I dag gikk det et stort snø- og jordras i Alvestadlian. Det er ikke så uvanlig at det går ras her, for veien mellom Dale og Alvestad er trolig den mest rasutsatte veien i hele Norge. Flere vintre har veien vært stengt i til sammen to måneder. Så langt har det ikke gått menneskeliv på strekningen, selv om det har vært nære på noen ganger.

(31.03.2005)


Selv om det begynner å bli bart framme i Elgsnesgården, ligger det fortsatt mye snø oppe i høyden. Bildet er tatt fra veien ovenfor Selvikdalen og viser Aunlia nærmest. Bakenfor sees sørøstsiden av fjellet Elgen og Elgsnesmarka utover mot høyre i bildet.

(30.03.2005)


Påsken er over, og sola kommer igjen til syne. I dag har det vært vår i luften. Vipa er kommet, og måsen flokker seg. Nå starter kampen om å finne seg en make, og snart er det tid for egglegging og deretter et svare strev med å skaffe nok mat til glupske unger.

(29.03.2005)


Ytterst i Vester-Raten, nordafor Nordhågen, ligger ei flu. Her koker havet selv i maksvær så sant det er litt unndrag slik som i dag.

(28.03.2005)


Det meste av snøen har forsvunnet fra jordene, men fortsatt er det en del is igjen noen steder. På Øverlandet er det som bildet viser stort sett bar mark allerede.

(27.03.2005)


I kveld klarnet det opp, og havet ligger speilblankt. Vi har et gammelt utsagn om mars som fortsatt har en viss gyldighet: "Mars mårrakvass, middagsmild og kveldsstill".

(26.03.2005)


Vårtegnene fortsetter. I dag er krokusen kommet opp. Fortsatt er blomstene lukket, men bare skyene forsvinner, vil nok kronbladene åpne seg i solveggen.

(25.03.2005)


Det har vært kraftig snøsmelting de siste to dagene, og måsen oller slik at den må ha fått vårfornemmelser. Tjelden er kommet, og den skravler i vei med sitt vanlige det-bit, det-bit. Kanskje kommer ikke våren riktig ennå, men en forsmak er det ihvertfall.

(24.03.2005)


Regn og mildvær har gjort at det tynne snødekket er tint bort. Igjen er bare isen, som nå dekker store deler av enga. Det er bare å håpe at isen enten forsvinner helt, eller at den blir dekket med snø helt fram til det blir skikkelig vår. I annet fall kan overvintringsskadene bli store.

(23.03.2005)


I dag er det skikkelig guffent påskevær. Alvestad på andre siden av Toppsundet kan bare såvidt skimtes gjennom yr og tåke.

(22.03.2005)


Eldre kyr må sjaltes ut for å gi plass til kviger som skal kalve. Slik er det alltid i melkeproduksjonen. Med skjerpede krav til melkekvalitet og jurhelse er behovet for utskifting blitt større. Så det er bra å ha god rekruttering. På bildet har vi akkurat fått ei ku inn på dyrebilen.

(21.03.2005)


Fra og med palmesøndagen var det slutt på finværet. En uværsperiode i forbindelse med påsken er så vanlig at den har fått sitt eget navn - påskeria. På bildet står snøbygene i kø ute i Andfjorden.

(20.03.2005)


Her på Elgsnes var det arbeidshest helt fram til midten av 1970-tallet. Siden da har det ikke vært hest på gården. I det siste har det kommet hobbyhester til Aun, og derfor kan man igjen se hester langs veien også her ute.

(19.03.2005)


På bildet ser vi nærmest huset og naustet på Ebergplassen, i sin tid en husmannsplass. Bak disse gikk Kattbekken som var grensen mot Nedre Elgsnes, eller Raten i dagligtale. Dette området leide handelsmannen som holdt til her, først fra Kronen og senere fra bonden som eide grunnen, inntil han i 1823 fikk kjøpt området.

(18.03.2005)


Fortsatt holder finværet seg. Det er imidlertid bare is og skare, så skiføret er heller dårlig. Hadde det kommet litt nysnø oppå skaren, hadde det vært ideelle skiforhold til påsken.

