Også skogstjerna blomstrer.
(31.05.2002)

Her nord vokser fjellfiolen helt ned til sjøen, og den vokser side om side med skogfiolen. Blomsten på bildet er fotografert cirka 50 meter fra strandkanten.
(30.05.2002)

Dersom man leser i en flora, ser man at skogfiolen slik navnet tilsier vokser i skog og kratt. Det må imidlertid finnes unntak fra denne regelen, for bildet til høyre er tatt i åpent lende.

(29.05.2002)

Flekkmure tilhører rosefamilien. På avstand kan den forveksles med en smørblomst, men kommer man så nær at man ser mer enn bare gulfargen, er forskjellen tydelig.
(28.05.2002)

Stemorsblomsten, eller natt og dag som den også kalles. blomstrer i all sin prakt. At den er er så vakker kan være et problem. Folk som kommer hit til Elgsnes tar med røtter for å plante i hagene sine, noe som truer den viltvoksende bestanden. Oppfordringen er derfor: Vær snill og la stemorsblomsten stå i fred, den er penest der den hører hjemme.

(27.05.2002)


 

Enda en fin midnattsolkveld!

 

(26.05.2002)

I dag hørte vi gjøken for første gang i år, temperaturen har vært over 15 grader - også det for første gang - og jonsokblomen står i blomst en måned tidligere enn normalt. Kanskje på tide å revidere forestillingen om hva som er det normale?

(25.05.2002)


Alt er rekordtidlig i år, så også tidspunktet for første plenklipping. Jobben går imidlertid fort og greit unna med en John Deere rider.

(24.05.2002)


I natt var det klarvær, og midnattsola var synlig for første gang i år. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(23.05.2002)


Denne store steinen som ligger like ved veien mellom Elgsnes og Aun kalles Hestesteinen. Et sagn forteller at en hest og en bjørn slåss her. Hesten drepte bjørnen, men døde selv etterpå av sårene den fikk i kampen. Nå til dags er det taggere som er på ferde og sviner til steinen.

(22.05.2002)


Den tidlige våren har gjort at det er betydelig grasvekst i utmarka. Sauene fra nabobygda vet fra tidligere at det er mest mat langs utmarkgjerdene her på Elgsnes, så de har allerede funnet veien hit ut.

(21.05.2002)


På sørsiden av Masterhågen, i ly for nordavinden, har løvetanna, smørblomsten og småsyra blomstret. Det må være solskinnet i går kveld som har overbevist dem om at vi går mot varmere tider.

(20.05.2002)


I dag på første pinsedag er været bedre, med oppholdsvær og enkelte gløtt av sol. Selv om temperaturen en kort stund skvatt opp i ti plussgrader, er nordavinden fortsatt kald. Snøen som kom i går ligger derfor fortsatt over cirka 300 meters høyde.

(19.05.2002)


I forbindelse med pinsen pleier det å være en periode med dårlig vær. Denne perioden kalles pinseria. I natt var det 2,5 grader, og nysnøen ligger langt ned i fjellene. På bildet er en ny snøbyge på vei inn Toppsundet.

(18.05.2002)


Her på gården har det lenge vært flagget på nasjonaldagen. Edvard Ruud senior heiste det rene norske flagget på sin og nasjonens fødselsdag lenge før det var lov å fjerne det forhatte unionsmerket.

(17.05.2002)


Før han døde i fjor, var Edvard Ruud opptatt av at han ville ha en gravstein fra Elgsnes. I dag har derfor Tore dratt fram et gravsteinemne fra ei røys. Steinen har i utgangspunktet bra form, men må likevel til Harstad for videre bearbeiding før den kan settes opp på grava.

(16.05.2002)


Skolpen, eller soleihoven som den også kalles, har blomstret. Det er tre uker tidligere enn i fjor. Ingen tvil om at våren har kommet tidlig i år!

