Dyr er ikke redd mekaniske innretninger, og ungelgene på bildet var svært nysgjerrige på traktoren som kjørte vekk stein fra Bubergsletta. Så de kom stadig nærmere for å undersøke hva dette var for noe rart. Men straks en hånd ble stukket ut fra bakruta på traktoren for å ta bilde av dem, skvatt de til og la på sprang.

(30.06.2015)


Først var det regnet som stoppet jordarbeidingen, og deretter var det feil med gjødselvogna. Nå er imidlertid skiftet på Bubergsletta kalket, gjødslet og harvet, og i dag ble steinen ranket med steinriva. I morgen skal steinen kjøres vekk, og da gjenstår bare slodding, såing, tromling og en siste steinplukking for hånd.

(29.06.2015)


I Harstad skal man bygge ut havna for å ta imot turistskip, men det franske cruiseskipet Le Boreal la kursen direkte fra Risøyrenna mot Sundsvollsundet mellom Bjarkøya og Helløya. Trolig er krykkjeberget der mer interessant for turistene enn Harstad sentrum.

(28.06.2015)


Bildet er tatt fra Nakkjen mot nordvest. Den smale landtunga som stikker ut fra venstre billedkant er Elgsnes. Til høyre sees litt av Grytøya samt øyene utenfor. Mellom Elgsnes og Andøya bakerst i bildet er litt av Andfjorden synlig, og nærmest sees Toppsundet. I nedre høyre billedkant skimtes litt av gården Inner-Aun.

(27.06.2015)


Selv om det er overskyet på bildet, er nå skydekket så høyt at fjellene er synlige. Og tidligere i dag var det til og med en periode med solskinn. Men i natt var temperaturen nede i 5,9 grader, og da vokser ikke graset enda det er lys nok.

(26.06.2015)


Skoddenordavinden og kaldværet fortsetter. Med 9 grader som maksimumstemperatur, blir det heller ikke fart på grasveksten. I kveld var det et skyglan ute i Andfjorden. "Sola trække vatn", sa de gamle som da ventet mer regn. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(25.06.2015)


Det er jonsok, men fortsatt har ikke all ospa satt løv. Ospene på bildet er av en sen varietet, men det er likevel uvanlig at bladene ikke har sprunget ut når vi går mot slutten av juni. Men så har da også våren og forsommeren vært usedvanlig kald.

(24.06.2015)


Med 13,6 grader hadde St.Hansaften et lite tilløp til noe mer sommerlig temperatur. Men det var lummert hele dagen, og så kom skodda sigende. I kveld lå den helt ned til Blåbærhågen, og Grytlandet var bare en skygge gjennom tåkeheimen.

(23.06.2015)


Det har vært kraftig nordavind hele dagen, og selv om det har vært solskinn og temperaturen nådde 11,5 grader på det meste, var det behov for å være godt kledd for å oppholde seg utendørs. Den tid graset ble tørket til høy i hesjer, ble slik vind kalt plukknordavind, siden den plukket høyet ut av hesjene. Det var også grunnen til at hesjene ble satt opp i nord/sør-retning.

(22.06.2015)


Sola har snudd, men temperaturen har steget såpass at det er blitt fart på planteveksten. Og løvetennene på veikantene som vanligvis blomstrer til litt forskjellig tid, har ventet på bedre vær, og står alle nå i blomst. Også på gravhaugene til venstre i bildet blomstrer nå løvetanna. Etter hvert overtar ballblom og skogstorkenebb, og til slutt dominerer geitramsen.

(21.06.2015)


Jonsokblomen (melandrium rubrum) har i de senere år sprunget ut nesten en måned tidligere enn det navnet skulle tilsi. I år er den imidlertid i rute til jonsok, selv om blomstene er mer forpjusket enn vanlig. Kaldværet har gjort at plantene vokser sakte, og generelt ligger årsveksten mye bak det vi har blitt vant til.

(20.06.2015)


I morgen er det sommersolverv, eller solsnu, så i morgen kveld er sola igjen på nedtur." Nu går det igjen mot adventa", sa de gamle. Men forhåpentligvis har vi mange fine sommerdager foran oss, for nå har vi ganske mye sol og varme til gode. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(19.06.2015)


I dag ble en borerigg slept inn Toppsundet. Trolig skal den brukes for å sjekke stabiliteten i sjøbunnen i forbindelse med utfylling i sjøen eller noe lignende - hvis det da ikke er utstyret som de såkalte oljemyggene bruker til leteboring etter olje.

(18.06.2015)


Botolfsmesse ble feiret til minne om den engelske helgenen St. Botolv. I norsk tradisjon ble dagen oftest kalt botsok eller bolsok. I Norsk Folkekalender for 1859 heter det at "den Jord, som hvilede det Aar, da skulde opkjøres, fordi alle Rødder da ere løs og saaledes let oprykkes samt siden raadne". Det er imidlertid tvilsomt om løvetennene på bildet lar seg utrydde så lett. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(17.06.2015)


Det er bare fem dager til sommersolverv, men med tett skydekke, vind og regn minner det mer om høst. Men i dag er det nymåne, så da kan vi i det minste håpe på et værskifte.

(16.06.2015)


Grøftene som ble gravd på Sør-Durmålstuva for vel en uke siden, har stått åpne for at vanntilsiget skulle avta. Nå var det tørket såpass opp at det var på tide å legge drensrør. På bildet er Tore i ferd med å dekke rørene med skjellsand fra fjæra, noe som har vist seg å være et utmerket filtermateriale.

