På gravhaugen nedenfor Ebergplassen står nå kneppsoleia (trollius europaeus) i full blomst. Gravhaugen som er fra merovinger- eller vikingetid, er automatisk fredet. Av hensyn til artsmangfoldet blir den heller ikke sprøytet. Derfor skiller den seg tydelig ut fra den grønne enga i bakgrunnen.

(30.06.2010)


De samme tre elgene som er avbildet på denne siden 18. juni, kom i dag løpende forbi kjøkkenvinduet. Men før kameraet var i posisjon, hadde to av dem forsvunnet inn i skogen igjen. Den siste var det akkurat tid nok til å få tatt ett bilde av før også den forsvant i skjul.

(29.06.2010)


Endelig tørket det såpass opp at det ble mulig å samle steinen i Stormyrkjerran i ranker. Til dette bruker vi steinriva på bildet. Den ble innkjøpt da nettopp dette markestykket ble nydyrket i 1977. Selv om det er 33 år siden, og det har vært åpenåker her i en god del av disse årene, er det fortsatt mye stein som må kjøres bort før skiftet kan legges igjen.

(28.06.2010)


Ved ettiden i natt var det en del blå himmel i nord, men skyer stengte for sola, så normaltids midnattsol ble det ikke. Skyene kan imidlertid være ganske dekorative når de som på bildet til høyre forgylles av solstrålene.

(27.06.2010)


Rogna (sorbus aucuparia) har stått i knopp en god stund nå, men kaldværet har stoppet blomstringen. Straks vi fikk litt sol og antydning til varme, sprang de små blomstene som skal bli til rognebær, ut. Så nå har vi den nordnorske varianten av fruktblomstringen i Hardanger.

(26.06.2010)


Dagen startet med solskinn, så kom det litt regn midt på dagen. Deretter var det igjen en periode i ettermiddag med sol, men mot kvelden regnet det igjen. Og meteorologene lover kaldere vær med mer regn. Som om vi ikke har fått nok av den sorten allerede!

(25.06.2010)


Plutselig var sola tilbake, og temperaturen steg til hele 13 plussgrader på det varmeste i dag. Dermed kunne man henge bort varmekjeledressen og gå over til en vanlig FK-kjeledress. Nå er det bare å håpe at godværet varer ved slik at vi får gjort ferdig våronna før det er høstetid.

(24.06.2010)


I dag har det regnet så lite at det ble mulig å klippe plenen. Så da var det bare å kle på seg vinterhabitten varmekjeledress, forede arbeidshansker og tykk partisanlue og starte opp rideren. Og dette skal liksom være St. Hansaften!

(23.06.2010)


Nå har sola vært på sitt høyeste for i år uten at vi har sett mye til den de siste ukene. Temperaturen ligger stort sett rundt 8 grader, og i dag har vi fått 8 millimeter nedbør. Regntåken ligger lavt, og ute i Andfjorden sperrer den helt utsikten over til Andøya. Det eneste som er synlig ute på fjorden er KV Nordkapp som er på vei inn mot Toppsundet.

(22.06.2010)


Ku 289 Milogea (uttales Milodsja) fikk for tre måneder siden en oksekalv som nå står på GENOs testingsstasjon på Øyer. Kua ble også nominert til å delta på kåring under landbruksmessa Horva i Sandnessjøen. Men ettersom det er mer enn 500 kilometer til Sandnessjøen, sa vi nei til å sende kua dit. Dette standpunktet har trolig flere tatt, for nå blir det også kåring på nettet. Derfor måtte vi ta bilder av kua. Klikk her for å se et større bilde, og her for å se bilde av kua bakfra.

(21.06.2010)


Til tross for kald vind fra nord og nysnø i fjellene blomstrer kneppsoleia (trollius europaeus) eller ballblomen som planten kalles sør i landet. Blomstringstidspunktet må derfor antas å være mer styrt av daglengden enn av temperaturern.

(20.06.2010)


I jernalderen var myrmalmen verdifull, og tilgangen på jern bidro til at Elgsnes hadde egen smed. I dag er rustutfelling i drensgrøftene derimot et stort problem. Med jevne mellomrom må vi derfor foreta grøftespyling. På bildet er Tore i ferd med å spyle samlegrøfta til grøftesystemet i Stormyrkjerran. Sugegrøftene måtte også spyles, så punktene der sugegrøftene går inn på samlegrøfta måtte derfor graves opp.

(19.06.2010)


Når gården heter Elgsnes, er det ikke rart at her er elg. I dag stod tre stykker nede i Rateneset og lurte på om de skulle svømme over Toppsundet til Grylandet vel tre kilometer unna. De fant visst ut at det var for mye vind og bølger imot til at fjorårskalven i følget ville klare overfarten, så de snudde og vendte tilbake til skogen. På bildet er de i raskt trav over Valen nede på Raten.

(18.06.2010)


Når man har steinrik jord, er det vanskelig å skjønne hvorfor kaksene benevnes som steinrike. Steinen fører jo bare til ekstra arbeid og ekstra kostnader, og steinplukking er heller ikke blant de mest givende oppgavene på en gård. Men som bonde er det vel bare ved å ha mye stein i jorda at man kan benevne seg som "steinrik".

(17.06.2010)


På denne tiden har vi mange kalvinger, og i dag kom det to kalver til verden, begge kvigkalver. Den første ble født i dag morges og kalven på bildet til høyre kom til nå i ettermiddag. Så langt i juni har fem kyr kalvet, og i løpet av de fire neste ukene venter vi seks kalvinger til.

