Dagen kalles andreasmesse etter apostelen Andreas. Han var fisker og derfor skytshelgen for fiskerne. Det er nok grunnen til at dagen også ble kalt Andreas fisker, og at primstavmerket oftest var en fiskekrok. Nå skulle det fiskes til jul. Og nåde den som ikke fanget julkveita!

(30.11.2015)


Med temperaturer rundt frysepunktet og i tillegg klarvær, begynner det så smått å fryse på. Men nede på Raten er det hav på begge sider av neset, så der er det ikke frost. Dermed ble det mulig å fylle igjen grøfta ned til havna. Det aller meste av jobben er nå ferdig, bare noen bergknatter gjenstår å fjerne i grøfta nede ved havna.

(29.11.2015)


I dag er det 21 år siden flertallet av det norske folket for andre gang sa nei til medlemskap i Den europeiske union. Skremselspropagandaen fra 1972 om hvor ille det ville gå med landet om vi sa nei ble gjentatt også i 1994. Men som i 1972 trosset folket den økonomiske og politiske eliten. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(28.11.2015)


Stadig nye lavtrykk på vei oppover langs kysten bringer med seg mild og fuktig luft. Dermed blir det også nedbør i form av regn i lavlandet og snø i høyden. Men uværet som var meldt, har vi sett lite til. Det eneste som er registrert på vindmåleren, er ei rosse med vindstyrke på 24 meter per sekund ved halvfiretiden sist natt.

(27.11.2015)


Grøft er nå gravd fra Normangården ned til havna i Bryggestøa, og vannledning og strømkabel er lagt. Nå gjenstår å måke på grøfta. Men først må de store steinene fjernes. Trolig blir det dermed for lite grøftefyll slik at ekstra fyllmasse må tilkjøres.

(26.11.2015)


Det er fullmåne og tilnærmet klar himmel. Måneskinnet er kraftig nok til at det er mulig å ta bilder når man bruker stativ og lang lukkertid, Bildet til høyre er tatt med et 18 mm objektiv, blenderåpning 3,5 og 30 sekunders eksponeringstid.

(25.11.2015)


I dag var Harry Albrigtsen her og grov grøft for vannledning og strømkabel til sløyebua nede på Raten, samt avløp fra sluk. Det var mye plunder på grunn av eksisterende rør i bakken. Særlig utfordrende var det å få vannledningen inn i huset siden det ikke er kjeller under huset der vannet skal kobles på. Til slutt lyktes det, men grøfta for framføring av vann og strøm ned til havna ble ikke ferdig.

(24.11.2015)


Da Hålogaland IKT i juni 2009 leverte nettløsning via link fra Alvestad, var det et stort framskritt i forhold til modemsamband. Men etter hvert som det ble flere brukere, ble hastigheten lavere, og forbindelsen ble også påvirket av flo og fjære. Men heldigvis skjer det teknologiske framsritt, og etter at NetCom monterte 4G mobilnett nede i Vester-Raten, ble tilbudet bedre og billigere. Siden det ikke lenger var bruk for linksambandet, var derfor en montør her i dag og demonterte utstyret.

(23.11.2015)


Det trolske mørketidslyset begynner så smått å gjøre seg gjeldende. Det er bare trollene som mangler, men de er nok skremt vekk av alle veilysene. Klikk her for å lese om tusser og troll i lokalmiljøet før elektrisitetens tidsalder, og klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(22.11.2015)


Naturen har skiftet til vinterham, for noen dager ihvertfall. For en uke siden forsvant sola bak fjellene for siste gang i år her på Elgsnes, så nå får vi nøye oss med gjenskinnet fra Grytlandsfjellene. Snart tar også det slutt, og fra 1. desember begynner mørketiden. Da er sola under en tenkt horisont uten fjell mot sør.

