Stemorsblomsten (viola tricolor) blomstrer nå nede i Vester-Raten. De to øvre kronbladene er ensfarget blå og ligger litt oppå hverandre. Det er stedøtrene som må sitte på samme stol, mens nedre kronblad er den ekte datteren med vakre klær. Stemorsblomsten har slimløsende og vanndrivende egenskaper. Planten inneholder også peptider som kan brukes i kreftbehandlingen.

(31.05.2016)


I natt var det en flott midanttsol over Grøtaværran. Midnattsola er alltid finest når den står nær horisonten som nå. Når midnattsola kommer høyere på himmelen. passerer ikke sollyse like langt gjennom atmosfæren, og mindre av det kortbølgede lyset bøyes av. Dermed blir det mindre rødfarge på sollyset som når fram til oss. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(30.05.2016)


Bildet til høyre er tatt fra Raten og viser våningshuset og fjøset på bnr.4 på andre siden av Vågen. Trærne som rammer inn bildet har vokst opp etter at det ble slutt med ljåslått og beiting rundt naustet og krambumuren på Raten. I bakgrunnes vises fjellene på vestsiden av Kvæfjorden.

(29.05.2016)


To skip var i kveld på vei inn i havtåka ute i Andfjorden. Til venstre i bildet er turistskipet MS Deutschland på vei fra Harstad til Honningsvåg, mens skipet til høyre er brønnbåten MS Bjørg Pauline som, etter å ha besøkt Nordlaks sine oppdrettsanlegg på Bogen og på Hestenvika, nå er på vei til et anlegg i Flatøysundet.

(28.05.2016)


Så kom endelig varmen, og da var det på tide å plante på familegravstedet på kirkegården her på Elgsnes. Men hvem vet hvor lenge varmen vil vare, så planting av stemorsblomster på gravene er alltid et sikkert valg.

(27.05.2016)


Så ble det vitenskapen som vant over gammel folketro, for det har ikke regnet i dag, jfr. gårdagens kommentar. Utover dagen klarnet det opp, og vi fikk sol fra skyfri himmel. Temperaturen nådde 11,1 grader som maksimum klokken 15:30, og nå lover meteorologene enda høyere temperatur i morgen. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon.

(26.05.2016)


I kveld var det et skyglan ute i Andfjorden. "Sola trække vatn", sa de gamle. Dette var et tegn på at det kom til å bli nedbør. Meteorologene har imidlertid meldt om solskinn. Så da får vi se hvem som får rett, vitenskapen eller gammel folketro.

(25.05.2016)


I forrige uke meldte avisene at "nå kommer russevarmen"; men med høytrykk ute i Norskehavet ble det i stedet kald nordavind med regn og skodde i fjellene. En huskeregel for vind og høytrykk er at dersom du står med ryggen mot vinden, har du høytrykk til høyre for deg. Slik er det ihvertfall på den nordlige halvkulen.

(24.05.2016)


I dag var septikbilen her og tømte septiktankene. Bilen har en Masko-Zoll vannavskiller som en del av utrustningen. Dermed kan vannet føres tilbake til septiktanken, noe som gir en stor kapasitetsøkning på bilen. Masko-Zoll ble produsert i Harstad, men fusjoner og fisjoner i produksjonsselskapet gjør det uvisst hva som skjedde med dette produktet.

(23.05.2016)


Hurtigruten MS Vesterålen passerte Elgsnes på sør ved halvtitiden i formiddag, og innenfor Sennholmen møtte hun MS Feed Tromsø som frakter fiskefôr for EWOS. Toppsundet og Andfjorden er en av perlene langs kysten, og med flatt hav og solskinn må seilasen ha vært en opplevelse for turistene.

(22.05.2016)


Ved midnatt kikket sola fram bak Einletten på Andøya. Men siden vi har sommertid, er ikke sola på sitt laveste kl. 24. Derfor går sola ennå i havet. Men fra i morgen er sola over horisonten til og med 21. juli. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(21.05.2016)


Endelig ser det ut til at pinseria er over, for med solskinn og maksimumstemperatur på 9,9 grader, begynte graset å vokse igjen. Og meteorologen har spådd enda høyere temperatur i helga. Motivet er nesten det samme som i går, men nå er ikke Grytlandsfjellene dekket med skodde. Klikk på bildet for å se en panoramaversjon.

