Siden panteordningen for tomme syrekanner opphørte, har ikke returen like høy prioritet som før. Etter stormen i går er de nå bokstavelig talt spredd for alle vinder. Så bare det blir en dag med oppholdsvær, må de hentes inn fra jorder og grøfter rundt omkring på eiendommen.

(30.09.2015)


I dag er det kraftig vind fra sørsørvest, eller utsønning med sør som denne vindretningen kalles lokalt. Den har trolig eget navn fordi dette er fallvind som kan gjøre skade. Så langt i dag har det gått verst ut over ospa i hagen på Storbakkan. Den hadde ikke felt løvet, noe som ble dens bane. Kastevinder av orkans styrke greide den ikke å stå imot. Litt skade ble det også på huset, men vinduene er heldigvis hele. Forhåpentligvis roer vinden seg snart såpass at det blir mulig å fjerne grenene som ligger over huset.

(29.09.2015)


Langs strømgjerdet ovenfor fjøset er terrenget flatt. Regnvannet renner derfor ikke bort. Når så kyrne både kommer hit for å drikke og mens de venter på å bli sluppet inn i fjøset igjen, blir det opptråkket slik som på bildet. Dialektordet grindegådd er et minne fra en tid da husdyrene måtte samles i små innhegninger for å beskytte dem mot rovdyr, men ordet passer også i denne sammenhengen.

(28.09-2015)


Regnet den siste tiden gjorde det i dag nødvendig å lense Ranaplast-båten i forgrunnen på bildet som viser havna i Bryggestøa nede på Raten. Heldigvis er turistbåtene selvlensende, eller hadde det blitt et svare strev med å holde dem tomme for vann.

(27.09.2015)


Så kom nordavinden inn med regn. Fram til klokken ni i dag morges hadde det kommet 13 millimeter nedbør. Deretter var det stort sett bare småregn, med unntak av en byge ved halvsekstiden i ettermiddag. Den totale nedbørsmengden i dag ble derfor 14 millimeter.

(26.09.2015)


Det er ikke bare skogen som gulner, også graset begynner så smått å forberede seg på vinteren. Særlig i Austermyra nedenfor fjøset blir dette tydelig. På myrjord frigjøres det betydelige mengder nitrogen gjennom ndebryting av humus i varme somre. I år har imidlertid sommeren vært heller kjølig, så det er ikke rart at graset gulner først der.

(25.09.2015)


Så langt har høsten vært fin, og med lite vind, har ikke løvet blåst av skogen. Høstfargene er derfor vakre, selv om mye av løvet ble spist opp av bjørkemålere i løpet av sommeren.

(24.09.2015)


I formiddag ble Gullesfjordferga slept forbi Elgsnes på vei til verksted etter at hun hadde rent i fjæra på Flesnes i går morges. Og i ettermiddag ble det meldt at Toppsundferga var ute av drift. I tillegg har det vært ekstremt mye fergetrøbbel på Bjarkøy-sambandet. Men med korte anbudsperioder og lavest mulig pris som det eneste saliggjørende, blir det lite rom for rederiene til å fornye fergeflåten. Gamle, nedbetalte og utrangeringsklare ferger er derfor gull verdt for den som skal vinne i anbudskonkurransen.

(23.09.2015)


Stormen Ole gjorde skade på moloene nede i Bryggestøa 7. februar i år. 26. mars var en takstmann her og så på skadene. Skjønnmenn ble oppnevnt 7. mai, skjønnsforretning ble holdt 14. juli og skjønnsslutning foretatt 4. september. Saken ble så oversendt til Landbruksdirektoratet der den vil bero til ankefristen har gått ut. Såfremt ingen av partene krever overskjønn, vil saken bli avgjort av styret i Naturskadefondet 8. desember. Den offentlige kvern maler som kjent langsomt.

(22.09.2015)


21. september kalles mattismesse om høsten etter evangelisten Matheus som ifølge legenden led martyrdøden i Persia. Av Norsk folkekalender fra 1859 framgår det at man nå ventet regn. Men om selve mattisdagen het det: "Den Dag heed det og om Bjørnen, at den samlede Græs og Mose til sit Vinterleje, hvorfor der da gjerne plejede at være godt Solskinsvejr."

(21.09.2015)


Selv om det ikke har vært fisketurister nede på Raten de to siste ukene, holder fortsatt måser vakt i området i håp om at det skal vanke noen godbiter. Den forrige turistgruppen la ikke matavfallet i søppeldunken slik de hadde fått beskjed om, så måsene hadde hatt et festmåltid etter at det var hakket hull på søppelsekken. Det var derforl en hel jobb å rydde opp etterpå.

(20.09.2015)


I dag kom regnet, og fra utpå natten til tidlig i ettermiddag kom det hele 17 millimeter nedbør. Kanskje ikke så mye å skryte av sammenlignet med andre deler av landet, men det er faktisk like mye som summen av nedbøren tidligere i måneden.

(19.09.2015)


Huset på bildet er bygd over tomta til huset på Ebergplassen, en husmannsplass som Kristian Eberg Hartvigsen bygde omkring 1860. Etter at plassen ble lagt øde, gikk den tilbake til hovedbruket. Den ble så skylddelt som eget bruk i 1947 som bnr. 7 Stenhaug, men da det ikke ble noe av salget, ble området brukt som før. I 1972 fikk så Ørnulf Drøsshaug skjøte på eiendommen. Han førte opp huset på bildet i 1973, men solgte eiendommen videre til Tore Ruud i 1991.

(18.09.2015)


Etter noen fine dager begynte det å komme skyer inn fra sør nå i kveld. Men fortsatt var nordvesthimmelen klar da bildet ble tatt. Meteorologene melder at det skal bli regn, men ikke i slike mengder som det har vært lengre sør i landet den siste tiden. Uansett blir det ikke oversvømmelser her på Elgsnes, for på ei smal halvøy er det små bekker og ikke store elver.

