Ved 13-tiden i dag var det et rødgyllent skjær på sørhimmelen. Å få fram nyansene i bildet byr imidlertid på utfordringer, for den store kontrasten mellom himmellyset og landskapet gjør det umulig å få til korrekt eksponering av begge deler samtidig. Denne gangen var det viktigst å få fram fargene på himmelen, så dermed blir landskapet mørkt selv om bildet ble tatt midt på dagen.

(30.11.2012)


I dag ble gromkua 289 Milogea nødslaktet. Bakgrunnen for at den måtte slaktes var at den hadde fått skjedeframfall, og Norturas retningslinjer for dyrevennlig transport gjorde at kua måtte avlives på gården. Det er ikke lenger snakk om gårdsslakting. Nødslakteren fra Nortura kommer og skyter og blodtapper kua, innvollene tas ut, og så fraktes skrotten til slakteriet der slakteprosessen fullføres.

(29.11.2012)


Etter at handelsstedet på Raten gikk konkurs i 1881, ble det bare drevet handel i mindre skala. Samtidig var fjøset i dårlig forfatning. Derfor ble handelen flyttet til bestespiskammerset i hovedbygningen, mens krambua ble revet og materialene brukt til å bygge nytt fjøs. På midten av 1900-tallet ble taket løftet for å få plass til mer høy. Samtidig ble kjørebanen løftet opp i raftehøyde etter modell av langt større fjøs sør i landet. Men nå er det om lag 35 år siden det sist var husdyr i dette fjøset.

(28.11.2012)


Så fjern og så froskald står stjern' der ute,
men nærar e lysan der menneskan bor,
- som glør gjennom natta fra rimgråe rute
skin perlebands-lenker av lys langs en fjord.

Og vi som blei født her - og tidlig fekk sanne
at lyset og leiken har mørket som pant,
vi veit at den natta som ligg over landet
e pris førr en sommar som kom - og førsvant.

(Fra diktet "Lys langs en fjord" av Helge Stangnes.)

(27.11.2012)


Dagene er korte, og selv på klarværsdager er det bare en kort periode midt på dagen at det er mulig å ta bilder uten å bruke stativ. Klarværet minner oss imidlertid om at sola ikke har forsvunnet helt ennå, selv om vi må nøye oss med avglansen av et blekt solskinn i Grytlandsfjellene.

(26.11.2012)


Med en måned igjen til jul er det fortsatt barmark og plussgrader. Bare i fjellene ligger det litt snø. Det er ennå en uke til første søndag i atvent, så egentlig er det for tidlig å tenke på jula. Men julebordsesongen er for lengst i gang, og kremmerne nynner julesanger til akkompagnement fra kassaapparatene.

(25.11.2012)


Bildet til høyre er tatt fra Rateneset og over mot Kinn og Risøyhamn. Til venstre i bildet stikker Ringskjæret, eller Stor-Åborskjæret som det også kalles, fram. Utenfor ligger Litjeknausen. Skjærene bakenfor kalles Måsskjæran, henholdsvis Sørste og Norste Måsskjæret. Fjellrekken i bakgrunnen ender i Kinneset som er det nordligste punktet på Hinnøya. Fjellet helt til høyre er Bjørnskinnaksla på Andøya. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(24.11.2012)


I formiddag møttes hurtigruten MS Nordnorge som var på sør, en av marinens kystkorvetter utenfor Elgsnes. Kystkorvetten, som stort sett ligger ved kai på Håkonsvern i Bergen sammen med resten av Den kongelige norske marine, har trolig tatt turen nordover for å delta i marineøvelsen Flotex. Hurtigruten derimot ligger ikke mer ved kai enn hva som er nødvendig for lasting og lossing, og den går ufortrødent i rute mellom Bergen og Kirkenes, dag ut og dag inn, år etter år.

(23.11.2012)


Nede på Raten er det ikke mye igjen av fordums storhet. Av i alt 23 hus på handelsstedet i 1838 er det i dag bare hovedbygningen som står igjen. Denne bygningen, som kan dateres tilbake til 1723, må imidlertid ha vært imponerende for sin tid. Med en grunnflate på 131 m2 og to etasjer skilte den seg ut fra den vanlige bebyggelsen på den tiden. Klikk her for å se bebyggelsen på Raten i 1870.

