Juni har vært trøstesløs i år med overskyet vær så og si daglig. På månedens aller siste dag våknet vi imidlertid opp til et nydelig vær med sol fra skyfri himmel og vindstille. Som de notoriske optimister vi er her nord, håper vi at sommeren er kommet for å bli.

(30.06.2006)


I ettermiddag begynte skydekket å sprekke opp, og vi fikk se blå himmel og tilløp til solskinn. Grønnfôret som ble sådd for ti dager siden i Austermyra og på Storåkeren, har nå spirt. På bildet vises grønnskjæret i åkeren.

(29.06.2006)


Tettegras (Pinguicula vulgaris) er ikke noe gras, men tilhører blærerotfamilien. Planten vokser oftest på næringsfattige steder, og skaffer seg derfor ekstra næring fra insekter som blir fanget i et klebrig stoff på bladene. Bladene ble brukt i folkemedisinen til å smøre på sår, vorter og eksem. Slimet fra bladene skal også ha en lindrende effekt mot insektsstikk.

(28.06.2006)


I dag har vi foretatt suppleringsgrøfting oppe på Stormyra. Et område i vesterkant av myra der det tidligere var torvedammer, er aldri blitt skikkelig tørt. Så nå har vi lagt nye sugegrøfter mellom de eksisterende, slik at grøfteavstanden er 2,5 meter. Da må det vel hjelpe!

(27.06.2006)


Skrubbæra (cornus suecica) eller hestebæra som vi sier, står i blomst. Det som på bildet ser ut som en blomst, er egentlig en en klase med små uanseelige blomster omgitt av fire store støtteblad. Planten er vanlig i de nordlige områdene av Eurasia og Nord-Amerika. Det latinske navnet betyr svensk kornell.

(26.06.2006)


Vi har sett lite til midnattsola i år. Ikke så rart når nordhimmelen er som på bildet til høyre. Bare områder med lysere skydekke og en gul flekk over Grøtagården sier oss at sola fortsatt er bak skyene et sted.

(25.06.2006)


I dag tørket det såpass opp at vi fikk sådd grønnfôrblanding på det aller meste av Stormyra vest. Et lite stykke trenger tilleggsgrøfting, og må vente til Harry har vært her med gravemaskinen. Området skal brukes som høstbeite til kyrne.

(24.06.2006)


Det ble ikke drømmevær på sankthansaften, men heller ikke nedbør. Det var et par bål i fjæra, men noen stor feiring blir det ikke på et lite sted som Elgsnes. Det må ha vært annerledes i tidligere tider, for her er ennå en haug som bærer navnet Sankthanshågen.

(23.06.2006)


Å dra ut på Revet og dra småseikoking er ikke bare matauk, men også en del av livsformen her nord. Kanskje kaster turistene på cruiseskipet et blikk på en mann i en 15 fots båt, og lurer på hva han driver med. De tilhører en annen verden, og vil aldri forstå nordnorsk kystkultur.

(22.06.2006)


21. juni er sommersolverv. Fra nå av blir dagene kortere. Det heter at med regn før sommersolverv, blir det tørrvær etter. Og på søndag er det nymåne, noe som også kan tyde på et værskifte. Så spørs det bare om de gamle værtegnene har gyldighet i et menneskepåvirket klima.

(21.06.2006)


Etter regnet i natt klarnet det opp, og i ettermiddag var det sågar tilløp til solskinn. Men utover kvelden kom skodda sigende, og ved midnatt var det bare en liten glippe mellom skylaget og skoddebanken som gjorde midnattsolbildet til høyre mulig.

(20.06.2006)


Det har regnet i dag også, men utpå ettermiddagen begynte det å tørke opp. Så i kveld var det mulig å få sådd. Godt da at det er lyst døgnet rundt på denne tiden. Det var over midnatt før skiftet var ferdig tromlet, og like etterpå begynte det å regne igjen.

(19.06.2006)


Det var visst ikke meningen at vi skulle så på søndag, for i dag har det regnet smått det meste av dagen. Med vindstille og luftfuktighet over 90 prosent, har det heller ikke tørket opp. Vi får dermed håpe på mer laglige forhold i morgen.

(18.06.2006)


I går var vi ferdig med å kjøre møkk på Storåkeren og i Austermyra. Selv om møkka blir moldet ned etter hvert, var det nødvendig med ei ekstra harving i dag. Så måtte det selvfølgelig plukkes stein før landet ble sloddet og gjort klar for såing.

(17.06.2006)


Ballblomen (trollius europaeus) står i blomst. Det lokale navnet er kneppsoleie, noe som tyder på at man har hatt en viss innsikt i forbindelse med navnesetting. Ballblomen tilhører nemlig soleiefamilien.

