Nå er det vakre farger på skogen i Hovmannstien. Midt i bildet og helt nede i flomålet ligger en stor stein som har navnet Hanesteinen. Det sies at den har fått dette navnet fordi den snur seg hver gang den hører hanen gale. Sjansen for at en hane skal gale her er heller liten, ettersom steinen ligger i uveisomt terreng og langt fra folk. Hanesteinen har ellers en mer prosaisk funksjon, ettersom den er grensestein mellom bnr. 3 og 4.

(30.09.2007)


I dag er det mikkjelsmesse eller mikeli som de gamle sa. Det var en viktig merkedag. Nå skulle avlingen være i hus, for frost og snø kunne komme når som helst. Men dette var før de menneskeskapte klimaendringenes tid. Været i dag har vært bedre enn på lenge, med sol fra skyfri himmel og 14 plussgrader på det varmeste, så vinter blir det nok ikke med det første.

(29.09.2007)


I dag er Elin 60 år. Hun bor nå i Tromsø, men har tatt seg fri for å feire dagen her på Elgsnes hvor hun vokste opp. Det blir ingen stor festivitas, bare en liten sammenkomst med familie og noen få venner.

(28.09.2007)


Da det grydde av dag, lå snøen langt ned i fjellene rundt oss. Noe var allerede smeltet da bildet til høyre ble tatt, men fortsatt er det mye hvitt i fjellene på vestsiden av Kvæfjorden.

(27.09.2007)


Temperaturen har falt, og vinden friskner på fra nordvest. Så nå går det mot løvfallstid.

(26.09.2007)


En regnfull formiddag, men i ettermiddag var det en periode med solskinn. Høstfargene er særlig vakre i år, og lite vind har gjort at løvet fortsatt sitter på trærne. Når så sollyset spiller i løvverket, kommer de fantastiske høstfargene til sin rett.

(25.09.2007)


Å slå myrene etter mye nedbør om høsten gjør større skade enn gavn. Da er det greit å ha en nabo som trenger høstbeite til sauene sine. Bare de ikke blir gående for lenge, gjør sauene en fantastisk fin jobb med å beite ned graset som har vokst til siden førsteslåtten. Særlig er de velegnet til å beite av gjenlegg på myr, der kjøring med traktor vil være ødeleggende så vått som det er nå.

(24.09.2007)


Helge Stangnes:
En sommar har dansa sin soldans til endes
og strødd sine frø over gro-svanger jord,
no blør det i lien av liv som førbrennes
tel sus av ei salme om daga som for,
ei jernnatt har trødd gjønna haustgule skoga
der kvelden har klårna mot frost etter regn,
og høgt over nattmørke tinda går ploga
av grågås på flukt imot Orions tegn.

(23.09.2007)


Enda en godværsdag, selv om det har vært en og annen lett regnbyge i løpet av dagen. På bildet har nettopp regnet passert og sola skinner igjen. Ute i Toppsundet er det fortsatt regn, så her blir sollyset spredt i ulik grad avhengig av bølgelengden. Det er dette fenomenet vi kaller regnbue.

(22.07.2007)


Endelig er det vær for å slå håen som har vokst til etter førsteslåtten. Fordi det var tørt lenge, og fordi vi ikke har overgjødslet, er ikke avlingen stor i denne omgang. Men det er uansett nødvendig å pusse av engene for å unngå soppskader og dødt gras til neste år.

(21.09.2007)


I natt var det klarvær for første gang på lenge. Klarværsnetter på denne tiden av året betyr også strålingsfrost. Så i dag tidlig lå det rim på plenen foran huset.

(20.09.2007)


Etter gårdagens grisvær kom det en dag med oppholdsvær og omtrent vindstille. Løvet har begynt å falle, men fortsatt har høsten sin fargeprakt i behold. Og snøen i toppen av Litje-Tussen minner oss om at temperaturen nå kryper stadig nærmere frysepunktet.

(19.09.2007)


I dag har det vært skikkelig Tykje-vær, med nordvestkuling og store mengder nedbør. Forholdene for rundballepressing var dermed langt fra ideelle, og særlig ikke ettersom det var grønnfôr som skulle presses. Til å begynne med virket det håpløst, men da man koblet ut knivene som kutter opp fôret og i tillegg kjørte fortere, gikk det faktisk bedre enn det var grunn til å frykte.

(18.09.2007)


I dag ble grønnfôret på Storåkeren og i Austermyra slått av de samme som presset rundballer her tidligere i sommer. I morgen kommer de for å presse og pakke. Det er bare å håpe at det ikke kommer for mye regn i mellomtiden, for grønnfôret er vått nok som det er.

(17.09.2007)


Etter en solrik og varm sommer er ripsbæra uvanlig søt og god. Elin har vært her i helga, og hun har ikke bare plukket sopp, men også ripsbær og solbær. Bringebær ble det derimot ikke i år, ettersom vånda spiste opp hele bringebærhagen sist vinter.

