Septemberværet har i år vært uvanlig fint, med både flere solskinnsdager og høyere temperatur enn normalt på denne tiden av året. Og selv om det har vært mange klarværsnetter, har det ennå ikke vært nattefrost. Så dermed står rødkløveren på bildet frodig på den siste septemberdagen.

(30.09.2013)


Sesongen for fisketurister i Normangården nede på Raten begynner å nærme seg slutten. Den siste russiske gruppen dro i går, og nå gjenstår bare en gruppe fra Tsjekkia som kommer på torsdag. Til sammen er det solgt over tusen gjestedøgn i år, noe som må betegnes som en bra start siden vi ikke var klar til å ta imot turister før 19. mai.

(29.09.2013)


Bildet viser bebyggelsen i Gården, et navn som går tilbake til den tiden da dette var hovedbølet her på Elgsnes. Gårdshaugen som er nesten tre meter høy, vitner om at her har folk bodd fra middelalderen og kanskje så langt tilbake som fra vikingetiden. I 1820-årene kjøpte handelsstedet nede på Raten tre firedeler av gården som ble delt i Øvre og Nedre Elgsnes.

(28.09.2013)


FNs klimapanel har lagt fram en ny klimarapport som enda sterkere understreker behovet for å stoppe klimaendringene. Men den globale oppvarmingen rammer ulikt, og vi i Nord-Norge kan bli klimavinnere. Kanskje årets høst så langt er et tegn på det? Klikk på bildet for å se en panoramaversjon.

(27.09.2013)


Gruppen av fisketurister fra St. Petersburg og Moskva som er her nå, har vært godt fornøyd med oppholdet selv om fangsten har vært så som så. Men i dag hadde den ene båten fiskelykken med seg, og på bildet poserer to av fiskerne ved sløyebordet med fangsten.

(26.09.2013)


Det fantastisk fine høstværet fortsetter med sol fra skyfri himmel og nærmest vindstille. Vi nærmer oss slutten av september uten at det er antydning til snø i fjellene, mens det i fjor var snø i Grytlandsfjellene allerede 9. september. Men så har da også dette året så langt vært mye bedre enn fjoråret.

(25.09.2013)


Kyrne storkoser seg ute i finværet. Fortsatt er det en god del areal som ikke er beitet, så dersom været holder seg, kan kyrne gå ute til langt ut i oktober.

(24.09.2013)


Det er ikke greit å være ungmåse og alltid komme til kort i kampen om maten, enten de eldre måsene er raskere og mer smidige, eller de brutalt skubber eller jager ungmåsene unna. Så da må ungmåsen i stedet overvinne sin naturlige frykt for mennesket og be pent om å få innvollene fra fisken. Hjerteknuseren på bildet fikk derfor servert maten på tofta der den sitter, til stor forargelse for de voksne måsene som ikke våget seg så nært. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(23.09.2013)


Også denne dagen har vært regnvåt. Likevel kom en gjeng kajakkpadlere hit ut med bil og satte farkostene sine på sjøen i Oppsetta. Men hva gjør vel litt regn for en kajakkpadler? Man må jo uansett være kledd for om nødvendig å foreta en eskimorulle.

(22.09.2013)


Igjen fikk vi en regnværsdag med 12 millimeter nedbør. Da bildet ble tatt ved halvsjutiden i kveld, var det oppholdsvær, og bare rester av regnskodda var igjen i fjellet Toppen på Grytøya. Den lille prikke på havet nede til høyre i bildet er en av båtene til turistene fra St. Petersburg som kom til Normangården på Raten i dag.

(21.09.2013)


På bildet er kyrne på vei fra beitet og tilbake til fjøset nå i ettermiddag. Med den rangorden som er blant kyrne, skulle man tro at de eldste kyrne gikk først inn, men slik er det ikke. Gammelkyrne er opptatt med å få med seg noen ekstra munnfuller gras før de forlater beitet, mens ungkyrne springer foran for å komme seg fortest mulig i hus.

(20.09.2013)


Selv om det er uvanlig høye temperaturer for årstiden, forbereder skogen seg på vinter. Dette skyldes at daglengden styrer syklusene i naturen vel så mye som temperaturen. Derfor har løvet allerede falt i området over 100-meterskoten, og bare Skarhågen til høyre i bildet har fortsatt løv på trærne.

(19.09.2013)


Sola står stadig lavere på himmelen, og allerede ved halvfiretiden i ettermiddag kastet fjøset lange skygger bortover Austermyra. Men været er fortsatt upåklagelig med maksimumstemperatur i dag på 15,3 grader. Til sammenligning kom første snøen i Grytlandsfjellene allerede 9. september i fjor.

(18.09.2013)


Finværet fortsetter, og i dag har det vært solskinn og nesten sommerlige temperaturer. Mot kvelden kom det imidlertid inn en del skyer, og ved 18-tiden så nordhimmelen ut slik som på bildet til høyre.

(17.09.2013)


Selv om det er solskinn i dag, har det vært flere dager med kraftig nedbør tidligere i høst. Senest for to dager siden kom det 12 millimeter nedbør. Langs strømgjerdet der kyne får vann, og der de står og venter på å bli tatt inn om ettermiddagen, er det derfor blitt ganske gjørmete.

(16.09.2013)


Skogen har gulnet mye de siste dagene, så nå er høstfargene blitt dominerede i lavlandet. Lengre oppe i terrenget der frostmåleren herjet tidligere i sommer, er skogen allerede brun.

