Lauvmakken herjer i år igjen. Oppe i Rateskogen er det myriader av liten frostmåler (operophtera brumata) og vanlig frostmåler (agriopis aurantaria). Både bjørk og selje er angrepet, men verst har det gått ut over rogna. Bildet viser ei rognegren hvor de glupske larvene har spist det aller meste av bladverket. Mens liten frostmåler har vært her i om lag 100 år, dukket vanlig frostmåler opp for bare 10 - 15 år siden. Sammen med fjellbjørkemåleren (epirrita autumnata), som har vært her fra langt tilbake i tiden, sørger de for at lauvmakkangrepene varer i flere år, noe som kan medføre skogdød.

(30.06.2014)


29. juni kalles persok og er i kirkekalenderen minnedag om martyriet til aposltene Peter og Paulus. Det mest vanlige merket på primstaven var en nøkkel ut fra myten om at St. Peter vokter porten til himmelen. Et annet merke var en blomst, for dette var dagen da man skulle plukke legeurter. Årsveksten er nå senere enn normalt, men kanskje mer slik den var den gang primstaven var et viktig hjelpemiddel.

(29.06.2014)


Med solskinn og nordavind var det tid for løvetennene langs gårdsveien å sende frøene ut på flyvetur. Men alt gikk ikke helt etter planen, for mens løvetennene har ventet på laglig vær for frøspredning, har graset vokst. Derfor var det virvelvinder nede ved bakken, og i stedet for å bli spredd, ble frøene samlet i hauger på gårdsveien.

(28.06.2014)


Fra klokken tre til halv seks i natt var det vindstille, og de ivrigste fisketuristene var ute allerede da. Men selv om vinden økte på utover dagen, fortsatte fisket. Og i ettermiddag kom Peter Rohrbach i land med en torsk på 21 kilo. På bildet viser han ikke så lite stolt fram stortorsken. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(27.06.2014)


I dag morges var det nesten vindstille, men nordavinden frisknet raskt på. Kald nordavind på denne tiden av året kalles pin-nordavind, trolig fordi den er en pest og en plage for så vel bønder som ferierende. Men for dem som fortsatt bruker seil som framkomstmiddel, betyr den frisk bør. Havseileren som kom ut Toppsundet og la på Andfjorden i ettermiddag, seilte så skarpt at et sitat fra Vett og uvett rinner en i hu: "E de så vèl at vårherre ha gjedd vijnn så ska vi ikkje komme rækanes på heimhamna lekså rått-tang."

(26.06.2014)


Endelig ble det igjen solskinn, selv om nordavinden har blitt enda sterkere med solgangseffekten. Og fortsatt ligger temperaturen på 7 - 8 grader, så det går sakte med grasveksten. Imidlertid er løvetennene etter nærmere en måned i blomst nå i ferd med å blomstre av. Og der nordavinden ikke når til, blomstrer rogna, også den sterkt forsinket.

(25.06.2014)


I dag var en semitrailer fra Smith og leverte byggematerialer til garasjen som Håkon skal bygge på Torveberget. Soklene er støpt, masse er fylt inn og avrettet. Nå står legging av isopor og støping av armert dekke for tur. Selve bygget skal føres opp først til høsten.

(24.06.2014)


Selv om St. Hansaften, eller Jonsokkvelden på norsk, har navn etter døperen Johannes, går sankthansfeiringen tilbake til førkristen tid. Ved kristningen av Norge prøvde kirken å gi de gamle skikkene et nytt innhold, noe som langt på vei lyktes når det gjaldt midtvintersblotet som ble til julefeiring. Men midtsommerblotet bærer ikke preg av kristningsprosessen gjennom 1000 år, selv om vi ikke lenger bloter til Frøy for godt vær og god årsvekst.

(23.06.2014)


Varmen i begynnelsen av måneden fikk fart på løvetannblomstringen, men kaldværet har fått løvetennene til å knipe sammen kronbladene i påvente av bedre vær. Og selv de som er blitt bestøvet kniper sammen begerbladene rundt frøene mens de venter på tørrvær og bedre flyveforhold for frøene. I dag var det såpass forbedring i været at løvetannblomstene åpnet seg halvveis slik at de raskt kunne foldes ut om det skulle bli et solgløtt. Men det ble det ikke.

