Selv om det fortsatt er kjølig vær og grasveksten knapt har kommet i gang på kirkegården, var det på tide å stelle gravene på familegravstedet. Med lave temperaturer og pinseria i vente, ble det plantet stemorsblomster som tåler lave temperaturer godt. Kanskje har blomsten fått navnet fordi den tåler å bli stemoderlig behandlet?

(31.05.2014)


I dag morges lå skodda tykk, ikke bare ute i fjorden, men også over land. Da bildet til høyre ble tatt ved nitiden, var sola kommet såpass høyt på himmelen at tåken var i ferd med å lette. "Han skin han av" var et vanlig uttrykk om dette.

(30.05.2014)


Selv om nordavinden er kald, blir det ganske varmt i solveggen der vinden ikke slipper til. Derfor står jonsokblomen (melandrium rubrum) i blomst mer enn tre uker før det navnet skulle tilsi. Men så har vi da også hatt store klimaendringer siden blomsten fikk navn.

(29.05.2014)


I dag har det vært bemerkelsesverdig fint vær med vindstille, sol fra skyfri himmel og 15 plussgrader. Men som alltid når temperaturen stiger plutselig, er ikke kaldluften langt unna. Så i kveld kom det inn kald og fuktig vind fra havet. Klikk på bildet for å se en panoramaversjon.

(28.05.2014)


I dag ble det gode forhold for spreding av handelsgjødsel med nesten vindstille vær. Så nå har engene fått tilført næringsstoffer i henhold til gjødselplanprogrammets beregninger. Det ble natt før arbeidet var ferdig, men hva gjør vel det når vi har lys hele døgnet. Og selv om vi er sent ute med handelsgjødsla, hadde grasveksten såvidt begynt oppe på Litjebakkan som er det høyestliggende skiftet på gården.

(27.05.2014)


Med kald nordøstlig vind og maksimumstemperatur på bare 6,1 grader i dag går det veldig langsomt med grasveksten. I tillegg har snaubeitingen av rein gjennom hele vinteren bidratt til uttynning av enga og forsinking av oppspiringen. Laglig vær fra nå av og fram til førsteslåtten kan imidlertid rette opp mye, så det er bare å krysse fingre og håpe på høyere temperatur og passelig med regn.

(26.05.2014)


I dag har det vært sol fra skyfri himmel, og når det heller ikke er skyer i horisonten mot nord ved midnatt, blir det midnattsol på denne tiden av året. Men nordøstlig vind gjorde at det ble lite gjenskinn av sola fra havet. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(25.05.2014)


I år er våren sen, og da det er under en uke siden telen forsvant, har det tatt tid før jordene tørket opp. I tillegg har det vært mye vind, så handelsgjødsla må kjøres ut etter at vinden har spaknet på kvelds- og nattestid.

(24.05.2014)


Midnattsola er tilbake, men også tidligere på kvelden kan kombinasjonen av sol og skyer skape spektakulære bilder. Og i dag gol gjøken, så da går det mot sommer. I førkristen tid het forresten måneden på denne tiden gaukmánağr. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(23.05.2014)


I dag var Ingrid Myrstad fra Landbrukstjenesten her og registrerte reinskade på eng. I tillegg til tråkkskadene og graveskadene var det tydelig at planteveksten var satt tilbake på grunn av snaubeitingen, og at timoteien var veldig uttynnet. På noen skifter er situasjonen bedrøvelig. Det skal derfor bli spennende å se om vi får nok vinterfôr til kyrne. På grunn av den usikre fôrsituasjonen blir det nesten ikke solgt rundballer nå i vår.

(22.05.2014)


Telen har nå gått i jorda, og litt varme tidligere i uka samt regn i dag har fått engene til å grønnes. Med lys natt og dag kan det bli fart på grasveksten om bare temperaturen blir gunstig. Deltakelse i bondedemonstrasjoner både i Harstad og Oslo har gjort at handelsgjødsla ennå ikke er spredd. Dette vil derfor bli en prioritert oppgave framover.

(21.05.2014)


Veien fra Ytteraun til Elgsnes har i vår vært mer hullet enn noensinne. Å bruke turistene på Raten som brekkstang for å få kommunen til å gjøre noe, har tydeligvis hatt sin virkning. For i dag kom ikke bare veihøvlen, men til og med lastebiler med grus.

