September har vært nedbørsrik i år, men også med fine dager innimellom. Siste septemberdagen ble slik den også: Regn og sol og regn igjen. Bildet er tatt i skumringen og viser at en ny byge er på vei.

(30.09.2004)


Bildet til høyre er tatt fra Aunfjellet og viser gårdene Meaun og Ytteraun nærmest og Elgsnes ytterst. Nå som løvskogen har gulnet vises plantefeltene med bartrær tydelig. I Elgsnesmarka er det plantet i alt 311 daa barskog, i hovedsak norsk gran.

(29.09.2004)


Etter noen dager med fint høstvær og behagelige temperaturer kom i kveld nordavinden inn, og tåkeskyene la seg rundt fjelltoppene.

(28.09.2004)


I år har det vært god gjenvekst på beitene helt til det siste. Men nå har grasveksten stoppet opp, og det er behov for tilleggsfôring. Så i dag fikk kvigene tilkjørt rundballefôr. Uansett er det vel bare snakk om noen dager før alle dyrene må i hus.

(27.09.2004)


I Rateskogen vokser det mange slags løvtrær: Bjørk, osp, rogn, selje og vier. Om høsten kan denne skogen derfor være det reneste fyrverkeri av farger. Bildet viser et lite utsnitt av hvordan det ser ut nå, men fargespillet er enda tydeligere når gulningen skjer mer langsomt enn i år.

(26.09.2004)


Det er nå tiden for nattsvermere. De tiltrekkes av lys, så om kveldene må man gå raskt om ytterdøren for ikke å få dem inn i huset. På dagtid sitter de derimot urørlige og hviler ut til neste natts svermerier.

(25.09.2004)


I dag måtte to kviger hentes i utmarka. De hadde kommet seg ut av kvigebeitet fordi uvedkommende hadde satt porten vidåpen. Det er rart hvor liten forståelse folk har for at gjerder og porter har en funksjon.

(24.09.2004)


Geitramsen er forlengst avblomstret og frøene er spredd for alle vinder. Klorofyllet er trukket ut av bladene for å ta vare på nitrogenet, og geitramsen framstår nå i fargenyanser av gult og rødt. Planten er derfor fortsatt ganske dekorativ, særlig når den betraktes i motlys som på dette bildet.

(23.09.2004)


I dag er det høstjevndøgn. Da er dag og natt like lang over hele kloden. Fra nå av blir dagen kortere dess lengre nord man kommer. Dermed er det definitivt slutt på den lyse årstiden, og vi går sakte, men sikkert mot advent og mørketid.

(22.09.2004)


Ennå langt uti september står rylliken i full blomst. Sjelden har man sett en slik blomsterprakt som i år. Rylliken var tidligere regnet som en viktig medisinplante, og ble på ulikt vis brukt mot de fleste plager. I dag er det identifisert 120 virksomme stoffer i planten med potensiell medisinsk virkning.

(21.09.2004)


I år har gulningen av løvskogen gått uvanlig raskt. Prosessen startet sent, men i løpet av de fire siste dagene har hovedfargen endret seg fra grønn til gul. Fargeskiftet har skjedd samtidig fra fjære til fjell, noe som også hører til sjeldenhetene.

(20.09.2004)


I dag har vi hatt overskyet vær med spredte regnbyger. Ved 19-tiden lettet skyene litt på vesthimmelen slik at sola kastet gullglans over himmel og fjell i det den gikk ned.

(19.09.2004)


Motivet til høyre er tatt fra Vester-Raten og innover Kvæfjorden. På neset som stikker ut til venstre i bakgrunnen ligger gårdene Bremnes, Molvika og Aspenes. Helt til høyre i bildet ligger gården Røykenes i Godfjorden.

(18.09.2004)


I dag har vi hatt solskinn. I Elgen som bare er 534 meter høy, er snøen nå borte. Fjellet Toppen som sees på bildet til høyre, er 225 meter høyere. Temperaturen er dermed nesten to grader lavere øverst i fjellet, og snøen blir liggende.

(17.09.2004)


Ofte blir det så tørt i august at løvet begynner å gulne på skogen. Det har ikke vært tilfelle i år. Så helt til det siste har skogen stått grønn helt opp til skoggrensen. De lave temperaturene vi nå har kombinert med daglengden har gjort at gulningsprosessen har startet.

