17,5 grader, sol fra skyfri himmel og vindstille. Det begynner sannelig å minne om sommer. Og i dag gol gjøken for første gang i år. Vi fikk kjørt ut handelsgjødsla på et myrgjenlegg der det har vært for vått til nå, og i kveld kom det regn som gjør godt for planteveksten. Liutauras benyttet finværet tidligere i dag til å ta kjæresten med seg til topps på fjellet Elgen hvor bildet til høyre er tatt fra.

(31.05.2008)


Vinden har stilnet, og i dag har det vært solskinn og mildere luft. Mer skulle det ikke til for at skogen skulle bli grønn. Og kvelden er vakker med sol som staver i stille hav.

(30.05.2008)


Temperaturen kryper langsomt oppover, og i dag var det faktisk 12 grader på det varmeste. Men så kom nordavinden inn, og da falt temperaturen til 7 grader igjen. Bjørkeskogen har stått med museører en god stund nå, men graset har begynt å vokse, om enn ganske langsomt.

(29.05.2008)


Til nå har båtene ligget på land eller stått i naustene. Dette skyldes dårlig vær og lite trivelige forhold på havet. Men i dag la Arne Jakob Mortensen båten på bildet i fortøyning ute på Vågen. Samtidig har meteorologene spådd at været skal bli bedre. Og snart er småseien her.

(28.05.2008)


Selv vinden fra sørvest er kald, men nå kommer nedbøren i det minste som regn også i fjellene. Vi får trøste oss med at med slikt mai-vær, må vi få en fin sommer.

(27.05.2008)


I dag morges lå det nysnø i fjellene, og fortsatt er temperaturen lav og skyene mørke. Men i kveld snudde vinden på sørvest, så da blir det normalt litt høyere temperatur.

(26.05.2008)


Markene grønnes selv om det er kaldt. Med lav temperatur tidlig i vekstsesongen, busker graset seg slik at enga blir tykk. Får vi varme etterpå, blir det god lengdevekst også. Så det gamle ordtaket om at "mai kulde gjør bondens lader fulde", stemmer fortsatt.

(25.05.2008)


Vi sloddet Storåkeren i går kveld, og straks var måsene der for å plukke mark og andre småkryp. Ennå i dag går de og pikker i jorda på leting etter noe å ete. Måsen er veldig tilpasningsdyktig, så når det blir lite mat i havet, finner den føden andre steder. Slik har vi fått begreper som bymåser og søppelmåser. Men så lavt har ennå ikke disse måsene falt.

(24.05.2008)


Selv om nordavinden er kald, blir det varmt når sola skinner på steder som ligger i ly for vinden. På en lun plass nede i Vester-Raten har derfor den første stemorsblomsten sprunget ut.

(23.05.2008)


I dag har det vært sol hele dagen, og temperaturen nådde opp i nesten 13 grader. Ettersom den kalde nordavinden også stort sett har holdt seg borte, våres det fort, med løvsprett og gras som vokser så raskt at man ser forskjell fra dag til dag. På bildet speiler husene på Raten seg i den nesten stavstille Vågen.

(22.05.2008)


Midnattsola er her igjen! Første solglimtet ved midnatt skulle egentlig ha vært for to dager siden, men nå er ihvertfall sola både over horisonten og over øyene i Grøtaværan.

(21.05.2008)


I dag er det tømming av septiktankene. Det sies at vår tids renovasjonsordninger er gunstig for miljøet. Men trolig ble dette håndtert bedre for 50 år siden. Alle ressurser ble utnyttet og gjenbrukt til siste trevl; det lille som ble kassert av blikkbokser og glass ble kastet i en torvedam, papir ble spart til å tenne opp i vedovnen, matavfall tok måsene seg av og det som ble tatt unna utedoen kunne brukes som gjødsel. Men dette var før bruk og kast-mentaliteten ble rådende i det norske samfunnet.

(20.05.2008)


I dag er det blå himmel igjen, og nysnøen i Grytlandsfjellene er i ferd med å smelte bort igjen. Kanskje tørker det nå opp slik at myrjorda nærmest i bildet blir laglig for jordarbeiding. Grønnskjæret som kan sees i forgrunnen er vassarve. Den har en fabelaktig evne til å vokse selv om temperaturen er nesten på frysepunktet. Det er vel en av de viktigste grunnene til at den er et leit ugras.

(19.05.2008)


Kaldværet fortsetter, og på engene, som begynte å grønnes da det var noen finværsdager tidliger i måneden, har veksten stoppet helt opp. Man får trøste seg med det gamle ordtaket: "Mai kulde gjør bondens lader fulde."

(18.05.2008)


17. mai er dagen da man ønsker å ta på bunader og annen finstas. Alle håper på finvær denne dagen, men ofte blir man skuffet. Så også i dag. Bildet viser en snøeling på vei inn Toppsundet.

(17.05.2008)


Sandbåtene går stadig forbi Elgsnes. De er lett kjennelige fordi de har en fastmontert gravemaskin om bord. Båten på bildet har last, så da er den trolig på vei til asfaltverket på Snerneset utenfor Skjærstad.

