Løvetanna er avblomstret, og nå har den begynt å spre frøene med vinden. Med så flyvedyktige frø er det ikke rart at løvetanna kan bli et leit ugras i enga.

(30.06.2007)


Bildet til høyre er tatt fra Blåbærhågen. De dyrkede områdene midt i bildet er fra venstre Øverlandet, Stormyra og Bubergsletta. I bakgrunnen sees deler av Grytøya med det særmerkte fjellet Toppen.

(29.06.2007)


I dag er det overskyet, men ikke nedbør. Grønnfôret som er sådd på Storåkeren har spirt, men både tynt og ujevnt. Det hadde derfor gjort godt med litt regn nå. Og så hadde det vært fint å bli ferdig med nedbøren før siloslåtten starter!

(28.06.2007)


Enda en finværsdag med bare godværsskyer over Grytøya.

(27.06.2007)


I år har hundekjeksen bredt seg uvanlig mye. Dessverre ikke bare som her nede i Rateneset, men også i enga. Miljømessige restriksjoner på sprøyting av kantsoner og annet areal som tidligere ble slått med ljå, men som nå ligger brakk fordi de ikke kan høstes med fôrhøster og skiveslåmaskin, skaper ugrasbol som stadig leverer ugrasfrø til enga. Dette øker behovet for sprøyting.

(26.06.2007)


En finværsdag, men bildet er tatt så tidlig på dagen at sola ikke har klart å varme opp tilstrekkelig til at skodda forsvinner ut i havet. "Han skin han av" er dialektuttrykket for overgangen fra tett skodde til sol og varme

(25.06.2007)


Jonsok er den viktigste merkedagen i sommerhalvåret. Slik været er denne dagen, vil det bli hele sommeren, enda om andre merkedager gir andre tegn. I dag har det vært både klarvær og skyet, temperaturen har vært over 22 grader på det varmeste, og det har ikke vært nedbør. Slår dette langtidsvarslet til, blir det drømmesommer for turistene, men for tørt for oss bønder.

(24.06.2007)


All såing må være ferdig før St. Hans het det fra gammelt av. I år holdt det akkurat, for i dag ble Stormyra vest og Mølnelvsletta sådd og tromlet. På Stormyra er det lite etterarbeid, men på Mølnelvsletta kom det opp en del stein som må fjernes før i kan si oss helt ferdig.

(23.06.2007)


Så har sola snudd, og dagene blir igjen kortere. Men sola står høyt på himmelen når den er på sitt laveste ved ettiden om natten, og fortsatt står vi på terskelen til en sommer som vi håper skal bli fin her nord.

(22.06.2007)


I dag ble vi ferdig med å plukke stein på Mølnelvsletta. Været er fint, så snart er det laglig for såing. Det er på tide, for i dag er det sommersolverv. Det blir sådd gjenlegg uten dekkvekst, så uansett blir det ikke avling å snakke om på dette skiftet i år.

(21.06.2007)


Nordavind og kaldvær til tross: Nå blomstrer rogna (sorbus aucuparia). Vanligvis legger vi bare merke til de store hvite blomsterklasene. Men går vi nærmere innpå, kan vi se at de små blomstene som skal bli til rognebær, har sin egen skjønnhet.

(20.06.2007)


Fangst av vågekval er omstridt internasjonalt. I land der man knapt letter på øyenbrynet om mennesker blir skutt, blir man hysteriske over fangst av vågekval. Vel nok har norske kapitalister tidligere drevet rovfiske på de store kvalene i Sørishavet, men det bør ikke hindre at kystbefolkningen kan høste av vågekvalen så lenge bestanden ikke er truet, og forvaltningen kan skje på en bærekraftig måte. Bildet ble tatt i kveld og viser ei kvalfangstskute på søk i Andfjorden.

(19.06.2007)


Skylaget ligger helt ned i fjellene, og regnet fortsetter. Da hjelper det lite at båtene er tette - de må øses uansett.

(18.06.2007)


En skikkelig regnværsdag. Bildet viser hvordan Elgsnes nesten forsvinner i regntåken.

