Det er ikke snø, men kalk som gjør jordet bak traktoren hvitt. Nå gjenstår bare harving, steinplukking, slådding, tromling der det er myr, såing, tromling og så til slutt steinplukking igjen. Det skal såes grasgjenlegg uten dekkvekst, så det blir ikke nevneverdig avling på dette markestykket i år.

(30.06.2008)


Skogstjerna (Trientalis europæa) var en av Linnés favoritter. I 1737 skrev han følgende om blomsten:
Jag vet ej, hvilket blommans behag det är, som med sin tjusningskraft så bländar ögat, att åskådaren vid dess åsyn tyckes nästan blifva förhäxad; kanske beror detta på symmetrien, all skönhets moder!

(29.06.2008)


Storåkeren og Austermyra skal legges igjen. For å få bukt med kveka, ble det brakket tidligere i vår. Lav temperatur i kombinasjon med tørke har gjort at det har tatt lang tid for å få virkning av tiltaket. Nå hadde ugraset visnet og jorda var laglig, så i kveld ble arealet gjødslet og harvet.

(28.06.2008)


Det har vært overskyet de siste dagene. I ettermiddag klarnet det imidlertid opp, og i kveld ble det midnattsol. Fortsatt står sola høyt på himmelen, så det er vanskelig å ta like vakre midnattsolbilder som på begynnelsen og slutten av midnattsolperioden. Når sola står nær horisonten, blir lyset svakere og rødere. Dette skyldes at det kortbølgede blå lyset bøyes mest av og havner under horisonten.

(27.06.2008)


Hundekjeks (Anthriscus silvestris) er et leit ugras. I det gammeldagse jordbruket med ljåslått langs alle kanter og beitedyr som gikk over alt, var ikke denne planten noe stort problem. Nå vokser hundekjeksen langs alle eng- og åkerkanter og brer seg derfra inn på dyrket areal. Det er ikke enkelt å ta knekken på den med plantevernmidler. Da må det i så fall sprøytes vår, høst og vår.

(26.06.2008)


Paralelt med at kapasiteten til datamaskinene har økt, har programmene blitt større og mer ressurskrevende. Vi kobler også allskens dupeditter til, og det lagres i tillegg tung grafikk og videoer på maskinene. Dette gjør at man stadig må ha mer kapasitet. Men med dataekspertise på gården, er det ingen sak. På bildet er Lorian i ferd med å bygge en ny og kraftig PC.

(25.06.2008)


Og så kom regnet! Etter lang tids nordavindstørke var det på høy tid. Hvis ikke hadde det sett dårlig ut for grashøsten. Ei skikkelig rotbløyte nå og sol og varme etterpå er hva som skal til fram mot siloslåtten.

(24.06.2008)


Inger Hagerup:
"Slik venner, farer livet med
all verdens løvetenner.
Først blir de ild, så blir de sne,
og siden gamle menner."

(23.06.2008)


Ballblomen (Trollius europaeus), eller kneppsoleia som den kalles på dialekt, står nå i blomst. Den har en fin blomst og lang og stiv stilk, så den egner seg godt i buketter. Ulempen er at kronbladene begynner å falle av relativt fort etter at den er plukket.

(22.06.2008)


Det har vært noen solgløtt i dag, men mot kvelden skyet det over. En liten glipe i skydekket på nordhimmelen like før midnatt var imidlertid nok til å lage motivet til høyre nå ved sommersolverv.

(21.06.2008)


Her på Elgsnes er det sure bergarter. Jordsmonnet er derfor naturlig surt. De fleste gjødselslagene bidrar også til å gjøre jorda sur, eller senke pH-en som det heter på fagspråket. Kalk øker pH-en i jorda og gjør næringsstoffene bedre tilgjengelig for plantene. På bildet laster Håkon kalkvogna med grovdolomitt som så blir spredd på åpen åker og moldet ned.

(20.06.2008)


Turistsesonger er tydeligvis i emning, med både bobil og turistbuss nede på snuplassen i kveld.

(19.06.2008)


I fjor var det veldig bra grasavlinger her på gården. Siden vi ikke greier å fôre opp alt selv, blir en del solgt til bønder som ikke har nok fôr. I dag var Are Angell fra Grytøya her og hentet et lass.

(18.06.2008)


Nå har nordavindskulingen vart så lenge at man begynner å lure på om den ikke snart skal ta slutt. Før nordavinden gir seg får vi heller ikke den varmen som skal til for å få fart i grasveksten. Men først trenger vi nedbør, for nå er det veldig tørt!

(17.06.2008)


Med langvarig tørke og nordavindskuling har sanden øverst i fjæra lagt seg i et mønster som kan minne om sanddynene i Sahara slik de kan ta seg ut fra fly. Selv om målestokken er forskjellig, kan det likevel være de samme faktorene som påvirker utseendet på mønstrene.

