Mildværet fortsetter, og nå i kveld var det bare litt snøslaps og is igjen på gårdsveien. Men det har kommet så mye snø de siste to ukene at det må langvarig mildvær til om det skal bli barmark igjen. Uansett er det været vi har nå, med lavtrykk på rekke og rad fra Island, mye mer normalt for årstiden enn stort snøfall.

(30.11.2004)


I år kom vinteren på oss som julekvelden på kjerringa. Heldigvis er det blitt mildvær igjen, så Vytautas er i gang med å vaske kalvebokser. Selv om det ikke er flere kalvinger på gang i år, er det bra å ha alt klart til vi får flere kalver over nyttår.

(29.11.2004)


I dag er det 10 år siden det norske folket sa nei til medlemskap i Den europeiske union. Da var det 22 år siden vi forrige gang sa nei. Nå ser det ut til at unionistene ønsker å prøve seg igjen. De har visst ikke skjønt at Norge er vaksinert mot unioner etter til sammen 516 år som minstemann i union med Danmark og Sverige.

(28.11.2004)


Fra i dag begynner mørketiden, dvs. at sola er under den horisonten vi hadde hatt om det var hav mot sør. Så fra nå av får vi klare oss med mer eller mindre tussmørke på dagtid, og måne og nordlys som lyser opp nattehimmelen. På bildet sees månen over Dale på Grytøya.

(27.11.004)


Det ser ut til at snøen blir liggende en stund. Så da er det ingen vei utenom - kjettingene må på traktorene. På bildet er Tore i ferd med å legge kjettingene til rette på forhjulene mens Vytautas kjører dem på. Med kjettinger både framme og bak blir 2650en godt rustet for vinteren.

(26.11.2004)


Vindstyrken fra i går kveld har holdt seg utover dagen i dag. Nordvesten har rørt opp sjøen, så det har vært kraftig sjybor. Godt at man ikke lenger er avhengig av å levere melka med småbåt ute på havet her. Slik var det fram til cirka 1970.

(25.11.2004)


Så var det slutt på finværet. Vinden har dreid nordlig og økt i styrke utover dagen. På bildet til høyre "tjukne han tell" som vi sier på nordnorsk. Det betyr at en byge med snø og sterkere vind er i emning.

(24.11.2004)


I dag morges kalva ei kvige. På bildet til høyre er kalven prekavert i en kalveboks. Den har fått råmelk med smokk, og her suger den på Gintares finger. Så sugerefleksen er det ikke noe å si på.

(23.11.2004)


Etter en tids opphold, er arbeidet med nytt stuegulv på Raten kommet i gang igjen. I dag har snekkerne lagt stubbgulv. Deretter skal det lektres opp, isoleres og legges gulvbord. Men det kan ta tid, for så brede gulvbord som skal benyttes her kan bare skaffes i Sør-Norge.

(22.11.2004)


Vi nærmer oss mørketiden med stormskritt nå. Men fortsatt skinner sola på Grytlandsfjellene når det er klarvær som i dag. Teoretisk skulle vi ha solaskinn enda en uke, men det forutsetter klarvær og fri sikt mot sør.

(21.11.2004)


I dag stilnet uværet, og nå er det så mye snø at man kan begynne å tro på at den vil bli liggende helt fram til våren. I så fall blir det tidlig vår, for det finnes ikke tele i jorda.

(20.11.2004)


Et ufyselig vær i dag med rokk og fokk og kov. Joda, det ser virkelig ut til at nedbøren skal komme som snø ennå en stund.

(19.11.2004)


Tunge skyer på vesthimmelen kan tyde på at vi har mer snø i vente. Det er vel ikke vinteren som for alvor er i anmarsj?

(18.11.2004)


Når snøen legger seg, viskes mye av farger og variasjon bort. Vekke er blomsterprakten fra i sommer og de grønne engene fra i høst. Bare noen visne strå stikker opp ved en grøftekant og gir oss håp om en ny vår.

(17.11.2004)


I natt var det kraftig vind, noe som resulterte i kortslutning på lavspenten. Selv om det bare var noen sikringer som skulle skiftes i transformatoren, tok det likevel mange timer. Dette skyldtes at veien var stengt over Aunfjellet, så mannskapene fra Hålogaland Kraft kom seg ikke utover. Utpå formiddagen var imidlertid veien ryddet og elektrisitetsforsyningen gjennopprettet.

(16.11.2004)


Slik ser fjellet Elgen ut fra nordvest. Uansett hvilken retning man ser fjellet fra, er det vanskelig å forestille seg noen likhet med en elg. Kanskje navnet ikke har noe med elg å gjøre i det hele tatt? Etymologien i Nord-Norge er ofte mye mer komplisert enn det professor Rygh kunne forestille seg da han skrev "Norske Gaardsnavne".

