Siden 20. desember i fjor har rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Antallet rein har variert, og selv om det de siste dagene bare har vært to reiner på innmarka, blir det ikke bare beiteskader, men også store tråkkskader nå som jordene er ekstra bløte med opptint øvre lag med tele under. Klikk her for mer inngående informasjon om reinplagen.

(31.03.2016)


Mildværet fortsetter, selv om maksimumstemperaturen i dag var halvannen grad lavere enn i går. Nå er det bare på områder med tykt islag at det ikke er barmark. Men selv isen er blitt porøs og hvit, så fortsetter mildværet, er det liten fare for isbrann.

(30.03.2016)


I dag nådde temperaturen hele 9,4 grader, noe som må sies å være uvanlig for mars måned. Selv om det fortsatt kan komme tilbakeslag, kan det ikke være tvil om at våren kommer stadig tidligere. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(29.03.2016)


7,1 plussgrader, vind av full storms styrke i kastene og regn sørget for barmark allerede tidlig på dagen. Tjelden kom for snart to uker siden, snøspurven, eller snytitingen som vi sier på våre kanter, kom i forrige uke, og i dag hørtes også storspoven, eller gåsebogen som den kalles på dialekt. Så nå våres det - selv om vi fortsatt må være forberedt på tilbakeslag.

(28.03.2016)


Første påskedag ble en grå dag med maksimumstemperatur på 6,5 grader og litt regn. Snøsmeltingen er så kraftig at veigrøfta måtte måkes opp for å hindre at gårdsveien ble skadet. Nede på Raten er det omtrent barmark, men ganske gjørmet som en følge av at det senhøstes ble gravd grøfter for vann og strøm til sløyebua og til havna.

(27.03.2016)


Det var klarvær i dag morges, men skyet til utover dagen. Temperaturen steg til 5,2 grader, noe som fikk fart på snøsmeltingen. Snøen som kom for tre dager siden er porøs, og smelter fort med plussgrader og vind. Og nå melder meteorologene om mer vind og dertil regn. Så da blir det vel lite igjen av det siste snøfallet.

(26.03.2016)


Dagen kalles vårfrumesse eller Marias budskapsdag til minne om at erkeengelen Gabriel i følge legenden forkynte for Maria at hun skulle føde Kristus. Dette er den siste av de viktige merkedagene før sommermål. Slik været er på vårfrumessdagen skal det forbli i seks til sju uker framover, er en av spådommene. I dag har det vært overskyet med snø og sludd. Så da vet vi hva vi har i vente utover våren!

(25.03.2016)


I går snødde det kraftig, men i dag er det igjen nydelig påskevær. Nå står imidlertid lavtrykkene i kø, så selv om man kan håpe på flere fine dager, er ikke prognosene de beste. Man får nyte finværet mens det er her! Klikk på bildet for å se en panoramaversjon.

(24.03.2016)


Fram til nå har det bare vært midlertidige løsninger for vann og strøm ned til havna i Bryggestøa. Sist høst ble det gravd ned vannslange og strømkabel, og i det siste er det arbeidet med å få på plass avslutningen nede i havna med tette skap for vann og strøm samt faste installasjoner for lys. Dette arbeidet ble fullført i dag, så nå er havna klar til å ta imot turistene.

(23.03.2016)


Det fine påskeværet fortsatte i dag. Man får nyte det mens man kan, for meteorologene melder om at snøvær er på vei. Det er for øvrig ikke uvanlig at solskinn tidlig i påskeuka fører til dårligere vær når helligdagene begynner.

(22.03.2016)


Dagen kalles bendiksmesse etter Benedikt av Nursia som stiftet benediktinerordenen rundt år 500. Et annet navn på dagen var Bent prøvesvin: Det svinet som kunne tåle et kraftig slag med en staur uten å falle, hadde fått så god vinterfôring at det ville klare seg sommeren over, heter det i Norsk Folkekalender fra 1859. Dyreholdet har heldigvis forbedret seg siden den tid. I dag var det i hvert fall nydelig påskevær! Klikk på bildet for å se en større versjon.

