Med rekordvarmen vi nå har gror graset svært raskt. Så selv om våren kom sent, kan det bli tidlig slåttonn. Men høy temperatur i mai gir lite busking av graset, og ingen stor avling. Dette har lenge vært en kjent sammenheng, for i et gammelt rim heter det at "mai kulde gjør bondens lader fulde". Nede på Storåkeren er det i tillegg tørkesvak jord, så her er det risiko for tørkeskader om det ikke snart kommer regn.

(31.05.2013)


Det fine været fortsetter med sol fra skyfri himmel. Og nå har det vært sol og varme så lenge at også sjøtemperaturen er blitt uvanlig høy for årstiden - hele 14 grader nær land. I dag har det vært en god del folk som har solt seg på stranda, og barna har lekt i vannet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(30.05.2013)


Våren kom sent i forhold til hva som har vært vanlig de senere år. Men med varme og solskinn de siste to ukene har det skjedd en rekordrask innhenting av utviklingen i naturen. Og selv om det begynner å bli veldig tørt, trives løvetanna utmerket i kanten av dørhella. Den har da også en kraftig pålerot, noe som gjør at den er vanskelig å bli kvitt.

(29.05.2013)


Med den temperaturen vi har nå er det plantetid for blomster. Selv om man ikke holder seg med en blomsterhage, må familiegravstedet beplantes. Dette ble gjort i dag, og selv om det ble brukt ganske mye vann for å fukte opp den tørre jorda, må det nok vannes ofte om plantene som ble satt ned, skal klare seg om tørken fortsetter.

(28.05.2013)


I lav kveldssol vises kjøresporene etter traktoren som ble brukt til å spre handelsgjødsla. Dette arbeidet ble avsluttet på fredag, og natt til lørdag kom det regn. Dette var ideelt for å få løst opp gjødselkornene og gjort næringsstoffene tilgjengelige for plantene. Men det har vært tørt så lege nå, at det er behov for mye mer regn enn det lille som kom.

(27.05.2013)


Turistene som kom for en uke siden, har vært usedvanlig heldige med været. Det har vært lite vind, og solskinn og varme omtrent hver eneste dag. Og selv om de ikke har fått noen rekordstore fisker, regner de med å fylle kvoten på 15 kilo per person før de drar på onsdag. På bildet er de i ferd med å ta ei lange over ripa.

(26.05.2013)


Selv om de fleste reinene som beitet ulovlig på innmarka forsvant etter at vi hadde klaget til Landbruks- og matdepartementet, ble det fire reiner igjen. Nå er antallet redusert til tre, men om den fjerde reinen har ete seg ihjel på saftige timoteispirer eller om den er blitt til suppekjøtt vites imidlertid ikke.

(25.05.2013)


Turistene nede på Raten har så langt hatt et drømmevær. Sol fra skyfri himmel, lite vind og høyere temperatur enn det de har hjemme setter en fantastisk ramme rundt oppholdet. Men da bildet til høyre ble tatt i dag morges, hadde bare et fåtall tørnet ut. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(24.05.2013)


Grunnet mye arbeid med å få ferdig turistanlegget på Raten har spreding av handelsgjødsla blitt forsinket. Så det har i så måte ikke vært noen ulempe at våren kom sent. Men varmen de siste dagene har fått fart på grasveksten, så det haster med å få ut gjødsla. Godt da at det er lyst natt og dag. Bildet er tatt oppe på Bubergsletta like før midnatt.

(23.05.2013)


17. april fortalte vi om at vebanen på den kommunale veien var vasket vekk ned mot Storbakkan. Det ble meldt fra til kommunen, men ingen ting ble gjort for å rette opp skadene. Så det har vært terrengkjøring for å komme fram langs veien. I går ringte vi igjen og fortalte at det var turister her som ble informert om at den dårlige veien ikke var privat, men kommunal. Dette fikk fart på teknisk etat, for allerede i dag morges var de i gang med å utbedre skadene som oppstod for over en måned siden.

(22.05.2013)


Så er midnattsola tilbake, selv om dette bare er sommertidsmidnattsol. Bildet ble tatt like over midnatt og viser sola før den går i havet utenfor Grøtaværran. For fortsatt er det et par dager til sola er over horisonten også når den står i nord. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(21.05.2013)


I dag har fisketuristene vært på sjøen store deler av dagen. Selv om de ikke er kjent med meder og tilrorer, har de ekkolodd og GPS til disposisjon, så fisk får de i alle fall. Men så skal det også godt gjøres å ikke få fisk på heimehavet rundt Elgsnes.

(20.05.2013)


I kveld kom den første gruppen med turister til det gamle handelsstedet på Raten. Det er nå lenge siden det har vært så folksomt her, men handelsstedet fikk gjesgiverbevilling av danskekongen allerede i 1798, så på sett og vis er det en gammel aktivitet som nå er gjenopptatt. På bildet til høyre er gruppen foreviget på Masterhågen med Normangården i bakgrunnen.

(19.05.2013)


På mandag støpte vi fundament for landgangen til flytebrygga i Bryggestøa, og i dag rev vi forskalingen og satte ut landgangen. Dermed skulle adgangen til båtene være i orden for turistene som kommer i morgen.

(18.05.2013)


Det har vært en fantastisk 17. mai med vindstille, solskinn og maksimumstemperatur på hele 23 grader. Da bildet ble tatt nå i kveld, hadde det kommet inn skyer på sørvesthimmelen, men fortsatt var det solskinn og finvær.