(22.06.2014)


I dag har det vært skikkelig grisvær med kraftig vind fra nord, regn og bare litt over fem plussgrader. Været har vært så ille at ikke bare fisketuristene, men også måsen har hatt landligge. Det hvite på bildet til høyre er altså ikke snø, men måser som har slått seg ned ute i Rateneset i påvente av bedre vær. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(21.06.2014)



Det er et KSL-krav at ugrassprøyta skal kontrolleres hvert femte år. og pliktskyldigst ble Landbrukstjenesten kontaktet før femårsfristen gikk ut i juni i fjor. Men til tross for en rekke purringer ble ikke kontrollen gjennomført i fjor. Derfor måtte det noteres avvik ved egenrevisjonen like over nyttår. Ny frist ble satt til utgangen av juni i år, og i dag kom endelig Marvell Hanssen fra Landbrukstjenesten og gjennomførte kontrollen. På bildet er hun i ferd med å sjekke pumpekapasitet og manometer.

(20.06.2014)


Kaldværet fortsetter, og snøen ligger langt ned i Grytlandsfjellene. Selv Toppen, som er så bratt at det nesten ikke ligger snø der vinterstid, har fått hvitfarge på Skjæringan. Klikk på bildet for å se en panoramaversjon av Grytøya sett fra Raten.

(19.06.2014)


Etter flere dager med gråvær og regn sprakk skydekket opp utover ettermiddagen og kvelden. På et tidspunkt tittet til og med sola fram. Skyene på bildet kan ligne litt på cumulusskyer, men siden cumulus som regel er godværsskyer, er neppe dette en riktig klassifisering av skyene som er avbildet.

(18.06.2014)


Etter at temperaturen var nede i 2,7 grader ved halvfiretiden i natt steg den utover dagen og var oppe i hele 9,3 grader ved halvfemtiden i ettermiddag. Fram til klokken 10 i formiddag kom det hele 10 millimeter regn, mens det senere på dagen var yr i luften og regnskodde langt ned i fjellene. På bildet framtrer derfor Grytlandet bare som en grå flate i bakgrunnen. Båten i bildet er fisketransportskipet MS Nordkoral av Harstad.

(17.06.2014)


Kaldluft fra Arktis har fått temperaturen til å falle ytterligere. I natt var den nede i 3,0 plussgrader, mens maksimumstemperaturen i dag var på 6,2 grader. Nedbøren har kommet som snø og sludd, som i lavlandet har smeltet på bakken. I fjellene har imidlertid snøen blitt liggende. I formiddag lå snøen halvveis ned i Grytlandsfjellene, men da bildet ble tatt i ettermiddag, hadde snøgrensen flyttet seg et stykke oppover. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(16.06.2014)


Finværet forsvant samtidig som den forrige turistgruppen dro onsdag ettermiddag. Siden da har det vært overskyet vær, lave temperaturer, vind og regn. Men fisketuristene klager ikke så lenge det er bra nok vær til at de kommer seg på havet. På bildet er de i ferd med å filetere dagens fangst.

(15.06.2014)


Selv om vi hadde sen pinse i år, kom likevel pinseria etter at pinsen var over. Med minimumstemperatur under 6 grader og maksimumstemperatur såvidt over 9 grader, viser ikke juni seg akkurat fra den blide siden. Men graset trengte nedbør, og bare temperaturen holder seg over 6 grader, vokser det.

(14.06.2014)


Den kraftige nordavinden spaknet mot kvelden, og da begynte skydekket også i sprekke opp. Bildet er tatt ved 23-tiden utover Vågen med Storåborskjæret og Litjeknausen til venstre og ytterste pynten av Rateneset til høyre. Bakenfor sees Grøtavær, mens arkipelaget av øyer og holmer utenfor bare kan skimtes gjennom tåkedisen.

(13.06.2014)


Ved halvettiden i natt var det en uvanlig flott regnbue over fjellet Elgen sør for gården. Det sies at der regnbuen ender, finnes det en krukke full av gull. Men siden regnbuen ender over gammelfjøset på Storbakkan, er det liten grunn til å tro på det ryktet. Jordbruk har aldri vært noen gullgruve, og enda mindre med det nåværende regimet i landbruksdepartementet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(12.06.2014)


Fisketuristene fra Baden-Württemberg har vært her en uke, og på bildet har de slått seg ned utendørs i finværet mens de venter på maxitaxien som skal bringe dem til flyplassen. Fra Evenes drar de så med charterfly direkte til München.

