Nå er været fint og jorda laglig. Men været skifter fort her nord, så det gjelder å stå på mens forholdene er gode. Heldigvis har vi verken nattemørke eller klagende naboer. Bildet til høyre viser spreding av møkk sent i kveld.

(31.05.2007)


Etter gårdagens klarvær, vindstille og midnattsol slo selvfølgelig nordavinden inn i dag med kaldvær og skyer. I kveld var det nærmeste vi var solskinn skyglanet over Åseåsen og Roksdalen på Andøya.

(30.05.2007)


Det har vært mye gråvær den siste tiden, og selv på solskinnsdager har det skyet til fram mot midnatt. I kveld er himmelen skyfri, og vi kan derfor se midnattsola for første gang i år.

(29.05.2007)


I ly for nordavinden blomstrer også blåbæra (vaccinium myrtillus). Tidligere var blåbær viktig til syltetøy og saft i husholdningene. Etter hvert som folk fikk råd til å kjøpe alt de trengte, avtok interessen. Men da det ble klart at blåbær innholder store mengder antioksydanter, tok interessen seg opp igjen.

(28.05.2007)


Selv om temperaturen ikke er høy, gjør sola underverker på lune steder. Det har fått den første stemorsblomsten (viola tricolora) til å blomstre.

(27.05.2007)


Gaukesyra (oxalis acetosella) blomstrer. Planten inneholder oksalsyre og smaker derfor surt. Dette forklarer andre del av navnet. Men hva planten har med gauk eller gjøk å gjøre, er vanskeligere å skjønne. Kanskje den blomstrer samtidig som gjøken kommer? Ihvertfall gol gjøken oppe i utmarka i dag.

(26.05.2007)


En fin dag med mye sol. Men mot kvelden skyet det over, så det ble ikke midnattsol denne gangen heller. Bildet til høyre er tatt like før midnatt og viser at vi også i overskyet vær har lyse netter nå.

(25.05.2007)


Til tross for at temperaturen er så lav at det fortsatt kommer nysnø i fjellene, har plenen vokst såpass at det var på tide å slå den. Dermed var det bare å iføre seg vadmelsjakke og gå i gang.

(24.05.2007)


Løvetanna (taraxacum vulgare) er en hardfør blomst, og klarer seg som regel bedre enn andre planter. Det gjør den til et leit ugras. Men på denne tiden er løvetanna snarere et symbol på ukuelig tro på at det vil bli sommer i år også.

(23.05.2007)


Løvet springer sakte ut. Tidligere gikk vi direkte over fra vinter til sommer her nord, men etter hvert som klimaet har endret seg, har vi begynt å få en gradvis overgang. Dermed grønnes skogen langsomt, ikke over natta slik det kunne skje for noen år siden.

(22.05.2007)


Selja (salix caprea) blomstrer til glede for humlene som ikke har så mange alternativer nå tidlig i sesongen. Det sies at enhver herlighet har sin besværlighet. Vel nok er seljeblomsten fin, men den er begynnelsen på pollensesongen. Så da er det bare for allergikere å finne fram medisinen igjen.

(21.05.2007)


Denne uka har temperaturen krøpet over 10 grader, noe som har fått i gang grasveksten. Med lys hele døgnet, vekselvis sol og regn og handelsgjødsla spredd, har markene fått en kraftig grønnfarge.

(20.05.2007)


Selv om vi til nå har hatt lave temperaturer, blomstrer skolpen (caltha palustris) på lune steder. Den er blant de første ville vårblomstene her nord og er andre steder i landet kjent under navn som bekkeblom og soleihov.

(19.05.2007)


Ennå er det ikke midnattsol her nede ved havet, men fjellet Elgen ligger badet i rødt solskinn ved midnattstid. I dag har det forresten vært solskinn hele dagen. Ikke uventet, siden 17. mai nå er over.

(18.05.2007)


Selv om det var regn og kaldt under årets 17. maifeiring, har det vært såpass mildt de foregående dagene at markene er grønne, og løvet har begynt å sprette. Det er ikke mange år siden grønt løv på grunnlovsdagen ble sett på som et sørnorsk fenomen.

(17.05.2007)


Halvtreroringen har stått i naustet siden i fjor høst og blitt det vi kaller naustlekk. Så selv om spissa nå er tjærebredd og bunnsmurt, må den ligge for røkkedregg en stund og trutne før den tas i bruk.