(21.03.2016)


I dag er det vårjevndøgn, noe som betyr at dag og natt er like lange over hele jordkloden. Fra nå av øker daglengden med breddegraden på den nordlige halvkule, og avtar med økende breddegrad på den sørlige. Og selv om temperaturen har falt til minus fire grader etter at vinden dreide på nordøst, går vi definitivt mot lysere tider.

(20.03.2016)


I kveld stilnet endelig vinden som i nærmere tre døgn har blåst med kulings styrke fra nordvest. Da bildet ble tatt klokken 19 i kveld, var det nesten flatt hav. Men barometeret faller, så kanskje er det mer uvær i vente. Drømmepåske pleier jo å være nettopp det - noe man bare kan drømme om. Klikk på bildet for å se en panoramaversjon.

(19.03.2016)


I dag har det vært enkelte solgløtt mellom det som på sørnorsk kalles snøbyger, et ord som bringer tankene hen på snø som faller loddrett. Det lokale navnet "snyeling" stemmer bedre med en nordnorsk virkelighet der kraftig vind gjør at det snør horisontalt. På bildet til høyre er en slik snyeling på vei inn fjorden. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(18.03.2016)


Selv om det var vårlig i går da tjelden kom, har den i dag fått en heller ublid velkomst med kuling og snødrev fra nordvest. Dagen kalles gjertrudsdagen og ble i katolsk tid feiret til minne om den hellige Gjertrud som var abbedisse i Nivelles i Belgia. Av Norsk Folkekalender fra 1859 framgår det at det gjerne er storm og uvær denne dagen, en spådom som ihvertfall slo til i år.

(17.03.2016)


I dag har det vært regn som utover dagen gikk over til sludd. Ikke akkurat noe trivelig vær for utearbeid. Men så lød "det-bit-det-bit" nede fra fjæra, og straks steg humøret. For tjelden er alltid det første tegnet på at det går mot vår.

(16.03.2016)


Den gang det var fylkesvei hit ut, ble alltid stikkrennene stimet før snøsmelting. Det ble det stort sett slutt på da kommunen overtok ansvaret for veien. Derfor har det blitt betydelige skader på veien fra Storbakkan og ned mot Gården. Også i år gikk vannet over stikkrenna, men heldigvis rant mesteparten tilbake i veigrøfta uten å gjøre store skader på veibanen.

(15.03.2016)


Sørvestlig vind med regn og pluss 6,5 grader har fått fart på snøsmeltingen. Så nå er det nesten ikke snø igjen på Nermarka. Men fortsatt er det en god del is igjen. Det beste er at det kommer snø og dekker til isen før sola begynner å skinne på den. Værmeldingen tyder også på at vinden vil dreie på nord, og da vil nedbøren komme som snø.

(14.03.2016)


Klokken 09:20 passerte MS Finnmarken fjellet Toppen på Grytøya i skarp rute på sør fra Harstad til Risøyhamn. Dette er en av de flotteste strekningene langs hurtigruteleia. Det er derfor rart at mange turister går av i Harstad for å ta buss til Sortland. Trolig vet de ikke hva de går glipp av. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(13.03.2016)


Dagen kalles gregorsmesse, og var i katolsk tid en viktig kirkehøytid til minne om Gregor den store, som var pave i perioden 590 - 604. Dette var også en viktig merkedag for årsveksten kommende sommer. Rimet "Gregesmess tøy er bedre ennn ti lass høy" (tøy = tøvær), betyr at mildvær denne dagen lover godt for kommende høstesesong. Med dagens plussgrader bør det derfor bli rikelig med fôr kommende vinter.

(12.03.2016)


Plussgrader og regn har satt fart på snøsmeltingen. Dette har fått rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt til å fortsette ødeleggelsene av engarealene her på gården. I ettermiddag var det bare to reiner som beitet oppe på Sommarfjøsstykket, men snart går vel beskjeden til resten av flokken at det nå er mer eng som kan raseres.