(16.06.2008)


Seien kom for to uker siden, men aset har stort sett vært på Hestenbøen, ved Måsskjærgrunnen eller på Notkastet. I dag var seivøa rett utenfor Bryggestøa, så fra Masterhågen var det orkesterplass for å betrakte mylderet av måser, skrikende og bølgende fram og tilbake i stadig kamp om å komme til delikatessene i havet.

(15.06.2008)


Fjellfiolen (viola biflora) blomstrer nå, vel en uke senere enn i fjor. Det er ikke rart at blomstringen kommer senere i år med kald nordavind dag etter dag.

(14.06.2008)


Meieriarbeiderne streiker, og dermed får vi ikke levert melka til meieriet. Nå er det andre gangen denne uken at vi må tømme nærmere 1000 liter melk i gjødselkjelleren. I tillegg til det økonomiske tapet kommer frustrasjonen over at god mat går til spille og at fjøsarbeidet virker ganske meningsløst.

(13.06.2008)


I dag har det vært overskyet og kald nordavind. Bare langs horisonten i nord er det skyfritt. Men sola er nå så høyt på himmelen selv nattestid at den ikke synes. En strime av gult lys over Andøyfjellene og et tynnere skydekke i midten oppe på bildet til høyre forteller likevel at sola er bak skyene et sted.

(12.06.2008)


Fjøsbranner har vært et betydelig problem i landbruket. Store verdier har gått tapt, og mange husdyr har også strøket med i brannene. Det er derfor innført påbud om brannvarslingsanlegg i driftsbygninger der husdyrholdet er over en viss størrelse. Det er også et krav om årlig kontroll av anlegget. På bildet sjekker Arild Pettersen aspirasjonsdetektoren i fjøset som del av en slik årskontroll.

(11.06.2008)


Her på Elgsnes opphørte fiskemottaket for over 100 år siden, og i nyere tid er det også blitt slutt på denne virksomheten i Kasfjord, på Grøtavær og Aun. Selv i Harstad som i sin tid var basert på fiskeforedling, er det nå lite igjen. Men ennå er det fiskebåter å se på vei inn og ut Toppsundet.

(10.06.2008)


I dag morges regnet det litt, og det meste av dagen har det vært overskyet. Utpå kvelden klarnet det imidlertid opp, og da bildet til høyre ble tatt ved 22:30-tiden, var det nesten ikke skyer igjen på himmelen.

(09.06.2008)


Det har vært sol fra skyfri himmel en hel uke nå, men høytrykket har ligget ute i Norskehavet, og dermed har det vært en vedvarende kald vind fra nord. Så selv om sandstranda er aldri så fin, er det ikke mange mennesker å se der.

(08.06.2008)


En gang på 1800-tallet var det høy vannstand og sterk vind samtidig. Da gjorde sjøburden et kraftig innhogg i valen der det meste av husene på handelsstedet stod. En stund var man redd for at alt skulle vaskes vekk. Så ille ble det ikke, men et hus forsvant i bølgene. I dag er det bare ei bratt skråning der løvetanna blomstrer som minner om dramatikken den gang.

(07.06.2008)


Myrfiolen (Viola Palustris) blomstrer nå. Bildet er tatt inne ved kirka, der den kalde nordavinden ikke gjør seg gjeldende i samme grad som framme i gården.

(06.06.2008)


I dag pløyde vi Sommerfjøsstykket. Det gamle sommerfjøset står ennå som et minne fra en fortid som tok slutt for cirka 35 år siden. Inntil da ble kyrne håndmelket i sommerfjøset mens de beitet i utmarka sommerstid. Den gang lå sommerfjøset i skillet mellom innmark og utmark. Siden er jord dyrket opp, så nå ligger det helt malplassert inne på skiftet som har fått navn etter sommerfjøset.

(05.06.2008)


I dag har vi fått to båter fra Hemnesberget på sjøen, både en 15 fots ranaplastbåt med påhengsmotor og den gode gamle halvtreroringen på bildet. Lorian Saceanu var ute med svenskpilken om lag en halv time, og fikk da nok fisk til et par middager.

(04.06.2008)


Det er viktig at plantevernutstyret virker som det skal. Det er derfor et krav at ugrassprøytene skal funksjonstestes og godkjennes regelmessig av en autorisert person. I dag var Marvell Hanssen fra Vesterålen landbrukstjenester her og gjennomførte en omfattende kontroll av sprøyta.

(03.06.2008)


Jonsokblomen står i blomst. Til tross for kaldvær i mai, blomstrer den tidligere enn i fjor. Navnet på blomsten synes å indikere at den pleide å blomstre til St. Hans en gang i tiden. I så fall er våren nå tre uker tidligere enn da blomsten fikk navn.

(02.06.2008)


Liutauras Kurauskas begynte å arbeide som røkter her på gården i juni for to år siden. Han hadde da ingen erfaring med slikt arbeid. Praksisen i disse to årene kan imidlertid komme godt med, for nå drar han tilbake til Litauen for å arbeide hos svigerfaren som driver et stort melkebruk der.

(01.06.2008)