(20.05.2014)


I dag er det ett år siden de første turistene kom til den nyrestaurerte Normangården på Raten. I fjorårets sesong ble det solgt over tusen gjestedøgn, noe som var en god del foran budsjett. I år har det allerede vært gjester på anlegget i en måned, og det er lite ledig før i august.

(19.05.2014)


Kaldværet som har vært, har satt naturen i ventemodus. Men med 11 plussgrader i går og 12 grader i dag, begynner det å grønnes. Og rogna, som alltid er den mest optimistiske av trærne, trengte ikke noe mer før den foldet ut bladene.

(18.05.2014)


I dag morges heiste vi det norske flagget på Raten, på Ebergplassen og på Storbakkan i anledning dagen og 200-årsjubileet for Grunnloven. Vinden økte imidlertid på fra sørsørvest, en vindretning som gir fallvind her på Elgsnes, og det store festflagget på Ebergplassen blåste ned. Flaggkrokene av nylon er tydeligvis ikke dimensjonert for nordnorsk vær. Også på Storbakkan måtte det vanlige flagget byttes ut med et stormflagg, se bildet til høyre. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(17.05.2014)


Som opptakt til 17. mai-været kom det inn mørke skyer fra sørvest i ettermiddag. Vinden økte på, men temperaturen steg, så nå kommer nedbøren som regn. For selve grunnlovsdagen varsler meteorologene vind av storms styrke i Lofoten og Vesterålen, og med den vindretningen vi nå har, betyr det at vi får vesterålsvær også her.

(16.05.2014)


Så er man hjemme igjen etter traktordemonstrasjon gjennom Harstad, samling på parkeringsplassen foran Kanebogen senter til stor forargelse for senterlederen og endelig blokkade av Norturas anlegg på Stangnes. Aksjonslysten blant bøndene er stor nå, og utsagn fra landbruksministeren om at det er like vanskelig å reformere jordbruket som å flytte en kirkegård fordi man ikke får mye hjelp av dem som er der, har ikke akkurat bidratt til å dempe gemyttene.

(15.05.2014)


I dag morges våknet man til snø på markene helt ned til havet. Da bildet til høyre ble tatt ved nitiden, hadde snøen smeltet på veiene, men lå fortsatt på engene rundt. Også denne snøen tinte vekk etter hvert, men senere på dagen kom det igjen tette snøbyger. Fram mot kvelden var det igjen barmark, men om ikke temperaturen stiger, vil nedbøren fortsette å komme i form av snø.

(14.05.2014)


Svartbaken er den største av måsene, og unnser seg ikke for å stjele mat, egg og unger fra andre sjøfugler. Særlig hardt gikk dette ut over ærfuglungene. Derfor pleide vi å ta flere egg fra svartbaken enn fra andre måser. Men etter at eggsankingen tok slutt, har andelen av svartbak blant måsene økt. Kanskje er dette en av grunnene til at ærfuglen nærmest er blitt borte.

(13.05.2014)


Før handelsstedet på Raten begynte å kjøpe opp jordbruksjord her på gården, var området begrenset til det som var nedenfor Kattbekken. Nå er det sprengt avløp for vannet, så Kattbekken er borte, men den rant ut omtrent der naustet i forgrunnen står. Dette naustet tilhører bnr. 7 Stenhaug, men står omtrent der notnaustet på Raten stod. Det naustet var med i handelen da Edvard Ruud senior kjøpte halvparten av jordveien som lå under handelsstedet på konkursen i 1881.

(12.05.2014)


Gunhild og Gunnar Lorentzen kjøpte hytta i Marilund av Leik Ruud Jørgensen da han flyttet fra Harstad. Senere flyttet også Gunhild og Gunnar sørover, men beholdt eiendommen her på Elgsnes. Nå som de er blitt pensjonister, har de imidlertid bestemt seg for å selge hytta. Allerede i fjor var de ute med en avisannonse for å teste markedet, men nå har de engasjert eiendomsmegler, så da blir det vel fart i sakene. Vi får bare håpe at de nye eierne blir like gode naboer som det Gunhild og Gunnar har vært.