(22.11.2012)


Det snakkes mye om mørketiden og alle problemer folk har fordi det er mørkt. Realiteten er imidlertid at det ikke lenger er skikkelig mørkt takket være elektrisiteten. Den gang verken parafinlamper, lommelykter eller glødelamper var i bruk, var det derimot skikkelig mørketid her nord. Men da var heller ikke mørketidsdepresjonen oppfunnet.

(21.11.2012)


I natt var det klarvær, og dermed begynte gårdsveien å fryse til. Vi har også kommet så langt ut i november at det er på tide å sette ned brøytestikkene slik at veikantene er markert før snøen kommer og visker ut alle spor. På bildet er Tore i ferd med å sette hull for brøytestikket som markerer kanten av fyllingen utenfor melkerommet i fjøset.

(20.11.2012)


Bildet til høyre ble tatt i formiddag fra Ytteraun og viser strandlinjen med sine bukter og viker utover mot Elgsnes. Skydekket utover Andfjorden er blågrått, mens lengre oppe på himmelen blir skyene bestrålet av sola fra dens posisjon bak horisonten. Dermed får himmellyset et rødlig skjær.

(19.11.2012)


En regnfull dag med lavt og tett skydekke. Selv midt på dagen var det derfor bare skumringslys. Perioden med plussgrader og regn har nå vart så lenge at selv snøskavlene er borte. Det hvite i bildet er derfor ikke snø, men rundballer som er lagret på Gårdshågen.

(18.11.2012)


Dagene blir stadig kortere, og selv om den teoretiske mørketiden bare varer fra 2. desember til 9. januar, så er sola forlengst borte her på Elgsnes. Dette skyldes at vi har fjell som stenger for sola mot sør. Da bildet til høyre ble tatt ved halvfiretiden i ettermiddag, måtte stativ og snorutløser benyttes for å få en tilfredsstillende eksponering.

(17.11.2012)


Normangården nede på Raten er stor, og trolig er det en viktig grunn til at så mye elektrisk avfall har vært stuet bort i huset. Til tross for at vi har fjernet en del tidligere, ble det i dag fullt både bak i bilen og på tilhengeren da vi skulle levere slikt avfall til Hålogaland ressursselskap. Og det er fortsatt usikkert om vi har fått med oss alt!

(16.11.2012)


Mildvær i kombinasjon med mye regn har fått fart på snøsmeltingen. Nå er det derfor barmark ikke bare nede på jordene, men også oppe i Skarhågen og Nonshågen. Selv oppe i fjellet Elgen er ikke lenger det hvite like dominerende. Og siden mildværet kom med nymånen, kan det komme til å vare en god stund.

(15.11.2012)


Så ble det sørvestkuling. Dermed spratt temperaturen opp til 8 grader. Med sørvesten følger som regel også regn, og fram til midnatt hadde det kommet hele 18 millimeter nedbør. Røkterbåten på bildet har vært på fiskeoppdrettsanlegget på Hestenvika. På bildet har den nettopp rundet Elgsnesodden og får sørvestkulingen midt imot på vei inn mot stasjonen i Kasfjord.

(14.11.2012)


Vinden har spaknet, men fortsatt bryter havbåra, eller tungalda som den også kalles, mot land. På bildet treffer den land ute i Rateneset. Holmene i bakgrunnen er fra venstre Storskarvhausen og Sennholmen som på bildet går i ett, Lyngøya og deler av Skipperøya. Fjellene bakenfor ligger på Andøya mellom Dverberg og Andenes.

(13.11.2012)


En vindfull dag med kraftig sjøburd. Som bildet viser, er snøen borte nede ved havet. Dels skyldes det temperaturstigningen, men yr av saltvann fra sjøburden driver også inn over land og bidrar til at snøen smelter.