(11.03.2016)


Årets første kalv ble en stor fin kvigkalv. Det var 337 Virgula som kalvet i dag. Hun ble født 8. mars 2012, så dette er med andre ord tredje kalven hennes. På de to første laktasjonene har hun produsert i alt 16268 liter melk. Kalvens far har en avlsverdi på 29 og gir døtre med høy avdrått, så denne kalven bør ha forutsetninger for å bli ei god melkeku.

(10.03.2016)


I dag kom to mekanikere fra Biltrend Harstad hit ut for å ta service på påhengsmotorene til turistfiskebåtene. Motorene er brukt i tre sesonger, og det var på tide ikke bare å skifte olje og filtre, men også impellere, registerreimer og tennplugger. Så nå er motorene klare for kommende fiskesesong.

(09.03.2016)


Nordvesthimmelen var vakker etter solnedgang i kveld. Mars måned er en fin tid for å ta bilder av himmelen etter solnedgang, særlig når det er et tynt skylag slik som i kveld. Og dersom det er klarvær, er det også tiden for å ta spektakulære nordlysbilder. I kveld var det flere grupper her ute for å betrakte og ta bilder av nordlyset, deriblant en busslast med briter.

(08.03.2016)


Bildet til høyre er tatt fra Storbakkan nedover mot Raten. Veien på bildet ble anlagt etter at bnr. 1, 2 og 3 ble slått sammen. Samtidig ble Sjyveien på bnr.2, veien mellom Gården og Raten, samt Storbakkveien på bnr. 1 fjernet. Dette førte til større og mer rasjonelle skifter. Klikk på bildet for å se en panoramaversjon tatt fra samme sted.

(07.03.2016)


Nede på Raten er det nesten barmark, så noen reiner fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har holdt seg der den siste tiden. I dag hadde tre av dem siesta på toppen av Masterhågen ute i Rateneset, men da de ble forstyrret, fortrakk de til Lyngmyra. Der gjør de ingen skade, for jorda på Lyngmyra har ikke vært i drift på over 50 år. Men de finner nok fort tilbake til timoteiengene som de har plyndret siden 20. desember i fjor.

(06.03.2016)


Dagens bilde viser bygda Dale på Grytøya. På grunn av topografiske forhold og skredfare er Dale en av de få stedene der bebyggelsen fortsatt ligger i en klynge med jordene rundt. Dette var det vanlige fra middelalderen fram til den store utskiftingen av jordene på 1800-tallet. Da hesteslåmaskinen kom, ble det upraktisk med teigblanding. Jjordene ble delt opp i mer rasjonelle enheter, og hus og fjøs flyttet ut fra fellestunet, men altså ikke i Dale.

(05.03.2016)


Skyggene fra husene nede i Gården blir stadig kortere etter hvert som sola kommer høyere på himmelen. Nå er det dagslys i tolv timer, og bare 16 dager til vårjevndøgn. Og snart blir det også mer vårlig i bakkene. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(04.03.2016)


Skarv, siland og måse jakter på småfisk i havna i Bryggestøa. Skarven er vanligvis ganske sky, og dukker eller flyr straks mennesker nærmer seg. Fordi fotografen kom med bil, og tok bildet fra baksiden av bilen, ble skarven sittende. Måsen er mer vant til å være sammen med folk, og bryr seg lite om at den blir fotografert. At ei kråke fløy forbi samtidig som bildet ble tatt, må tilskrives ren flaks.

(03.03.2016)


Siden 20. desember i fjor har en flokk reiner fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Etter at de hadde beitet ned de nysådde engene og tråkket slik at det er blitt isdekke, og etter at det har kommet en del snø, er beitepresset blitt mindre. Men fortsatt er det fem reiner på innmarka. Klikk her for å se mer om reinplagen.

(02.03.2016)


I inndelingen av årstidene regnes mars som den første vårmåneden. Men de gamle sa: "Mars e en snymåne", så fortsatt kan det komme en god del snø. Et annet utsagn som på en god måte karakteriserte måneden, var: "Mars - mårrakvass, middagsmild og kveldsstill."

(01.03.2016)