Vel er snøen borte i lavlandet, men temperaturen er fortsatt lav. Graset har hutret seg opp så pass at markene er grønne, mens bjørkeskogen fortsatt bare har grønnskjær. Selv rogna, som er først ute av trærne med å sette blad, har vært avventende i år. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(31.05.2012)


Vinden har spaknet og dreid på sørvest. Da skulle man tro at nedbøren kom som regn, men i stedet har det snødd tettere enn før. I formiddag var det derfor rent vinterlig. Snøen forsvant heldigvis fra jordene utover dagen, men posten er ikke kommet i dag, så over Aunfjellet er det nok behov for vinterdekk. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(30.05.2012)


I går var det sludd og haglbyger, mens vi i dag har hatt den ene snøbygen etter den andre. Selv om snøen tiner med det samme i lavlandet, er temperaturen lav, og man skal ikke veldig langt opp i terrenget før det ligger nysnø.

(29.05.2012)


Pinseria fornekter seg ikke. I dag har det vært vind fra nordvest med regn, sludd og haglbyger. Bidlet til høyre ble tatt under en haglbyge. Ved å klikke på bildet er det mulig å se en større versjon der haglkornene framtrer som streker, og langs veikanten til venstre danner de en hvit stripe.

(28.05.2012)


Helge Stangnes:
Vårherre, vær no rimelig! Eg treng då 'kje førklare
at vi har fjernsyn i kver gård og sjøll kan følle med
kor du lar godveret ta vei, og kor dem sørpå har det
som slompa tel å være fødd der tempraturan e.

(27.05.2012)


Nå begynner det å bli skikkelig grønt på engene. Gåsa som beitet nede på Storåkeren har dratt sin vei. Verre er det å bli kvitt de to reinsbukkene på bildet. Reineieren er varslet en rekke ganger, men han ser tydeligvis ingen grunn til å fjerne dyrene sine fra det utmerkede beitet de går på nå. At reinbeiting på innmark er lovstridig, har reineierne i Kongsvikdalen lenge vist at de ikke bryr seg om.

(26.05.2012)


Temperaturen kryper sakte oppover, og tordenbygene sist natt fikk fart på snøsmeltingen i fjellene. Bekkene i Lian på andre siden av Toppsundet gikk hvite i dag, og nå begynner også snøen i fjellet Elgen i bakgrunnen på bildet å minke merkbart. Lave temperaturer i mai får graset til å buske seg, så avlingsmessig er dette bare en fordel.

(25.05.2012)


Vanligvis pleier vi å være ferdig med spreding av handelsgjødsel til 17. mai, men i år kom vi i gang med dette arbeidet først 18. mai. Mye vind førte til flere dagers avbrekk i utkjøringen, men det så likevel ut til at jobben kunne avsluttes i går. Havariet på gjødslingstraktoren førte imidlertid til så mye heft at det fortsatt er 46 dekar som ikke er gjødslet. Og i dag har det igjen vært for mye vind. Nede på Storåkeren, der den første gjødselen ble kjørt ut, grønnes det i alle fall godt selv om temperaturen er lite å skryte av.

(24.05.2012)


Det har vært for mye vind i flere dager til å spre handelsgjødselen. Ut på dagen i går stilnet vinden av, og noe gjødsel ble kjørt ut. I dag var det meningen å bli ferdig, men etter en times tid sviktet hydraulikken på 1950-en som er en lett traktor og dermed velegnet til å kjøre på jorder som ikke er helt tørre ennå. Traktoren var ikke kjørbar og måtte fraktes til verksted med bergingsvogn.

(23.05.2012)


Midnattsola er tilbake. Egentlig skjedde dette for et par netter siden, men det har vært overskyet til nå. Selv om man har sett midnattsola utallige ganger før, er det litt spesielt når den er tilbake. Og fargene er alltid finest når midnattsola står nær horisonten i mai og juli. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(22.05.2012)


I dag var slamsugingsbilen fra Stoklands Bilruter her og tømte septiktankene. Bilen er utstyrt med Masko Zoll avvanningssystem slik at vannet kan tømmes tilbake i septiktanken. Dette øker kapasiteten på bilen så mye at den kan tømme septiktanker en hel dag uten å måtte innom deponiet med lass.