(17.06.2007)


Og så kom regnet. Godt for det som er sådd, men gjenleggene, som ikke er sådd ennå, må vente til det tørker opp igjen.

(16.06.2007)


Det er lett å undervurdere steinmengden i åpenåker, og da Liutauras skadde en finger, har det tatt tid å få landet ferdig. Heldigvis stilte Gunhild som er på hytteferie opp i dag, så nå er steinplukkinga unnagjort.

(15.06.2007)


Skogstorkenebben (geranium silvaticum) står nå i blomst. Bildet er tatt på en av de gamle gravhaugene like ved Ebergplassen. Her blir det ikke gjødslet, så grasartene får ikke så lett overtaket. Dermed vokser det ganske mange blomsterplanter her.

(14.06.2007)


I dag har sola skint fra nærmest skyfri himmel. Men nordavinden er bisk og kald, så turistene holder seg unna. Oppe på Stormyra er imidlertid arbeidsforholdene nå ideelle, så om det ikke kommer regn, blir det såing snart.

(13.06.2007)


I natt var det bare fire plussgrader, og i dag morges snødde det på toppene av Grytlandsfjellene. Når man bor i sørhellingen av nordpolen, må man være forberedt på slike værskifter - enda om det snart er midtsommer.

(12.06.2007)


I dag har det vært nordavind og regn. Temperaturen har falt ganske mye på bakkenivå. Men bildet til høyre tilsier at temperaturen er høyere lengre opp i luftlagene. Dette er nemlig forutsetningen for at det optiske fenomenet hildring skal oppstå. Området som synes å sveve i luften er Dverberg på Andøya.

(11.06.2007)


I kveld kom Gunhild og Gunnar fra Trøndelag for å feriere på hytta si her på Elgsnes. Samtidig melder meteorologene om kaldere vær, nordavind og regn. Skikkelig ferievær altså!

(10.06.2007)


Jonsokblomen står nå i full blomst. Navnet tyder på at den tidligere blomstret til jonsok eller St. Hans som de fleste sier. Trolig nok et bevis for at våren kommer tidligere enn før.

(09.06.2007)


Bildet ble tatt ved titiden i kveld og viser rukleskyer, eller altocumulusskyer i meteorologisk fagterminologi, over Andøya. Disse skyene består av hvite eller gråaktige lag eller flak i form av skiver, baller eller helleliknende smådeler. Altocumulusskyene er midlere skyer som ligger to til fem tusen meter over bakkenivå.

(08.06.2007)


Dagens bilde er tatt fra Målla (av norrønt mol = banke av småstein i strandkanten) på nordste Måsskjæret. Elgsnes stikker ut til høyre i bildet, og bakerst sees fjellet Toppen på Grytøya.

(07.06.2007)


Fjellfiolen (viola biflora) blomstrer nå, ikke i fjellet som navnet skulle tilsi, men i lavlandet hvor den også er vanlig her nord.

(06.06.2007)


I dag har vi harvet, plukket stein og sloddet Austermyra og Storåkeren. Så nå er området klart for såing.

(05.06.2007)


Nå står løvetanna i full blomst. På veikanter og avkjørlser som ikke blir høstet, skinner det i gult nå. Det påstås at bladene kan brukes som salat, men når man dyrker gras, betraktes løvetanna som et ugras.

(04.06.2007)


Det slår sjelden feil: Når temperaturen stiger raskt slik den har gjort de siste dagene, varer det ikke lenge før skodda kommer sigende inn i fjorder og sund. Kanskje er det slutt på godværet i denne omgangen?

(03.06.2007)


Finværet fortsetter! I dag har det vært vindstille, sol fra skyfri himmel og hele 19,5 grader i skyggen på det varmeste. Her nord har vi få slike dager, så vi har lært oss å nyte de godværsdagene vi blir tildelt.

(02.06.2007)


Med juni kom varmen. I dag har det faktisk vært over 16 grader. Mer skulle det ikke til før badesesongen var i gang. Men med havtemperatur på bare 9 grader ble oppholdet ute i sjøen kortvarig.

(01.06.2007)