset seg over himmelhvelvingen. Dermed var det bare å lete fram kamera, snorutløser og stativ, kle seg godt, og gå ut for å fotografere. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon, og for å se flere bilder fra kveldens "fangst", sjekk www.facebook.com/elgsnesgaard/

(18.09.2017)


I Rateskogen vokser det bjørk, selje, vier, rogn og i tillegg osp av ulike varieteter. Høstfargene blir derfor mye mer varierte enn i et vanlig bjørkebestand. Dersom det ikke kommer sterk vind med det første, blir fargeprakten enda mer frapperende. Men de gamle ventet vind på denne tiden: "Han gjer sæ ikkje førr han har fådd lauve av skogen", var et vanlig utsagn.

(17.09.2017)


I dag har det vært et nydelig høstvær med fin temperatur, sol fra nesten skyfri himmel og speilblankt hav helt ut til Andøya. Men utpå ettermiddagen kom skyene drivende, og i kveld kom det også litt regn.

(16.09.2017)


Siden april har det så og si sammenhengende bodd fisketurister i Normangården nede på Raten. Nå nærmer denne sesongen seg slutten, og når den nåværende gruppen drar på tirsdag, er det bare to grupper til som har booket overnatting og leie av båter i høst. Så fra syvende oktober er gjestehuset ledig.

(15.09.2017)


14. september kalles korsmesse om høsten og ble i den katolske kirken feiret til minne om at Kristi kors ble gjenreist på Golgata på denne dagen i år 629 etter at det året før var blitt røvet av perserkongen. Dette var en viktig merkedag om høsten, for nå skulle kornet være i hus og alle grinder kunne fjernes. Nå regnet man at den virkelige høsten begynte, noe som trolig var et minne om at en høstmåned begynte på denne tiden i førkristen tid.

(14.09.2017)


I dag var elektrikere fra Arne H. Johansen her og la opp strømforsyning til terrassevarmerne som nå er montert over bordene i Ørnulfnaustet. De skal gjøre det litt mer behagelig å sitte til bords der. Allerede i morgen kveld kommer en gruppe spanske turoperatører hit for å spise middag i naustet.

(13.09.2017)


Strandrugen (leymus arenarius) står frodig i strandsonen. Det er nå lenge siden det var nødsår i Norge da strandrugen ble brukt til å drøye matmelet. Så i dag pynter den opp langs fjæra med sine stive strå med lange, tette aks og brede, blågrønne blad.

(12.09.2017)


For planter og trær som ikke har nitrogenfikserende bakterier på røttene, er tilgangen på organisk nitrogen en minumumsfaktor. Derfor blir klorofyllet som inneholder nitrogen, trukket tilbake fra bladene om høsten slik at nitrogenet kan tas vare på til neste vekstsesong. Dermed blir høstfargene mer varierte enn når bladgrønt dominerer.

(11.09.2017)


Kveldene begynner å mørkne stadig tidligere, og ved halvnitiden i kveld var det allerede tussmørke. Men kameraene er blitt så lysfølsomme at det er mulig å ta bilder på frihånd også når det er sparsomt med lys. Og selv om skumringsbildene er annerledes, kan de likevel ha sin egen sjarm slik som bildet til høyre.

(10.09.2017)


Den forrige gruppen av fisketurister dro i dag morges, og tidlig i ettermiddag kom en ny gruppe. Grunnet sterk vind var de ikke på havet i dag, men klargjorde utstyret og dro for å fiske på bergene ute i Vester-Raten. Turistfiskesesongen er nå på hell, og om en måned drar de siste fisketuristene. Men 2018-sesongen er omtrent fullbooket, og mye er også bestilt for 2019.

(09.09.2017)


På femti- og sekstitallet var det sjarker og skøyter som føffet forbi Elgsnesodden, mens det i dag er hurtiggående oppdrettsbåter som svir av store mengder drivstoff på sin hvileløse ferd mellom oppdrettslokalitetene. Og fra merdene spres giftig avlusingsmiddel, fôrrester og ekskrementer i enorme mengder. Dette kalles visst utvikling.

(08.09.2017)


Det er tid for å høste av naturens overflod, og i dag var Elin tilbake i sin barndoms hage for å plukke bringebær. Bringebærhagen har i de senere år blitt til et villniss, men selv uten stell og gjødsling vokser det bra med bringebær der.

(07.09.2017)


Det er godt med rognebær i år, men det er to ulike meninger om hva dette betyr for vinterværet. En tradisjon går ut på at rogna ikke skal bære to byrder samme året, altså at det blir lite snø til vinteren, mens en annen går ut på at rogna bærer mye bær for at småfuglene skal klare seg over en vinter med mye snø. Sannheten er vel nærmere at rogna har mye bær fordi målerlarver ikke har spist opp bladene i år.

