Man kunne nesten tro at bildet til høyre var hentet fra en fiskerlandsby på Grønland med inuitter på vei ut til fangsfeltet. Men så er det bare fritidsaktivitet fra folk som satte ut kajakkene i Oppsetta for å padle i godværet. Bildet til høyre er tatt idet de passerte støtta utenfor Litjeknausen på vei ut fra Vågen.

(30.09.2012)


Normalt pleier det å være godt med rips på bærbuskene i hagen på Storbakkan. I år er det imidlertid sparsomt med bær, både av rips og bringebær. Solbæra har imidlertid klart seg bedre gjennom denne heller begredelige sommeren. 29. september kalles mikkjelsmesse, og nå skulle all avling være i hus, for vinteren kunne komme hva tid som helst. Men dette var før de menneskeskapte klimaendringene hadde begynt å virke.

(29.09.2012)


To kystvaktfartøyer kom sigende sakte ut Toppsundet i dag. Da bildet ble tatt, lå de ute i Andfjorden. Skipet til venstre er KV Heimdal, mens den andre båten av fasong ikke ligner norske kystvaktsfartøyer. Skipet var svært rusten og hadde ikke AIS. Så det er nærliggende å tro at det er russisk kystvakt som deltar i en felles øvelse.

(28.09.2012)


Kyrne koser seg ute på dager som i dag. Men dessverre er ikke alle dagene slik. Når det regner og blåser, er kyrne raske med å komme ned til fjøset for å bli tatt inn. Og fordi det er mye vær her ute i havgapet, er det også dager da kyrne må stå inne. Når man må vurdere dyrevelferd opp mot et politisk ønske om mest mulig beiting, vil uansett dyrevelferden ha forrang. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(27.09.2012)


På Sør-Durmålstuva ble det i år sådd grønnfôr som er en blanding av bygg, vikke og erter. Grunnet sen opptørking, ble det sen såing, og relativt lave temperaturer i sommer har sinket veksten. På den annen side er jordsmonnet på Durmålstuva skrint, så vanligvis blir det for tørt her. I vekstsesongen i år har det imidlertid vært så mye nedbør at selv på de tørreste rabbene står grønnfôret fint.

(26.09.2012)


I dag er det 40 år siden det norske folket første gang sa nei til norsk medlemskap i EF. Det var ikke måte på alle ulykkene som skulle vederfares fedrelandet om folket trosset lederne og stemte nei. Men disse forståsegpåerne tok feil, slik de også gjorde i 1994. For "utenforlandet" Norge har det gått godt. Det samme kan ikke sies om en del EU-land som opplever dramatiske nedskjæringer i lønninger og trygdeytelser, masseoppsigelser og ekstrem arbeidsledighet.

(25.09.2012)


Da bildet til høyre ble tatt i formiddag, var det blikkstille hav og oppholdsvær. Men luftfuktigheten var høy, og utover dagen kom det nedbør i form av yr. Dette varte så lenge at det ble til to millimeter nedbør før dagen var omme.

(24.09.2012)


I Rateskogen vokser det bjørk, selje, vier, rogn og osp. Dette mangfoldet av treslag gjør at det blir mange ulike høstfarger nettopp her. Perioden før løvfall gjør derfor Rateskogen særlig vakker. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(23.09.2012)


Nå har kyrne beitet av området fra fjøset og oppover Øverlandet helt til der utmarksgjerdet gikk før oppdyrkingen av nye arealer startet i 1977. Fra nå av vil gjerdet bli flyttet nedover Storbakkan helt til det når Ebergplassen. Når strømgjerdet når dit en gang i begynnelsen av oktober, er det også slutt på beitesesongen for i år.

(22.09.2012)


Huset på bildet var hovedbygning på det gamle handelsstedet Raten der det ble drevet handel ihvertfall fra 1675. Stedet var særlig kjent for brennevinshandelen, og ruinen i forgrunnen er restene etter brennevinskjelleren, som var bygd av stor granittstein og med gitter for vinduet. På folkemunne ble det sagt at det som var bygd på brennevin skulle forgå. Og i 1914 var det da også slutt på handelen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(21.09.2012)


Sommerens blomsterprakt er forbi, men høstfargene kan være vel så vakre med nyanser i gult, brunt, grønt og rødt. Men snart kommer høststormene og tar løvet av skogen, og frosten gjør også sitt. Til sist dekker snøen landskapet og reduserer fargenyansene til sort, hvitt og blått.