(16.06.2006)


Liutauras er fra Litauen og begynte denne uka som røkter her på gården. Han har ikke erfaring med slikt arbeid fra tidligere. Til tross for dette melket han i kveld kyrne stort sett alene. Når han også mestrer vasking av melkeanlegget, kan han gjøre fjøsstellet på egen hånd.

(15.06.2006)


Etter noen varme dager med sønnavind har vinden snudd på nord, og temperaturen har falt mer enn ti grader. Det er spredte regnbyger, og selv med enkelte sprekker i skydekket er det ganske mørkt i kveld til å være nesten midt i midnattsolperioden.

(14.06.2006)


Rogn (sorbus aucuparia) tilhører rosefamilien. Den blomstrer må i store klaser av små enkeltblomster som skal bli til rognebær. Bærene brukes relativt lite i kostholdet, men er viktig som høstmat til småfuglene. I gode rognebærår kan trost, sidensvans og andre titinger utsette trekket fordi rognebæra holder seg lenge grunnet innholdet av parasorbinsyre.

(13.06.2006)


Stankelbenet, eller høyhesten som vi sier, er i slekt med myggen. Den er mye større enn sin slektning, men er heldigvis vegetarianer. Den er lett kjennelig på grunn av de lange gebrekkelige bena.

(12.06.2006)


Plutselig steg temperaturen til 18 grader, og dermed blomstret skogstorkenebben (geranium silvaticum) en uke tidligere enn i fjor. Et annet navn på denne planten er sankthansblomst, formodentlig fordi den før i tiden blomstret rundt jonsok. Skogstorkenebb ble brukt til å farge garn, og pussig nok gir den da gul farge.

(11.06.2006)


Det har vært planen å pløye Austermyra i år, men før vi kom så langt, skjøt graset i været. Derfor har vi fått Hilmar til å pusse av stykket. Det er altså ikke rekordtidlig start på slåttonna!

(10.06.2006)


Gråværet og regnet fortsetter, og i løpet av dagen kom det fire millimeter nedbør. Temperaturen har falt, og i kveld lå det nysnø i Litje-Tussen på Grytøya.

(09.06.2006)


Etter mye fint vær hele våren, har vi fra pinse vært inne i en mer urolig periode. I dag har det vært sørvestlig kuling med opp til storm i kastene. Det har også kommet en del regn, noe som er bra for enga og for gjenlegg og grønnfôråkre som er ferdigsådd. For oss som ikke er ferdig med våronna, er det ikke så bra å få nedbør nå.

(08.06.2006)


Også gaukesyra (oxalis acetosélla) blomstrer nå. Hvorfor planten har fått et norsk navn med gjøk eller gauk i, vites ikke. Andre ledd i navnet kommer derimot av at planten smaker surt. Dette skyldes innholdet av oksalsyre som også gir sursmaken i rabarbra.

(07.06.2006)


Fjellfiolen (viola biflora) står i blomst. Den er lett kjennelig ettersom den er den eneste gule fiolen her til lands. Selv om navnet skulle tilsi at den vokser i fjellet, så er den vanlig i lavlandet her nord. Bildet til høyre er tatt cirka 25 meter over havet.

(06.06.2006)


Sist høst var det så vått at det ikke var mulig å slå gjenlegget i Vestermyra. Problemet ble løst ved at en nabo fikk bruke arealet til høstbeite for sauene sine. Dette var tydeligvis en god løsning, for førsteårsenga på bildet ser veldig bra ut.

(05.06.2006)


En kald nordavindskuling har blåst i hele dag. Kaldværet i forbindelse med pinsen kalles pinseria. Selv om pinsen kommer på ulikt tidspunkt fra år til år, har pinseria en tendens til å flytte seg tilsvarende. Kanskje er det noe i gammel tro på sammenhenger mellom været og månefasene?

(04.06.2006)


Løvetanna står nå i full blomst langs grøftekantene. Den er pen å se på, og ser så uskyldig ut, men snart begynner den å teppebombe landskapet med myriader av frø. Når løvetanna dertil er svært hardfør, er det ikke rart at den betraktes som et ugras.

(03.06.2006)


Når sola er bak en sky og solstrålene går ut i vifteform som på bildet til høyre, ble det sagt at "sola trekke vatn". Det skal vel ikke forstås bokstavelig, men snarere slik at det kunne bli mer regn. Fenomenet kalles forøvrig skyglan.

(02.06.2006)


Kveldsidyll sett fra Aunfjellet. Gjenskinnet fra sola i havet er så kraftig at det ser ut som om ytterste delen av Elgsneshalvøya er kappet av og ligger som en egen holme ytterst i Toppsundet.

(01.06.2006)