(21.11.2015)


Selv om det var antydning til snø på bakken i slutten av oktober, er dette den første dagen i høst med skikkelig snøfall. Bildet er tatt i formiddag, men det fortsatte å snø utover dagen, og nå i kveld var snødybden hele 14 centimeter.

(20.11.2015)


Både silender og havert har tilhold på Vågen. Etter at det ble jaktet på kobben, holdt den seg borte i noen måneder, men nå er ihvertfall tre haverter tilbake. På bildet vises 11 silender, mens de to mørke prikkene til venstre er kobbehoder. Klikk på bildet for å se en større versjon der dette kommer tydeligere fram.

(19.11.2015)


I dag kom plutselig to kystkorvetter i Skjold-klassen inn Andfjorden. Disse missiltorpedobåtene av typen luftputekatamaran er bygd i plastkomposittmateriale, og de går for å være verdens raskeste marinefartøyer. Men selv om sjøforsvaret ikke ville ha dem, bestemte Stortinget at de skulle bygges, trolig primært for å sikre arbeidsplassene ved UMOE Mandal.

(18.11.2015)


Snøen kryper stadig lengre nedover i terrenget. Nå er det ikke bare fjellet Elgen som har skiftet til vinterham, men også Kvanthågen, Djupedalshågen, Marenåsmyrhågen, Vester-Djupedalen, Kvitberget og Hovmannstiaksla. Selv om denne snøen kanskje forsvinner igjen, bærer den ihvertfall bud om at det går mot vinter.

(17.11.2015)


Da hurtigruten MS Nordnorge ved halvtitiden i formiddag var på vei over Andfjorden på sør, var skyene langs horisonten rosa. Når billedformatet er så lite som til høyre, blir hurtigruten bare en hvit prikk. Klikk derfor på bildet for å se en større versjon.

(16.11.2015)


Selv om det ikke har kommet snø i lavlandet ennå, kryper snøgrensen så smått nedover i fjellene etter hvert som det blir kaldere. En tommelfingerregel er at temperaturen faller med 0,8 grader for hver 100 meter man beveger seg oppover i terrenget.

(15.11.2015)


For ett år siden var det snø på markene 14. november, mens vi i år fortsatt har grønne enger. Det er ikke godt å vite om dette er et tilfeldig utslag, men at vinteren er blitt mye kortere bare på en generasjon, er det i hvert fall ingen tvil om.

(14.11.2015)


Den gammelrosa fargen på himmelen i mørketiden begynner alt å gjøre seg gjeldende, om enn bare før det er skikkelig lyst. Da bildet ble tatt like før klokken ni i dag morges, var det klarvær, men med tre plussgrader, var det ikke strålingsfrost. En mildere november har det ikke vært i manns minne.

(13.11.2015)


Telefonstolpen som blåste ned 29. september i år, og som er omtalt her tidligere, er flyttet på. Noen har vært og skjøvet den inn på enga slik at den ikke lenger henger ut over veien til fare for ferdeslen. Så da blir vel stolpen liggende til det blir våronn og bonden selv må ta affære.

(12.11.2015)


I formiddag var det solskinn på Grytlandsfjellene helt ned til Alvestad. Her på Elgsnes er det imidlertid slutt på formiddagssol, og det lille solgløttet som skulle ha vært nede i Vester-Raten ved halvtotiden i ettermiddag ble hidret at skyer på sørvesthimmelen. Uansett er det bare tre dager igjen før det er helt slutt med solskinn her på gården for i år.

(11.11.2015)


Det er mange myter knyttet til regnbuen. Allerede i Første mosebok heter det at regnbuen var et tegn på Guds løfte om ikke igjen å legge jorden øde med flom. I norrøn mytologi var regnbuen brua Bivrost mellom jorden og himmelen, mens eventyrene forteller om en krukke med gull der regnbuen ender. Kanskje er det fortsatt noen som drømmer om å bore etter det sorte gullet der regnbuen i dag gikk i havet ute i Andfjorden.