(20.05.2016)


Med det kaldværet vi nå har, er det nesten bare høymugla og vassarven som vokser. Bjørkeskogen har stått med museører siden varmeperioden i begynnelsen av måneden, og grasveksten har stoppet opp. Handelsgjødsla er imidlertid spredd, og sluddbygene har løst opp gjødselkornene. Så da blir det nok fart på årsveksten når russevarmen kommer.

(19.05.2016)


Selv om pinsen er over, forsvant ikke pinseria med den. I dag har det vært sluddbyger, og nysnøen ligger langt ned i fjellene. Med minimumstemperatur på 2,2 grader, er ikke det så rart. Som kjent faller temperaturen normalt med 0,8 grader per 100 meter over havet. Det heter med et gammelt ord at "mai kulde gjør bondens lader fulde". Så da bør det bli et godt fôrår.

(18.05.2016)


Takket være varmen i begynnelsen av måneden er det grønt løv på trærne og grønne enger på nasjonaldagen, men i Alvestadlian på andre siden av sundet går snøbygene. Senere på dagen fikk vi sluddbyger også her, så festflagget måtte berges og erstattes med et stormflagg. Store flagg blir nemlig fort ødelagt når de er våte og blafrer i vinden. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(17.05.2016)


Nedenfor Rateveien ligger det to gamle gravhauger, trolig fra merovinger- eller vikingetid. Den nærmeste, som på bildet er grønn og derfor skiller seg lite ut fra enga bakenfor, er en rekonstruksjon etter at gravhaugen ble brukt som fyllmasse i gårdsveien tidlig på 1900-tallet. Gravhaugen bakenfor, som vises på grunn av det visne graset, er imidlertid intakt, med den karakterisitske forsenkningen i midten etter at gravkammeret har falt sammen.

(16.05.2016)


Pinsen har så langt vært kald og våt, med 2,9 grader som minimumstemperatur og nysnø i fjellene. I formiddag var det faktisk solskinn i en periode, men snart kom igjen skyene drivende. Og i kveld var det bare skumringslys når det tyknet til med regnbyger. Så det er nok pinseria som er her.

(15.05.2016)


Det er nå på høy tid å få ut handelsgjødsla. Nyenga kom godt i gang med veksten allerede under varmeperioden i begynnelsen av måneden, men kaldværet i det siste har fått veksten til å stoppe opp. Og i gammelenga har veksten vært tregere, for det graset som har klart seg over år, er litt mer forsiktig med oppstarten om våren. Og det avslutter også veksten tidligere om høsten.

(14.05.2016)


Det er nå bare vel en uke til vi igjen har midnattsol - ihvertfall sommertidsmidnattsol. Men kveldene er allerede lyse, og da bildet til høyre ble tatt ved ellevetiden i kveld, var det fortsatt turistfisebåter ute. Den lille prikken i retning mot Grøtasundet er en slik båt. I dag var det forresten as på Hestenbø'n, så da er nok småseien tilbake på grunnene.

(13.05.2016)


Varmen som vi hadde for en uke siden, er byttet ut med lavere temperatur og regnbyger. I dag kom til og med nedbøren som snø på toppen av fjellet Litjetussen på Grytøya. Men kaldværet kom imidlertid ikke uventet, siden en kaldværsperiode i forbindelse med pinsen er såpass vanlig at den har fått et eget navn - pinseria.

(12.05.2016)


I gamle dager, dvs. på 50- og 60-tallet, var det mange fiskebåter som passerte Elgsnes. Det var alt fra små sjarker til større skøyter og kuttere. Nå er det bare en og annen stortråler som passerer. I tillegg er det stor trafikk av speedsjarker og katamaraner fra oppdrettsnæringen, og selvsagt også båter som frakter fiskefôr til oppdrettsanleggene. På bildet passerer Hordafor II inn Toppsundet. Om denne utviklingen er et framskritt, kan det imidlertid stilles store spørsmålstegn ved.

