Det varslede regnet ble det ikke mye av. Når nedbørsmåleren ikke registrerer så mye som en millimeter, blir det puslete sammenlignet med de nedbørmengdene man har hatt sør i landet. Utover dagen klarnet det opp, og i kveld var det til og med solskinn. Bildet til høyre er tatt fra Raten ved 20-tiden og viser fra venstre huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet, bebyggelsen på Storbakkan, Marilund og helt til høyre Andreastua. Klikk på bildet for å se en større versjon der det er lettere å se alle bygningene.

(30.06.2012)


Det er varslet regn i morgen, så det var viktig å få unna steinplukkingen på grønnfôråkrene i dag. På bildet er Tore akkurat ferdig med arbeidet, og den lange skyggen i bakgrunnen viser at det ble sent før all steinen var samlet i traktortilhengeren. Gjenlegget på Nord-Durmålstuva gjenstår, men det skiftet er brakket og vil ikke bli sådd før etter førsteslåtten. Så det er heldigvis en måned til det igjen må plukkes stein.

(29.06.2012)


Et tjeldpar har tatt med seg ungene sine til den nysådde grønnfôråkeren på Jonsborg. Der er det lett å finne mat, og ungene går i ett med terrenget. Tjelden lot seg lite affisere av traktorkjøring og steinplukking, og fortsatte ufortrødent å lete mark og mate ungene. Klikk på bildet for å se en større versjon der ungene er bedre synlig nede i venstre hjørne.

(28.06.2012)


I dag har det vært solskinn, men kald nordlig kuling har gjørt det ganske hustrig ute. Selv om det ikke er forhold for strandliv, er det et vakkert skue når sollyset spiller i bølgene. Sandfjæra kan derfor være verd et besøk også i slikt vær som dette - bare man kler seg godt.

(27.06.2012)


Det gamle tegnet var at man skulle begynne med slåtten tre dager etter at siste snøflekken i fjellet Elgen ovenfor gården var borte. I de senere årene har imidlertid snøen forsvunnet tidlig i juni. Men i år synes det gamle merket å ha kommet til heder og verdighet igjen. Til tross for lite snø i vinter ligger det nemlig fortsatt ni snøflekker igjen i Elgen. Dette skyldes selvsagt lave temperaturer i vår og til nå i juni. Klikk på bildet for å se en større versjon der snøflekkene er synlige.

(26.06.2012)


I mange år har det vært vanlig at bobiler fra utlandet har stått i kortere eller lengre tid på snuplassen nede i Oppsetta. Til nå i år har det vært færre enn vanlig. Om dette skyldes at færre turister kommer til Norge, eller om det skyldes kaldværet, er ikke godt å vite. I dag var det ihvertfall tre bobiler her. To av dem går i ett fordi de ble stilt opp som levegg mot nordavinden.

(25.06.2012)


Litjeknausen som alltid har vært tangbevokst, ihvertfall etter at det ble slutt med å bruke tang som fôr til buskapen i vårknipa, er nå helt nedbeitet av kråkeboller. Disse glupske skapningene fortærer tang og tare og skaper ørkenlignende tilstander langs kysten. Spør man om hvorfor dette skjer, er det visst ingen som har gode svar. Hadde en tilsvarende utvikling skjedd på land, hadde nok mange krevd både forskning og tiltak.

(24.06.2012)


St.Hans-feiringen var i katolsk tid en minnehøytid for døperen Johannes sin fødsel. Men feiring på denne tiden går tilbake til førkristen tid da det ble holdt midtsommerblot. Presteskapet skjønte at det ikke var mulig å fjerne de gamle skikkene, så de ble videreført med et nytt innhold. Men helgendyrkelsen ble avskaffet ved reformasjonen for snart 500 år siden, så det er lite igjen av det kristne innholdet i dag. Likevel brennes det fortsatt jonsokbål. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(23.06.2012)


Det hevdes fra oppdrettsnæringen at det snart blir mangel på sjøarealer i Norge fordi de må konkurrere med mange andre brukere. Dersom alle oppdretterne følger eksemplet til Nordlaks sitt anlegg på Hestenvika der man har lagt lange flytetau ut fra mærene, og slik beslaglegger unødig store arealer, er det ikke rart at det blir konflikter med andre brukere av sjøen.

