At naturen er i ulage er kanskje bildet til høyre det beste eksemplet på. Før i tiden pleide vi å plukke gåsunger og ta dem inn i varmen for å få dem til å springe ut til påske. Nå har gåsungene allerede brutt hamsen og er i ferd med å springe ut i slutten av oktober.

(31.10.2011)


Når man hører i nyhetene at det snør i Spania og at østkysten av USA er helt nedsnødd, så er det forunderlig at vi som bor i sørhellingen av Nordpolen fortsatt har grønne marker og ti plussgrader. Å spå hvordan været vil bli har aldri vært lett, og selv om meteorologene i dag har sofistikerte hjelpemidler, blir det ikke enklere når værsystemene er i så kraftig endring som vi nå ser.

(30.10.2011)


Som fortalt 20. september og 18. oktober på denne siden, har sauer fra Aun beitet på de arealene vi ikke har slått to ganger. I går tok Hilmar Iversen sauene sine hjem. Men de likte tydeligvis graset her på Elgsnes bedre enn hva Aun har å by på, for i dag var de tilbake her. Bildet er tatt mens sauene var samlet på haugen midt på Nord-Durmålstuva.

(29.10.2011)


For en uke siden la snøen seg på fjelltoppene for andre gang i høst. Etter det har det vært et kjempefint høstvær med temperaturer langt over det normale for årstiden. Dermed har snøen enda en gang smeltet i Grytlandsfjellene på andre siden av Toppsundet. Og enda mer fantastisk: Det har vært oppholdsvær hele uken. I kveld kom det imidlertid en millimeter nedbør, og meteorologene melder om mer regn i dagene som kommer.

(28.10.2011)


Mens himmelen ennå var morgenrød, kom noe til syne på vesthimmelen som en UFO-entusiast uten tvil ville ha karakterisert som en flyvende tallerken. En mer prosaisk forklaring er at det var en sky av typen altocumulus lenticularis, eller linsesky på forståelig norsk. Denne skytypen kan oppstå når stabil luft strømmer over fjell, og det dannes stående bølger på lesiden samtidig som luften er fuktig nok til at skyer kan dannes.

(27.10.2011)


Vi har hatt en fin sommer og en fantastisk høst. Og fortsatt blomstrer løvetanna, uvisst for hvilken gang. Men som bildet viser, er den litt tvilrådig til om den skal folde kronbladene skikkelig ut.

(26.10.2011)


Selv med nærmest skyfri himmel er ikke sola lenge oppe. Dessuten er den en god stund i skjul bak fjellet Elgen midt på dagen. Da bildet til høyre ble tatt like før kl. 16 i ettermiddag, var bare avglansen av sola synlig på sørvesthimmelen.

(25.10.2011)


Sjarken på bildet har ligget og fisket rundet Måsskjæran i ukesvis nå. Det må bety at det er fisk i området. Bildet er tatt fra Storbakkan og viser en del av Vester-Raten med Kveitskjæret nede til høyre. Rett over dette skjæret sees en del av Russeveien som ble bygd av russiske krigsfanger under andre verdenskrig. Bak sjarken sees til høyre Litjeskarvhausen, og helt bakerst fjellet Arnipa på Andøya.

(24.10.2011)


Matklokka på stabburet på Storbakkan er et minne fra en tid da det både var flere som arbeidet på jordene under onnene, og da det var så stille at man kunne høre klokkeklangen. Nå er onnefolkene rasjonalisert bort, traktorene bråker, og i den grad det fortsatt er behov for å varsle om mattid, skjer det via mobiltelefon. Men så er da også antall bruk i drift her på Elgsnes redusert fra seks til ett, og et tjuetalls personer som arbeidet under slåttonna er reduset til to.

(23.10.2011)


Igjen er det snø på toppene av Grytlandsfjellene. Normalt betyr hvite fjelltopper roligere værforhold og mindre nedbør. Det er å håpe at dette slår til også denne gangen, for på tre dager fra 19. til 21. oktober kom det 32 millimeter regn, noe som har gjort det utrivelig å arbeide utendørs. Klikk på bildet til høyre for å se en større panoramaversjon.