(11.05.2016)


I kveld ble dørene til tørkeskapet i sløyebua nede på Raten montert. Så nå skal fasilitetene for sløying og frysing av fisk, samt tørking av klær og fottøy som brukes under fisket, være de aller beste. Når linjene på bildet er buet, skyldes ikke dette dårlig snekkerarbeid, men den såkalte fiskeøye-effekten som oppstår ved korte brennvidder.

(10.05.2016)


Det har vært mange fine dager i overgangen mellom april og mai. Da kom det folk ut hit for å promenere på sandfjæra. Men på regnværsdager som i dag ligger stranda øde. Selv silendene, som pleier å komme i land når menneskene forsvinner, var fraværende da bildet ble tatt nå i ettermiddag.

(09.05.2016)


I kveld var det sol og regn samtidig, og når solstrålene brytes i regndråpene, kommer regnbuen til syne. I Bibelen ble regnbuen forklart som et tegn fra Gud, mens den i norrøn mytologi var Bivrost, brua mellom jord og himmel. Den fysiske forklaringen er imidlertid langt mer prosaisk, nemlig at lys av ulik bølgelengde brytes ulikt. Klikk på bildet for å se hele regnbuen.

(08.05.2016)


Kveldssol gjennom skyer kan også være dekorativt, selv om det ikke kan måle seg med en fargesprakende solnedgang. Nå er det forresten bare to uker til vi igjen har midnattsol, så fra da av blir det ikke solnedganger på et par måneder.

(07.05.2016)


Nå er det ikke bare graset som vokser, også bjørka har på de luneste stedene fått museører. Det er ikke mange år siden vi kunne se grønt bjørkeløv på fjernsynsoverføringen fra 17-maitoget i Oslo, mens skogen her stod svart. Og går vi tilbake til 1955, lå snøen fortsatt dyp her 17. mai. Men likevel er det noen som fornekter klimaendringene.

(06.05.2016)


Først kom varmen, men siden det var veldig tørt, ble det ikke skikkelig fart på grasveksten før vi fikk regn. Ofte beklager man seg over at det regner, men i et globalt perspektiv er tørke et større problem for jordbruksproduksjonen enn hva for mye nedbør er. Nok regn er derfor en velsignelse, som selv ikke den nåværende ledelsen i landbruksdepartementet får gjort noe med fordelingen av.

(05.05.2016)


I løpet av etterjulsvinteren og våren har innredning av sløyebu for turistfiskerne stått på programmet. Tanken var å bli ferdig til fiskesesongen begynte 1. april, men det har drøyd med å få de syrefaste platene til sløyebenkene. Bestillingen ble gjort i februar, men den første platen ble ødelagt i transporten, og de to neste forsendelsene inneholdt ikke syrefaste plater, så først i ettermiddag ankom rett sort plater.

(04.05.2016)


3. mai kalles korsmesse, eller korsmesse om våren for å skille dagen fra korsmesse om høsten. I katolsk tid var dette en kirkehøytid til minne om at Helene, keiser Konstantin den stores mor, ifølge legenden gjenfant Kristi kors i Jerusalem. Nærmere vår tid var dagen en merkedag. Var det kaldvær, ville det vare i tre uker. Og nå skulle linerla komme. Og sannelig - i dag satt den på taket av sløyebua nede på Raten!

(03.05.2016)


Bildet ble tatt ved halvellevetiden i kveld idet det kypriotiskregistrerte sementskipet UBC Cartagena passerte ut Andfjorden på vei fra Kjøpsvik til Alta. Selv om skipet seiler inn i solnedgangen, er det vel tvilsomt om bruken av bekvemmelighetsflagg innenfor shipping gjør det samme. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(02.05.2016)


1. mai kalles gaukmesse, og selv om messe skulle tyde på en kristen tradisjon, henger trolig førsteleddet gauk sammen med at den første sommermåneden gaukmánağr begynte på denne tiden i førkristen tid. Det var knyttet tradisjon til når gjøken kom, eksempelvis skrev Wille følgende: "Kommer Giøgen paa bar Quist, da kommer Jentene med Barsiden, (dvs. da bliver Pigerne besovet i samme Aar)".

(01.05.2016)