Vinden har snudd på nordligkanten, og igjen er det kommet snø i Grytlandsfjellene. Men fortsatt er det 6 - 7 plussgrader, så det er vanskelig å spå om det er vinteren som nå er i anmarsj.

(31.10.2007)


Det er lenge siden St. Hans, men fortsatt står jonsokblomen i blomst. Etter en veldig fin sommer, har vi hatt en våt, men mild og dermed også lang høst. Men nå melder meteorologene om at kaldere vær er i vente.

(30.10.2007)


Utsikt mot Andøya med ytterste delen av Vester-Raten og Ringskjæret som mørk mellomgrunn i bildet.

(29.10.2007)


Sola er kommet lavt på himmelen, og nå går den i skjul for fjellet Elgen midt på dagen. På bildet har den akkurat kommet fram bak Elgaksla og lyser på Tømret og i Vester-Raten slik den også gjør i februar måned.

(28.10.2007)


Bildet til høyre er tatt fremst på Aunfjellet og viser Elgsnes som stikker ut midt i bildet. Bakenfor ser vi deler av Andøya. Mildværet i det siste har fått snøen til å tine også i fjellene, og der bildet er tatt, cirka 300 meter over havet, finnes ikke et snøfnugg.

(27.10.2007)


De gamle pleide å si at en rød kveld gir en god morgen, men en rød morgen gir en stormfull dag. Bildet til høyre viser hvordan sørøsthimmelen så ut i dag formiddag. Likevel ble det ikke storm.

(26.10.2007)


Skydekket ligger på om lag 200 meter i Grytlandsfjellene, og regnet siler ned. Ikke turistvær akkurat, men det er vel ikke så mange av dem med hurtigruta i bakgrunnen som det er sommerstid. På den annen side er det lite vind, for høststormene som pleide å begynne på denne tiden av året, er helt borte.

(25.10.2007)


Mildværet fortsetter, selv om det nå regner en god del. Fortsetter det på denne måten, vil vi få en rekordmild senhøst.

(24.10.2007)


I dag var det as på Vågen. As er et nordnorsk ord som betyr "samling av fuglar over åte på havet" for å sitere Vesterålsordboka. Åte er dyreplankton eller fiskeyngel som er næringsgrunnlag for fisk, sjøpattedyr og fugl. På denne tiden av året er det mest sannsynlig at det er sildeas.

(23.10.2007)


Selv om det er lite som minner om vinter, er det på tide å få redskapene vasket, smurt og lagret for vinteren. På bildet er Liutauras i ferd med å vaske møkkpumpa.

(22.10.2007)


I fjor var landskapet hvitt 21. oktober. I dag har vi derimot hatt opp mot 13 graders varme. Når høsten er regnfull, ønsker man at nedbøren heller kom som snø; men slik været er nå, må høsten gjerne vare - lenge.

(21.10.2007)


Bildet til høyre viser holmene ytterst i Grøtaværan. Fra venstre er det Litjeskarvhausen, Storskarvhausen og Anselten. Foran Storskarvhausen kan man skimte Sennholmen fordi den ligger i skygge. I bakgrunnen ser vi fjellet Arnipa på Andøya.

(20.10.2007)


Rogna har lager seg til for å sette nye blad. Grunnen er nok ikke daglengden, men snarere at vi etter en kaldværsperiode med snø og minusgrader igjen har fått vårlig temperatur. Dette må ha narret den til å tro at det er vår. Vanligvis tilpasser naturen seg til klimaendringene, men nå skjer forandringene så fort at den naturlige seleksjonen ikke rekker å følge med.

(19.10.2007)


Hageplantene er som oftest tilpasset kortere dag enn det vi har her nord sommerstid. Derfor kan de fortsette å blomstre langt utover høsten dersom temperaturen er høy nok.

(18.10.2007)


Graset som brukes her nord er såkalte langdagsplanter. De avslutter derfor assimilasjonen ut fra daglengden. Problemet er at med lange og milde høster som er blitt vanlig de siste årene, fortsetter plantene å ånde, og tærer dermed på næringsreservene som trengs for å overleve gjennom vinteren.

(17.10.2007)


Etter kaldværsperioden med snø helt ned til flomålet, har de siste dagene vært milde med temperaturer opp til ti plussgrader. Temperaturen faller med 0,8 grader per 100 meter over havet, så dermed tiner snøen nå også på fjelltoppene, selv om det går saktere i høyden.

