I går var det is på sølepyttene og frosne veier som følge av strålingsfrost. I dag skyet det over, og sørlig vind gjorde at temperaturen steg til 9,9 grader, så opptiningen gikk raskt. Men frosten gjør at grønnfargen etter hvert forsvinner fra engene, og nede på Storåkeren, der det også er beitet, er det lite bladgrønt igjen.

(31.10.2015)


De siste to dagene har det vært finvær, så da passet det å ha ut kyrne mens fjøset ble vasket. Men det lille som er igjen av gras på beitet har knapt noen næringsverdi, så det ble nok mer mosjon enn føde for kyrne. Til helga meldes det om mye regn og vind av storms styrke. Dermed var dette trolig siste dagen kyrne fikk være ute i år.

(30.10.2015)


Paret som har lett med metallsøker etter skatter nede på Raten, var her også i dag. Et av funnene de har gjort, er en blyplombe med inskripsjonen Arkhangelsk med kyrillisk skrift. Dette kan tyde på at pomorhandelen også nådde Elgsnes. Bilder av plomben er sendt til Arkhangelsk for å framskaffe mer informasjon.

(29.10.2015)


Droner er ikke bare fjernstyrte våpenbærere eller leketøy, de kan også løse samfunnsnyttige arbeidsoppgaver. Hålogaland kraft har tatt i bruk teknologien til linjeinspeksjoner, og dermed faset ut mye av stolpeklatringen samt dyr helikopterleie. I dag var en dronefører her ute og filmet høyspentledningen, og på bildet har dronen nettopp tatt av fra Ratesommarfjøssletta.

(28.10.2015)


Temperaturen falt i løpet av natten til 0,6 grader og holdt seg under 2 grader helt til i kveld. Dermed ble snøen liggende. Men i kveld steg temperaturen, og nedbøren kom som regn. Da er det grunn til å tro at snøen er borte når det igjen lysner av dag.

(27.10.2015)


Snøgrensen kryper nedover i fjellene, og i formiddag lå snøen ned til fjellfoten på om lag 220 meter over havet. Senere på dagen kom det mer snø, og nå i kveld snødde det også i lavlandet. Selv om denne snøen ganske sikkert ikke blir liggende, er det et forvarsel på det som kommer.

(26.10.2015)


I dag var det skattejakt nede på Raten. Gamle handelssteder er interessante for dem som har metallsøking som hobby, og selv om det meste som finnes er skrot og skrammel, kan man også gjøre mer attraktive funn. Familien som var her i dag, fant blant annet et par sølvmynter fra 1600- og 1700-tallet, og noe som kan ha vært et nøkkelhulldeksel i rokokkostil.

(25.10.2015)


For en mannsalder siden var det store flokker av ærfugl som svømte langs landet, mens silender var et sjeldent syn. Nå har silanda tatt helt over, og ærfuglen har forsvunnet. I den gamle kystkulturen ble ærfuglen tatt vare på, og ea, som vi sier her nord, kjente sine beskyttere. I dag ferdes fremmede langs strendene og skaper uro i hekketiden, og ingen skyter rev og røyskatt lenger. Og ikke minst, svartbaken får ale opp nye generasjoner med eungetyver i fred, siden det stort sett er slutt også på eggsankingen.

(24.10.2015)


Det ble ikke det helt store væromslaget, og det kom bare en millimeter regn. Men temperaturen har falt såpass at nedbøren kom som snø i Grytlandsfjellene. Selv om vi i de senere år har vent oss til at det ikke kommer nevneverdig snø før jul, er det likevel grunn til å vente lavere temperaturer og frost snart.

(23.10.2015)


Om skyer er av typen altocumulus eller stratocumulus kan ofte være vanskelig å avgjøre. Men skydottene er større i den sistnevnte grupperingen, så i dette tilfellet ser det ut for at det er altocumulusskyer. I så fall er det av undergruppen som kalles makrellskyer, og siden de som regel opptrer i forkant av en værfront, er det grunn til å vente et værskifte.

