På den siste septemberdagen ble været mye bedre. Vinden løyet, og det ble mulig å komme seg ut på sjøen. Bildet til høyre er tatt fra Vågen og viser hovedbygningen på det gamle handelsstedet Raten med Toppen på Grytøya i bakgrunnen.

(30.09.2001)


I dag er det mikkjelsmesse eller mikeli. I gammel tid var dette en viktig merkedag. Da skulle avlingen være i hus, for vinteren kunne komme hva tid som helst. Det er lenge siden det har vært tilfelle , selv om været i dag stemmer ganske godt med den gamle bondepraktika.

(29.09.2001)


Enda en dag med skikkelig grisvær. Dagen begynte med sol og blå himmel, men snart kom nordavinden inn med sludd- og haglbyger. Fortsatt er ikke hele avlingen i hus, så det er å håpe at været snart bedrer seg.

(28.09.2001)


I dag morges var det hvitt helt ned til fjæra. Da bildet ble tatt, lå det fortsatt litt snø på engene, og man skal ikke høyt over havet før snøen blir liggende.

(27.09.2001)


Kvigene er flyttet til et annet beite nærmere gården. Her har de rikelig med gras å beite på, og såvel skogholt som tyskebunkere hvor de kan søke ly for vind og regn.

(26.09.2001)


I dag har det vært nordvest kuling med regn- og haglbyger. Litje-Tussen på Grytøya (796 m.o.h.) er blitt hvit. Og denne gangen er snøen blitt liggende. Fjellet ble landskjent sommeren 1972 da forsvarets Twin-Oter krasjet der og 17 mennesker omkom.

(25.09.2001)


Humla er en ukuelig optimist som flyr selv om eksperter har regnet ut at vingene er for små i forhold til kroppen til at det skal være mulig. Når bevegelsene blir langsomme som følge av lave temperaturer må den likevel parkere - midlertidig eller kanskje for godt.

(24.09.2001)


I natt kom første snøen i Grytlandsfjellene. Selv om den smeltet utover dagen, minner den oss om at en ny vinter snart er i anmarsj. Høsten kan fortsatt bli fin, men varmen vi har hatt i store deler av september er det nok definitivt slutt på.

(23.09.2001)


Høymola er et leit ugras. Den har en fantastisk formeringsevne, dels fordi den setter mange frø, men også fordi frøene spres lett med vinden. Frøene er flate, lette og festet til planten med en tynn tråd slik bildet viser. De spres særlig effektivt når det er skaresnø og kraftig vind.

(22.09.2001)


Det begynner å bli lite mat i utmarka for sauene fra nabobygda når de klatrer i urda for å nå rogneblad. Rogna ble i gammel tid brukt som tilleggsfôr til husdyrene, noe som førte til at treet også ble kalt skav.

(21.09.2001)


Arbeidet med å kultivere den siste delen av Stormyra startet i 1992 med kanalisering og profilering. For et år siden ble det i tillegg gravd drensgrøfter. Gjenfyllingen av grøftene ble gjort ferdig i dag, og dermed er det siste store dyrkingsprosjektet på Elgsnes avsluttet.

(20.09.2001)


Skogen begynner nå å få karakteristiske høstfarger. Det er helt tydelig at det ikke bare er soppangrepene som gjør at bjørka blir brungul. Fortsatt står rogn og osp grønn, men snart vil også disse trærne ta vare på nitrogenet i klorofyllet. Og da blir høstfargene enda vakrere med innslag av lysegult og rødt.

(19.09.2001)


På Finneviksletta ble det i vår sådd økoblanding. Med sen såing og lave temperaturer i sommer blir det hverken deigmodning av bygget eller modne sukkererter. Erterplanten er imidlertid ganske dekorativ.

(18.09.2001)


Om det er fordi sauen er så ofte nevnt i Bibelen at en flokk holder seg rundt kirka skal være usagt. En mer snusfornuftig forklaring er at de beiter på området hvor det er sådd grasfrø. Kirketjeneren slipper å klippe plen, men må i stedet fjerne saumøkk.