(17.09.2015)


I natt var det klarvær og forhold for å se nordlyset som blafret over himmelen. Men når man ikke har tid eller tålmodighet til å sitte og vente på det mest spektakulære nordlyset, blir det til at man rigger seg til med kamera, stativ og snorutløser når man oppdager at nordlyset er særlig flott. Dermed har som regel nordlyset avtatt i styrke og briljans før man er klar til å ta bilder. Slik var det også sist natt.

(16.09.2015)


Geitramsen i skråningen ovenfor Ebergplassen har ikke hatt sedvanlig blomsterflor i år. Men nå tar den det igjen med vakre høstfarger.

(15.09.2015)


Dagen kalles korsmesse til minne om at Kristi kors ble gjenreist på Golgata på denne dagen i år 629. Dette var en viktig merkedag om høsten, for nå skulle kornet være i hus, og grindene kunne fjernes. Det ble også sagt at den virkelige høsten begynte nå. Kanskje var det en overlevering helt fra førkristen tid da dette var begynnelsen på haustmánaðr.

(14.09.2015)


I dag har det stort sett vært overskyet, men med gløtt av sol innimellom. Det har imidlertid ikke vært nedbør, og selv uten sol har temperaturen vært fin for årstiden. Måtte det bare vare!

(13.09.2015)


Bildet viser Raten sett fra Masterhågen. I bakgrunnen ses husene på Ebergplassen og Storbakkan. For første gang siden i vår er det ikke turister i Normangården. Turistfiskesesongen går nå mot slutten, for det er bare en booking til i år. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(12.09.2015)


I kveld stod skoddebaken som en vegg ute i Andfjorden slik at bare de høyeste toppene av Andøyfjellene var synlige. Senere på kvelden kom skodda sigende inn fjorden, og innhyllet også Elgsnes i sitt trolske slør.

(11.09.2015)


Slik kan været skifte fra dag til dag, fra lavt skydekke og fjellskodde til sol fra skyfri himmel. Selv om det er triveligere for kyrne å være ute i solskinn enn i regn, vil de likevel inn igjen tidlig på ettermiddagen.

(10.09.2015)


Et lite solgløtt ved middagstider i dag skapte antydning til en regnbue i yret ute i Toppsundet. Men som bildet viser, ligger fjellskodda fortsatt i Grytlandsfjellene. Meteorologene har imidlertid spådd bedre vær utover i uka, så da får vi bare håpe at de får rett denne gangen.

(09.09.2015)


8. september kalles marimesse siare, eller andre marimesse. I følge Frostatingsloven var dette en helligdag som ble feiret som jomfru Marias fødselsdag. Det var en av de 16 viktigste helligdagene i Frostatingsloven, og hadde krav om nonshelg før. Det vil si at det ikke skulle arbeides fra non (klokken 15) lørdagen før til det lysnet mandag morgen.

(08.09.2015)


Dagen startet med sørlig vind og oppholdsvær. Men ved tolvtiden snudde vinden på nordvest, og da kom det etter hvert inn yr og småregn. I ettermiddag lå det derfor som et slør over Storbakkan og Nonshågen i bakgrunnen på bildet.

(07.09.2015)


I likhet med de foregående dagene var det gråvær og regn også i dag. Men utover dagen klarnet det opp med delvis blå himmel og til og med gløtt av sol før solnedgang. Så da er det bare å håpe på at dett er et tegn på at været blir bedre de kommende dagene. Det er imidlertid ingen værmerker knyttet til dagen, og nåtidens spåmenn på yr.no lover regn til og med onsdag.

(06.09.2015)


Med september kommer også høstfargene til syne. Nede i Vester-Raten begynner det løvet som ikke allerede er fortært av larver å gulne. Nå har målerangrepene vært kraftige i flere år på rad, så det er fare for at trær snart stryker med. Ihvertfall er det viktigere enn noen gang for trærne å ta vare på klorofyllnitrogenet om det skal bli løvsetting også neste år.

(05.09.2015)


Bygningene på bildet er fra venstre Bertelstua oppkalt etter byggherren Bertel Ursin Hartvigsen (1804 - 1878). Deretter følger Mekkalfjøsen og Mekkalstua som har navn etter Mikal Kristiansen (1862 - 1948). Han kom fra Meløyvær i 1895 og overtok bnr. 4 som han drev til sin død.

(04.09.2015)


I ettermiddag var en kraftig regnbyge på vei inn fjorden. Da bildet ble tatt, hadde den nådd Grøtagården, men ikke Alvestadøyan som dermed trer tydelig fram i bildet. Øyene må ha tilhørt borgerleiet på Raten på 1700-tallet, for ifølge Trondenes bygdebok førte Nicolai Norman (1712 - 1778) opp lagerbygg der.

(03.09.2015)


Det ble en stille høstkveld, men overskyet. I ettermiddag var det endog tilløp til solskinn. Imidlertid faller temperaturen, og minimumstemperaturen var bare 7,6 grader, mens maksimumstemperaturen nådde 11,2 grader. Det er tydelig høsten er her!

(02.09.2015)


1. september ble kalt kvernknarren, for dagen ga varsel om det ble nok kvernvann om høsten. Også her på Elgsnes var det ei flomkvern. Den ble bygd etter at Hans Wang overtok gården i 1776. Men for å få nok vann, ble det bygd ei demning i nedre enden av Botnbekkmyra. Fortsatt vises rester av demningen i terrenget, samt stokken som utrolig nok ennå ligger over bekken som skiftet navn fra Botnbekken til det mer pretensiøse navnet Mølnelva.

(01.09.2015)