I formiddag var det oppholdsvær og lite vind, og kyrne trivdes ute på beitet. Men så snudde vinden på nord og frisknet på, og med nordavinden kom det inn byger med yr. De små regndråpene setter seg i pelsen på kyrne, og siden det ikke er ly for nordavinden oppå Storbakkan, ble kyrne tatt inn tidligere enn vanlig. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(30.09.2011)


29. september kalles mikkelsmesse. Navnet har ikke sammenheng med Mikkel rev som på bildet til høyre jakter vånd på nyslått mark. Dagen er i den katolske kirken minnedag for erkeengelen Mikael. Når navnet på dagen har holdt seg gjennom nærmere 500 år med protestantisme, skyldes det at dette er en viktig merkedag. Nå skulle avlingen være i hus, for vinteren kunne komme når som helst. Forhåpentligvis holder ikke dette stikk lenger, for vi har fortsatt litt igjen å høste.

(29.09.2011)


MS Feed Tromsø passerer Elgsnes på vei til oppdrettsanlegget utenfor Selvika for å levere fiskefôr der. Oppdrettsnæringen har i en lang periode hatt ekstremt god lønnsomhet, men nå er prisene så lave at produksjonen går med tap. MS Fjordtor I i bakgrunnen på bildet frakter sand og grus, og kan nok ikke skryte av superprofitt. Men så er vel heller ikke de negative svingningene så store i den bransjen.

(28.09.2011)


For en del år siden var det vanlig å hugge ned tørre trær som det på bildet. Men etter at flerbrukshensyn og miljø ble en del av skogforvaltningen, ble skogeierne omskolert til å la slike trær få stå. Selv om de verken er produktive eller vakre og se på, er disse trærne tilholdssted for alt fra fugler til insekter og andre småkryp, samt sopp og mose. De har derfor en verdi som bidragsytere til det biologiske mangfoldet i skogen.

(27.09.2011)


I dag morges, mens det ennå var lavvann, slo en flokk måser seg ned på Litjeknausen utenfor nordpynten av Vester-Raten. Ved storfjære er det mulig å vasse ut dit, mens det ved springflo bare er såvidt Litjeknausen stikker opp av havet. Fjellet Vetten i bakgrunnen på bildet ligger på Andøya, som tilhører Nordland fylke enda om øya ligger nord for oss.

(26.09.2011)


De gode vekstvilkårene denne sesongen har ført til betydelig gjenvekst uten ekstra gjødsling. I går ble den ene siloen fylt for andre gang, og fortsatt gjenstår arealer som må pusses av. I dag har det regnet litt, og på tirsdag er det nymåne. Så høstingsforholdene kommende uke blir nok ikke like ideelle som de har vært til nå. Heldigvis er gjenlegget, som er mest utsatt for kjøreskader, ferdig høstet.

(25.09.2011)


Solskinnet fortsatte også i dag, men nå var det antydning til skyer på himmelen slik bildet viser. Meteorologene truer med regn, men så lenge vinden kommer fra sørøst, er det liten sjanse for nedbør av betydning her på kysten. Dreier den derimot på sørvest, er vi nærmest garantert regnvær.

(24.09.2011)


Finværet fortsetter, men i dag var det høstjevndøgn, så fra nå av blir dagen kortere ved økende breddegrad på den nordlige halvkule. Dette får være trøsten for værsyke søringer: Fra nå av har de lengre dager enn oss - selv om vi fortsatt har mest sol.

(23.09.2011)


Selv om Skåneviks bilruter avsluttet turene sine hit til Elgsnes for vel en uke siden, var likevel ikke turbussesongen over. I formiddag kom nemlig Evensen bussreiser hit med ikke mindre enn tre store busser med folk. Heldige med været var de også, for sola skinte, og temperaturen var heller ikke verst til å være i slutten av september.

(22.09.2011)


Selv om sauer skal beite en del av enga, blir også noe hå lagt i silo. På bildet er Tore i ferd med å høste gjenlegget på Bertelmarka. Bak traktoren sees Nylandshågen på bnr.4.