(21.05.2012)


Turistfiskesesongen har begynt, og de siste dagene har to Kværnø-båter fra Skjærstad ligget og fisket mellom Hestenbøen og land. Selv om det har blåst sørvestlig kuling både i går og i dag, har i hvert fall en av båtene vært ute. Bildet til høyre er tatt med et kraftig teleobjektiv, så det ser ut som turistene ligger og fisker på Ekkervika utenfor Alvestad og ikke utenfor Rateneset.

(20.05.2012)


Den smule sol og varme vi har hatt i noen dager, tok en brå slutt. Temperaturen har falt, og vinden har økt på til sterk kuling fra sørvest. Værstasjonen har bare registrert en millimeter nedbør, men det kan skyldes at regnet har kommet inn horisontalt og dermed ikke havnet i målekoppen. I kveld var det i hvert fall skyglan på vesthimmelen. "Sola trække vatn", sa de gamle. Så da kan vi vel vente oss mer nedbør. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(19.05.2012)


Kalven 337 Virgula, som ble omtalt på denne siden da den var ute i bånd 26. april, er nå blitt over to måneder gammel og har vokst mye. I dag var været bra, så den fikk være ute en stund i innhegningen bak fjøset. Det ble mye løping, så kalven ble våt av svette. Og siden temperaturen fortsatt er ganske lav, måtte Virgula tas inn igjen etter en stund.

(18.05.2012)


Grunnloven fra 1814, som vi feirer hver 17. mai, begynner slik: "Kongeriget Norge er et frit, selvstændigt, udeleligt og uafhædeligt Rige." Dessverre gnager EØS-avtalen stadig biter av vår selvstendighet. Det har blitt hevdet at vi trenger denne avtalen for å handle med EU. Pussig da at en stadig større del av norsk utenrikshandel skjer med land som vi ikke har inngått noen lydrikeavtale med. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(17.05.2012)


For tre dager siden lå det snø på markene, men i dag var det endelig vår i luften. Plutselig var ikke lenger vinden iskald, men mild. Og temperaturen var oppe i hele 16 grader i ettermiddag. De få grastustene som hadde tatt sjansen på å spire tidligere, var mer fiolette enn grønne. Men i dag skiftet Storåkeren og Oppsettåkran farge fra gråbrunt til et tydelig grønnskjær bare i løpet av noen timer. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(16.05.2012)


I dag samlet måsene seg rundt Hestenbøen. På dialekt kalles det as, som i dialektorlisten på denne siden er definert slik: "Ansamling av fugl når fisk jager yngel opp til overflaten". Den fisken som gjør dette, er som regel sei, så det er grunn til å tro at småseien er kommet opp på grunnene.

(15.05.2012)


Kjerringrokken tilhører slekten sneller som med sine 18 arter er de eneste gjenlevende av de plantene som for mer enn 300 millioner år siden dominerte vegetasjonen på jorda. Når kjerringrokken har klart seg der dens 30 meter høye slektninger har bukket under, må den være særlig hardfør. Ikke så rart da at den kan sette sporestengler i kaldværet.

(14.05.2012)


Slik som på bildet til høyre så det ut i dag morges med hvit plen og snøfiller i luften. I de senere årene er man blitt forvent med stadig tidligere vår. Men det har vært sen vår tidligere. I 1955 var det så mye snø 17. mai at man trakket vei rundt skolen på Aun og gikk i tog der. Og i følge muntlig overlevering var våren enda senere i 1863. Da var Mølnelva så flomstor sankthansaften at man ikke fikk kyrne over.

(13.05.2012)


Dagen startet med solskinn, men idet hurtigruta MS Richard With passerte Elgsnes på sør ved halvtitiden i formiddag kom den første snøbygen. Og selv om snøen som kommer nå smelter ganske raskt, har det vært stadige tilførsler av ny snø utover dagen. Reinkalvria har vi lagt bak oss, og fortsatt er det en god stund til pinseria, så man kan undres på hva denne ria skal kalles. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(12.05.2012)


Selv om telen for det meste er borte fra innmarka, gjør kombinasjonen av nedbør og lave temperaturer at det ikke tørker opp. Det ser derfor ikke ut til å bli våronn på en stund ennå. I fjor var vi i gang med jordarbeiding på åpenåkeren oppe på Durmålstuva 28. april. I år ser det ut til å bli minst tre uker senere.

