Lorian har vært ute og fisket, og her viser han stolt fram den største torsken han til nå har fått. I tillegg fikk han både lange og sei på dypt vann nord for Måsskjæran.

(30.06.2009)


Bildet til høyre er tatt fra Raten oppover mot Storbakkan. Bygningene på bildet er fra venstre huset på Eberbplassen og det tilhørende naustet. Deretter sees våningshuset samt ny- og gammelfjøset på Storbakkan. Og helt til høyre i bildet kan man så vidt skimte hytta i Marilund.

(29.06.2009)


Sola var skjult bak skyene ved midnatt i kveld, men også skymønstrene på nordhimmelen kan bli fine når de belyses nedenfra av sola. Det er for øvrig merkbart nå at solhøyden ved midnatt er lavere enn for en uke siden da det var sommersolverv.

(28.06.2009)


Tyttebæra (vaccinium vitis-idaea) blomstrer nå. Den foretrekker fuktig og sur jord, er hardfør, men liker ikke varme somre. Tyttebæra brukes til kokt eller rørt syltetøy, og er vanlig som tilbehør til viltkjøtt. Frukten inneholder organiske syrer, vitamin C, vitamin A, B-vitaminer og kalium, kalsium, magnesium og fosfor. I tillegg inneholder tyttebær også fytokjemikalier som antas å motvirke urinveisinfeksjoner. Tyttebær har derfor fra gammelt av vært brukt som legeplante.

(27.06.2009)


Fram imot midnatt kom det tre turistbusser stappfulle av folk hit ut. Så satt de i nordavinden og betraktet midnattsola før de dro igjen. For oss som ser midnattsola hver gang det er klarvær og vi er oppe så lenge, virker dette litt underlig. Men for søringer var det sikkert en opplevelse.

(26.06.2009)


I kveld var bulkbilen fra Felleskjøpet her med kraftfôr. På bildet er den i ferd med å blåse kraftfôret opp i siloen. Alle som fantaserer om de gode gamle dagene, har ikke prøvd å frakte kraftfôret til land med robåt, bære det opp på stranda og kjøre det til gårds med hest og vogn eller slede. Dette var virkeligheten her fram til høsten 1973 da vi fikk veiforbindelse over Aunfjellet.

(25.06.2009)


I mange år har vi fått tilbud om bredbåndforbindelse fra ulike nettverksleverandører. Vi har takket ja til alle tilbudene, men ingen har kunnet levere. Også Hålogaland IKT sa i første omgang nei, men med bedriftsabonnement kunne de etablere egen link fra Alvestad skole på andre siden av sundet. I dag var montørene her, så omsider har Elgsnes fått motorveiforbindelse til den digitale verden.

(24.06.2009)


På gravhaugen nedenfor Ebergplassen står nå kneppsoleia (trollius europaeus), eller ballblomen som den også kalles, i full blomst. Vanligvis er det ganske tørt her, men rikelig nedbør i mai har nok bidratt til den store mengden med kneppsoleie.

(23.06.2009)


Nå har det vært nordavind dag ut og dag inn, men idet en seilbåt kommer forbi, er det plutselig havblikk. Dette var tydeligvis folk som ønsket å ta seg fram på havet på gammelmåten, men etter at de hadde ligget og rekt i stavstilla en stund, ble seilene tatt ned og motoren startet. Slik kom de seg inn Toppsundet.

(22.06.2009)


I dag er det sommersolverv, eller solsnu som dagen også kalles. Fra nå av blir dagene kortere, og om en måned er det slutt på midnattsola. Men fortsatt ligger sommermånedene juli og august foran oss, og ukuelige optimister som vi er her nord, håper vi på varme sommerdager. Like ukuelig er løvetanna. Til tross for lave temperaturer har den allerede klart å sette frø.

(21.06.2009)


Det synes ikke å være noen ende på den kalde nordvindskulingen. I dag var den så sterk at ferga over Andfjorden var innstilt. Men vi nærmer oss St. Hans, og da pleier det å komme regn. Så innen den tid får vi tro at vinden har snudd til sørvest.

(20.06.2009)


I kveld er det en del dis på nordhimmelen. Det gjør at soløyet ikke er tydelig avgrenset ved midnatt. Nå er det mindre enn 30 timer til det tidspunktet der jordas nordlige halvkule heller mest mot sola, eller for å bruke et folkelig uttrykk, til "sola snur".

(19.06.2009)


Her på Elgsnes er det mye morenejord. Det betyr at det er rikelig med stein i jorda. Så selv om bondeyrket ikke er veldig innbringenede sett fra en økonomisk synsvinkel, kan vi likevel hevde at vi tilhører de "steinrike". På bildet poserer Lavinia og Tore for fotografen etter at steinplukkinga på Bertelmarka var unnagjort.

(18.06.2009)


Skogstorkenebben (geranium silvaticum) står nå i blomst. En gang i tiden skal den ha blitt brukt som middel mot gikt, men en mer vanlig bruk var vel til farging av garn. Pussig nok farger den gult og ikke blått som man skulle tro.