(16.09.2004)


For 8 dager siden kom den første snøen i Litjetussen. I dag er den helt hvit. Nå har vi fått snø som blir liggende i fjellene, og i går hadde vi nymåne. Og likevel fortsetter samme grisværet som vi har hatt i halvannen uke nå!

(15.09.2004)


Det er ikke bare hagebæra som gir bra avlinger i år. Rogna står tung av store bærklaser. Så det skal ikke bli smalhans for småfuglene utover høsten. Kanskje blir det slik det har vært de siste årene, at fuglene utsetter trekket litt for lenge på grunn av den gode tilgangen på mat her nord.

(14.09.2004)


Temperaturen har falt de siste dagene, og nå er den så lav at snøen også blir liggende i Skjæringan på Toppen. Når snøen legger seg i fjellene, pleier været å stabilisere seg. Og i morgen er det nymåne, så man kan jo håpe at været skifter til det bedre.

(13.09.2004)


Ripsbuskene står fulle av bær. Før var rips fra hagen en del av vinterforsyningen, og det ble trukket gamle sildgarn over bærbuskene for å holde fuglene borte. I dag blir lite plukket, og fuglene får forsyne seg som de vil.

(12.09.2004)


Etter en uke med nærmest sammenhengende regn fikk vi i dag lange perioder med oppholdsvær. Til tider var det sågar sprekker i skydekket slik at vi igjen kunne se sola. Selv om vi kan ha urolig vær på denne tiden av året, er det likevel for godvær å regne sammenlignet med orkanen som nå raser på De karibiske øyer.

(11.09.2004)


Endelig er monteringen av brannvarslingsanlegget ferdig. Det har vært en kompleks oppgave med jordkabler der husene står tettest, luftspenn på cirka 400 meter og tilsvarende lengde med kabler som er spikret opp inni bygningene. Bildet viser brannsentralen etter at alle ledningene er tilkoblet.

(10.09.2004)


Og regnet fortsetter, selv om temperaturen har steget noe. Nå er det bare å håpe at været bedrer seg over helga når det blir nymåne.

(09.09.2004)


I løpet av dagen har været blitt bedre, selv om temperaturen har sunket betydelig. Etter kraftig regn de siste dagene har nedbøren avtatt. Det er imidlertid nødvendig å lense båten på bildet før det kommer nye store nedbørmengder.

(08.09.2004)


Og så kom første snøen i Grytlandsfjellene. Her er det Litjetussen ovenfor Dale som har fått hvitt slør på toppen. Denne snøen blir neppe liggende. Men den bærer likevel bud om en vinter som de færreste ser fram til.

(07.09.2004)


Vinden fra sørvest fortsetter, og med den kommer det stadig tilførsel av fuktig luft som resulterer i kraftige regnbyger.

(06.09.2004)


I dag har det vært kuling fra sørvest, og tunge regnskyer har kommet drivende med vinden. Vi har fått en god del nedbør i løpet av dagen, så det er tydelig at høsten er på vei.

(05.09.2004)


Etter mange dager med finvær og høy temperatur for årstiden, skyet det til i dag. Vinden økte på, og utpå kvelden begynte det å regne. Det er ganske vanlig med urolig vær på denne tiden. Først når snøen legger seg i fjellene, pleier været å bli mer stabilt igjen.

(04.09.2004)


Det er sesong for plukking av hagebær. Her på gården har vi solbær, stikkelsbær, bringebær og rips. På bildet er Elin, som er hjemme fra Tromsø, i aksjon i bringebærhagen.

(03.09.2004)


Det mørkner stadig tidligere om kveldene. Men fortsatt kan vi ha kvelder som denne der hav og himmel gylles når sola går ned bak Andøya.

(02.09.2004)


1. september var en viktig merkedag. Nedbør denne dagen lovet godt for å få nok vann til å male kornet. Var dagen derimot tørr, ville det bli en tørr høst med dertil hørende mangel på kvernvann. Bildet til høyre skulle dermed indikere mye finvær framover.

(01.09.2004)