I dag er det ikke bare tett skydekke. Nå dekker i tillegg skodda fjellene. Selv Nonshågen, ikke mer enn 105 meter høy, er bare delvis synlig oppe til høyre i bildet.

(31.03.2008)


Så kom gråværet med temperatur like over frysepunktet og sludd i luften. Det er som en erfaren nordlending sa: I Nord-Norge må man benytte godværet mens det er her.

(30.03.2008)


Nå veksler været mellom snøvær og strålende solskinn fra dag til dag. Dette skyldes at vindretningen endres alt etter hvilken bane lavtrykkene tar. Det normale mønsteret med at lavtrykkene oppstår ved Island, kommer inn mot kysten lengre sør i landet for så å følge kysten nordover, ser ikke ut til å være noen selvfølge lenger. Så lenge dette fører til at vi får vær som i dag, skal vi ikke klage!

(29.03.2008)


En beltegraver fra Sama Maskin tar ut tomt til hytta som Håkon skal bygge på Torveberget.

(28.03.2008)


Og snøvær ble det så det holder. Egentlig er det ikke så unormalt med snø på denne tiden. Påskeria er fortsatt et kjent begrep, og fra gammelt sa man at mars var en snømåned. Men vi er så bortskjemt med tidlig vår de siste årene at vi ikke venter stort snøfall på denne tiden.

(27.03.2008)


I dag klarnet det opp, men været er ikke stabilt lenger, så bygeskyene som ligger utenfor kysten kan komme inn hva tid som helst.

(26.03.2008)


Så er påsken slutt, og godværet med den. Selv om det har vært kaldt, har det likevel vært et upåklagelig vær sammenlignet med andre steder i landet.

(25.03.2008)


En mann står på ytterste pynten av Vester-Raten. Johannes Olsa-odden kalles dette stedet etter en husmann som bodde på Jonsborg. Han ble nesten blind på sine gamle dager, og en gang han var ute og fisket, rodde han seg oppe her og forulykket.

(24.03.2008)


Selv om det fortsatt er kaldt, og et tynt slør på himmelen demper sollyset i dag, så er det ingen grunn til å klage på påskeværet i år.

(23.03.2008)


Enda en dag med sol fra nærmest skyfri himmel. Men vinden er sur, og i natt var det 10,5 minusgrader. Det er den laveste temperaturen vi har hatt her på Elgsnes i hele vinter.

(22.03.2008)


Snytittingen er kommet! Titting er et nordnorsk samlebegrep for spurv, meis og andre småfugler som sier "titt-titt". På normert norsk kalles fuglene til høyre snøspurv.

(21.03.2008)


Skjærtorsdag og drømmepåske. Bildet er tatt fra fjellet Keipen og viser Elgsneshalvøya som skiller Kasfjorden og Kvæfjorden til venstre og Toppsundet til høyre. Midt i blidet ligger fjellet Elgen. De to nesene som stikker ut, er til venstre Indre Elgsnes og til høyre Ytre Elgsnes. Utenfor ligger Andfjorden, som avgrenses av Andøya helt bakerst i bildet.

(20.03.2008)


I dag sprakk skydekket opp slik at sola innimellom fikk skapt litt påskestemning. Men kald vind fra nordøst gjør det lite attraktivt å være lenge ute om gangen.

(19.03.2008)


For tre dager siden var det vår i luften, men etter det har det kommet en god del snø. Dagens bilde er tatt fra stedet der veien krysser Mølnelva og nedover Mølnelvbakkan. Granskogen til venstre har snø på greinene nesten som i et tradisjonelt julekortbilde.

(18.03.2008)


En fraktbåt kommer inn Andfjorden i skumringen. Mye av transporten er etter hvert flyttet over på trailere, men likevel er båttrafikken viktig for godstransporten på kysten. Selv om terrorhysteriet har tvunget fram gjerder på kaiene i hvert et "fjordhåll", blir det fortsatt brukt sunt bondevett ved håndhevelsen av havnekontrollen slik at fraktefarten kan fortsette.

(17.03.2008)


Og tilbakeslaget kom fortere enn ventet. Vi har nå hatt fint vær over en lengre periode, så naturligvis ble det skikkelig grisvær til påske. I dag er det vind fra nord med sludd og snø. Fortsetter det slik, blir det nok innepåske for de fleste.

(16.03.2008)


Vi har ennå ikke hatt vårjevndøgn, men det synes likevel som om våren er i anmarsj. Gårdsveien er stort sett bar, og det samme gjelder mye av innmarka. Det er litt tidlig å gjøre opp status for vinteren, men at snøfreseren bare har vært brukt et par ganger siden snøen kom, sier sitt om klimaendringene.