(20.09.2012)


I dag passerte et slep Elgsnes. Begge båtene så ut til å være verneverdige. Heldigvis er det noen ildsjeler som tar vare på minnene fra en tid da det het at "går båten, så går gryta". Det var den gang havet var fritt for alle som greide å reise kapital til ei fiskeskøyte. I dag er fiskeriallmenningen lukket, og retten til å høste av havets grøde er i stor grad flyttet fra kystsamfunnene i nord til Ålesund og Aker brygge. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(19.09.2012)


I formiddag regnet det så mye at kyrne ikke ble sluppet på beite. Imidlertid bedret været seg utover dagen, og da bildet til høyre ble tatt ved halvsjutiden i kveld, lå det bare noen skoddedotter igjen i Grytlandsfjellene.

(18.09.2012)


Like etter solnedgang, mens det ennå var solskinn på fjelltoppene, gullfarget sola himmelen nær horisonten og de lave skyene som akkurat da drev forbi. Så selv om peioden med midnattsol for lengst er over, kan sola fortsatt lage et flott fargespill på himmelen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(17.09.2012)


Bildet til høyre ble tatt ved halvnitiden i kveld. Da var det allerede ganske mørkt, så stativ og snorutløser var nødvendig for å ta bildet. Når mørket faller på, er som regel himmelen mye lysere enn landskapet. Det er derfor nesten umulig å få korrekt eksponering av begge deler. Særlig på små formater blir detaljene borte. Klikk derfor på bildet for å se en større versjon der flere detaljer blir synlige.

(16.09.2012)


En av de gamle gravhaugene her på Elgsnes som er lettest tilgjengelig, ligger nedenfor veien til Raten, like ved Ebergplassen. For hundre år siden var det to gravhauger her, men den ene ble brukt til veifyll tidlig på 1900-tallet. Gravhaugen på bildet er imidlertid intakt. Når vegetasjonen bare er delvis fjernet, er grunnen at det ikke er lov å kjøre på gravhaugen med traktor. Dermed ble det bare slått så langt det var mulig å nå med kantklipperen uten at traktoren kom inn på haugen.

(15.09.2012)


14. september kalles korsmesse om høsten til minne om at keiser Herakleios gjenreiste Kristi kors på Golgata på denne datoen i år 629. I folketradisjonen var dette en viktig merkedag. Kornet skulle være i hus og alle grinder kunne fjernes. Nå regnet man at den egentlige høsten begynte. Kanskje er det et minne om høstmåneden som Snorre i Skáldskaparmál kalte haustmánağr.

(14.09.2012)


I går kom det 13 millimeter nedbør, så kyrne fikk stå inne. I dag slo imidlertid været helt om til sol fra omtrent skyfri himmel, lite vind og en temperatur som nesten nådde 14 grader nå i ettermiddag. Med andre ord et ønskevær for kyr på beite. Klikk på bildet for å se en større panoramaversjon.

(13.09.2012)


Det første kapellet her på Elgsnes ble innviet i 1961, men brant ned i 1982. Kommunen hadde ikke fullverdiforsikret bygget og innboet, så Edvard Ruud, som hadde fått reist det første kapellet, måtte igjen starte innsamling av penger til gjenreisingen. Nå har ikke kommunen lenger råd til å bruke kapellet, som bærer navnet til Grønlands apostel, harstadværingen Hans Egede. Så når bildet viser et kapellet i solnedgang, kan det sees på som symbolsk.

(12.09.2012)


2650en har punktert på høyre bakhjul. Det er første gangen hjulet er av traktoren siden den var ny i 1989, så Tore måtte til byen etter kraftigere verktøy for å få løsnet skruene som holder hjulet på plass. Nå gjenstår å få reparert dekket og satt hjulet på igjen før traktoren igjen kan brukes.