(16.06.2010)


Fjellfiolen (viola biflora) er en hardfør plante som vokser i fjellet sør i landet. Slik været er her nord i år, har vi høyfjellstemperatur helt ned til havet. Så hva er da mer naturlig enn at fjellfiolen også vokser i strandkanten.

(15.06.2010)


På Sommarfjøssletta blir det tidlig grønt. Derfor kommer sauene fra Aun hit. Og når graset utenfor gjerdet er spist, presser de på nettinggjerdet for å nå graset på innsiden. Over tid fikk dette maskene i nettet til å ryke, så det ble vanskelig å holde dem ute. I år har vi derfor ikke bare skiftet råtne gjerdepåler, men også nettingen fra Skjellberget til Stormyra.

(14.06.2010)


I dag har det vært kuling fra nord og regn. Utpå kvelden stoppet regnet, men solstrålene gjennom skydekket, eller skyglan som det kalles, ble før i tiden forklart med at sola trekker vann, noe som betydde at man kunne vente mer nedbør.

(13.06.2010)


Til tross for lave temperaturer står blåbæra (vaccinium myrtillus) i blomst. Hvordan det blir med pollineringen er en annen sak, for det er veldig få insekter å se. En og annen humle er på vingene når sola skinner, men heller ikke de er mange. Så det er nok ikke bare grasveksten som er hemmet av mangelen på varme.

(12.06.2010)


Elgkalvene fra i fjor, som inntil nylig har fulgt mora, er nå overlatt til seg selv. Den første tiden alene virker de ganske forvirret. Så også elgen på bildet. Den hadde tydeligvis planlagt å krysse Bertelmarka, men stoppet opp da den så en traktor i arbeid der. Da traktoren nærmet seg, fortrakk den skyndsomt til skogen vestenfor Nylandshågen.

(11.06.2010)


Før i tiden var det et merke her på Elgsnes at tre dager etter at siste snøflekken hadde tint i fjellet Elgen sør for gården, var det tid for å begynne slåttonna. Den gang forsvant snøen ganske årvisst rundt 10. juli. Nå er det lite snø igjen en måned tidligere, men sparsom grasvekst tyder ikke på snarlig slåttonn. Med temperaturer mellom seks og ti grader er det heller ingen grunn til å undres over at alt unntatt ugraset står i stampe.

(10.06.2010)


Til tross for kaldværet kom det en finsk bobil hit ut i dag. Og ikke nok med det, de begynte også med kaiting på Vågen. Det så ut for at de brukte våtdrakt. Noe annet ville vel ha vært i kaldeste laget selv for en finnlender.

(09.06.2010)


As på Revet er tegn på at småseien er kommet opp på grunnene. Når seien jager yngel opp mot havflaten, blir det mat også til måsen. Det er ansamlinger av måse som på bildet til høyre som vi kaller as på dialekt.

(08.06.2010)


Snart slipper sauebøndene dyrene sine på utmarksbeite. Før den tid må man ha utmarkgjerdene i orden, for kommer først sauene ned på innmarka, er det nesten umulig å holde dem ute etterpå. På bildet er Tore i ferd med å skifte ut råtne gjerdepåler på gjerdet nedenfor Skarhågen.

(07.06.2010)


Stemorsblomsten (viola tricolor) er en harfør plante. Til tross for kaldværet står den nå i blomst nede i Vester-Raten der den er viltvoksende. Stemorblomsten er blitt kultivert, men også disse plantene er kuldeheridge. Så de passer godt på kirkegårder og andre steder der man ønsker å plante sommerblomster tidlig.

(06.06.2010)


I motsetning til landbruket, hersker den rene klondykestemningen innenfor havbruksnæringen. Problemer i Chile har skapt et sug i markedet etter norsk laks og ørret som omsettes til veldig gode priser. Selskapet som har etablert seg utenfor Finnevika, selger mye ørret til Russland, som nå er et av Norges viktigste fiskemarkeder.

(05.06.2010)


Bygeværet har fortsatt i dag, men nå har temperaturen falt så mye at nedbøren kommer som sludd i lavlandet, og over cirka 200 meter er nysnøen blitt liggende. Da bildet til høyre ble tatt, var imidlertid fjellet Elgen dekket av bygeskyer, så nysnøen synes ikke.

(04.06.2010)


Dagen startet med stille vær, men etter hvert frisknet vinden på fra nordvest, og det kom inn byger med yr. Senere ble det regnbyger, og sent på kvelden sammenhengende regn. På bildet til høyre som ble tatt ved 14-tiden, er en ny byge på vei inn Andfjorden.

(03.06.2010)


Telen er borte, skogen er grønn og engene likeså. Nedbøren rundt pinse gjør også at det er tilstrekkelig råme i jorda, selv om lave temperaturer gjør at graset vokser sakte. Åpenåkeren har imidlertid ikke tørket nok opp til at jorda er laglig for såing. Vi regner likevel med å komme i gang med å kjøre husdyrgjødsel på disse skiftene i løpet av uka.

(02.06.2010)


Fjøset begynte å bli overfylt, og kviger som skal kalve snart, må flyttes på bås. Så dermed var det nødvendig å sende tre kyr til slakt. I tillegg til disse tre kyrne ble også en oksekalv levert i dag. Den går imidlertd ikke til slakt, men til Geno Øyer for testing og eventuell bruk som avlsokse.

(01.06.2010)