På litt over ett døgn steg temperaturen med ti grader, og i dag har det vært en mild bris fra sør. Selv om det er overskyet, har det vært oppholdsvær. Og i ettermiddag så skyene i nordvest ut som vist på bildet til høyre.

(31.10.2009)


I natt var temperaturen nede i minus 1,2 grader Celsius, men den har steget igjen til over seks plussgrader nå i kveld. Som bildet viser er markene fortsatt grønne, og det lille som var av frost der det ikke er grasdekke, tiner nå. Fortsetter vinden å holde seg på sørvestlig kant, kan det fortsatt ta tid før snøen kommer. Men for sikkerhets skyld satte vi opp brøytestikkene i dag.

(30.10.2009)


Sola skinner nå bare en liten stund på formiddagen før den går i skjul bak fjellet Elgen på sørsiden av gården, og på ettermiddagen i skaret mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen. På bildet er sola skjult bak det gamle sommerfjøset på Storbakkan. Sommerfjøset har for lengst gått ut av bruk, og er i dag mest til plunder og heft for jordarbeiding og høsting på det markestykket det ligger i.

(29.10.2009)


I dag morges var vinden sørvestlig, og fra klokka halv sju til ni kom det seks millimeter nedbør. I løpet av noen minutter dreide så vinden på nord og økte til kuling. Men fortsatt holder temperaturen seg såpass over frysepunktet at vi ikke har fått snø i lavlandet. Bare fjelltoppene er nå hvite.

(28.10.2009)


I ettermiddag var Tore ute og fisket i to og en halv time. Det ble 19 fine torsker og fire småseier. Fangsten vises på bildet til høyre. For å unngå småfisk ble det brukt store angler. Men selv om småseiene ikke var i stand til å gape over anglene, ble de likevel hengende fast. Hadde anglene vært mindre, hadde nok antall sei blitt mangedoblet.

(27.10.2009)


Trærne fra hagen på Storbakkan som ble felt og kvistet tidligere denne måneden, ble i dag produsert til ved. Til det bruker vi en Dalen vedmaskin. Selv om utstyret ikke er av ny dato, fungerer det likevel bra. Imidlertid har sagbladet for liten diameter til de tykkeste stokkene, som vi derfor må kappe med motorsag. På bildet er Tore i ferd med å klyve slike store kubber.

(26.10.2009)


Selv om det nå bare er trevler og dun tilbake av geitramsens blomsterprakt fra i sommer, er det likevel mulig å se det vakre i en geitramsstengel nå i slutten av oktober.

(25.10.2009)


Finværet fortsetter, men nå blir det strålingsfrost selv om nattetemperaturen holder seg så vidt over frysepunktet. Bildet er tatt fra Rateneset og innover Toppsundet med fjellet Toppen på Grytøya til venstre og Stornes og Litjehornet over Lyngmyrneset til høyre. Midt i bildet skimtes Ibestadfjellene i det fjerne.

(24.10.2009)


Bildet viser Nordste Måsskjæret midt i bildet. Navnet henger sammen med at det hekker måser her. I bakgrunnen sees Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørskinnaksla på Andøya til høyre. Mellom øyene er det mudret ei farlei for skipstrafikken som kalles Risøyrenna. Før det ble mudret, var det bare mulig å komme gjennom med mindre fartøy på flo sjø. Da var navnet Risøyvikkjet.

(23.10.2009)


En fin dag med sol fra skyfri himmel. Imidlertid er dagene blitt korte, og alt ved halvfemtiden går sola ned. Bildet til høyre er tatt etter solnedgang, men som vanlig når kontrasten i bildet er stor, vil en fotografisk gjengivelse av et motiv aldri bli like bra som når vi ser det direkte. Dette skyldes at eksponeringen enten vil være en punktmåling eller en eller annen type gjennomsnittsmåling, mens øyet justeres kontinuerlig etter hvilken del av motivet vi ser på.

(22.10.2009)


Havørna er vår største rovfugl, med et vingespenn på opp til 2,4 meter. Havørna kan bli opp til femti år gammel, og fra den blir kjønnsmoden og etablerer revir, holder den seg for det meste på samme sted. Ungfuglene streifer mer.

(21.10.2009)


Nå er det løvfallstid også for ospene i Rateskogen som ble omtalt for vel en uke siden. Ospeløvet dekker stien som ble anlagt i forbindelse med et kulturstiprosjekt for om lag 12 år siden. Det er dekorativt med løv på stien, men ganske sleipt å gå på når løvet råtner.

(20.10.2009)


I dag har det vært overskyet og noe regn. Men like før solnedgang ble det en glippe i skydekket i vest. Samtidig som skyene lå langt ned i Grytlandsfjellene var det da en kort stund en strime med sollys fra Alvestadgården til Olsryggen i Lian.

(19.10.2009)


Mildværet i helga har fått fart på snøsmeltingen i fjellene. Snøen på fjellet Toppen i bakgrunnen på bildet til høyre er derfor knapt synlig. Bildet er tatt fra stranda innenfor Kveitskjæret på vestsiden av Vågen. På østsiden av bukta sees husene på Raten og Rateneset.

(18.10.2009)


Nå er det bare avglansen av sola som kan sees over Kvæfjordfjellene i vest ved halvsekstiden på ettermiddagen. Til tross for lyset på himmelen, har tussmørket allerede begynt å senke seg over landskapet.

