Også i Rateskogen er det meste av løvet borte. Bare ospa står fortsatt med gule blad. Den løves sent om våren, men beholder bladene lenger utover høsten.

(30.09.2005)


Sterk vind tidligere denne uken satte fart på løvfallet. Fra utmarksgjerdet og helt opp til fjellet Elgen er det nå svart skog. Et gammelt uttrykk er at "han spakne når han har fått lauvet av skogen". Det er å håpe at så er tilfelle i år.

(29.09.2005)


Nå har Hilmar flyttet sauene sine til myra nedenfor fjøset. Når myra er for våt til å kjøre på, og graset er for langt til å bli stående, er saubeiting en god løsning. Sauene er så lette at tråkksadene blir minimale, og på noen dager har de beitet av hele skiftet.

(28.09.2005)


Før fjøset ble tatt i bruk i 1982, ble det smurt plastbelegg på fôrbrettet. Tidens tann har imidlertid gjort at det er lite igjen av denne beskyttelsen. Derfor har surfôr og kraftfôrrester fått tære på betongen. Nå var det nødvendig å pusse i sårene. På bildet er Tore nesten ferdig med reparasjonsarbeidet.

(27.09.2005)


Fra finvær i går dreide vinden i dag morges på sørvest med vind opp til storms styrke og kraftige regnbyger. Det var meldt at uværet skulle bli kortvarig. Denne gangen var værmeldingen korrekt, for i ettermiddag har både vind og regnbyger avtatt mye.

(26.09.2005)


Selv om det er solskinn i dag, har det stort sett vært regn siden tidlig i august. Jordene er så bløte at tunge maskiner til håslåtten gjør mer skade enn gagn. Løsningen ble derfor å la Hilmar slippe sauene sine innpå for å beite passelig av der det er vått .

(25.09.2005)


Grågåsa er på trekk sørover. Det er enda et tegn på at vi går mot vinter og snø.

(24.09.2005)


I Rateskogen vokser det bjørk, osp, selje og rogn. Blandingsskogen gjør at det blir mange ulike farger på løvet etter hvert som trærne trekker klorofyllet ut av bladene for å bevare nitrogenet til neste år.

(23.09.2005)


Nedenfor Ebergplassen ligger det en urørt gravhaug. Plasseringen gjør at vi kan anta at den er fra vikingetid eller merovingertid. Fra i år gis det tilskudd for å stelle slike fortidsminner såfremt dette skjer i samsvar med godkjent skjøtselsplan.

(22.09.2005)


Vinden har dreid på nordvest. Den er jevnere, og ikke så sterk som i går. Men fortsatt går det regnbyger inn Toppsundet.

(21.09.2005)


En skikkelig uværsdag med storm fra sørvest. Tidlig på morgenen var vinden særlig sterk. Men uværet var meldt, så vi hadde tid på å forberede oss. Siste båten ble tatt i land, og sørvendte dører og vinduer ble forsvarlig stengt og sikret.

(20.09.2005)


I formiddag var det blå himmel og solskinn. Men meteorologene meldte storm, så derfor fikk vi Hilmar til å høste grønnfôret mens åkeren ennå stod. Nå er det bare litt håslått igjen før vi er ferdig med å høste for i år. Og godt er det, for maken til våt september må det være lenge siden vi har hatt.

(19.09.2005)


Spissa som Vytautas har brukt i sommer har ligget for røkkedregg i Kveitskjæret. Nå utover høsten blir det en for risikabel fortøyningsmåte, så i dag har vi satt denne båten i Ratenaustet. Men fortsatt har vi en båt liggende i fortøyning i håp om at det skal bli tid til å bruke den.

(18.09.2005)


I ettermiddag ble det oppholdsvær, men jorda er så mettet med vann at det ikke er mulig å slå gjenlegget i forgrunnen på bildet. Jordsmonnet består av sterkt omdannet myr, så tunge maskiner vil ødelegge gjenlegget fullstendig. Kanskje blir løsningen at Hilmar får gjerde inn skiftet og la sauene beite.

(17.09.2005)


Snøen ligger langt ned i fjellet Elgen, og skogen har alt skiftet til høstdrakt. Joda, det går nok mot mot vinter, frost og snø.

(16.09.2005)


Matblekksoppen, se bilde, blir ofte regnet som en sikker matsopp. Den kan imidlertid forveksles med grå blekksopp, som sammen med inntak av alkohol inntil fem døgn etter at soppen er spist, fører til sterk hodepine, rødming, hetetokter og hjertebank.