(22.06.2012)


Sist natt snudde sola. Dette uttrykket har overlevd selv om vi i dag vet at det ikke er sola som snur, men jordaksen som endrer vinkel i forhold til ekliptikken. Uansett hvordan vi forklarer eller ønsker å bortforklare det som skjer, så er det et faktum at vi igjen går mot advent og mørketid. Det er å håpe at vi før den tid kommer vil få oppleve de sommerdagene vi mener å ha til gode etter en trøstesløs vår og forsommer.

(21.06.2012)


I dag har det vært ei skikkelig rotbløyte med hele 15 millimeter nedbør. Det var bra for enga, men for grønnfôråkrene som fortsatt ikke er tilsådd, kom regnet ubeleilig. Det har nettopp vært nymåne, så det er å håpe at det ikke er dagens værforhold vi skal plages med framover. Imidlertid melder både meteorologene og værstasjonen vår om bedre vær, så det er å håpe at denne spådommen slår til.

(20.06.2012)


Bildet viser restene etter den sørligste av fire 15 centimeters kanoner som tyskerne bestykket fortet nede i Vester-Raten med. De to sørligste kanonene utgjorde Batterie Grate. Etter krigen hadde det norske forsvaret planer om å bygge et fort i samme området. Dette ble det imidlertid ikke noe av. Og om planene var blitt realisert, ville utvilsomt også det norske fortet vært en ruin nå.

(19.06.2012)


I dag var Kjersti Lunde fra Din Tur her sammen med en tsjekkisk samarbeidspartner for å promotere Raten som destinasjon for fisketurister. Tilbakemeldingene på det planlagte konseptet var positive, så nå er det bare å vente på avgjørelsen hos Innovasjon Norge når det gjelder lån og tilskudd til prosjektet.

(18.06.2012)


Et par båter er nå lagt ut i fortøyningene. Langs kysten er det alltid et tegn på liv at det ligger båter ute sommerstid. Før i tiden het det at så lenge båten går, går gryta. Nå er folk mindre avhengige av å skaffe mat selv fra hav og land, men heldigvis er selvbergingstradisjonen fortsatt levende i nordnorske kystbygder.

(17.06.2012)


I dag har det vært solskinn fra skyfri himmel, og temperaturen nådde nesten 18 grader i skyggen. Mer skulle det ikke til før mange fant veien til sandstranda her på Elgsnes. Utpå ettermiddagen forsvant imidlertid bilene fra snuplassen, men etter at fotballkampene på TV var over, var det igjen folksomt nede i Vester-Raten. Mange kom nok for å se midnattsola som var fin i kveld. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(16.06.2012)


Temperaturen har endelig nådd et akseptabelt nivå for utsetting av sommerblomster. Så i dag ble det plantet på familiegravstedet på kirkegården, eller gravlunden som det visstnok nå skal hete for å være religionsnøytralt.

(15.06.2012)


Traktoren som ble fraktet til verksted for tre uker siden er endelig reparert og tilbake på gården. Så i dag ble det kjørt ut husdyrgjødsel på Jonsborg. Dette var en gang en husmannsplass, og definitivt ingen borg. Så hva som er bakgrunnen for navnet plassen har fått, er det ingen i dag som vet. Kanskje bodde det en husmann her en gang med navnet Jonsborg?

(14.06.2012)


Middeltemperaturen har den siste tiden ligget rundt ti grader. Graset vokser ikke fort ved en så lav temperatur, men til gjengjeld er det lyst hele døgnet, så mangel på varme kompenseres langt på vei av daglengden. Men uansett ligger vi langt etter fjoråret, da våren kom særlig tidlig.

(13.06.2012)


Det har vært skiftende vær med skyer, sol og litt regn i ettermiddag. Et skyglan ute i Andfjorden skal etter gamle værmerker bety mer regn. Men nå som meteorologene er tilbake på jobb, har vi også fått et mer vitenskapelig værvarsel som sier at det skal bli oppholdsvær. Morgendagen vil vise hva som er mest pålitelig. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(12.06.2012)


At løvetanna er både nøysom og hardfør er godt kjent. Med sin kraftige rot vokser den også i tørre veikanter og sprer myriader av frø inn over engene. Kanskje det er derfor danskene kaller den for fandens mælkebøtte. Løvetanna på bildet vokser imidlertid på et enda mer karrig sted. I en liten grop i betongplatten foran inngangsdøra har det samlet seg nok smuss til at et løvetannfrø har kunnet spire. Og i år har det vært rikelig nedbør slik at løvetanna har fått utvikle seg.