(17.10.2009)


Det ble i sin tid plantet ei osp i hagen på Storbakkan. Men ospa har en fabelaktig formeringsevne via rotutløpere. Tre slike spirer kom opp kloss inntil hagegjerdet, og fikk dermed stå. Men nå var det blitt store trær av det som både fortrengte ripsbuskene og skygget for sola og utsikten fra huset. Derfor ble de felt. På bildet er Tore i ferd med å kviste stammene som så vil bli brukt til brensel.

(16.10.2009)


Temperaturøkningen fortsatte i dag, og var på det høyeste oppe i hele 12,6 grader Celsius. Bildet til høyre får en til å tenke på sommer, med grønne marker og regnbue. Bare de lange skyggene av husene på Storbakkan røper at det er senhøstes, og at det går mot mørketid.

(15.10.2009)


14. oktober begynte vinterhalvåret. Da ble primstaven snudd, og denne dagen ble kalt første vinterdag. Merket på primstaven var oftest en vott, som et tegn på at man nå "maae begynde at væbne sig mot Kulden" som det heter i en opptegnelse. Stikk i strid med dette steg temperaturen i dag.

(14.10.2009)


I natt kom det snø slik at landskapet rundt oss ble hvitt. Imidlertid skal det mer til for å lage vinterlandskap her på Elgsnes. Trolig skyldes dette at vi har hav rundt oss på tre sider slik at den lokale temperaturen blir høyere enn de fleste andre steder i nærheten.

(13.10.2009)


Mye av bjørkeløvet har nå falt, mens andre løvtrær ennå ikke har forberedt seg på vinteren. Ospene til høyre i bildet er forresten litt spesielle. De får løv sent om våren, men står fortsatt grønne ved normal løvfallstid. Dette skjer år etter år, så det må bero på en genetisk endring.

(12.10.2009)


I dag har det vært solskinn store deler av dagen selv om snøbygene har passert nord for oss. Til tross for solskinnet var det ikke mer enn fire plussgrader midt på dagen. Og mot kvelden kryper temperaturen igjen ned mot frysepunktet.

(11.10.2009)


Hilmar på Aun har de siste to ukene hatt over femti sauer til å beite av håen på myra nedenfor fjøset her på gården. Dette skiftet var nå bra nedbeitet, så i dag flyttet han gjerdet slik at de også kan beite på Storåkeren og Bertelåkeren.

(10.10.2009)


9. oktober kalles dinesmesse etter den hellige Dionysius som var den første biskopen i Paris. Det het at denne dagen kunne man vente sterk vind slik at resten av løvet kunne blåse av trærne. Vel nok har det vært kuling fra nordvestlig kant i bygene i dag, men fortsatt er det grønt løv på enkelte trær, så det må nok mer enn en kuling til før alt løvet er borte.

(09.10.2009)


Haglbygene i går kveld gikk over til snøbyger i dag morges. Imidlertid er det fortsatt plussgrader, så snøen smeltet fort på grasmarka. Bare på veiene ble den liggende en stund. Men utover dagen kom nedbøren som sludd og regn, og da tinte også snøen på veiene.

(08.10.2009)


Det har vært en sur nordøstlig vind det meste av dagen. Men ved 18-tiden tyknet det til med mørke skyer i nord. Og ikke lenge etter kom nordvesten inn med haglbyger.

(07.10.2009)


Før kyrne settes inn for vinteren har vi hovedrengjøring i fjøset. I dag tok grønnfôrbeitet slutt, så dermed var det bare å ta høytrykksvaskeren fatt. På bildet er Tore i ferd med å spyle skitten av vestveggen i fjøset.

(06.10.2009)


Dagen startet med klarvær og rim på alle marker, så kom det litt snø, deretter sol, regn og klarvær igjen. Men hele dagen har det vært lite vind. Da bildet ble tatt i ettermiddag, skinte sola her på Elgsnes samtidig som en snøbyge passerte på andre siden av Toppsundet.

(05.10.2009)


I natt var det klarvær og strålingsfrost, og i dag morges lå det rim på markene. I grønnfôråkeren var rapsbladene dekket med iskrystaller, så vi måtte vente til sola hadde fått virke en stund før vi slapp ut kyrne. I dag var også slangen som fører vann til beitet frosset, så det er bra at det bare er et par dager igjen av beitesesongen.

(04.10.2009)


I dag var det ikke bare solskinn, men også lite vind. Med andre ord gode forhold for høstfiske. Bildet viser Elgsnes sett fra havet, med Elgsnesodden til venstre i bildet og Elgen til høyre. Om vi fikk fisk? Klikk her for å se fangsten, og klikk her for å se hvordan måsen tar hånd om avfallet etter at fisken er sløyd.

(03.10.2009)


Endelig en dag med sol og finvær. Når sola skinner, blir høstfargene enda vakrere. På Nylandshågen vokser det både osp, bjørk og rogn, så dermed får skogen ulike farger og nyanser.

(02.10.2009)


I dag var skogbruksleder Richard Diset fra Allskog på befaring i skogen her på gården. Han vurderte behov og mulighet for skjermhogst og tynning av granfelt. Avsetningsforholdene i Sør-Troms har ikke vært de beste de senere år, men når Trondheim Energi får ferdig sitt fjernvarmeanlegg i Harstad, vil det bli et mye bedre marked for tynningsvirke og krongelbjørk.

(01.10.2009)