(17.03.2005)


Enda en kalv er kommet til verden her på gården. Det er ei kvige som har kalvet, og i løpet av april og mai skal ytterligere fem kviger inn i produksjonen.

(16.03.2005)


På begynnelsen av 1900-tallet ble det bygget varde på Kortan, et farlig skjær som såvidt stikker opp av havet utenfor Horsevika. Steinen som ble brukt, ble tatt ut her i Rateneset. Ennå nesten hundre år etter, kan man tydelig se den lysere snittflaten fra steinuttaket.

(15.03.2005)


Enda en fin dag med solskinn fra nesten skyfri himmel. Flere dager på rad med godvær har vi ikke hatt mye av før i vinter, så det er en kjærkommen avveksling før påskeria setter inn.

(14.03.2005)


En flott solskinnsdag selv om temperaturen fortsatt er lav. Det er lite vind, men det må ha vært uvær uti havet, for det har vært kraftig sjybor i hele dag.

(13.03.2005)


Bildet er tatt fra nordsiden av Landkonvika og innover Kvæfjorden. Sola står rett over Godfjorden som nå tilhører Sortland kommune. Litt til høyre skimtes Gapøya som tilhører Kvæfjord også etter grensereguleringen.

(12.03.2005)


Mildvær har omgjort snuplassen til den reneste skøytebane. Nå er det ideelt sparkeføre, for kommunen har selvsagt ikke råd til å strø når man er i ferd med å bli satt under statlig administrasjon.

(11.03.2005)


Et yndet motiv, som sikkert finnes i mangt et feriealbum langt utover landets grenser. Det skyldes ikke bare at motivet er fint, men også at turistene her er ved veienden hvor det er naturlig å ta fram kameraet.

(10.03.2005)


Skiftende temperatur med vekselvis pluss- og minusgrader har ført til islag på jordene. Noen steder er den tykk og i sammenhengende flater uten perforering. Blir slik is liggende uten snødekke utover våren i kombinasjon med solrike dager, er faren overhengende for isbrann av betydelig omfang.

(09.03.2005)


Kvistlav (Hypogymnia physodes) har en sølvgrå overside, mens undersiden er svart. Den vokser vanligvis på tre, men også på stein slik som på bildet til høyre.

(08.03.2005)


Nede i Vester-Raten finnes det en rekke "minnesmerker" etter den tyske okkupasjonen 1940 - 45. Bunkeren på bildet er ikke det styggeste byggverket, men faren for at dyr på beite skal skade seg har gjort at vi har satt opp sperregjerde oppå bunkeren.

(07.03.2005)


Vind og plussgrader gjør at snøen tiner. Denne vinteren har vært underlig, med veldig korte intervaller mellom levær og frost. Men det er kanskje slike vintre vi kan vente oss framover som en følge av den globale oppvarmingen?

(06.03.2005)


Det er fortsatt for tidlig på våren til at stranda lokker turister hit. Bare et enslig fotefar vitner om menneskelig tilstedeværelse. Hadde det ikke vært for mønsteret i fotavtrykkene, kunne man ha forestilt seg at det var spor av menneske langs en urtidsstrand.

(05.03.2005)


En flott solskinnsdag med den reneste påskestemningen. Bildet viser Storbakkan der man som barn hadde hoppbakke. I dag er det ingen unger til å lage hopp og trakke unnarenn. Så bakken får ligge urørt.

(04.03.2005)


Vinden har spaknet, men fortsatt er det en del tungsjø etter gårdagens uvær. Dette resulterer i sjybor, særlig nede på Raten der det er langgrunt.

(03.03.2005)


I dag har vi hatt landnordøykuling, dvs. nordnordøst kuling, med rokk og fokk. Utover dagen dreide vinden på nordvest og spaknet. Men ennå da bildet ble tatt cirka klokken 17, var det uværsskyer i horisonten bak Grøtaværan.

(02.03.2005)


Sol 1. mars gir håp om tidlig vår. Selv om man ikke tror på gamle merkedager, er det uansett trivelig med finvær i mars!

(01.03.2005)