I formiddag stod kovbaken ute i fjorden, men vinden hadde allerede snudd på sørligkanten, så snøelingen kom ikke inn. Nå i kveld er det klarvær og strålingsfrost, men mildere luft er på vei. Så da forsvinner nok snøen, ihvertfall i lavlandet. Det er først tredje snøfallet som blir liggende, sa de gamle. Og det var erfaringer man hadde gjort seg før den globale oppvarmingen satte inn for fullt.

(31.10.2017)


Snøen har ligget til fjæra både på Grytlandet og på vestsiden av Kvæfjorden, så da var det ikke så underlig at snøen også kom til Elgsnes. I dag morges var det litt hvitt rundt husene nede i Gården, og utover dagen har den ene snøelingen avløst den andre. Selv om temperaturen fortsatt er på plussiden, er den så nær frysepunktet at snøen blir liggende. Men det meldes om at mildere luft er på vei fra sørvest, og da kan vi vente regn.

(30.10.2017)


I hele dag har det blåst stiv til sterk kuling fra nordvest. Og med vinden har det kommet inn snø- og haglbyger. Fortsatt smelter snøen nede ved sjøen, men temperaturen er så lav at de store haglkornene blir liggende.

(29.10.2017)


I den kirkelige tradisjonen var dette minnedag for apostelen Simon, og dagen ble derfor kalt Simonmesse. Et mer verdslig navn på dagen var førebod, for nå kunne man vente snø og vintervær. Og det stemte godt denne gangen, for det har vært snø og sludd i hele dag, og på Grytlandet ble snøen liggende helt ned til fjæra.

(28.10.2017)


Det har vært mye klarvær lenge, men nå er det slutt på finværet. I dag har det vært overskyet med vind og litt regn fra sørvest. Temperaturen har imidlertid steget til 6,8 grader som dagens maksimumstemperatur. Men meteorologene sier at vinden vil snu på nordvest, så da vil nok temperaturen falle igjen.

(27.10.2017)


Bildet viser til høyre Ørnulfnaustet og bakenfor Ratefjøsen. Bakenfor der igjen skimtes deler av Normangården og Ratenaustet. Fjellene i bakgrunnen ligger på Grytøya på andre siden av Toppsundet. Fjellet som ligner på japanernes hellige fjell Fujiyama, heter Litjetussen og ble landskjent da en militær Twin Otter krasjet der 11. juli 1972.

(26.10.2017)


I 1992 ble det plantet lutzigran nedenfor veien i skjellteigen mot Aun. Lutzi er en krysning mellom sitka og kvitgran og tåler salt fra sjøen bedre enn norsk gran. Men dette er treslag som vokser fort, og nå hadde trærne strakt lange greiner inn over den kommunale veien. Derfor har Arturs fått i oppdrag å fjerne disse greinene. På bildet er han i sving med greinsaga.

(25.10.2017)


I formiddag så det ut som om Dverberg på Andøya svevde i luften. Dette optiske enomenet kalles hildring, og oppstår når det kommer inn mildere luft over kaldt hav. Dermed avkjøles luften nær havflaten og får større densitet eller tetthet. Lysstrålene brytes derfor mer her og får en krummere bane fram til iakttakeren enn lengre oppe, og det ser ut som om landskap nær horisonten svever.

(24.10.2017)


Det heter at alt som går rundt, går sundt. Nå var det kjølevannpumpa på John Deere 2650 som var blitt lekk. Den har tross alt rotert noen ganger siden traktoren var ny i 1989. I dag var Arvid fra Felleskjøpet her for å skifte pumpa, men med liten plass mellom motoren og radiatoren, og i tillegg rustne skruer, tok det sin tid. Så han må komme tilbake i morgen for å fullføre jobben.

(23.10.2017)


Selv om temperaturen fortsatt er på plussiden, oppstår det strålingsfrost nattestid grunnet varmetapet fra jordoverflaten når det er klarvær som nå. I veiene hvor det ikke er vegetasjon, er det derfor allerede et telelag.