(17.09.2001)


Rognebæra begynner å bli moden. Det er svært mye av den i år. Selv om rognebæra ikke henger særlig høyt på det avbildede treet, er den likevel sur. Så småfuglene får nok ha den i fred. Det kan trenges, for det heter at en god rognebærhøst varsler en snørik vinter.

(16.09.2001)


Under grøftegravingen på Stormyra kom det opp en god del fururøtter. Disse er veldig godt bevart både fordi de er naturlig impregnert med tjære og fordi de har ligget uten tilgang på luft i ei næringsfattig myr. Det er likevel litt rart å få opp friskt trevirke som kanskje er så mye som 4000 år gammelt.

(15.09.2001)


Ole Cato, som kom til Elgsnes i begynnelsen av juli for å bli røkter og gårdsarbeider, flyttet i dag hjem til Oppegård etter å ha vært sykemeldt i nøyaktig en måned. Bildet viser flyttebilen under opplasting.

(14.09.2001)


Det været vi har hatt i det siste med fin temperatur og lite nedbør gir gode arbeidsforhold på den delen av Stormyra som er under oppdyrking. Her er det drensgrøftene som fylles igjen.

(13.09.2001)


Vi opplever nå den reneste Indian summer. Til tross for dette bærer det uvegerlig mot høst. Selv om det fortsatt er planter som blomstrer, er mange kommet til samme stadium som løvetannen på bildet. Men selv en hvithåret løvetann kan være dekorativ i motlys.

(12.09.2001)


I dag måtte vi nødslaket ei ku. Det er strenge regler for slik slakting. Først må kua kontrolleres av praktiserende veterinær, deretter slaktes av godkjent nødslakter og til slutt skal kontrollveterinær avgjøre om slaktet skal godkjennes eller kasseres. På bildet er slakteren ferdig med jobben på gården og står klar til å dra til Gilde NNS på Sortland med skrotten.

(11.09.2001)


Et helt fantastisk septembervær med solskinn og temperaturer det knapt har vært maken til i hele sommer. Selv om vi ikke har gjødslet for to avlinger, gjør godværet at det likevel blir en betydelig gjenvekst på jordene.

(10.09.2001)


I det siste har det vært bra temperatur i tillegg til nok fuktighet, og da kommer soppen. Stubbeskjellsoppen på bildet er en god matsopp med mild lukt og smak.

(08.09.2001)


Det fine været fortsetter, med stavstille både på Vågen og i Toppsundet. Det gamle handelsstedet på Raten ses til venstre på bildet. Av de opprinnelige 23 husene nede på neset er det bare hovedbygningen fra 1723 som fortsatt står der.

(07.09.2001)


Andfjorden ligger speilblank i kveld. Det er ikke vanlig, for mot nord er storhavet åpent. Billedformatet yter ikke rettferdighet til denne spesielle stemningen. Klikk derfor på bildet for å se en større versjon.

(06.09.2001)


I dag har Ole Cato sagt opp stillingen som røkter/gårdsarbeider etter å ha gått sykemeldt de siste tre ukene. Han flytter sørover igjen i løpet av kommende uke. Så nå er jakten på ny røkter startet. Dersom noen som leser dette har tips å komme med i den forbindelse, er det bare å sende en epost.

(05.09.2001)


Reinfann ble tidligere brukt som middel mot innvollsorm. Den eteriske oljen i planten inneholder mye av giften thujon som virker abortløsende og kan føre til forgiftning. Blomsten kan også brukes til å farge ull kraftig gul.

(04.09.2001)


Bildet viser litt av tørkeplassen på Botnbekkmyra. Her ble det spadd lomp og tørket torv til langt ut på 1960-tallet. I dag er det meste av tørkeplassen gjenvokst med kratt.

(03.09.2001)


Tyttebæra begynner også å bli rød, ihvertfall på steder med åpent lende og nok lys. Selv i solfylte år er tyttebæra sur, så i år må det nok ekstra mye sukker til for å få den rette smaken.

(02.09.2001)


1. september kalles kvernknarren. Regn i dag var et godt tegn for at det ble vann nok til å få malt kornet. Det var et stort framskritt da Hans Wang fikk satt opp kvern i Botnbekken på slutten av 1700-tallet. Alt som er igjen nå er en stokk som fortsatt ligger over bekken som er blitt hetende Mølnelva.

(01.09.2001)