Selv om grytværingene har fått tunnel gjennom Toppen, har ikke beboerne på Alvestad og Grøtavær en trygg vei. Strekningen mellom Dale og Alvestad er nemlig en av de mest rasutsatte i hele landet, og denne veistrekningen kan være stengt i lange perioder.

(31.03.2006)


Bildet til høyre er tatt fra det markestykket vi kaller Russeleiren fordi det var en fangeleir her under Andre verdenskrig. Fjellet i bakgrunnen er Toppen på Grytøya. Veien til Yttergryta går i tunnel gjennom fjellet, da området er veldig rasutsatt, ikke minst på denne tiden av året.

(30.03.2006)


Kontrasten mellom de lyse og mørke sjatteringene på vesthimmelen er så stor at det man kan se med det menneskelige øyet, blir ganske platt når man prøver å gjenskape inntrykket på et bilde.

(29.03.2006)


Enda en nydelig soldag over et hvitt vinterlandskap. Får vi samme været som i fjor, med fin vår og dyvåt sommer?

(28.03.2006)


De gamle merkedagene har visst ingen innflytelse på været nå til dags, for maken til fint vintervær skal man lete lenge etter.

(27.03.2006)


Du ska itte sette snuru
når du sir et hara-spor.
Du ska sjå deg for og akte
alt som flyg og spring og gror.
Du er sjøl en liten vek en,
du treng sjøl en storebror.
Einar Skjæraasen
(26.03.2006)

I dag er det vårfrumesse. Det var den siste av de viktige merkedagene før sommermål. Det ble sagt at slik været var denne dagen, ville det bli i seks uker framover. Ingen lystelig spådom ut fra bildet til høyre!

(25.03.2006)


Det har skyet over, og blåfargen blir straks mer framtredende. Bildet er tatt fra Raten over mot Vester-Raten på andre siden av Vågen.

(24.03.2006)


Enda et kveldsbilde, men nå tatt et par timer tidligere. Havet ser nesten ut som hamret kobber når det er små bølger og vi ser gjenskinnet av kveldshimmelen i det.

(23.03.2006)


Bildet til høyre er tatt med stativ ved halvnitiden i kveld. Det er skumring, men fortsatt rødfarge over fjellene i vest. Mørke skyer tilsier at vi kan få nedbør snart.

(22.03.2006)


Oteren har fast rute ned til sjøen like ved huset på Ebergplassen. Selv om den ikke er særlig sky, krysser den ikke gårdsveien. I stedet kryper den gjennom stikkrenna. Kanskje den til og med oppholder seg der noen ganger?

(21.03.2006)


I dag er det vårjevndøgn. Nå er dag og natt like lange over hele jordkloden. Fra nå av øker daglengden med økende nordlig breddegrad, og minker med økende sørlig breddegrad. Selv om lyset er tilbake, er det likevel en stund til våren kommer for å bli.

(20.03.2006)


Siden i går morges har det falt en god del snø. Det har også vært vind, så noen steder er snøen borte, og andre steder ligger store skavler. Og snøbygene står fortsatt oppmarsjert ute i Andfjorden slik bildet viser.

(19.03.2006)


Igjen har vinden snudd på nord, og dermed kommer snøbygene inn fra havet. Maken til ustabil vinter med vekselvis barmark og snø har det knapt vært i manns minne.

(18.03.2006)


Kraftig regn og snøsmelting har gitt stor avrenning, og nede i fjæra har vannet fra veigrøfta på gårdsveien vasket vekk en god del sand. Vår midt i mars, er det mulig?

(17.03.2006)


I følge et gammelt rim er mars slik: "Mars - mårrakvass, middagsmild og kveldstill." Nå til dags kan vi visst stryke den første karakteristikken. Men at mars er mild og still synes fortsatt å stemme.

(16.03.2006)


Mildværet over flere dager gjør at det nå begynner å bli bar mark. Regnvær gjør sitt til at snøsmeltingen skyter fart.