(11.05.2014)


Landgangen til flytebrygga er forlenget, og i dag skulle den på plass i landfestet. Som underlag brukte vi tre lange 2 x 8 " planker, og så ble landgangen slept opp ved hjelp av kjettingtalje. Arbeidet gikk greit, og etter at landgangen var skrudd fast, gjenstod bare noe småtteri som også ble ferdig før dagen var omme.

(10.05.2014)


Til tross for at det ikke er fisketurister på Raten, sitter det hele tiden måser nede i havna. Det er småmorten som vi skrev om 5. mai som den jakter på. For nå har det kommet torsk inn i havna, og da jages småfisken opp mot havflaten. Dermed får også måsen sjansen til å fange mort.

(09.05.2014)


Landgangen fra flytebrygga i Bryggestøa ble veldig bratt ved storfjære. Tidligere har vi lagt inn trinn som skulle gjøre landgangen sklisikker, men for å gjøre den enda mer bekvem, blir den nå forlenget. Siden det denne uken er noen dager uten belegg på turistanlegget på Raten, måtte arbeidet gjøres nå. På bildet er Tore i ferd med å bore ett av de i alt 130 hullene som måtte til for å gjennomføre forlengelsen fra 6,8 til 9,0 meter.

(08.05.2014)


I dag har det ikke vært en sky på himmelen, så det ble vakre farger på himmelen idet sola gikk ned i Andmyran på Andøya. Til venstre i bildet sees Prestaksla. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(07.05.2014)


Fiskebåter som passerte med en flokk måser etter, var et omtrent daglig syn før i tiden. Men etter at fiskekvoter ble slått sammen eller solgt til Sunnmøre og Aker brygge, og skjerpede hygienekrav førte til nedleggelse av de små lokale fiskebrukene, er sjarker i aktivt fiske blitt et sjeldent syn. Men i ettermiddag var en sjark på vei inn Toppsundet med måseflokken i kjølvannet. Så fortsatt er det noen kystfiskere igjen.

(06.05.2014)


Inne i havna i Bryggestøa har det samlet seg store mengder småmort. Under flytebrygga og båtene finner småfisken ly for predatorer, samtidig som det er mye plankton i havna grunnet liten gjennomstrømning og tilsig av næringsstoffer fra land. Lorian har filmet fisken med undervannskamera, og bildet til høyre er hentet fra videoen som du finner her.

(05.05.2014)


Det er fortsatt to og en halv uke til midnattsola er tilbake, men allerede nå er det vakre farger på himmelen etter solnedgang. Og når Andfjorden er stille slik som i kveld, gjenspeiler den fargene på himmelen. Skipet i bildet er frakteskuta Helene H som er på vei fra hjemmehavna i Harstad til Stokmarknes. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(04.05.2014)


Dagen kalles korsmesse til minne om at keiser Konstantins mor Helene gjenfant Kristi kors i Jerusalem. Primstavmerket var derfor et kors. Det er værmerker knyttet til dagen: Er det kaldt nå, vil kaldværet vare i tre uker. Et annet merke er mer løfterikt: Dersom det snør på korsmessdagen, vil det bli et godt fôrår. Det siste stemmer godt overens med rimet "Mai kulde gjør bondens lader fulde". Klikk på bildet for å se en større versjon.

(03.05.2014)


Fisketuristene som er her denne uken, har vært lite heldig med været. Noen ganger har kovelingene vært så tette at turistene har hatt behov for å bruke kartplotteren for å finne fram på sjøen. I dag har været bedret seg, selv om det fortsatt er kaldt. På bildet fisker to av båtene i bakken på vestsiden av Revvet mellom Hestenbøen og Rateneset.

(02.05.2014)


Kom mai du skjønne, milde heter det i sangen, men i dag er mai verken skjønn eller mild. Sangen har sitt opphav i hanseatbyen Lübeck hvor Christian Adolph Overbeck utga den i 1781, tonesatt av Wolfgang Amadeus Mozart. Det pussige er at skjønt originalteksten stammer fra sørligere breddegrader, har den verken skjønn eller mild med i startlinjen som lyder slik: Komm, lieber Mai, und mache die Bäume wieder grün.

(01.05.2014)