(11.06.2014)


Det har vært noen kvelder med stille vær allerde, men det er sjelden at Andfjorden ligger fullstendig speilblank, uten så mye som ei straum-ia eller ei kjølvannsstripe å se. Bildet ble tatt under straumskjeftet ved flo sjø, så det forklarer hvorfor han er straummak. (Ordene i kursiv er dialektord som du finner forklaring på ved å klikke på "Dialektord" i venstremargen på denne siden.)

(10.06.2014)


Gråværet fortsetter, og i dag fikk vi også litt etterlengtet regn. Men en millimeter nedbør forslår lite når det ikke har regnet siden 22. mai, og det totalt bare har kommet 10 millimeter nedbør i løpet av den siste måneden.

(09.06.2014)


8. juni har navn etter biskop Medardus som virket i Noyon nordøst for Paris på 500-tallet. Dagen var også en merkedag. I Norsk Folkekalender fra 1848 heter det at slik været er denne dagen, skal det forbli i fire uker, og regner det denne dagen, skal det regne i 40 dager. Et annet merke er at slik været er 8. juni, vil det også bli i slåttonna. Vi kan med andre ord vente oss mye gråvær i tiden som kommer.

(08.06.2014)


Selv om havskodda har trukket seg tilbake, er fjellene innhyllet i tåke. På bildet kan fjellet Elgen, som har gitt gården navn, bare såvidt skimtes gjennom skoddehavet som dekker terrenget fra om lag 150 meters høyde og oppover.

(07.06.2014)


Etter at vi i går hadde maksimumstemperatur på 24,3 grader Celsius, syntes visst værgudene at vi hadde fått nok varme. For i ettermiddag snudde vinden på nord, og utover kvelden kom den klamme og kalde havskodda sigende. Da bildet ble tatt ved 23-tiden, stod skoddebaken som en vegg ute i fjorden, og temperaturen hadde falt til 9,3 grader.

(06.06.2014)


Nå står løvetennene i full blomst på veikantene. I utganspunktet er dette et flott syn, men når man vet at om ikke lenge vil myriader av løvetannfrø spres ut over innmarka, blir det vanskeligere å glede seg over fargeprakten.

(05.06.2014)


Vi har for tiden et fantastisk vær. I dag var det varmest klokken 19:19 med 24,2 grader Celsius i skyggen, og ennå ved midnatt var det 18,5 grader varmt. I tillegg var det fullstendig vindstille, så midnattsola laget en nærmest perfekt refleksstripe i havet mellom Elgsnesvågen og Skipperøya. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(04.06.2014)


Her på Elgsnes er grunnen jernholdig, så det blir derfor stor rustutfelling i drensgrøftene. Samlegrøftene må derfor spyles fra tid til annen. Og blir det riktig ille, må samlegrøften graves opp slik at det blir mulig å spyle sugegrøftene i tillegg. For å komme til grøftesystemene er det satt ned flere kummer hvor spyleslangen kan stikkes inn. På bildet er Tore i ferd med å spyle grøftesystemet i Austermyra.

(03.06.2014)


Litt varme på dagtid og høyere nattetemperatur var alt som skulle til for å få fart på grasveksten. Selv om graset vokser, viser det seg at enga er uttynnet, og særlig timoteien har fått seg en knekk som en følge av kraftig nedbeiting av rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt i nesten et halvt år, fra 6. november i fjor til 21. april i år.

(02.06.2014)


Da Normangården på Raten ble bygget i 1723, var havet så og si eneste ferdselsåre. Og Elgsnes lå midt i et veikryss etter vår tids terminologi. Det var derfor viktig at hovedbygningen på handelsstedet tok seg godt ut fra sjøen. Selv om det gikk opp og ned med økonomien, var det viktig å signalisere makt og rikdom overfor allmuen og ikke minst overfor de andre bergens- og trondhjemsborgerne i området. Klikk på bildet forå se en større versjon.

(01.06.2014)