Den gang det var dyrt å ta bilder, prøvde mange å få med mest mulig ved hver enkelt eksponering. Men når fotografiet forteller mange historier samtidig, blir det ofte platt og uinteressant. Bildet til høyre er på sin side direkte minimalistisk: Et revespor over en hvit snøflate med en stripe hav i bakgrunnen.

(31.03.2011)


I dag kom tjelden til Elgsnes, så da er våren i rute uansett hvor mye det snør. Fra gammelt av sa man at tjelden skulle være på Loppasanden 1. april - død eller levende. Et tjeldpar holdt til ute i Vester-Raten, men før fotografen nådde fram, var fuglene fløyet. Så da ble det et bilde av bebyggelsen på Raten sett fra Tyskekaia i stedet. Klikk på bildet for å se en større panoramaversjon.

(30.03.2011)


Finværet fortsetter med sol fra nesten skyfri himmel og lite vind. Så lenge sola står høyt på himmelen, er det behagelig temperatur såvidt under frysepunktet. Nattestid har imidlertid temperaturen vært nede i nesten ti minusgrader. Fra gammelt av finnes det et uttrykk for dette: "Mars mårrakvass, middagsmild og kveldsstill". Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(29.03.2011)


Endelig en skikkelig finværsdag med sol fra så og si skyfri himmel. Og best av alt: Det er ikke vind å snakke om. I formiddag var dyrebilen fra Nortura her og hentet ei ku til slakt. Den stod for tur til å sjaltes ut, og måtte leveres nå for å gi plass til ei kvige som snart skal kalve. Det er to kyr til som skal slaktes i vår, men selv etter det har vi fem kviger som det ikke er båsplass til. Det er å håpe at det finnes kjøpere for dem.

(28.03.2011)


I dag ble det såpass opphold mellom snøbygene at det ble meningsfylt å rydde snøen skikkelig unna. Det har kommet uvanlig mye snø den siste tiden. Fra at det var omtrent barmark for en uke siden, er det nå 46 cm snø der vi registrerer snø- og teledybde. Det er faktisk den største snødybden vi har hatt i hele vinter. Det gamle utsagnet om at "mars e en snymåne" viser seg å stemme i år!

(27.03.2011)


Bildet til høyre er tatt fra Storbakkan nedover mot Vester-Raten. Huset til venstre er Andrea-stua på den gamle gårdshaugen, mens huset til høyre i bildet er sjøboden på bnr. 4, eller Bua i Oppsetta som den oftest kalles. Selv om det følger vind med snøbygene, er det, slik det framgår av bildet til høyre, såpass stille på lesiden av Vester-Raten at snøen blir liggende på trærne.

(26.03.2011)


Det er Hilmar på Aun som har brøytingen hit ut til Elgsnes. Nå har han fått seg ny traktor, så da skulle vi være sikret åpen vei selv om det er mye nysnø som fyker rundt når vinden blåser. På bildet til høyre sees den stolte eieren foran Valtra-traktoren under et opphold mellom snøbygene.

(25.03.2011)


Etter et par dager med vårstemning, kom to dager med kraftig vind. Nå er det i tillegg blitt stort snøfall, så vinteren er tilbake for fullt. Bildet viser fjøset på Storbakkan i snøkovet.

(24.03.2011)


Det var meldt kraftig vind i dag, og selv om det ikke er sterk storm, er alle hurtigbåtrutene i fylket innstilt. Sjøforsvarets hypermoderne missiltorpedobåt av Skjold-klassen er en hybrid mellom katamaran og luftputebåt, og gjør stor fart i rolig sjø. Men i dag lå den lenge på været før den seg sakte ut Andfjorden.

(23.03.2011)


Så dreide vinden igjen på nordvest med kuling og snøbyger. Temperaturen har falt gradvis, og var i kveld under frysepunktet. Meteorologene melder om at det skal bli enda sterkere vind i morgen, med opp til sterk storms styrke. Vinteren har tydeligvis ingen planer om å slippe taket med det første.

(22.03.2011)


Siden i går har det kommet litt snø, men ute i Rateneset er det nesten snøbart. Vinden tar godt her, så det meste av snøen fyker vekk. Bare i søkk i terrenget blir den liggende. I tillegg kommer at havet på begge sider av dette smale neset fører til høyere lufttemperatur og tidligere avsmelting. Snøen som kom på Storåkeren etter at gårdagens bilde ble tatt, er derfor helt fraværende i Rateneset.