(15.11.2004)


I går kveld begynte det å snø, og i dag morges var hele landskapet hvitt. Ikke noe å forundres over - årstiden tatt i betraktning; men det ble en brå overgang fra 10 varmegrader tidligere i uka. Imidlertid fortsetter det urolige været, så sjansen for at vi igjen skal få regn er ganske stor.

(14.11.2004)


Vinden var ganske sterk i dag morges, men den løyet utover dagen. Ved middagstider var det fortsatt tungsjø og oppgang. Bildet viser landbrott på nordenden av Vester-Raten. Ytterste spira på neset kalles Johannes Olsa-odden etter den gamle og nesten blinde husmannen på Jonsborg som rodde seg opp i brottene og omkom her.

(13.11.2004)


I dag kom snøen, ikke bare på toppen av fjellene, men den la seg langt ned i utmarka også. Og vi skal ikke langt av gårde før snøen ligger helt til fjæra. Men her på Elgsnes er fortsatt innmarka bar. Dette skyldes at havet som omkranser Elgsneshalvøya skaper et gunstig lokalklima.

(12.11.2004)


Selv om det har vært noen netter med temperaturer såvidt under frysepunktet, så har ikke alle blomstene visnet ennå. Rylliken på bildet står i ly for vind og frost innunder en bergvegg. Vel nok er blomstene her nord hardføre, men det må likevel høre til sjeldenhetene at man kan plukke blomsterbuketter langt uti november!

(11.11.2004)


Restaureringen av hovedbygningen på det gamle handelsstedet Raten er et langvarig prosjekt. Nå er det stua som står for tur. Det har alltid vært gulvkaldt her. Ikke så underlig når det bare har vært gisne gulvbord som har beskyttet mot nordvesten. Nå skal det legges stubbgulv, vindtettes og isoleres.

(10.11.2004)


I nyhetene meldes det om sjokkrapporter om temperaturstigning i arktis. For oss som bor i Nord-Norge kommer ikke dette overraskende. Grønne marker og ni varmegrader langt ut i november hadde vært nærmest utenkelig for 50 år siden. I dag tar vi det som en selvfølge.

(09.11.2004)


Elgen er blitt et vanlig innslag i faunaen her i området. Den beiter på jordene, og den svømmer herfra når den skal over Toppsundet eller Kvæfjorden. Under jakta er ingen elg å se, men nå er den kommet tilbake. Bildet viser ei elgku med kalv som i dag beitet på Durmålstuva.

(08.11.2004)


I dag har vi hatt kuling fra sørvest eller utsønning som vi kaller den. Innimellom har vinden kommet fra sørsørvest. Denne vindretningen kalles utsønning med sør, og på akkurat dette vindstreket har vi fallvind her på Elgsnes. Men ettersom husene er bygd utenfor de områdene der vinden tar som mest, oppstår det sjelden skade.

(07.11.2004)


Etter at vi hadde et kortvarig snøfall for nesten en måned siden, har vi hatt mildvær sammenhengende bortsett fra et par netter med strålingsfrost. Snøen har kommet og gått på fjelltoppene, og bildet til høyre viser hvor lite snø det er i Grytlandsfjellene.

(06.11.2004)


Bildet viser fundamentet for den mest avanserte luftvernkanonen som tyskerne hadde montert under krigen. I motsetning til de andre luftvernstillingene på Nordhågen, Lauvhållhågen og Sankthanshågen kunne prosjektilene fra denne treffe fly som gikk ganske høyt. En gang ble kanonen brukt mot et rekognoseringsfly, men traff ikke.

(05.11.2004)


Ubalanse i økosystemet i havet har ført til alt for mange kråkeboller som har spist opp tang og tare langs store deler av kysten. Det beltet som tørrlegges ved fjære sjø har vært tangbevokst hele tiden takket være fuglene som har spist de kråkebollene de har fått tak i. Det er derfor ikke uvanlig å finne slike kråkebolleskall som på bildet til høyre.

(04.11.2004)


Vytautas har begynt å produsere ved av bjørk som ble hugget sist vinter. Veden er ikke tørr nok for salg denne sesongen; men noe blir nok brukt her på gården ettersom vi ikke har full vinterforsyning av fjorårets produksjon.

(03.11.2004)


Vinden har spaknet og dreid på sørvest. Det betyr tilførsel av mild og fuktig havluft som gir store nedbørmengder.

(02.11.2004)


Og så fikk vi den første høststormen. Vind fra nordvest av sterk kuling til liten storms styrke. Ikke "skaver", dvs. vær som gjør skade, men likevel oppleves det som voldsomt av Vytautas og Gintare som hjemme i Litauen aldri har sett noe lignende.

(01.11.2004)