(22.10.2015)


Dagen kalles Ursula etter en engelsk kongsdatter som på hjemveien fra Roma ble tatt til fange av hunerne ved Köln. Der led hun martyrdøden sammen med sine jomfruer. En mistolking av XI.M.V. har skapt tradisjonen om at det var 11 000 jomfruer, men bare XI er romertall, mens M står for martyr og V for virgo. Et annet navn på dagen var St. Mogens, og et ordtak sier at "Kjem St. Mogens med mildvêr og regn, kjem eg seinar att med hemn".

(21.10.2015)


I dag har det nesten ikke vært nedbør, og skydekket lettet såpass at det var lett å se hvor sola var på himmelen. Men uansett er dagene blitt mye kortere, og nå som vi virkelig trenger sommertiden, blir den snart fjernet. Selv om det fortsatt er en god stund til mørketiden begynner, er det bare litt over tre uker til sola blir borte. Dette skyldes at fjellet Elgen ligger sør for gården og skygger for sola når den er på sitt høyeste.

(20.10.2015)


Det gamle fjøset på Storbakkan ble bygd i 1894. Det ble utvidet for større lagerkapasitet for høy på 1930-tallet, silo ble bygd i 1953, og nok en utvidelse ble gjennomført før 1960. I 1974 ble det satt inn en større silo, taket ble løftet og kjørebanen ble dimensjonert for traktor. Da nytt fjøs ble tatt i bruk i 1982, fikk dette fjøset betegnelsen Gammelfjøsen. Bygningen brukes i dag hovedsakelig til lagring av redskaper.

(19.10.2015)


Etter at det i løpet av de sju foregående dagene har vært til sammen 38 millimeter nedbør, kom det bare litt yr i dag. Men da bildet ble tatt ved halvtotiden i ettermiddag, lå regntåken fortsatt tykk i Lian på andre siden av sundet.

(18.10.2015)


Området nedenfor Storbakkan, som består av Myra, Storåkeren og Oppsettåkran, og til sammen er på 34 dekar, ble nedbeitet av Hilmars sauer på vel en uke. Det er nesten utrolig hva så små dyr kan konsumere på kort tid. Nå er de flyttet til området ovenfor den kommunale veien der det fortsatt er en god del hå på marka.

(17.10.2015)


Rylliken har en lang historie innen urtemedisinen, og er beskrevet i gamle kinesiske og egyptiske skrifter. Det latinske slektsnavnet Achillea har den fått fordi Akilles skal ha brukt ryllikblader for å lege soldatenes sår under trojanerkrigen. Ryllik var også en del av feltutrustningen for de romerske legionærene. Den ble til og med brukt som trolldomsurt ved djevleutdrivelse. Blomstene kan også brukes til farging av garn og tøy.

(16.10.2015)


Mellom klokken halv ti og halv to kom det fem millimeter nedbør; men så ble det oppholdsvær, skyene drev nordøstover og det var til og med noen solgløtt. Men hvor lenge var Adam i Paradis? Snart skyet det igjen over, og regnet silte ned. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(15.10.2015)


14. oktober ble vintersiden på primstaven vendt ut, så nå begynte vinterhalvåret. Dagen ble derfor kalt første vinterdag, og hadde en vott som merke, "at man da maae begynde at væbne sig til Kulden". Fra nå av skulle hesten bære bjelle, og mange steder var dette flyttedag for tjenere.

(14.10.2015)


For 14 dager siden blåste den sterke vinden ikke bare ned ospa i hagen på Storbakkan, men også en telefonstolpe oppe på Øverlandet. Det ble gjort forsøk på å varsle Telenor, men feilmeldingen er nedlagt. Og i kommuneadministrasjonen var det ikke deres bord, selv om stolpen henger inn over veien og utgjør en fare for trafikksikkerheten. Man lovet imidlertid å finne ut hvem som har linjevedlikeholdet og gi beskjed. Men to uker senere henger fortsatt stolpen inn over veien.