(15.06.2015)


Graset vokser, selv om det går sakte med temperaturer som varierer mellom 4 og 10 plussgrader. Selv om det stadig har falt nysnø i fjellene, har det blitt mindre vintersnø igjen. Så om lavtrykkene finner andre baner, og et høytrykk etablerer seg over Kolahalvøya, vil ikke snøsmeltingen ha stor nedkjølende effekt.

(14.06.2015)


Hver sommer kommer det bobilturister som bruker snuplassen nede i Oppsetta som parkeringsplass. Strengt tatt er det ikke lov å parkere der, men siden bussruten hit ut ble lagt ned for mange år siden, er de ikke i veien for noen. Hva bobilturistene gjør her ute i kulde, regn og vind, er imidlertid ikke godt å vite.

(13.06.2015)


I dag var det en profesjonell klauvskjærer på gården, og da gikk det unna med klauvskjæringen. Men så har han også profesjonelt utstyr. Bare klauvboksen koster over 400 000 kroner. På bildet er det Nassra som får klauvene slipt, mens neste ku står klar i bakgrunnen.

(12.06.2015)


Selv om været ikke er mye å skryte av med minimumstemperaturer ned mot 4 plussgrader og nysnø nesten hallveis ned i Grytlandsfjellene, har fisketuristene varme klær og er ute og fisker så sant ikke vinden er for sterk. Og er det for mye vind på Andfjorden, er det som regel mulig å fiske på Toppsundet.

(11.06.2015)


Juni har så langt vært usedvanlig våt med 32 millimeter regn så langt. Når det stort sett kommer mer regn hver dag, og temperaturene er lave, tørker det ikke opp heller. Så det som ikke ble sådd i mai, kan det ta en stund før man får sådd.

(10.06.2015)


9. juni kalles Kolumbamesse etter den irske munken Columcille som ble dyrket på Island og på Vestlandet Nå skulle laksen begynne å gå opp i elvene. I Norsk Folkekalender for 1859 heter det at nå regnet man at den egentlige sommeren begynte. Engene er ihvertfall grønne, og løvet på skogen er så og si sprunget ut. I dag nådde temperaturen hele 10 plussgrader, så da vokser ihvertfall ugraset. Men selv løvetanna har holdt blomstene lukket de senere dagene.

(09.06.2015)


Etter at plenen ble klippet for en uke siden, har graset grodd til igjen; men det er ikke grønt som man skulle tro. Bildet til høyre er tatt med makroobjektiv og viser at stråene er fiolette. Det sies om mennesker at man er blåfrosset, men dette gjelder visst også for planter, og da i enda mer bokstavelig betydning.

(08.06.2015)


Temperaturen har vært så lav i det siste at nedbøren har kommet som snø i fjellene, og selv om noe av nysnøen har tint igjen, har det vært stadige påfyll. Da bildet til høyre ble tatt i kveld, gikk det en snøbyge i Grytlandsfjellene. Og da "snyelingen" hadde passert, og Litje-Tussen igjen ble synlig, minnet den med sin hvite topp mest om japanernes hellige fjell Fuchiama.

(07.06.2015)


Mellom innmarka på Sør-Durmålstuva og den kommunale veien var det tidligere en våt trekant som ikke var dyrket. Her var det i sin tid også en brønn. Etter hvert ble utmarksgjerdet flyttet, de private veiene lagt om og bergknauser sprengt vekk. I den forbindelse ble også trekanten ned mot veien dyrket opp. Selv med åpengrøft langs veien ble denne snippen aldri skikkelig tørr. Dermed måtte det grøfting til, og i dag gjorde Håkon gravejobben. Vanntilsiget var imidlertid så stort at grøftene skal få stå åpne en stund før drensrørene blir langt.

(06.06.2015)


Regnet fortsetter. I dag kom det ytterligere 10 millimeter, så nå har det kommet 32 millimeter nedbør siste uke. Heldigvis ser det ut å bli en bedring de nærmeste tre dagene, men så meldes det om regn resten av uka.

(05.06.2015)


Ifølge et gammelt utsagn blir det aldri for mye regn før jonsok. Men nå holder det. I løpet av den siste uka har det kommet 24 millimeter nedbør, så jorda er mettet med vann. Dermed er det full stopp i jordarbeidingen. Og værmeldingen lover mer regn, ihvertfall i morgen.

(04.06.2015)


Turistene som har vært her den siste uken, dro kl. 8 i dag morges, så i dag har båtene ligget fortøyd i havna i Bryggestøa. Det er imidlertid ikke snakk om noe langvarig opplag, for neste gruppe med fisketurister kommer i kveld. Og så går det slag i slag fram til 7. september.

(03.06.2015)


Fra i dag morges til kl. 15 kom det 10 millimeter regn, mens det senere var overskyet og oppholdsvær. Bildet til høyre er tatt fra snuplassen nede på Raten oppover mot det som fortsatt kalles Gården, selv om det ikke lenger bor noen på gårdshaugen til venstre i bildet. Huset som fortsatt står der, er fra midten av 1800-tallet, mens fjøset i midten er fra 1930-tallet. Huset til høyre ble bygd etter utflyttingen fra fellestunet som en følge av utskiftningen i 1883.

(02.06.2015)


Regnbyger og brukbare temperaturer de siste dagene har fått fart på grasveksten som stod i stampe grunnet kaldvær i det meste av mai. Plenen rundt huset på Ebergplassen hadde vokst så mye at det var på tide å slå. På bildet er Tore i ferd med å fullføre årets første plenklipping.

(01.06.2015)