(15.05.2002)


Litjebakkan er det høyestliggende skiftet på gården. Selv om enga er blitt grønn også her, har området ikke vært gjødslet så tidlig siden det ble oppdyrket i 1990. Handelsgjødsla er nå spredd på alle skiftene. Det er også rekordtidlig, selv om man legger til grunn et mye lengre tidsperspektiv enn tolv år.

(14.05.2002)


En natt hvor temperaturen ikke gikk under seks grader var alt som skulle til for at løvet sprang ut. Skogen står nå grønn helt opp til cirka 150 meter over havet. Slik kan våren være i Nord-Norge; noen ganger langsom, andre ganger skjer store forandringer i løpet av noen timer.

(13.05.2002)


I dag har det vært solskinn, noe som resulterte i en maksimumstemperatur på 15 grader. For plantene er det minst like viktig at nattetemperaturen også begynner å bli ganske vårlig. Blåbæra til høyre står derfor snart i full blomst.

(12.05.2002)


Selv om det er for tidlig til å se midnattsola, kan himmelen og sjøen likevel være vakker ved midnattstider. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(11.05.2002)


Endelig spaknet vinden såpass at det er mulig å spre handelsgjødsla. Selv om det begynte å grønnes allerede i april, har veksten i det siste stått i stampe som følge av nattetemperaturer ned mot frysepunktet. Så det kan være like greit at gjødslinga skjer nå.

(10.05.2002)


På denne tiden av året, når de første grønne spirene kommer i utmarka, er det enklest å se fornminnene i terrenget. På bildet kan skimtes en gravhaug i forgrunnen. I tillegg er det en haug litt lengre bak, der det vokser kratt og einer.

(09.05.2002)


Fortsatt er temperaturen så lav at nedbøren kommer som snø i høyden. Tommelfinger-regelen om at temperaturen faller med 0,8 grader per 100 m.o.h., tilsier at det kan snø helt ned til cirka 250 meters høyde slik nattetemperaturen nå er. Bildet viser en fjelltopp på Grytøya med et tynt slør av nysnø.

(08.05.2002)


I slutten av april ble ei nykalva kvige sendt til slakteriet. I tillegg måtte ei ku nødslaktes. Det ble derfor behov for å kjøpe inn nye dyr. I kveld var dyrebilen her med to kviger fra Andersdalen utenfor Tromsø. Så nå er fjøset fullt igjen.

(07.05.2002)


Temperaturen har gått stadig nedover siden 2. mai. I natt var det bare 1,2 plussgrader, og i Elgen har nysnøen blitt liggende. Selv om gjenlegget i Storbakkan er grønt etter mange fine dager, er det nok fortsatt en stund til varmen kommer for fullt. Et gammelt ord sier at "mai kulde gjør bondens lader fulde". I så måte er kaldværet bare positivt.

(06.05.2002)


Denne fjellknausen kalles Finnkjerka. Det er ingen som lenger vet hvorfor, men man kan forestille seg at det er en sammenheng med tidligere samisk religionsutøvelse. Navnet kan være gammelt. Når det er bevart, skyldes det trolig at Finnkjerka er ett av fastpunktene i medene for fiskeplassene Sørbøen og Durmålstuvegga.

(05.05.2002)


Rogna har en god stund nå stått klar til å folde ut bladene. Men det er tydeligvis ikke bare temperaturen som er avgjørende i denne sammenhengen - også daglengden synes å ha innvirkning. Og godt er det, for i dag har temperaturen falt betydelig, og det har til og med kommet nedbør!

(04.05.2002)


I dag har det skyet over, men solstrålene slipper gjennom sprekker i skydekket og danner det som kalles skyglan. "Sola trække vatn" sa de gamle. Så får vi se om det blir regn av det i morgen.

(03.05.2002)



Finværet fortsetter med temperaturer som man vanligvis ikke har så tidlig på våren. Skogen grønnes så smått, og i kveld begynte til og med myggen å bli ganske pågående.

(02.05.2002)


I går kveld fikk vi ut båten, og i dag var årets første fisketur. Motivet er fra Hestenbøen hvor det var as som det heter på godt nordnorsk. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(01.05.2002)