(22.10.2017)


Etter hvert som metallsøkerutstyret har blitt mer avansert, har metallsøking blitt en populær hobby. I dag var en famile fra Harstad på skattejakt rundt den gamle Normangården nede på Raten. Denne gangen ble det mest jernskrap og gamle metallknapper som ble gravd fram. Det mest interessante var ei blykule til et munnladningsgevær. For to år siden var imidlertid resultatet bedre, for da fant de en dansk 2-skilling fra 1677, en norsk 1-skilling fra 1779 og en blyplombe fra Klaftons taufabrikk i Arkhangelsk fra rundt 1800.

(21.10.2017)


Fortsatt går hurtigruten i sin daglige tralt mellom Bergen og Kirkenes med sine mange anløp underveis. Nå skal "kystruten" ut på anbud, og for å tekkes EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA, har regjeringen splittet opp anbudet i tre pakker. Vi som har levd en stund, husker Stavangerske, Bergenske, Nordenfjeldske, Vesterålske og Ofoten dampskipsselskap. Men det er nok ikke disse selskapene som gjenoppstår, men heller utenlandske rederier som overtar. I så fall blir en av Norges beste merkevarer et vanlig cruiserederi med skip som er innom norsk havn i ny og ne.

(20.10.2017)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.

(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes.)

(19.10.2017)


Ei naki grein med blodraud bær
og ei som bladrik blømer,
på kvar sin måte fagre er
for den som kjærleg dømer.

(18.10.2017)

Den eine gjev sin ange, ho,
der ljuv ho ligg og blømer.
Den andre gjev sitt hjarteblod
når lauv for haustvind rømer.

(Frå diktet "Ei naki grein av Olav Aukrust)


Med to dager til nymåne og skyer på himmelen, er kvelden mørk. Hadde det ikke vært for veilysene, hadde det ikke vært mye å se utendørs. Ikke så rart at man snakket om stupmørtna før vi fikk elektrisitet til bygda i 1957. En tid før det hadde et par av husene fått egne lysaggregater, men ellers var det parafinlampe, stearinlys og petromaks som var de vanlige lyskildene.

(17.10.2017)


Det har vært en uvanlig tørr høst med bare 3 millimeter nedbør fram til i dag. Lenge har man tenkt at dette ikke kunne vare, og i dag var høstværet mer gjenkjennelig fra slik det pleier å være. Tunge skyer drev inn fra sørvest, og ved halvtolvtiden i kveld hadde det kommet 11 millmeter nedbør, og fortsatt regner det.

(16.10.2017)


Etter en hektisk turistfiskesesong er det nå rolig nede på Raten, så da blir det mulig å ruste opp veien ned til Normangården. Det siste stykket er dårlig fundamentert, så veien er lite farbar under teleløsningen hver vår. Det skal også bygges vei rundt huset slik at maxitaxien kan kjøre helt fram også når den har med tilhenger. Bildet er tatt fra Masterhågen nede i Rateneset oppover mot Raten og Storbakkan. iKlikk på bildet for å se en panoramaversjon.

(15.10.2017)


I dag er første vinterdagen etter gammel regnemåte. Da ble vintersiden på primstaven vendt ut, og man kunne vente frost hva tid som helst. I en eldre opptegnelse heter det at vinterdagen "altid har en Vante til Merke, at man da maae begynde at væbne sig mod Kulden". Men det var før drivhuseffekten begynte å virke.

(14.10.2017)


Graset er fortsatt grønt, men det meste av løvet har nå blåst av trærne. Det er som det skal være i midten av oktober. Men 8 plussgrader og nesten ikke nedbør er mer uvant på denne tiden av året. Og at det ennå ikke har vært snø på fjelltoppene, må vel karakteriseres som eksepsjonelt.

(13.10.2017)


Tre av veilysene på gårdsveien hadde sluknet for godt, og nå er to av dem skiftet til armatur med et rødere lys. Det tredje lyspunktet som må byttes ut står på en stolpe nær låvebrua nede på Raten. Siden det ikke er turister i Normangården på denne tiden, er ikke utskiftingen der prioritert.