(13.10.2015)


Etter en uke med finvær, snudde vinden på sørvest. På dialekt kalles denne vindretningen utsønning som kommer fra gammelnorsk utsuðr. Og med utsønningen kom det mørke regnskyer. Det ble meldt om fare for store nedbørsmengder, men ekstremnedbøren passerte visst nord for oss, for her kom det bare 6 millimeter i dag.

(12.10.2015)


Løvetanna er en hardfør plante, som blomstrer fra vår til høst. Selv om det har vært strålingsfrost siste uka, forhindrer det ikke løvetanna i å sette blomst. Planten blir sett på som et plagsomt ugras, men det sies at løvetannbladene kan brukes som salat. Som barn pleide man å splitte stengelen og blåse for å lage lyd. Så dersom bladene er like beske som stengelsaften, blir det en underlig salat.

(11.10.2015)


Det var mye hå på Storåkeren som vanligvis blir høstet to ganger. Men i år ble det mer enn nok avling på førsteslåtten, så dermed ble også Storåkeren saubeite. Sauen blir kalt fjellets slåttekar, men sannelig gjør de også unna slåtten på innmaka bare de er mange nok.

(10.10.2015)


Den siste tiden har det vært betydelig nordlysaktivitet, og med det klarværet vi har hatt den siste uken, har det vært ideelle forhold for å betrakte og ta bilder av fenomenet. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(09.10.2015)


Når man slår bare en gang, blir det en god del gjenvekst på engene. Det kan være skadelig om denne håen legger seg som et teppe hvor soppen kan trives. Derfor er det bra at man har en nabo som trenger høstbeite til sauene. De er så lette at de ikke gjør skade på enga selv om myrjorda fortsatt er våt etter regnet i forrige uke.

(08.10.2015)


Selv om stormen i forrige uke blåste det meste av løvet av trærne, er det fortsatt fine høstfarger i naturen. Bildet viser litt av Rateskogen der det fortsatt er litt løv igjen og der geitrams og strandrør i tillegg bidrar til høstfargene.

(07.10.2015)


Finværet fortsetter, men det betyr samtidig strålingsfrost nattestid. Og maksimumstemperaturen er så lav at rim og is bare forsvinner der solstrålene slipper til. BIldet viser ei lav ettermiddagssol over Vågen. Klikk på bildet for å se en større panoramaversjon.

(06.10.2015)


Kyrne trives ute i finværet. At det bare er 4 plussgrader, gjør ingen ting slik været er nå. Bare kyrne holder seg tørre, kan de gå ute selv vinterstid. Verre er det når de blir våte i pelsen. Da vil de i hus selv med sommerlige temperaturer.

(05.10.2015)


Dagen kalles St. Frans etter franciskanerordenens grunnlegger, Franciskus av Assisi. Dette er en av mange merkedager. Godt vær i dag skal gi godt vær hele måneden. Men siden dagen begynte med regn, så sol og kald nordavind, og deretter regn igjen nå i kveld, kan det være grunn til å anta at oktoberværet blir vekslende.

(04.10.2015)


Nedbør i kombinasjon med lave temperaturer har gjort at snøen har lagt seg langt ned i fjellene. Selv her på Elgsnes har nedbøren til dels kommet som sludd. Bildet er tatt fra Ebergplassen oppover mot Gården. Fjellene i bakgrunnen er mellom Kinn og Finnseter på vestsiden av Kvæfjorden. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(03.10.2015)


Og bjørkeskogen gulna
og stæren flaug mot sør,
og snyen kom i tindan
som alle åran før.


(Fra diktet "Kort sommar" av Helge Stangnes)

(02.10.2015)


Fisketuristsesongen er over for i år. Fra 19. april til 28. september har det vært veldig bra belegg med i alt 1053 gjestedøgn. Bookingen for neste år tegner også bra med 16 uker allerede solgt. Regnes de reserverte periodene med, er det bare en ledig uke fram til 24 september. Og bookingen for 2017 er i tillegg så smått kommet i gang.

(01.10.2015)