(15.03.2006)


Bildet til høyre er tatt fra Rateneset. Til venstre sees den ytterste delen av Vester-Raten. Bakenfor skimtes Måsskjærene. Bakerst i bildet er Kvæfjordfjellene til venstre og Andøyfjellene til høyre. Der det er åpning mellom fjellene, går Risøyrenna.

(14.03.2006)


Mildværet fortsetter, og de bratte flågene i Grytlandsfjellene der det ligger lite snø, er blitt svarte. Så nå tiner snøen ikke bare i lavlandet. Nå går nok yttergrytingene inn i en periode der veien er mye stengt grunnet ras eller rasfare.

(13.03.2006)


Fra toppen av Finnevikhågen er det fin utsikt innover Toppsundet. Her pleide Hilda å sitte og drømme før hun utvandret til Canada tidlig på 1900-tallet. Da hun var tilbake i gamlelandet i 1958, plantet hun grana til høyre i bildet. Til tross for at den er plantet i karrig jord på en værhard knaus, har den likevel klart seg - kanskje ikke så ulikt den som plantet treet.

(12.03.2006)


Og så ble det plussgrader igjen. Det betyr at snøen synker sammen og ikke så lett vil fyke om det blir vind. Hvis vi nå får skaresnø og deretter litt nysnø på toppen, blir det perfekte forhold for skigåing. Men det spørs om det blir drømmepåske ettersom den først kommer om en måned.

(11.03.2006)


Bildet til høyre er tatt nedover mot snuplassen i Oppsetta. Husene på bildet er fra venstre: Hytta i Marilund, våningshuset og fjøset på bnr.4, og til høyre for veien det gamle våningshuset på gårdshaugen. Selv om dette var det opprinnelige bruket på gården, har det likevel bnr. 3.

(10.03.2006)


Snøfallet for to dager siden har lagt et hvitt teppe over Øverlandet, Kroken og Durmålstuva, som er den delen av dyrkamarka som sees på bildet til høyre. Bakerst i bildet, på andre siden av Toppsundet, ser vi fjellet Toppen.

(09.03.2006)


Snøværet ble kortvarig, og i dag er det igjen sol fra skyfri himmel. Tre havørner koste seg i godværet. Ørnene vet hvor det er oppdrift, så de kan ligge og seile omtrent uten å bruke krefter på vingeslag. Når de taper høyde, henter de bare ny høyde på termikkstedene, og kan fortsette sin majestetiske glideflukt.

(08.03.2006)




Det tætne te himmels, det tætne i havet.

Det tætne i sundan så ingen kan ro.

(Arvid Hanssen)
(07.03.2006)

Bildet til høyre er tatt fra Nakkjen fremst på Aunfjellet. Landtunga som stikker ut fra venstre midt i bildet er den ytterste delen av Elgsneshalvøya. Utenfor ligger Grøtaværran, og helt bakerst skimtes gjennom disen Andøya med Prestaksla og Arnipa og Andmyrene imellom.

(06.03.2006)


Det flotte vinterværet fortsetter, og nå begynner sola å komme såpass høyt på himmelen at man på lune steder kan merke at den varmer. Men den siste uka har likevel vært kald. Minimumstemperaturen har vært under 10 kuldegrader og maksimums-temperaturen under frysepunktet for første gang i vinter.

(05.03.2006)


Kloss inntil veien mellom Elgsnes og Aun ligger Hestesteinen. Sagnet forteller at den har fått navnet fordi en hest drepte en bjørn her, men døde selv av sårene. I dag er steinen tilsvinet med grafitti.

(04.03.2006)


I dag har det kommet noen snøflak, men det har også vært perioder med sol slik som på bildet til høyre.

(03.03.2006)


I området rundt Slåttebakkan er det høy bonitet. Her ble det plantet gran på 1970-tallet, og bjørkeskjermen ble fjernet i årene etterpå. I dag har granbestandet en størrelse som gjør at området har fått barskogpreg.

(02.03.2006)


Klarværet med bitende landvind og kalde netter fortsetter. Med så mye løssnø som det nå er, skal man være sjeleglad for at nordavindskulingene holder seg unna.

(01.03.2006)