(22.10.2011)


Når det begynner å nærme seg slutten av oktober, er det for risikabelt å ha båten liggende på svai på Elgsnesvågen, åpen som den er mot nord. Så i dag ble båten tatt inn til land og fortøyd bak vorren i Oppsetta. Men først måtte all steinen på sandfjæra fjernes. Mens man plukker stein, gjør man seg noen tanker om hva Andrea Hartviksen ville ha sagt om hun hadde levd og sett voksne folk stå på vorren og kaste stein i sjøen der man legger til med båt.

(21.10.2011)


En søkkvåt dag med 16 millimeter nedbør. Vinden startet fra sørvest, men etter et dåll før kl.12, dreide den på nordvest og økte på. Det er på slike dager at man er glad for å være bonde som kan arbeide innomhus når "fan'n grin", og ikke er forskalingssnekker eller jernbinder på en byggeplass.

(20.10.2011)


Dagens bilde er tatt fra Sør-Durmålstuva over Verselbakkan mot Dale på Grytøya. Som det framgår av bildet, har det vært en skikkelig gråværsdag der regnskodda ligger langt ned i fjellene. I løpet av døgnet kom det da også 9 millimeter nedbør.

(19.10.2011)


Selv om beitesesongen er over for kyrne, er det fortsatt dyr på beite på innmarka her på Elgsnes. På de arealene der ikke håen ble høstet, var det noen steder for mye gras til at det kunne stå vinteren over uten å risikere soppvekst og plantedød. Da er det greit å ha en nabo som har behov for høstbeite til sauene sine.

(18.10.2011)


En mild høst og god gjenvekst har gjort at beitesesongen har vart helt til i dag. Siste beitedagen ble benyttet til å skifte ut og sette fast gummimatter i båsene i fjøset. Mens de andre kyrne eter gras, er 321 Pinky mest opptatt av fotografen. Det var den også da kyrne ble fotografert 30. september, så enten er kua særlig folkekjær, eller så er den ei ekte linselus.

(17.10.2011)


Sola står nå lavt over fjellet Elgen sør for gården. Om mindre enn en uke går den midt på dagen i skjul bak Middagstinden. Så selv om det fortsatt er fine temperaturer, går vi uvegerlig mot mørketid - og før eller siden kommer vel også vinteren.

(16.10.2011)


For to dager siden lå snøen langt ned i fjellene, og det var bare 3 plussgrader nede ved havet. Fra i går steg så temperaturen, og så sent som kl. 20 i kveld var det nesten 14 grader. Dermed forsvant snøen igjen. Bildet viser fjellet Toppen på Grytøya nå i ettermiddag. Klikk på fotoet for å se et større panoramabilde av hele Grytøya.

(15.10.2011)


14. oktober er første vinterdag. Nå begynte vinterhalvåret, og vintersida på primstaven ble vendt fram. Selv om primstavmerket for i dag er en vott, har temperaturen tvert imot steget fra tre til elleve grader i løpet av dagen. Når isen smelter i Arktis, kan vi vel ikke vente at været er slik som i gammel tid. Men daglengden er som før, så da bildet til høyre ble tatt kl. 20 i kveld, måtte det stativ, snorutløser og lang eksponeringstid til for å få fram detaljer i landskapet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(14.10.2011)


Igjen har temperaturen falt, og nå ligger snøen langt ned i Grytlandsfjellene. På bildet til høyre går en ny snøbyge inn på andre siden av Toppsundet. Litjetussen ovenfor Dale er nå så hvit at den ikke er synlig gjennom snøbygen. Fortsetter det slik, må man snart vurdere å legge om til vinterdekk på bilen.

(13.10.2011)


Et lite polart lavtrykk kom inn til kysten og skapte kraftig vindøkning i dag. Dette er et værfenomen som meteorologene har hatt problemer med å varsle, så det er de senere årene brukt ressurser på å kartlegge denne typen værsystemer. Økt kunnskap har tydeligvis hjulpet, for i dag morges ble det varslet at et lite polart lavtrykk ville treffe kysten på grensen mellom Nordland og Troms.