(12.11.2012)


I den katolske kirken er mortensmesse en viktig kirkehøytid til minne om den franske biskopen og helgenen Martin fra Tours som døde i år 397. Det er noen værmerker knyttet til mortensmesse. Er dagen klar, blir det en hard vinter. Regner det derimot, vil dette vare til nyttår. Som det framgår av bildet, er det klarvær. Så om de gamle værmerkene står ved lag, er det bare å forberede seg på en tøff vinter.

(11.11.2012)


Bak huset på Ebergplassen er det plen. Det er derfor ikke grasstrå som stikker opp slik som på enga. Derfor ser det ut som det er mer snø her, enda om snøsmeltingen har fortsatt fra i går. Steinen i forgrunnen lot vi ligge igjen da vi fjernet store mengder stein for å lage plen. Kanskje var det uklokt, for man risikerer at den blir definert som en samisk offerstein av overivrige arkeologer.

(10.11.2012)


Selv om det har kommet en god del snø i høyden de siste dagene, har nedbøren kommet som regn her nede ved havet. Derfor er det lite igjen av snøen som kom for to dager siden. Bildet til høyre viser hvor lite snø som fortsatt ligger på jordene fra Storbakkan og ned til Vågen.

(09.11.2012)


Selv om vi har hatt en barmarksperiode etter at vi la kjettingene på en av traktorene, ser det ut for at det er bra å ha i det minste en traktor som er skodd for vinterføre. Skal man tro på langtidsvarslet, vil det fortsette med vekselvis vinter- og sommerføre den nærmeste tiden.

(08.11.2012)


Da det lysnet av dag i morges, hadde landskapet skiftet til vinterham. Så fikk altså meteorologene rett denne gangen. Det er fortsatt ting ugjort utendørs, så det er å håpe at også langtidsprognosene slår til med plussgrader og regn.

(07.11.2012)


Plussgradene fortsetter, men regnet som var varslet, ble det ikke noe av. Med nærmere seks grader midt på dagen må man si at været er upåklagelig for årstiden. Meteorologene melder imidlertid om snø. Så får vi se om de er mer treffsikre enn for dagens værvarsel.

(06.11.2012)


Nå er det bare en uke igjen med solgløtt nede i Vester-Raten, men alt nå er det meste av gården utenfor solas rekkevidde. Da får vi i stedet glede oss over fargespillet på skyene ved soloppgang og solnedgang. Uansett går det nå uavvendelig mot mørketid.

(05.11.2012)


Husene på bildet var motiv også for tre dager siden, men da i et vinterlandskap. I mellomtiden har temperaturen steget til mange plussgrader og snøen har smeltet. Man venner seg fort til klimaendringene, og oktobersnøen kom som julekvelden på kjerringa. Plussgradene nå er derfor kjærkomne for å få redskapene i hus og gjøre klart til å ta imot vinteren.

(04.11.2012)


Ved halvtretiden i ettermiddag var det et lite solgløtt som lyste opp Grytlandsfjellene. Selv om det er mer sol på andre siden av sundet på denne tiden av året, er det likevel mindre snø her på Elgsnes. Dette skyldes at vi har hav på tre sider, noe som påvirker lokalklimaet positivt.

(03.11.2012)


I dag har temperaturen vært nær 8 plussgrader. Dermed ble det fart på snøsmeltingen, og veiene ble for glatte til at det var tilrådelig å kjøre traktor uten kjettinger. På bildet har Lorian inntatt førersetet på traktoren mens Tore sørger for at kjettingene ligger slik de skal mens de blir kjørt på.

(02.11.2012)


1. november kalles alle helgens dag og var en gammel kirkefest til minne om alle helgener og de salige i Himmelen, men opphørte som helligdag ved festdagsreduksjonen i 1770. Dagen var en viktig merkedag for været. Nå kunne man vente en mildværsperiode, og regnet det i dag, ville vinteren bli mild og kort. "Helgemess tøy er bedre enn ti lass høy" ble det sagt. (tøy = mildvær). Det er meldt om mildvær i de kommende dagene, men i dag var det klarvær og frost.

(01.11.2012)