(17.06.2009)


Etter ei skikkelig rotbløyte i går, har det bare vært noen lette regnbyger i dag. Og i kveld begynte skydekket å sprekke opp så vi til og med har hatt noen gløtt av sol.

(16.06.2009)


Fra sist natt har det kommet mye regn. Skydekket er så tett og ligger så lavt at det er lite lys selv om sola nesten har nådd sitt høyeste nivå på himmelen. Men havet ligger flatt ut til Grøtaværan, som er det lengste man kan se gjennom regnbygene.

(15.06.2009)


Det sies at turiststrømmen til Norge har avtatt som følge av den internasjonale økonomiske krisen. Men fortsatt seiler det turistskip i norske fjorder og sund. På bildet er et cruiseskip på vei inn Toppsundet som akkurat i dag ligger speilblankt.

(14.06.2009)


Etter langvarig kald nordavind snudde vinden i dag på sør. Og dermed steg også temperaturen plutselig til 18,5 grader på det varmeste i dag. Og like plutselig var veikantene gule av løvetann. En fin blomst så lenge den er gul, men også et leit ugras når myriader av frø spres med vinden.

(13.06.2009)


Blåbæra blomstrer tross den kalde nordavinden. Om det blir bær, er en annen sak. Det er få insekter, og de som finnes er lite aktive grunnet lav temperatur. I tillegg er det ikke lett for insekter å fly når det mer eller mindre konstant blåser kuling. Så det skal godt gjøres at det blir noen effektiv pollinering.

(12.06.2009)


Kald nordavindskuling hver bidige dag har gjort at det går sakte med grasveksten. Og i slikt vær drar man ikke ut med jiuksa heller så lenge man har mat i fryseboksen. Det har vært noe as på Hestenbøen og Revet i det siste, så da er kanskje også seien her.

(11.06.2009)


Berggrunnen her på Elgsnes består stort sett av sure bergarter så som gneis og granitt. I tillegg forsurer handelsgjødsla jorda. Det er derfor nødvendig å tilføre kalk med jevne mellomrom for å sørge for en pH som er gunstig for planteveksten. På bildet er Tore i ferd med å spre grovdolomitt på Bertelmarka.

(10.06.2009)


Fjellfiolen (viola biflora) blomstrer nå, bare tre dager senere enn for to år siden. Til tross for kaldværet i det siste, skjer likevel blomstringen fem dager tidligere enn i fjor. Men også da var det kald nordavind på denne tiden.

(09.06.2009)


8. juni kalles Medardus etter en katolsk biskop som døde i år 561. I Norsk Folkekalender fra 1848 heter det at slik været er denne dagen, skal det bli i fire uker. Her har det vært sol fra nærmest skyfri himmel i dag, men fortsatt kaldt. Så slår denne merkedagen til, får vi en kald og solrik forsommer. I kveld var det ihvertfall midnattsol, se bildet.

(08.06.2009)


Endelig blomstrer stemorsblomsten (viola tricolor) nede i Vester-Raten. Det er om lag to uker senere enn det som har vært normalt de senere år. Men så har mai også vært kald og våt, og selv om det ikke har regnet så mye siste uka, har den vært en hustrig fornøyelse med kald nordavind og maksimumstemperatur så langt i sommermåneden juni på 12,8 grader Celsius.

(07.06.2009)


Etter den nest våteste mai siden år 1900, har skiftet Stormyrkjerran endelig tørket så mye opp at det er mulig å kjøre steinriva for å samle steinen i ranker. De hvite prikkene bakom traktoren er ikke stein, men måser som spiser mark som kommer til overflaten under jordarbeidingen.

(06.06.2009)


Det var nå på tide å plante blomster på familiegravstedet, selv om temperaturen fortsatt er lav. Kaldværet gjør at planteutvalget begrenses. Stemorblomst er et eksempel på en sikker plante å satse på under dagens forhold.

(05.06.2009)


Sauene fra Aun er nå kommet hit til Elgsnes ettersom det er mer mat i utmarka her. På Sommarfjøssletta er det nok av ferskt fint gras. Likevel driver sauene og stikker hodene gjennom nettingen på utmarksgjerdet for å nå de nærmeste stråene innenfor. Ordtaket om at graset alltid er grønnere på andre siden av gjerdet gjelder tydeligvis også for sauer.

(04.06.2009)


Ved midnatt var det åpning i skydekket langs horisonten i nord, men midnattsola er nå så høyt på himmelen at den likevel var bak skyene. Dette skapte det spesielle lyset på nordhimmelen som bildet viser.

(03.06.2009)


I kveld var det et solgløtt mellom regnbygene. Samtidig kom noen laksender inn til stranda. Dermed ble det mulig å ta motlysbildet til høyre.

(02.06.2009)


Siste uka har det regnet ganske mye. Jolla på bildet er blitt nesten full av regnvann i denne perioden. Det skyldes også at regnet som har falt på nausttaket over båten har havnet der. Men det meste av nedbøren har kommet fra sørvest, og jolla står på lésiden av naustet, så mye regn har det kommet uansett.

(01.06.2009)