(21.09.2011)


Når man har mer gras enn det som behøves til vinterfôringen, er det greit å ha en nabo som trenger høstbeite til sauene sine. Mølnelvsletta er et skifte som ligger atskilt fra den øvrige innmarka, så det er gjerde rundt stykket. Dermed er det ikke behov for ekstra inngjerding for å holde sauene på plass.

(20.09.2011)


En fin høstdag med sol fra skyfri himmel. Og ettersom temperaturen har falt, blir også høstfargene mer framtredende. Dagens motiv er hentet fra Rateskogen der ei osp med røde blad står ved siden av ei som fortsatt er grønn. Selv om ospa som regel sprer seg ved rotskudd, er det nærliggende å tro at disse to har ulike rotsystemer. For når miljøet er likt, er det grunn til å anta at så ulike høststrategier skyldes genetiske forskjeller.

(19.09.2011)


Under dagens fisketur ble måsene mer og mer opphisset etter hvert som den ene torsken etter den andre havnet i fiskekassen. De ble både utålmodige og nærgående, mens de høylydt gjorde krav på sin andel av fangsten. Samtidig med at de tre måsene som er avbildet, satt framme i båten, satt en på påhengsmotoren akterut. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(18.09.2011)


Bildet til høyre er tatt fra Durmålstuva. Området nærmest i bildet kalles Kroken. Deretter følger Øverlandet, bebyggelsen på Storbakkan, Myra, bebyggelsen i Gården, og helt bakerst et lite skifte med det merkelige navnet Jonsborg. Merkelig fordi det aldri har vært noen borg der. Det er en gammel husmannsplass, så kanskje har plassen en gang i tiden vært bebodd av en husmann med navnet Jonsborg?

(17.09.2011)


I Rateskogen vokser det bjørk, osp, rogn, selje og vier. Høstfargene pleier derfor å være både varierte og fine her. Men fortsatt er det litt tidlig for full høstprakt, og fordi det er overskyet, blir også fargene duse og uten briljans.

(16.09.2011)


Bildet viser naustet og huset på Ebergplassen som Ørnulf Andersen, senere Drøsshaug, bygde her på Elgsnes i løpet av 1970-tallet. I 1991 solgte han eiendommen, gnr. 96/7 Stenhaug, videre til Tore Ruud som har lagt eiendommen til hovedbruket.

(15.09.2011)


Denne dagen kalles korsmesse om høsten til forskjell fra korsmesse om våren som er 3. mai. Navnet har dagen fått fordi Kristi kors ble gjenreist på Golgata på denne dagen i år 629. I norsk sammenheng er dagen kjent som en merkedag. Fra i dag regnet man at høsten tok til for alvor, så kornet skulle nå være i hus. At det er høst, ble ihvertfall tydelig i dag, med sur nordavind og yr i luften det meste av dagen.

(14.09.2011)


Skåneviks bilruter arrangerer bussturer, og i sommer har selskapet vært her flere ganger med hovedsaklig pensjonister. Etter avtale med busselskapet står Tore for guidingen her på Elgsnes. I dag var den siste gruppen for sesongen på besøk, og på bildet til høyre er en del av busspassasjerene foreviget foran Normangården på Raten der omvisningen ble avsluttet.

(13.09.2011)


Til nå i høst har det vært uvanlig lite vind. Bildet til høyre viser at det er fullstendig vindstille slik at husene nede i Gården speiler seg i Vågen. Steinen helt til venstre i bildet kalles Storsteinen og ligger tørr ved storfjære og er overflødd ved springflo. Som barn pleide man å klatre opp på den ved fjære sjø. Nå til dags er det bare kobben som krabber opp om våren for å sole seg når det er passelig flo.