(15.03.2008)


Sola går nå ned bak fjellene på vestersiden av Kvæfjorden. En stund etterpå er himmelen gullfarget. For å få fram disse fargene, måtte resten av motivet undereksponeres. Derfor er forgrunnen mørk.

(14.03.2008)


Kråkebollene er noen glupske skapninger som eter bunnvegetasjonen. På bildet er det bare korallene som ikke er fortært. Det er ikke forsket skikkelig på den voldsomme økningen av kråkeboller som har skapt ørkenlignende tilstander i havet langs norskekysten. Dette har skjedd mens miljøeliten har vært opptatt med Trillemarka, rovdyr og snøskuter.

(13.03.2008)


Nordlys er et fenomen som forekommer her nord når store mengder elektrisk ladede partikler slynges ut fra sola. Partiklene lager lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære. Nordlyset befinner seg i en høyde på mellom 90 og 150 km, og kan observeres på nattehimmelen i et belte rundt den magnetiske polen. Nordlyset viser seg som et bølgende lys som varierer både i form, farge og styrke, fra hvitgrønt og blått til dyprød. Nordlyset kalles på latin aurora borealis som betyr morgenrøden i nord.

(12.03.2008)


Kobben konkurrerer med oss mennesker om å høste av fiskebestanden. I tillegg er den mellomvert for kveisen, som er en lei fiskeparasitt. Det er nå så mye kobbe her i området at det kanskje er på tide å regulere bestanden. Kobben på bildet har tydeligvis skaffet seg nok mat for i dag.

(11.03.2008)


Bildet viser nede til venstre sjøbua på bnr. 4. Den er trolig fra 1800-tallet. Tilbygget på denne siden av sjøbua er av nyere dato. Betongkonstruksjonen oppe til høyre i bildet er enklere å tidfeste. Den ble bygd under den tyske okkupasjonen 1940 - 1945. Dette var kommandoplassen og ildkoordineringssentralen for kanonbatteriet som Wehrmacht hadde her på Elgsnes.

(10.03.2008)


Hytta til høyre ligger på Durmålstuvsletta, like innenfor grensen til bnr. 5, og ikke langt unna der bruket hadde sommerfjøset sitt før i tiden. I bakgrunnen sees det karakteristiske fjellet Toppen på Grytøya.

(09.03.2008)


Sola går høyt over fjellet Elgen, så nå har vi solskinn fra morgen til kveld når det er klarvær.

(08.03.2008)


Det er lite snø på markene. Bildet viser hvordan stubbåkeren stikker opp gjennom snølaget.

(07.03.2008)


Selv om sola burde skinne her på Elgsnes nå, avhenger mye av skydekket. På bildet ligger Elgsnes og Grøtaværan i skygge, mens Andøya er badet i solskinn.

(06.03.2008)


Oteren på bildet har vært ute og fisket. Trolig hadde den fanget noe siden den ikke rømte fra fotografen.

(05.03.2008)


Etter at Toppenveien ble ferdig, har det blitt liten fergetrafikk i ytre Toppsundet. Nå er det bare gullesfjordferga som passerer til og fra verkstedopphold i Harstad. Om ferga på bildet returnerer fra verftet, eller det er ei erstatningsferge som er på vei for å betjene fergesambandet Revsnes - Flesnes, er imidlertid ikke godt å si.

(04.03.2008)


Det pågår for tiden en NATO-øvelse her i området. Britene stiller blant annet med missiltorpedobåter. Det kan saktens trenges nå som forsvarssjefen foreslår å skrote en hel flåte med hypermoderne og ennå ikke operative missiltorpedobåter av Skjold-klassen.

(03.03.2008)


Helt til 1960-tallet ble det slått, ikke bare med vanlig ljå, men også med småljå og sigd her på Elgsnes. Alle grasstrå måtte tas vare på til vinterfôr for husdyrene. Etter den tid har graset fått gro vilt i Rateskogen, Verselbakkan og i klipene nede i Vester-Raten. Etter hvert vokser det opp tuer med fasong og størrelse som bringer tankene hen på troll og andre underjordiske vesener.

(02.03.2008)


Mars måned begynner bra, med sol fra skyfri himmel, lite vind og temperaturer såvidt under frysepunktet midt på dagen. Men fortsatt gjelder det gamle ordtaket: Mars mårrakvass, middagsmild og kveldsstill.

(01.03.2008)