(12.10.2011)


Etter kulingen sist fredag er det lite løv igjen på trærne. Bare noen osper i Rateskogen holder ennå stand. De tilhører en varietet som beholder grønnfargen mye lenger enn andre trær i området. Også de andre ospene i Rateskogen feller løvet tidligere enn disse standhaftige eksemplarene.

(11.10.2011)


Frosten i går var bare en påminnelse om at vinteren ikke er langt unna. For i ettermiddag var det nærmere ti plussgrader, og all snø og frost var borte i lavlandet. Men snøen som kom på lørdag, ligger fortsatt på de høyeste toppene. Det positive med snø i fjellene er at når temperaturen faller ned mot frysepunktet, blir det som regel mindre vind og nedbør, noe vi selvsagt håper på også i år.

(10.10.2011)


Bildet til høyre er ikke en nonfigurativ bildende kunstners verk, men et resultat av at det var minusgrader i natt. Dermed la det seg is på vannpyttene på gårdsveien, og naturen selv skapte mønstre som man sikkert kan tolke like mye inn i som det blir gjort når det gjelder nonfigurativ kunst.

(09.10.2011)


Hausten hoste i sett skjegg,
ut kjem nordavindan,
sope lauv av bjørk og hegg,
puste rim på vei og vegg
og strør sny på tindan.

(Helge Stangnes)

(08.10.2011)


Så fort kan været endre seg. I går var det en fin høstdag med solskinn og landvind. I dag er det nordavindskuling av godt gammelt merke. Meteorologene melder at vinden skal øke på og at temperaturen skal synke ned mot frysepunktet. Vi får håpe at det ikke er vinteren som kommer!

(07.10.2011)


Som barn hørte man historien om et år på 1950-tallet da det kom så mye snø at sauene måtte settes inn for vinteren 6. oktober. Og det var i en tid da sauene gjerne gikk ute til snøen ble så dyp at de ikke nådde bakken. Siden den tid har beitesesongen blitt stadig lengre, og i år mesker kyrne seg fortsatt med saftig hå.

(06.10.2011)


Bildet til høyre ble tatt kl. 18 i kveld. Siden det var overskyet, hadde skumringen alt begynt. De første fotocellene hadde alt slått på utelys, og selv med blender 2,8 på kameraet, var det nødvendig med stativ og snorutløser for å få et skarpt bilde. Likevel var det en utfordring å finne rett eksponering ettersom himmelen var lys og landskapet mørkt.

(05.10.2011)


Det er løvfallstid, og løvet er forlengst borte fra trærne oppe i Elgsnesmarka. Selv nede i Vester-Raten er det nå glissent med løv, og restene etter kystfortet som de tyske okkupantene bygde her under krigen begynner igjen å bli synlig. På bildet kan man nå skimte Vakttårnet på toppen av haugen. Det var ildkoordineringssentral for batteriets fire kanoner.

(04.10.2011)


I mange år stod en statue av Grønlands apostel Hans Egede nedenfor Harstad kirke, forøvrig bare et steinkast fra der han ble født. Dette var ingen bronsestatue, men et billig glassfiberprodukt. Da man fikk råd til en statue i bronse, ble glassfiberstatuen tatt ned. Nå har den kommet hit til Elgsnes, formodentlig for å bli satt opp ved kapellet Hans Egedes Minne.

(03.10.2011)


Dagen startet med overskyet vær og ubetydelig nedbør. Men cirka kl. 13 startet det å regne så kraftig at vi måtte få kyrne i hus. Halvannen time etterpå ble bildet til høyre tatt i solskinn. Slik skifter været fra time til time. Senere kom det mer regn, og i alt falt det 9 millimeter nedbør i dag.

(02.10.2011)


Sola står stadig lavere på himmelen, og selv midt på dagen kaster bygningene på Storbakkan lange skygger. Da bildet ble tatt, var det nærmest skyfri himmel. Men utover dagen kom det inn skyer med regn fra sørvest. Heldigvis ble vi ferdig med siloslåtten for i år før regnet kom.

(01.10.2011)