(11.09.2012)


Fra fire melkekyr i 1973 økte kutallet her på gården til det var kul på gammelfjøset. I 1982 flyttet produksjonen over til fjøset på bildet der det er plass til 18 kyr, på den tiden maksimalramme for hvor stort man fikk bygge. Etter at kjøp, salg og leie av melkekvote ble innført, har strukturendringene skutt fart, så nå er denne gården for et småbruk å regne. Men store fjøs og stadig økende forholdstall til tross, melkeproduksjonen går stadig nedover med manglende markedsdekning som resultat.

(10.09.2012)


Og bjørkeskogen gulna, og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan som alle åran før.
Men: Vi har hadd en sommar: Han kom en fredagskveld,
og varte heile helga, så takk - allikevel!

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes)

(09.09.2012)


Selv om det var varslet regn, opprant dagen med blå himmel og solskinn. Men utpå ettermiddagen kom nordavinden inn med regn. Før det skyet helt over på sørvesthimmelen, laget solstrålene en flott regnbue i bygen som var på vei inn Toppsundet. Klikk på bildet til høyre for å se et større versjon der hele regnbuen er med.

(08.09.2012)


I formiddag regnet det så pass mye at kyrne ikke ble sluppet på beite før klokken 13. Til tross for at det var oppholdsvær og friskt gras å beite på, kom likevel de fleste kyrne springenede og ville inn da bildet ble tatt ved 17-tiden. Bare gammelkyrne beitet uforstyrret videre.

(07.09.2012)


Før i tiden var det stort sett fiskebåter og Grytlandsferga som gikk innerleia på vestsiden av Elgsneshalvøya. Fiskebåtene er nå nesten helt borte, og sjøverts kommunikasjon mellom bygdene her ute i havgapet er det også slutt på. I stedet har vi fått stor trafikk av røkterbåter, oppdrettskatamaraner og båter som leverer store mengder fiskefôr til oppdrettsanleggene på Selvika, Finnevika, Bogen og mange andre steder i nærheten.

(06.09.2012)


Dagene blir kortere, og mørket faller på tidligere for hver dag som går. I kveld lå skodda helt ned til Skarhågen, så det fikk skumringen til å starte særlig tidlig. Så da eksponeringen ble gjort ved 21-tiden, var det med hjelp av stativ og snorutløser. Men fortsatt var det tilstrekkelig lys i bakgrunnen til å skape stemning og dybde i bildet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(05.09.2012)


Bildet til høyre er tatt fra Oppsetta og viser sandfjæra på Vågen. Husene på bildet tilhører Raten og Ebergplassen. Fjellene i bakgrunnen ligger på Grytøya på andre siden av Toppsundet. Fra venstre er det Jamnfjellet og Toppen med Skjæringan. Midt på bildet skimtes toppen av fjellet Nona som med sine 1012 meter er det høyeste fjellet i nærheten.

(04.09.2012)


Nå er det ikke lenger bare bjørkerustsoppen som får skogen til å gulne. Høsten er kommet, og vekstsesongen går mot slutten. Dermed begynner trær og planter å forberede seg til vinteren. En del av disse forberedelsene er å ta vare på nitrogenet i klorofyllet. Dette er grunnen til at grønnfargen forsvinner fra bladene før de felles.

(03.09.2012)


Fra solskinn i formiddag skyet det etter hvert over, men uavhengig av skydekket har det vært fine temperaturer. Når det i tillegg har vært lite vind, er det til så lenge ingen grunn til å klage over høstværet. Godværsdagene nå i overgangen fra sommer til høst er en rimelig, om enn utilstrekkelig, kompensasjon for en elendig sommer.

(02.09.2012)


1. september ble kalt kvernknarren fordi den ga varsel om tilgangen på vann til flomkvernene utover høsten. Var dagen tørr, ble høsten tørr med lite vann til kvernene. Og regnet det på kvernknaren, ble høsten våt med rikelig tilgang på vann. Fram til klokken tre i natt kom det fire millimeter nedbør, mens det senere har vært oppholdsvær og til dels pent vær. Dersom de gamle merkedagene fortsatt har gyldighet, betyr det at vi vil få en rimelig bra høst.

(01.09.2012)