(17.05.2013)


Rogna er alltid tidligst ute med å folde ut bladene, og har stått klar en god stund nå. Så bare litt varme var det som skulle til for at løvet og blomsterknoppene kom fram.

(16.05.2013)


Våren har så langt vært kald, så selv om det er barmark, har det blitt lite grønnfarge på engene. Men det er meldt varmere vær, så da forsvinner nok telen i jorda og grasveksten skyter fart.

(15.05.2013)


Nå går sola over fjellet Arnipa på Andøya, så da er det ikke mange dagene til vi kan se midnattsola. Men siden pinsen i år kommer på den tiden vi skal se midnattsola for første gang, er det fare for at pinseria gjør at sola ikke blir synlig.

(14.05.2013)


Selv om vi har hatt brukbare temperaturer de siste dagene, blir det ikke skikkelig varmt før mer av snøen i fjellene er borte. Av bildet til høyre kan det se ut som om det er lite snø igjen, men det skyldes ikke bare snøsmelting, men at store deler av fjellet Toppen på Grytøya er så bratt at snøen ikke legger seg selv midtvinters.

(13.05.2013)


I dag var det solskinn fra skyfri himmel, og med maksimumstemperatur på over 12 grader, begynner det så smått å grønnes. Men fortsatt er det tele i jorda. Telemåleren viste i dag tele i området mellom 24 centimeters og 38 centimeters dybde. Før telen har gått blir det verken opptørking eller fart på grasveksten.

(12.05.2013)


Svanen på bildet slo seg ned på Storåkeren i ettermiddag, nærmest uanfektet av at det var folk på fjæra og at det kjørte biler både på den kommunale veien ned til Oppsetta og på gårdsveien. Selv om vi jager grågås som beiter på enga av frykt for at vi skal få gåsinvasjon, får svanen gå i fred. For det er ingen fare for at hundrevis av svaner skal komme og ete opp graset.

(11.05.2013)


I kveld var solnedgangen enda mer spektakulær enn i går. Skyene på himmelen ga et mer variert fargemønster, og lite vind førte til at gjenskinnet fra havet også ble tydeligere. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(10.05.2013)


Fortsatt er det noen dager til vi kan se midnattsola, men sola er den samme om den går ned i Andmyran eller i havet utenfor Andenes. Når det er stille vær, blir det i tillegg en gullstripe av reflektert sollys helt fra Dverberg til Elgsnes. I dag har det imidlertid ikke vært vindstille, men kuling fra nordøst. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(09.05.2013)


I dag morges var plenen foran huset hvit av snø. Reinkalvria skulle være slutt nå, og det er fortsatt over en uke til pinse, så det passer ikke helt med pinseria heller. Vi får bare håpe at det er pinseria som er litt tidlig ute i år.

(08.05.2013)


Dagen startet med regn, noe som er viktig for å få fart på snøsmeltingen i høyden. Men vinden dreide etter hvert på nordvest, og da falt temperaturen så mye at nedbøren kom som sludd i lavlandet og snø i fjellene. Så det trengs ikke bare nedbør, men også høyere temperatur dersom det skal bli fart på våren i år.

(07.05.2013)


Båtene er på plass ved flytebrygga i havna i Bryggestøa. Men fortsatt er det en jobb å gjøre før landgangen er på plass. Det må støpes fundament for svingbraketten, så før betongen kommer neste mandag må det forskales og armeres, men aller først må fire kamstål gyses fast i fjellet for å forankre fundamntet.

(06.05.2013)


I kveld kom MS With Junior med tre 19 fots Kværnøbåter som skal brukes i forbindelse med fisketurisme på Raten. Båtene ble satt på sjøen utenfor Rateneset og buksert til havna i Bryggestøa. Båtene har mye fribord hvor vinden får godt tak. Så den tredje båten måtte hentes et godt stykke nede på fjorden.

(05.05.2013)


Våren har vært kald så langt, men i solveggen oppe på Storbakkan tar ikke nordavinden. Der har krokusen stått i blomst en god stund, og nå blomstrer også blåveisen. Den vokser ikke naturlig her på Elgsnes, men er fraktet hit for å være hageplante.

(04.05.2013)


Bildet til høyre ble tatt ved midnatt. Selv om det var overskyet, var det bra med lys. Men så er det bare litt over to uker til det er mdinattsol. Veilysene er slått av for sommeren, og det er også på tide å slå av utelysene oppe på Storbakkan.

(03.05.2013)


Etter mye om og men både før vi fikk flytebrygga og med feilleveranser av utstyr til utriggerne var det i dag endelig klart for montering av utriggerne på brygga. På bildet er Terje Killi i ferd med å løfte uriggerne ned til brygga mens Tore styrer festeklavene på plass. Det er på høy tid å få dette gjort, for båtene som skal ligge fortøyd her, er nå på vei nordover fra Trøndelag.

(02.05.2013)


"Kom mai du skjønne milde" heter det i sangen, men den første maidagen startet med snøvær. Og når dagen går mot slutten, er det minusgrader. Så reinkalvria er nok ikke over. Lenge før 1. mai ble en arbeiderdag, hadde den navnet gaukmesse, noe som trolig har sammenheng med gaukmánağr i den førkristne tidsregningen.

(01.05.2013)