(15.09.2005)


I Norge har vi både røde og blå brennmaneter. Den blå maneten finnes mest her nord og er ikke så vanlig som den røde, selv om det virker som om antallet er økende. På denne tiden av året driver manetene for vær og vind, og havner ofte oppe i fjæra slik som den blå maneten til høyre.

(14.09.2005)


Selv om høsten er her med lave temperaturer og snø i fjellene, så har likevel stemorsblomsten, som vi hadde bilde av på denne siden 26. mai i år, satt nye blomster. Det kan umulig ha vært varmen som har lokket den fram. Kanskje den rett og slett blomstrer på tross?

(13.09.2005)


I formiddag fikk vi et ufyselig vær med nordavindskuling, lav temperatur og striregn. Og for første gang i høst la snøen seg i Grytlandsfjellene. Ofte stabiliserer været seg når det kommer snø i fjellene. Forhåpentligvis skjer det snart.

(12.09.2005)


Mellom Aun og Elgsnes var det fylkesvei, men så ble det reaksjoner på at fastdekke-prosenten på fylkesveiene i Troms var lav. Dermed ble en mengde grusveier overført til kommunene, og straks var Troms på landsgjennomsnittet i veistandard. Men kommuneveiene blir ikke vedlikeholdt. Før i tiden ble de i hvert fall høvlet til valgene, men nå er det tydeligvis slutt på det også!

(12.09.2005)


I dag har det vært lettskyet med noen solgløtt. På bildet trenger sollyset tilstrekkelig gjennom skylaget til at det blir refleks i havet. I ettermiddag kom det noen regndråper, men lite å snakke om sammenlignet med alt regnet vi har hatt siden slutten av august.

(11.09.2005)


Elin er hjemme i helga og sanker sopp. Etter en times plukking i formiddag hadde hun fylt en stor kurv med kantarell samt to steinsopper. Og i ettermiddag er hun igjen ute i marka.

(10.09.2005)


Reinfann var en vanlig hageplante før i tiden. I folkemedisinen ble planten anvendt i omslag mot gikt, hevelser og hovne ledd. Avkok av bladene ble brukt mot innvollsorm og til å framkalle abort. Så vi kan nesten si den var datidens angrepille.

(09.09.2005)


I dag hadde det tørket så pass opp at vi våget oss i gang med håslåtten. Men før vi hadde begynt å presse rundballer, var regnet der igjen! Graset ble veldig tungt, og det endte med at Hilmar slet av et kjede på pressa. Så vi får håpe på bedre vær i morgen.

(08.09.2005)


En fin kveld der sola farger de høytliggende skyene røde. Et gammelt ord sier at en rød kveld betyr en god morgen, så kanskje det blir vær til å pakke rundballer i morgen?

(07.09.2005)


Det nærmer seg melketid, og noen av kyrne står allerede og venter på å få komme inn. Temperaturen har falt til 7 - 8 grader, men det har stort sett vært oppholdsvær og lite vind i dag, så beiteforholdene har vært fine.

(06.09.2005)


Etter ei stormfull natt med mye regn, spaknet vinden og sola gløttet fram. Man kan jo nesten bli gammeltestamentlig når regnbuen kommer til syne etter slikt vær.

(05.09.2005)


Lavtrykkene begynner å gå i velkjent bane fra Island og opp langs norskekysten. Det betyr sørvestkuling med regn som dreier på nordvest når lavtrykket har passert. Og etter et dòl, kommer et nytt lavtrykk med sørvestkuling og regn.

(04.09.2005)


Kantarellen er en trestjerners matsopp. Den er ettertraktet ikke bare for smaken, men også fordi den trygt kan plukkes av amatører da inger giftsopper kan forveksles med den. Her på Elgsnes vokser kantarellen flere steder. En lokalitet er avbildet til høyre.

(03.09.2005)


Kystgodsbåtene er viktige her nord. Sjøverts transport må bære alle kostnader, også i havnene. Jernbanen derimot er sterkt subsidiert. Har det sammenheng med hvor i landet de ulike transportmåtene brukes?

(02.09.2005)


Til tross for at vi i dag skriver september og høsten har begynt, ble det en godværsdag med behagelig temperatur. Bjørka begynner imidlertid å gulne, så høstfargene setter nok snart sitt preg på naturen.

(01.09.2005)