(11.06.2012)


Selv om midnattsolbilder er spektakulære, er også de lyse nettene på denne tiden av året vakre. Turistnæringen har da også begynt å markedsføre de lyse nettene i stedet for midnattsolen i markeder der man kan risikere å bli saksøkt for store beløp dersom det er overskyet vær mens turistene er her.

(10.06.2012)


I år er det bare et mindre skifte hvor det er behov for kalking. For å slippe å vente på tur og kjøre lange veier etter kalkvogna som Felleskjøpet disponerer, ble i stedet en sandstrøingsmaskin tatt i bruk. Selv om maskinen ikke er beregnet til kalkspredning, virket den godt også til dette formålet.

(09.06.2012)


Eneste fordelen med kaldværet er at det ikke har vært behov for å slå plenen. Men et par varme dager tidligere i uka gjorde at graset skjøt i været. I dag var det oppholdsvær, så da var det bare å ta fram vinterhabitten i form av varmekjeledress, headover, partisanlue og forede hansker og komme seg på plenklipperen.

(08.06.2012)


Under storfloa 26. november i fjor gikk sjøen langt inn på enga i Hestenvika. Da vannet trakk seg tilbake, lå det igjen tang, mens selve flostrengen til høyre i bildet for det meste bestod av gras, trebiter, isopor og annet rask. Utenfor bildet lå det også en del store trerøtter inne i enga. I dag ble det ryddet opp slik at enga er ren når den skal høstes.

(07.06.2012)


Det fine været kunne ikke vare ved. "Han tålte ikkje varmen" pleide man tidligere å si når tørr sørlig bris slik som i dag ble etterfulgt av kraftig, kald og fuktig havvind fra nord. Ettersom meteorologene er i streik, må man igjen ta i bruk de gamle værmerkene. Skyformasjonene tyder i hvert fall på at en kaldfront er på vei, så godværet ble trolig kortvarig i denne omgangen.

(06.06.2012)


Godværet har fått jorda til å tørke, og i dag var skiftene som ble pløyd i fjor høst, tørre nok til at de kunne sloddes. Noen litt større steiner som kom opp med sloddingen, må også fjernes før det er klart for husdyrgjødsling. Men for å kjøre gjødsel trengs det to traktorer, og den traktoren som ble kjørt til verksted for snart to uker siden, er fortsatt ikke ferdig reparert. Forhåpentligvis blir den ferdig i morgen.

(05.06.2012)


For bare fem dager siden lå det snø på markene, mens vi i dag har hatt solskinn og hele 18 plussgrader. Slik kan været skifte her nord. Skolpen, eller soleihoven som den kalles sør i landet, blomstrer sent i år. Men varmen har nå fått den til å folde ut kronbladene.

(04.06.2012)


Temperaturstigningen har fått fart på snøsmeltingen oppe i fjellet Elgen. Det var derfor nødvendig å foreta en inspeksjon av skogsveiene for å påse at veigrøfter og stikkrenner tar unna smeltevannet. På denne turen ble bildet til høyre tatt. Klikk på bildet for å se en panoramaversjon av det meste av Toppsundet.

(03.06.2012)


I dag har det vært solskinn og hele 11 plussgrader, så dermed begynner skogen å grønnes og graset å vokse. Og sola er nå så høyt på himmelen at den står godt over horisonten også ved midnatt. Klikk på bildet til høyre for å se et større midnattsolbilde.

(02.06.2012)


Selv om vi har hatt mye kaldvær i det siste, har likevel stemorsblomstene begynt å springe ut nede i Vester-Raten. Selv hagevarianten av denne planten er kjent for å tåle litt frost, så da er det kanskje ikke så rart at den ville varianten tåler klimaet her i sørhellingen av nordpolen.

(01.06.2012)