(16.10.2007)


Store mengder måse har på dagtid holdt til på Vågen og Storåkeren den siste tiden. Noen pikker korn som ble igjen da grønnfôret ble høstet, men seg imellom prater de mest om sild. Så selv om det ikke har vært as i sikte herfra, er det nok sild i havet.

(15.10.2007)


Dette bildet er tatt idet mørket faller på. Derfor er motivet preget av det blå skumringslyset som er så karakteristisk for den mørkeste tiden av året her nord.

(14.10.2007)


Det har vært en periode med vind fra nordlig kant, og sjøburden har vasket fram en del stein på sandfjæra. Men stranda er fortsatt innbydende for isbadere.

(13.10.2007)


Snøen er borte på jordene her på Elgsnes, selv om den fortsatt ligger fra fjære til fjell på vestsiden av Kvæfjorden. Det er meldt mildere vær, så vinterværet er tydeligvis ikke kommet for å bli.

(12.10.2007)


Selv om det er lite snø i lavlandet, ligger den nå helt ned til fjæra. Det fortelles at for om lag 50 år siden kom det så mye snø i begynnelsen av oktober at man måtte sette inn sauene for vinteren. Men med dagens klima er vel det utenkelig.

(11.10.2007)


I går kveld og i natt snødde det en god del. Bortsett fra her på Elgsnes lå snøen til fjæra tidlig i morges. Men fjellet Elgen i bakgrunnen på bildet ble hvit i løpet av natta.

(10.10.2007)


For bare en uke siden var det sommerlig temperatur, mens nedbøren i dag kommer som snø. Så skiftende kan været være her nord. Grytlandsfjellene er alt hvite, og på bildet er en ny snøbyge på vei inn Toppsundet.

(09.10.2007)


Temperaturen faller fortsatt, og vinden friskner på fra vest. Nå begynner også meteorologene å snakke om glatte veier, så da er det vel ikke lenge til man må legge om til vinterdekk for å kjøre over Aunfjellet.

(08.10.2007)


Bildet til høyre er tatt ytterst i Rateneset og rett mot sør. Til venstre i bildet sees husene på Raten og midt i bildet skimtes husene på Storbakkan. Bakenfor ser vi fjellet Elgen midt i bildet og Nonshågen til høyre.

(07.10.2007)


Den gamle gårdshaugen der folket på gården bodde fra middelalderen og kanskje enda tidligere, ligger der det gamle huset til høyre står. Husene i bakgrunnen tilhører bnr. 4 som ble pålagt utflytting fra det felles tunet som en følge av utskiftningen i 1883.

(06.10.2007)


I år har løvet sittet på trærne uvanlig lenge. Det har gitt mange fine fotomotiver, men problemer for sausankere og elgjegere. Nå hang bladene så løst at det ikke skulle mye vind til før de løsnet. Så i dag er skogen på det nærmeste svart.

(05.10.2007)


Det er slutt på godværet. I dag er det regntykke og vind. Men hurtigruta går uansett i sin vante tralt. Den passerer Elgsnes på sør cirka ti over halv ti på formiddagen omtrent hver dag året rundt.

(04.10.2007)


Regnbuen er myteomspunnet. I Bibelen er den tegnet på at Gud ikke skal la det regne mer som på Noas tid, og i norrøn mytologi er den brua Bivrost mellom himmel og jord. Den gikk fra gudenes bolig Åsgard til menneskenes bolig Midgard, og ble voktet av guden Heimdal. Det sies også at det er store skatter å finne ved enden av regnbuen. Men ennå har ingen nådd dit, for den flytter seg like fort som du beveger deg. Så det er neppe gravd ned en stor gullskatt i Grøtagården.

(03.10.2007)


Drømmen om at sommervarmen skulle vare fikk seg en knekk i dag. Værbildet endrer seg, og vi blir minnet om at oktober er en svikefull måned. Litt endring i lavtrykksbanene gir store utslag på været på denne tiden av året.

(02.10.2007)


Det er nå oktober måned, selv om været skulle tilsi at det var sensommer. Det har vært lite sol i dag, men likevel har temperaturen vært opp mot 15 grader på det varmeste. Måtte bare godværet vare!

(01.10.2007)