(12.09.2011)


Dagen startet med sju millimeter nedbør. Men midt på dagen klarnet det opp, så ettermiddagen ble veldig fin med vindstille og sol fra så og si skyfri himmel. Selv om været var upåklagelig, og det var nok av gras på beitet, var mange av kyrne tydeligvis lei av å være ute. De stilte seg nemlig opp for å bli sluppet inn minst en time før tiden. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(11.09.2011)


Selv om det fortsatt er sommerlige temperaturer, forteller daglengden plantene at det er høst. Dermed settes det i gang prosesser som både skal ta vare på nitrogenet i bladverket og som skal gjøre plantene vinterherdige slik at de kan overleve til neste vekstsesong. Så høstfargene har en rasjonell forklaring i tillegg til at de er vakre å se på for oss som slipper å oppholde oss utendørs vinteren igjennom.

(10.09.2011)


Nede på det gamle handelsstedet Raten er det først og fremst hovedbygningen som minner om fordums storhet. I tillegg kommer fundamenter og grunnmurer fra andre hus som ble solgt på auksjon etter hvert som det gikk nedover med økonomien. I 1914 opphørte handelen her etter en epoke på om lag 250 år.

(09.09.2011)


Gjødselplanen må bygge på fakta om næringstilstanden i jorda, både for å tilføre tilstrekkelig gjødsel til å dekke plantenes behov og for å unngå for sterk gjødsling med avrenning som resultat. I dag var derfor Ingrid Myrstad fra Landbrukstjenesten her og tok ut jordprøver som i neste omgang blir analysert for volumvekt, surhetsgrad og innhold av makro- og mikronæringsstoffer.

(08.09.2011)


Som barn ble man fortalt at rød fluesopp var giftig, og ved selvsyn kunne man registrere at kyrne vraket den. Etter hvert lærte man også at vikingene gikk berserk etter å ha ruset seg på denne soppen. At den har vært brukt i religiøse ritualer i Sibir helt til nyere tid er kanskje mindre kjent. Soppens hallusinogene virkning var der så ettertraktet at en enkelt sopp kunne bli betalt med et helt reinsdyr.

(07.09.2011)


Kveldene blir stadig mørkere, og når det er tett skydekke som i kveld, faller mørket tidlig på. Da dagens bilde ble tatt like før klokken 21 i kveld, var det ennå ikke helt mørkt, men fotostativ og snorutløser måtte tas i bruk for å fotografere i det svake skumringslyset.

(06.09.2011)


I dag har vi hatt 5 millimeter nedbør, og i ettermiddag regnet det så kraftig at vi måtte ta kyrne inn tidligere enn vanlig. Det er ikke mye nedbør sammenlignet med hva man har i Sør-Norge, men vi er blitt bortskjemt i sommer, og forventer at finværet skal fortsette utover høsten.

(05.09.2011)


Nå er ripsbæra så moden at den er god å spise rett fra ripsbusken. Dersom man derimot skal plukke rips til vinterforsyning, begynner bærene nå å bli så bløte at de blir vanskelig å rense.

(04.09.2011)


Etter en fin sommer starter også høsten bra. I dag har det vært sol fra skyfri himmel og maksimumstemperatur på 18,9 grader Celsius. Klikk på bildet til høyre for å se en større panoramaversjon.

(03.09.2011)


I begynnelsen av mars blåste blikktaket over ventilasjonssjakten på fjøset av. Det var i grunnen ikke så rart, for det var gjennomrustet etter å ha tatt imot støv og ammoniakkdamp fra fjøset siden 1982. En blikkenslager har laget nytt tak etter mål, og siden det i dag var oppholdsvær og lite vind, benyttet Tore anledningen til å få det på plass oppå ventilasjonssjakten.

(02.09.2011)


I dag kom godværet med havblikk, oppholdsvær og lange perioder med solskinn. Så nå trives kyrne på hå-beitet. 1. september kalles kvernknarren og var fra gammelt av en viktig merkedag. Regnet det på denne dagen, ville det bli en våt høst og nok vann til å få malt kornet på flomkvernene rundt i bygdene. Ettersom vi ikke lenger er avhengig av nok vann i Mølnelva, kan vi glede oss over utsiktene til en tørr høst.

(01.09.2011)