(21.03.2011)


Vanligvis faller vårjevndøgn på 21. mars, men i år er dag og natt like lange før midnatt. Derfor er det vårjevndøgn i dag. Fra nå av øker daglengden med breddegraden på den nordlige halvkule, mens det er omvendt sør for ekvator. Sørvestlig vind og regn fikk ihvertfall fart på snøsmeltingen, og nå i ettermiddag var det bare litt is igjen på jordene fra Storåkeren og oppover mot Storbakkan. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(20.03.2011)


For en del år siden var vi veldig plaget med rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som kom ned på innmarka og gjorde skade på enga om våren. Det kunne være over 40 dyr samtidig, og i vårløsningen gjorde de ikke bare skade ved å grave og ete, men vel så mye ved å trakke opp der det var nysådd eng. Nå har det kommet to reinsdyr ned på innmarka, og vi frykter at det er begynnelsen på en ny reininvasjon. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(19.03.2011)


Etter et par dager med vårstemning sank temperaturen igjen ned mot frysepunktet, og vi fikk nedbør som snø. Selv om det bare kom det vi på dialekt kaller et fann med snø, var det nok til å dekke til isen og lage blindhålka, for å bruke et annet godt dialektord.

(18.03.2011)


For mange gårder her nord ble 2010 et avlingsmessig katastrofeår. Store overvintringsskader kombinert med mye tele og kald vår førte til små avlinger og stor etterspørsel etter grovfôr. Her på gården hadde vi derimot tilnærmet normalårsavling. I tillegg brukte vi rundballer fra 2009 til senhøstes i fjor. Dermed er vi nå i stand til å selge rundballer av fjorårets avling. I dag gikk første lasset til en bonde i Kvæfjord.

(17.03.2011)


Om det er våren som er i anmarsj, er vanskelig å si. Men 8 plussgrader og tiltakende barmark får en til å tenke i de baner. Snart kommer også tjelden og melder at våren er her med sitt optimistiske bit-e-bit. Bildet til høyre ble tatt i ettermiddag nede på sandfjæra og viser bebyggelsen på Raten og på Eberbplassen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(16.03.2011)


I formiddag var det solskinn, men da bildet til høyre ble tatt ved halvettiden, hadde det allerede skyet over. Motivet viser bebyggelsen på bnr. 2, 3 og 4 sett fra toppen av Storhågen. Øyene utenfor er Grøtaværran, og helt i bakgrunnen skimtes fjellene på Andøya med Arnipa til venstre.

(15.03.2011)


Ute i Vester-Raten hadde de tyske okkupantene under andre verdenskrig et kystartillerifort, eller "19. Batterie Heeres Küsten Artillerie Regiment 973", som det het på herrefolkets eget språk. Vakttårnet på toppen av Vester-Raten er fortsatt godt synlig. Her stod kikkertene som anga retning og avstand til målene, mens selve ildkoordineringssentralen og telefonsentralen lå i etasjen under. Derfra styrte man fire 15 cm kanoner, to i Baterie Grate på sørsiden og to i Baterie Heinrich på nordsiden.

(14.03.2011)


I dag fikk vi årets første kalv, og selv om det er den 13. i dag, ble det likevel en kvigkalv. Vi satser på vårkalving her på gården for å få mest mulig sommermelk. Den er best betalt fordi så mange leverer lite melk sommerstid.

(13.03.2011)


I natt var det et flott nordlys på himmelen. Bildet til høyre er tatt mot øst og viser nordlyset over fjellet Toppen på Grytøya. Klikk på bildet for å se en større versjon, og klikk her for å se et radarbilde som viser hvor det til enhver tid er mulighet for å se nordlys.

(12.03.2011)


En flott solskinnsdag med lite vind og kulde. Bildet til høyre er tatt fra Blåbærhågen nå i ettermiddag og viser Elgsnes med Grytlandsfjellene i bakgrunnen. For å se en større panoramaversjon, klikk på bildet. For å se en video som ble tatt opp samtidig, og som viser en 300 graders panorering, klikk her.