(16.05.2007)


Fargespillet på nordhimmelen mens sola ennå er like under horisonten kan være vel så vakkert som midnattsola. Sist natt så det ut slik bildet til høyre viser. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(15.05.2007)


Markene begynner å grønnes, og det er tid for å spre handelsgjødsla. Det er viktig med regn etterpå slik at gjødsla løser seg opp. Og hva er vel da bedre enn å få den ut før 17. mai? For da blir det jo som regel nedbør.

(14.05.2007)


I kveld var det for en gangs skyld klarvær på nordhimmelen. Dermed var det mulig å forevige enda en solnedgang. Bildet til høyre ble tatt like før sola gikk i skjul for fjellet Arnipa på Andøya.

(13.05.2007)


Rustutfelling i grøftesystemene er et problem her på Elgsnes. Derfor har vi satt ned kummer for å kunne spyle drensrørene. På bildet er Tore i ferd med å spyle samlegrøftene i Vestermyra. Det kom mye vann etterpå, så forhåpentligvis er det ikke behov for å grave opp samlegrøftene for å spyle sugegrøftene også.

(12.05.2007)


Temperaturen er fortsatt bare rundt fem grader. Selv en hardfør ugrasplante som høymugla (rumex domesticus) sturer. Til tross for mye opplagsnæring i rota, har den bare satt noen stusslige røde blad.

(11.05.2007)


Solnedgangene bak Andmyrene pleier å være spektakulære, men i år har det vært mye skyer i horisonten i nordvest. I kveld var det en liten åpning i skydekket slik at sollys slapp gjennom og laget refleks i havet.

(10.05.2007)


Haugen i forkant av bildet er en gravhaug som antas å være fra merovinger- eller vikingetid. Bakgrunnen for denne antakelsen er at det like i nærheten er funnet ei rikt utsmykket kvinnegrav fra merovingertiden og løsfunn av spydspiss og brosje fra vikingetiden.

(09.05.2007)


Det er viktig å høvle gårdsveien mens grusen ennå er våt. I dag kom det i tillegg nedbør, så da var det bare å ta fatt med planeringsskjæret. Veien mellom Elgsnes og Aun som er adskillig mer hullete, er imidlertid ikke høvlet. Kommunen pleier å vedlikeholde veiene når et lokalvalg er forestående. Men det er jo fortsatt lenge til valget...

(08.05.2007)


Storsteinen er en framskutt utkikkspost for måsene som sitter og hviler nede i Rateneset. Måsen som har vakt her, føler seg relativt trygg ettersom steinen er omflødd det meste av tiden.

(07.05.2007)


Sneller (equisetum) er den eneste overlevende resten av en stor plantegruppe som dominerte skogene i perm- og karbontiden. Kjerringrokken er dermed en hardfør plante som skyter opp tidlig om våren.

(06.05.2007)


Turistsesongen har alt startet. Den tyske campingbilen til høyre har alt vært her noen dager, og i går kveld parkerte også en bil med campingvogn nede på snuplassen. Hvert eneste år kommer det tyske campingturister hit, selv om stedet ligger langt fra både E6 og E10.

(05.05.2007)


I dag var det åpass solskinn at det ble mulig å tjærebre spissa, en toogenhalvroms ranværing fra cirka 1960. Det er ikke kai her på Elgsnes, så før vi fikk veiforbindelse med omverdenen i 1973, ble denne og lignende båter brukt til å ekspedere grytlandsferga og lokalen. Personer og varer som skulle til og fra måtte i all slags vær fraktes om bord og i land med båter som denne.

(04.05.2007)


Ennå er det en stund til midnattsola er synlig, men alt nå forgyller himmellyset havet ved midnattstider når sjøen er rolig som i kveld.

(03.05.2007)


Hestehoven (tussilago farfara) har blomstret en stund, men det kalde været har gjort at blomstene bare har vært halvåpne og lite å ta bilde av. I dag var det imidlertid en stund med såpass bra vær at hestehoven reagerte som på bildet. Men det er lite insekter å se, og i kveld ligger igjen nysnøen langt ned i fjellene.

(02.05.2007)


De fleste kan vel sangen "Kom mai du skjønne milde, gjør skogen atter grønn". Men mai starter med kald nordavind, og rogna (sorbus aucuparia) som pleier å grønnes tidlig, holder bladene tett sammen i påvente av høyere temperatur.

(01.05.2007)