(10.11.2015)


Bautasteinene på haugen nedenfor Finneviksletta ble oppdaget i forbindelse med rydding av traseen for høyspentlinjen i 1956 - 57, og de ble deretter reist på initiativ fra Edvard Ruud. Det er ei forsenkning i berget nedenfor steinene hvor det antas å være ei grav. Som regel fikk mektige menn en stor haug over grava, mens de med mange etterkommere heller fikk bautasteiner. Så bautasteinen var vel nærmest for et fallossymbol å regne.

(09.11.2015)


I går var det 7,4 plussgrader, og i dag 7,0 grader. Graset, som for lengst skulle ha herdet seg til vinteren, står fortsatt grønt. Og stålingsfrosten for et par uker siden kan ha lurt graset til å tro at det nå er vår, for det er tilløp til gjenvekst på engene. Dette lover ikke godt for grasets evne til å klare seg over vinteren.

(08.11.2015)


Fra 1860-tallet fram til begynnelsen av 1900-tallet var området i forgrunnen på bildet en husmannsplass. Området gikk deretter tilbake til hovedbruket, men ble skylddelt som eget bruk i 1947 som bnr. 7 Stenhaug. Da det ikke ble noe av salget til Olaf Hansen, ble området brukt som før. I 1972 fikk så Ørnulf Andersen (senere Drøsshaug) skjøte på eiendommen. Han førte opp huset på bildet i 1973 og naustet i bakgrunnen i 1978, men solgte i 1991 eiendommen videre til nåværende eier Tore Ruud.

(07.11.2015)


Telefonstolpen på bildet blåste ned under stormen 29. september og ble omtalt her to uker senere. Det ble prøvd å gi beskjed til Telenor, men feilmeldingen er nedlagt, og Telenor har vel større problemer å sti med. Kommuneadministrasjonen fikk beskjed om at en stolpe hang inn over veien og var en fare for trafikksikkerheten, men det var visst ikke deres ansvar. Mottakeren av meldingen lovet imidlertid å gi beskjed til rette vedkommende, men siden har ingen ting skjedd.

(06.11.2015)


Solnedgangen skjer nå i sørvest, og sola går ikke lenger over Nonshågen. Men så er det bare ni dager til sola blir borte for i år. Teoretisk begynner mørketiden 1. desember, men siden det er fjell mot sør, slutter sola å skinne vel to uker tidligere. Enskjønt - så mye solskinn har det ikke vært den siste tiden, med regn og atter regn.

(05.11.2015)


Nesten hver dag slår ei ørn seg ned i Rateneset. Tidligere var det mest vanlig at ørnene satt på Nordhågen ytterst i Vester-Raten, men etter som mye folk ferdes der, har ørnene fortrukket til odden på andre siden av Vågen. I dag morges var tre ørner på vingene over Elgsnes, og to av dem var nær hverandre da bildet ble tatt.

(04.11.2015)


November har startet med regn, og i løpet av de tre første dagene i måneden har det kommet i alt 29 millimeter nedbør. Forhåpentligvis slår ikke værspådommen fra 1. november til, for ifølge den skal det regne i sju uker.

(03.11.2015)


I ettermiddag kom mørke skyer drivende raskt fra sørvest, og i løpet av et par timer kom det 5 millimeter regn, som var halvparten av dagens nedbørsmengde. Nå er det vel en uke til nymåne, så kanskje temperaturen da vil falle og været roe seg.

(02.11.2015)


Det var meldt full storm med vindkast over 30 sekundmeter og mye regn. Det kraftigste vindkastet i dag var på 17 sekundmeter, og det har bare kommet 11 millimeter nedbør. Det må vel kunnes sies å være en ganske normal novemberdag. Dagen ble før i tiden kalt helgemesse, nå kanskje bedre kjent som alle helgens dag. Et værmerke var at om det regnet denne dagen, ville det regne i sju uker. Så da får vi se om værmerket er like misvisende som meteorologene.

(01.11.2015)