(11.05.2012)


I slutten av april var det tre gjess som beitet på Storåkeren. Nå som grasveksten har kommet i gang har antallet gjess økt, og i dag var det fjorten stykker som mesket seg med timoteispirer på Oppsettåkran. Forhåpentligvis er dette forbigående. I annet fall kan fort gåsa bli et like stort problem her som den alt er i deler av Vesterålen.

(10.05.2012)


I formiddag passerte en av Norlaks sine båter med tre mæreringer på slep. Lokaliteten utenfor Hestenvika har ligget brakk et års tid, så nå skal den vel tas i bruk igjen. Sist det var fiskeoppdrett der, påvirket det i stor grad villfiskens vandringsmønster utenfor Elgsnes. I fjor var imidlertid fisken igjen tilbake på de gamle fiskeplassene.

(09.05.2012)


Telen har sluppet taket og gårdsveien har tørket opp. Dermed var det på tide å ta fram planeringsskjæret og jevne ut hjulspor og hull som har dannet seg under vårløsningen. Hadde bare kommunen gjort det samme med den kommunale veien, så hadde det blitt en litt mindre rystende opplevelse å kjøre mellom Elgsnes og Ytteraun.

(08.05.2012)


Graset begynner så smått å spire. Men kaldværet gjør at grasstråene er fiolette i stedet for grønne. Det er lett å tenke seg at stråene er blåfrosne. Forklaringen er vel heller at planter som er tidlig ute med å sette strå får et forsprang på de andre. Men for ikke å satse alt på ett kort, holdes klorofyllet med det viktige nitrogenet tilbake slik at det er reserver til å satse på nytt dersom de første stråene skulle fryse bort.

(07.05.2012)


Det har vært en rolig søndag her ute på Elgsnes med bare et par bilder på snuplassen nede i Oppsetta. Lav temperatur og sur vind fra nordøst holder folk borte. Reinen er imidlertid tilpasset slikt klima og stortrives på jordene langs Vågen der det nå begynner å komme grønne spirer. Reineieren var her for noen dager siden og jaget bort dyrene sine, men han var knapt nok hjemme i Kongsvika før reinene var tilbake på innmarka.

(06.05.2012)


Den første blåveisen har stått i knopp en stund nå, og i dag åpnet den kronbladene litt nølende. Det heter jo at det er vår når blåveisen blomstrer. Om det var dette som lå til grunn for ungdommene som startet badesesongen nede på stranda i dag, er imidlertid tvilsomt. Mer sannsynlig var det jakt på russeknuter som var drivkraften.

(05.05.2012)


Snøen er stort sett borte fra Nermarka, men fortsatt er det tele i jorda. Imdlertid begynner også den å tine nå, og i dag løsnet de siste brøytestikkene langs gårdsveien. Imidlertid er det ennå nattefrost, så det går smått framover med våren.

(04.05.2012)


I dag var dyrebilen fra Nortura og hentet kua Murdaric. Det var den eldste kua i buskapen, men ei god ku med veldig bra jurhelse. I siste laktasjonen hadde den over 11.000 liter melk, bare slått av gromkua Milogea. Men uheldigvis aborterte den, så da ble veien til slakteriet kort. Heldigvis har vi kalveferdige kviger til å fylle den tomme båsen.

(03.05.2012)


Snøen fra i går er borte, men fortsatt er det mye tele. Og med lave temperaturer, tar det nok sin tid før jorda tørker opp. Nede på Raten er det trolig minst tele, for der har graset så smått begynt å spire. Men fortsatt er dette for lite til å gi grønnskjær i den brungrå grasstubben fra i fjor. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(02.05.2012)


Den som skrev sangen "Kom mai du skjønne milde" kan umulig ha vært fra Nord-Norge. Så langt har nemlig mai verken vært skjønn eller mild. I morges lå det nysnø på markene, og da bildet til høyre ble tatt i formiddag, var fortsatt ikke all snøen smeltet. Det har vært flere snøbyger i løpet av dagen, men denne snøen blir til vann straks den treffer bakken.

(01.05.2012)