(06.09.2017)


I ettermiddag var det flynderstilla på Vågen. Som barn var det da å komme seg ut i båt for å stikke flyndre på sandbunnen mellom Rateneset og Vester-Raten. Det var rødspetta og smørflyndra som var matfisk, mens sandskrubba både var vanskelig å få has på og heller ikke ble brukt til mat. Når flyndra hadde dekt seg til med sand, var den ikke alltid lett å få øye på selv om Vågen lå speilblank som på bildet.

(05.09.2017)


Det har vært en finværsdag med sol fra skyfri himmel og maksimumstemperatur over 16 grader. Og i følge meteorologene skal finværet fortsette i flere dager. Det er visst nå vi skal få en viss kompensasjon for en heller dårlig sommer.

(04.09.2017)


Også søndagen forløp med stort sett overskyet vær, men mot kvelden forsvant skyene nordover og det klarnet opp. Etter det ble mørkt var derfor himmelen helt klar. Tidligere i uka lå KP-indeksen på 5, noe som indikerer kraftig nordlysaktivitet, men da var det overskyet. Nå som det ble klarvær, er KP-indeksen på 2,2, og nordlyset viser seg bare som et svakt slør på himmelhvelvingen.

(03.09.2017)


Det er overskyet, men i kveld var det såpass oppsprekking av skydekket at sola kunne forgylle skyene før den gikk ned bak Andøyfjellene. Heller ikke i dag var det nedbør å snakke om, og siden et høytrykk er i ferd med å etablere seg over Kolahalvøya, er det utsikt til flere dager med "godt og tjenlig vær" som det het i den gamle kirkebønnen.

(02.09.2017)


I gamle dager, da man trengte vann for å få kornet malt på flomkvernene rundt i bygdene, var det et godt tegn med regn 1. september, eller kvernknarren som dagen ble kalt, for da ble det en våt høst. I dag har det ikke regnet, så da blir kanskje høsten nedbørsfattig?

(01.09.2017)


I dag er nedbørmengden redusert til fire millimeter, og i kveld var det sågar en glippe i skydekket på vesthimmelen. Så selv om vi står på terskelen til høstmåneden september, kan man likevel håpe på at det ihvertfall for en stakket stund kommer en periode med mindre regn enn hva vi har hatt de siste dagene.

(31.08.2017)


Det har vært en skikkelig regnværsdag med totalt 13 millimeter nedbør, og med fire millimeter per time da det regnet som verst. Sammenlignet med nedbørsmengdene i Houston i Texas er dette ikke mye, men likevel i overkant av hva vi er vant med på disse kanter. Uansett hvor mye nedbør som kommer, blir det likevel ikke flom her på gården, for det er fall mot havet til alle sider av Elgsneshalvøya.

(30.08.2017)


Administrasjonen i Harstad havn kom til havna i Bryggestøa med en RIB der de først ble fortalt om at her stod den første kaia i gamle Trondenes. Videre fikk de en orientering om historien til handesstedet på Raten og litt om gårdshistorien forøvrig før turen gikk til Ørnuflnaustet der folk fra Hoelstuen i Harstad serverte middag.

(29.08.2017)


Det mørkner stadig tidligere på kvelden, og fotocellene slår på utelysene tilsvarende tidlig. Det er imidlertid stor forskjell på når mørket faller på, avhengig av om det er overskyet eller klarvær. Hvor tykt skydekket er, har også stor betydning. Uansett går det nå mot stadig kortere dager og mørke kvelder.

(28.08.2017)


I dag har det vært vindstille og over 12 grader. Det var nok til å friste tre badenymfer til å sjekke sjøtemperaturen. Men fra hylene deres er det grunn til å tro at havet var kaldere enn forventet. De var da også raske med å komme seg i land igjen. Det kan vel tenkes at dette var årets siste sjøbad her på Elgsnes.

(27.08.2017)


På tirsdag kommer en gruppe som skal spise middag i Ørnulfnaustet, så da var det på tide å rydde plass for bordene og benkene som ble laget tidligere i år. Denne gangen er det bare ni personer som kommer, mens det totalt er plass for 24 gjester i naustet.

(26.08.2017)


I dag har det vært nordavindskuling og regn. Tett og lavt skydekke får mørket til å falle på tidligere enn normalt for årstiden. Da bildet ble tatt ved nitiden i kveld, var det allerede skumring. Det er på slike kvelder at man innser at