(11.03.2011)


Den siste tiden har det vært mildvær og frost om hverandre med få dagers mellomrom. Ettersom det er torvtak på Normangården nede på Raten, renner ikke regn og smeltet snø av like fort som på andre tak. Når det fortsatt drypper fra taket etter at det igjen har blitt frost, får vi istapper slik som på bildet.

(10.03.2011)


Natt til i dag var det timevis med kraftig vind med full storm i kastene. Så i dag morges ble det meldt på radioen at veien over Aunfjellet var stengt. Etter hvert spaknet imidlertid vinden, og da bildet til høyre ble tatt i formiddag, var vindstyrken nede i et maksimum på 13 m/sek. Men fortsatt stod det en mørk kovbak ute i Andfjorden. Utover dagen løyet vinden enda mer, og skydekket lettet såpass at vi fikk et gløtt av sola før den gikk ned.

(09.03.2011)


For en uke siden var det nesten barmark, men etter det har snøen lavet ned. Så steg temperaturen igjen, og i dag begynte barmarkflekker på nytt å komme til syne. Vi er tydeligvis inne i en periode med skiftende temperatur, nedbør og vindstyrke. At vi har hatt nymåne burde normalt ført til en endring i værsituasjonen, men denne gangen virker det ikke som dette gamle værtegnet slår til.

(08.03.2011)


Igjen har temperaturen steget over frysepunktet, og nedbøren kommer som sludd, eller lappsklætta som vi sier på dialekt. Bildet til høyre er tatt fra Storbakkan og viser huset på Ebergplassen og det tilhørende naustet. Bakenfor skimtes bebyggelsen på Raten. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(07.03.2011)


I første omgang så det ut til at vi hadde unngått skader under uværet tidligere i uken. Men fra baksiden av fjøset var det lett å se at halvparten av blikktaket over ventilasjonssjakten var revet av. Denne konstruksjonen har tidligere stått imot vind av orkans styrke, så enten var blikket svekket etter lang tids påkjenning, eller så har et vindkast vært usedvanlig kraftig.

(06.03.2011)


"Mars e en snymåne", sa de gamle. Og så langt ser det ut til å stemme. I går og i dag har det snødd en god del, og med vedvarende vind fra nord, blir det også bakkefokk. Gårdsveien som ligger på tvers av vindretningen, fyker igjen hele tiden. Brøytingen blir derfor begrenset til hva som er nødvendig for at posten og melketankbilen skal komme fram.

(05.03.2011)


Reven er på søk etter mat. På bildet leter den etter vånd i steinfyllingen langs stranda. Etterpå gikk reven ned på fjæra for å se om uværet i går har skylt i land fisk eller noe annet som kan stille sulten. Mars er en vanskelig måned. Det er fortsatt snø og kulde, det er liten tilgang på mat, og fettreservene i kroppen er i ferd med å bli oppbrukt. Så reven drømmer vel om våren, med vånd, egg og fugleunger på menyen.

(04.03.2011)


Klokken halv tre i natt var vindstyrken 25,8 m/sek, noe som er full storm med god margin. Dette er den kraftigste vinden som er registrert siden vi startet med å legge ut værdata på nettet for om lag halvannet år siden. Da bildet til høyre ble tatt midt på dagen i dag, hadde vinden løyet betydelig, men fortsatt var det både vind og bølger. Klikk på bildet for å se en større versjon, og klikk her for å se en video som ble tatt opp samtidig.

(03.03.2011)


I dag har vinden vært kraftigere enn på mange år. Når den i tillegg kommer fra sørsørvest, blir den ujenv her på Elgsnes. Vi får det som kalles fallvind, som er så kraftig i kastene at den kan rive hus. Men heldigvis står husene på steder der det har vært begyggelse i over 100 år, så forhåpentligvis skjer det ikke noe denne gangen heller. Bildet viser ei vindrosse som pisker opp sjøsprøyt ute på Vågen.

(02.03.2011)


Mildværet fortsetter, og nå begynner isen for alvor å tine på Storåkeren. Også oppover Storbakkan er det delvis barmark. Om ikke isen forsvinner helt, vil den ihvertfall bli såpass perforert at faren for isbrann reduseres betraktelig. Meteorologene melder om økende vind. Det blir spennende å se om nedbøren da kommer som regn eller snø.

(01.03.2011)