(15.09.2013)


14. september kalles korsmesse, eller på latin exaltatio crucis, fordi keiser Herakleios fikk gjenreist Kristi kors på Glogata på denne dagen i år 629 etter at det året før var blitt røvet av perserkongen. Dette var en viktig merkedag i det gamle bondesamfunnet, for nå skulle kornet være i hus og alle grinder kunne fjernes. Fra nå av regnet man at den virkelige høsten startet, noe som kan skyldes at vi i førkristen tid hadde en måned, haustmánağr, som startet nå.

(14.09.2013)


Den ene dagen er ikke den andre lik; i går solskinn og i dag overskyet og regn. Det meste av nedbøren gikk imidlertid forbi Elgsnes, og på bildet blir regnskyene som gikk nord for oss presset oppover mot Grytlandsfjellene og avgir nedbør.

(13.09.2013)


Også skogen i lavlandet begynner nå å få umiskjennelig preg av høst. I Rateskogen vokser det bjørk, vier, selje, osp, rogn og einer, i tillegg til en rekke ettårige vekster. Så fargeprakten blir nok enda mer frapperende litt lenger ut i september.

(12.09.2013)


Det er slutt på de spektakulære solnedgangene med gullfarget himmel og hav. Men nå begynner vi så smått å få det blå skumringslyset som er så spesielt her nord, og som også har sin skjønnhet.

(11.09.2013)


Så er er det slutt på solskinnsdagene. Skodda kom sigende og la seg tykk fra 100 meters høyde og oppover. Skarhågen og Nonshågen vises derfor tydelig mot tåkeheimen bakenfor. Om værskiftet også symboliserer et politisk værskifte for landbruket etter valget gjenstår å se.

(10.09.2013)


Kyrne koser seg ute i solskinnet, og jafser i seg saftig hå mens de vifter vekk fluer med halen. Lite aner de om de store landbrukspolitiske omveltningene som kan komme som en følge av dagens stortingsvalg. Selv om Høyre har prøvd å berolige bøndene, er Høyres og ikke minst Fremskrittspartiets alternative landbruksbudsjetter fra de siste årene skremmende lesning.

(09.09.2013)


I dag har det vært en kjempefin septembersøndag med sol fra skyfri himmel og blikkstille hav. Da bildet ble tatt ved sekstiden i ettermiddag, hadde det så smått begynt å komme litt gråe på sjøen, men fortsatt var det ikke bør, så seilbåten gikk med motorkraft.

(08.09.2013)


Også dagens bilde er tatt fra Raten, men denne gangen mot nordvest. I forgrunnen er deler av Rateneset, mens holmene i bakgrunnen er fra venstre Litjeskarvhausen, Sennholmen og Storskarvhausen. Vanligvis er det vanskelig her på Elgsnes å se at Sennholmen og Storskarvhausen er to holmer, men fordi sola skinner på Storskarvhausen, blir dette synlig. Fjellet helt bakerst i bildet er Arnipa på Andøya.

(07.09.2013)


Nede på Raten er det utsyn i flere himmelretninger. Bildet er tatt i retning sørøst og viser fra venstre Vaskinneset, Kjeøya og ytterste pynten av Kråkeneset. Bakenfor ligger Andørja og Rolla, og helt bakerst i bildet sees fjellene på Innlandet.

(06.09.2013)


I år var det en stusslig blomstring av geitramsen i bakken ovenfor Ebergplassen. Men nå som plantene fjerner klorofyllet fra bladene for å lagre det dyrebare nitrogenet i røttene, kommer høstens fargeprakt fram. Fortsatt står Rateskogen grønn, men det er vel bare et tidsspørsmål før også den gulner.

(05.09.2013)


Etter at det hadde vært oppholdsvær det meste av dagen, kom det litt regn utpå ettermiddagen. Senere økte nedbøren på, og da bildet ble tatt ved 20-tiden, var intensiteten en millimeter per time. Fram til midnatt i alt fem millimeter nedbør.

(04.09.2013)


Meteorologene hadde spådd nedbør i dag, men selv om det kom noen regndråper, ble det ikke nok til at den automatiske nedbørsmåleren registrerte så mye som en millimeter. Utover ettermiddagen begynte skydekket å sprekke opp, og fram mot midnatt var det klarvær.

(03.09.2013)


Overgangen fra sommer til høst har vi ikke merket mye til foreløpig. I dag har det vært solskinn fra skyfri himmel, og temperaturen har vært upåklagelig. Men geitramsen på bildet er avblomstret, og skogen begynner så smått å gulne, så det går nok uavvendelig mot høst selv om september har startet med sommerlig vær.

(02.09.2013)


1. september var en viktig merkedag for høstværet i gammel tid. Den ble kalt kvernknarren fordi regn denne dagen varslet at man fikk vann nok til å male kornet på flomkvernene rundt om på gårdene. Også her på Elgsnes var det ei slik flomkvern i Mølnelva. Men ettersom vi ikke lenger er avhengige av få malt korn lokalt, er det en fordel at det ikke regnet i dag, for da kan høsten bli bra. Etter solskinn det meste av dagen kom havskodda sigende. På bildet skinner sola gjennom skoddebaken og danner et gyllent skjær over Vester-Raten.

(01.09.2013)