(16.05.2008)


Klokka 23 i kveld gikk hele solskiva over fjellet Arnipa på Andøya. Så nå er det ikke mange dagene til vi igjen kan se midnattsola.

(15.05.2008)


Slik er Nord-Norge: Den ene dagen vinter med vind og snø, den neste dagen har vinden løyet, snøen tint vekk og temperaturen steget. Dermed var det nå forhold for å spre handelsgjødsla.

(14.05.2008)


Snøværet fortsatte i hele går, og da vi våknet i dag morges, var landskapet helt hvitt. Det er ikke uvanlig med snøvær på denne tiden, men snøen pleier ikke å bli liggende lenge. Så når pinseria er unnagjort, kan vi begynne å håpe på mildere vær slik at våronna kan starte.

(13.05.2008)


Pinseria varer visst pinsen ut og vel så det. I dag kommer snøbygene så hyppig at snøen ikke rekker å smelte på marker og veier i mellomtiden.

(12.05.2008)


Med pinsen kommer pinseria. Det var en gammel sannhet som fortsatt står ved lag. Med bare to plussgrader midt på dagen, kommer nedbøren som snø også i lavlandet. På bildet kan man se husene på bnr. 3 og 4 gjennom snøværet.

(11.05.2008)


Jekta Brødrene passerer bryggestøa på Raten. En gang i tiden la jekter inntil her for å laste tørrfisk som skulle til Bergen, eller de var innom med handelsvarer på retur. Men nå er brygga borte, og de få jektene som er igjen, har fått installert motor og går i turistfart. Klikk her for å se hvordan Karl Erik Harr har skissert at det så ut mens handelsstedet var i drift.

(10.05.2008)


Det kalde været gjør at løvet ikke springer ut. Seljene står imidlertid i blomst. Normalt skulle det ha summet av humler rundt dem, men med lave temperaturer og regn er det ingen humler å se. Så da blir det vel lite kryssbestøving i år.

(09.05.2008)


I kveld ligger skodda tykk i fjellene og ute i fjorden. Skoddenordavinden er klam og kald, og meteorologene melder kuling og snø. Så selv om klimaet er i endring, ser det ut for at pinseria ennå holder stand.

(08.05.2008)


Undrenes tid er ikke forbi! Veien ut hit til Elgsnes har siden i fjor brakt tankene hen på vanlig veistandard på landsbygda i Russland, ikke hva man kan forvente i Norge. Men nå er Sama maskin i gang med å grave grastorva av veikantene, og det ryktes til og med at det skal være planer om å kjøre grus på veien.

(07.05.2008)


Regnet som startet i går, har ført til at grønnskjæret på jordene er blitt tydeligere. Det regner fortsatt, så gården Dale på Grytøya kan derfor bare såvidt skimtes over Valen nede på Raten.

(06.05.2008)


I år er det 250 år siden Hans Egede døde. Han ble født på gården Harstad i Trondenes kommune, og blir kalt Grønlands apostel fordi han kristnet grønlenderne. Kapellet her på Elgsnes har navnet "Hans Egedes Minne", og er det eneste gudshuset i Norge som bærer Egedes navn. Det skal visstnok holdes et stort Egede-jubileum i Harstad 15. juni, men det er tvilsomt om noe arrangement blir lagt hit ut.

(05.05.2008)


Telen er i ferd med å forsvinne, og dermed begynner jordene å grønnes, og mest nede langs Vågen. Her ble det i gammel tid tatt gode og årvisse kornavlinger nettopp fordi det ble tidlig bart og laglig for såing. 17. mai var den gamle sådagen for korn her.

(04.05.2008)


Definisjonen på ugras er planter som vokser på uønsket sted. Som regel har disse plantene også en vekstkraft og formeringsevne som overgår nytteplantene. Høymugla, eller høymola som den kalles sør i landet, har ei stor pålerot med mye opplagsnæring som gjør at den setter bladkrans straks telen forsvinner fra jorda. Den vokser seg derfor stor og sterk før andre planter, og kveler vegetasjonen rundt seg.

(03.05.2008)


Under utfarten hit i går har en eller annen fått den bisarre idéen at melkerampen borte ved veien var et ideelt sted å plassere engangsgrillen for å lage mat. Resultatet ble at plankene i bunnen av rampen brant tvers av, og gammelt gras rundt melkerampen er også svidd av. Det er ikke lenger så mange melkeramper igjen langs veiene. Denne ble satt opp så sent som i 1974, og var derfor relativt bra bevart. Den bør derfor tas vare på som et kulturminne. Heldigvis ble ikke skadene større enn at den kan repareres.

(02.05.2008)


Finværet fortsetter, og i dag har det vært en god del mennesker her ute. Selv om det ikke var kaotisk parkering slik det er på varme sommerdager, var det cirka 20 biler nede på snuplassen på det meste. Ikke bare bilene er tilbake - i dag kom også linerla. Og Bertelåkeren begynner å få grønnskjær. Jo visst er det vår!

(01.05.2008)