(16.09.2007)


Det var lite sopp i sommer som en følge av tørrværet. Men nede i jorda har soppen likevel vokst Så da regnet kom, dukket den opp i rikelig monn. Kantarellen i kurven er forøvrig en sikker sopp å plukke selv for lite soppkyndige, da den ikke kan forveksles med giftsopper.

(15.09.2007)


Tirsdag var det nymåne, og med nymånen kommer ofte væromslag. Men nei, nå regner det visst både i ny og ne. Kanskje blir det ikke bedre vær før løvfallet er over.

(14.09.2007)


Det har regnet ganske mye i det siste, men i dag var det faktisk ikke bare perioder med oppholdsvær, men til og med tilløp til solskinn. Under slike skifter mellom sol og regn er det at regnbuen blir synlig. På bildet sees den mot Toppaksla bak Normangården på Raten.

(13.09.2007)


Havørna (haliaetus albicilla) er den største av våre ørnearter, med et vingespenn på over 2,80 meter, kroppslengde på 1 meter og vekten på hannen er cirka 3,5 - 5,5 kg og hunnen cirka 4,5 - 6,5 kg. Reirene ligger ofte på ei hylle i ei bratt fjellside, men også på lave knauser og i trær. Det antas at halvparten av alle havørner i verden holder til i Norge, og halvparten av disse igjen lever herfra til Helgeland.

(12.09.2007)


Reven som tuslet rundt husdørene i sommer, spiste restene etter turistene på stranda og fulgte etter traktoren under siloslåtten for å ete vånd, har mistet sin naturlige skyhet for mennesker. Til nå har denne strategien vært vellykket, men det spørs om den har evne til å finne mat selv når det blir vinter og ingen hjelper den med matforsyningen.

(11.09.2007)


Neslesommerfuglen (aglais urticae) er lett kjennelig fordi den har et vingespenn på om lag 5 cm, har kraftige farger og karakteristisk mønster. Den flyr om våren og på ettersommeren/høsten. Denne satte seg på en hvit vinduskledning der det var enkelt å ta bilder av den.

(10.09.2007)


Det ble med gårdagens finvær i denne omgangen. Selv om vi ikke har gjødslet for to slåtter, er det nødvendig å pusse av håen der det ikke beites. Men slikt arbeid gjøres best i tørrvær, så vi går nå og håper på at det skal slutte å regne. Mye taler imidlertid for at vi alt har brukt opp godværskvoten for i år.

(09.09.2007)


Høstens farger er brunt og rødt, men framfor alt gult. Dette skyldes at nitrogen er en knapphetsfaktor, så trærne trekker klorofyllet inn i stammen før bladene felles. Av løvtrærne her omkring er det bare older som feller grønne blad. Det kan den gjøre fordi den har nitrogensamlende bakterier på røttene, og dermed har rikelig tilgang på nitrogen.

(08.09.2007)


En stille høstkveld slik den kan være i september når måneden viser seg fra sin beste side.

(07.09.2007)


Skylaget på høsthimmelen har fargenyanser fra blått til grått. Å gjengi dette på bilde og samtidig hindre at forgrunnen blir helt svart, er en stor utfordring. Bildet til høyre er et forsøk på å kompromisse mellom ulike behov for eksponering og kontrast.

(06.09.2007)


Selv om kyrne går og beiter, kommer som regel ei eller flere bort til gjerdet når noen av gårdens folk går forbi. Det er imidlertid ikke godt å si om de gjør det av hengivenhet eller om de bare står og øner.

(05.09.2007)


En moderne og effektiv fiskebåt går ut Andfjorden mens en småbåt ligger i fortøyningen. Selv om det er lenge siden det var yrkesfiskere her på Elgsnes, kan likevel bildet illustrere den dramatiske strukturrasjonaliseringen som har funnet sted i fiskeriene siden nygårdsvoldbåtenes tid. Som i jordbruket vil ingen tilbake til slitets tidsalder, men det begynner å bli betenkelig lite folk igjen mange steder på kysten.

(04.09.2007)


Tørken i sommer gjorde at det tok lang tid før gjenveksten kom i gang etter slåtten. Så kyrne ble fôret ute i innhegning i påvente av at graset skulle vokse til igjen. Nå går de på håbeite, og på bildet står de og venter på å bli sluppet inn til kveldsstellet.

(03.09.2007)


I sommer var torvtaket på Normangården brunsvidd av solstek og tørke. Etter den siste tids nedbør, begynner det faktisk igjen å bli litt grønnskjær på taket.

(02.09.2007)


September kom med snø i Grytlandsfjellene. 1. september ble fra gammelt av kalt kvernknarren. Regnet det denne dagen, ble det nok nedbør til at man fikk malt kornet på de mange flomkvernene som fantes rundt om. Også her på Elgsnes var det ei slik kvern i Mølnelva.

(01.09.2007)