(12.10.2017)


Bildet til høyre er tatt like før solnedgang, så derfor er det rødforskyvning av sollyset. Når sola står nær horisonten, får lyset en lengre vei gjennom atmosfæren. Fordi blått lys har kortere bølgelengde enn rødt lys, spres den blå fraksjonen av lyset mer enn den røde, noe som gjør at fargetemperaturen faller fra 5500 Kelvingrader helt ned til 2500 Kelvingrader ved solnedgang.

(11.10.2017)


Havna i Bryggestøa er delvis sprengt ut i fjellet, så den nærmeste båten ligger omtrent der hvor brygga stod oppå berget. Den første brygga skal i følge muntlig overlevering ha blåst på havet etter at ei finnkjerring ble nektet husly på handelsstedet, mens den andre brygga ble solgt på tvangsauksjon tidlig på 1900-tallet.

(10.10.2017)


Den fine høsten gjorde at det ble mer hå enn det var plass til i siloen. Da er det greit å ha en nabo som har behov for høstbeite for sauene. De er så lette at de ikke tråkker opp myra nedenfor fjøset selv om det skulle komme regn.

(09.10.2017)


Det meste av løvet har nå blåst av skogen, bare i lavlandet er det fortsatt løv igjen på trærne. Men snart er det nok løvfallstid også her. Bildet til høyre er tatt fra Rateveien på sørsiden av Ratefjøsen og oppover mot Storbakkan. I bakgrunnen til venstre i bildet sees også Nonshågen.

(08.10.2017)


I dag morges dro de siste fisketuristene for denne sesongen, så nå ligger båtene i havna enda havet er speilblankt og innbydende. Så langt i år har det vært 1295 gjestedøgn i Normangården, og i tillegg er det kommet inn bestillinger for november og desember. For neste fiskesesong er alt solgt fra 21. april til 16. september, mens det i 2019 fortsatt er noe ledig i høysesong.

(07.10.2017)


Etter en uvanlig lang klarværsperiode skyet det i dag over, og i kveld kom det til og med en millimeter nedbør. Det er den samme nedbørsmengden som vi hadde i hele september, som var den tørreste septembermånden i manns minne.

(06.10.2017)


Etter at det har blåst landsønningskuling tidligere i uka, ligger nå Andfjorden speilblank. "Gud kan et blekk av stormen gjere", sa de gamle. Men det var før meteorologene stilte på TV for å forklare hvordan været blir og hvorfor det blir slik.

(05.10.2017)


Dagen kalles St. Frans etter Frans av Assisi, som rundt år 1200 grunnla Fransiskanerordenen. Hos oss ble fransiskanermunkene kalt gråbrødre fordi de gikk i grå kapper. I dag er det neppe mange gråbrødre igjen i Skandinavia etter nesten fem hundre år med protestantisme, men i København finnes det fortsatt et Gråbrødretorv. Dagen var også merkedag for været, og godt vær i dag ga godt vær hele måneden.

(04.10.2017)


En merkelig skyformasjon var synlig på sørvesthimmelen like etter solnedgang i kveld. I visse miljøer ville man sagt at en UFO har vært på ferde, men kanskje er det en litt spesiell lesky som dannes når sterk vind blåser over fjellformasjoner og påvirker luftmassene lengre oppe i stratosfæren.

(03.10.2017)


Det fine været i september førte til så stor gjenvekst at det ble nødvendig å høste områder der det ikke var planlagt å ta håslått. I dag var de siste lassene i hus, og siloen lukket. Fortsatt er det skifter med for mye gras, men det pleier sauene til en nabo å beite ned.

(02.10.2017)


Bildet til høyre er tatt fra Sør-Durmålstuva nedover mot Verselbakkan. Dette var tidligere dyrket mark, men er nå gjengrodd med skog. Til venstre bak skogen ligger Verslet, et oppkomme som aldri går tørt. Her hentet hele gården vann når andre vannkilder var tørre. Fjellene på andre siden av sundet er Toppen med Skjæringan, og helt til venstre litt av Jamnfjellet.

(01.10.2017)