Nå er det høysesong for turistskip her nord. Det er nok kombinasjonen av den vakre naturen og drømmen om midnattsola som lokker turistene. For mange blir det med drømmen, ihvertfall når det er så overtrekt som det er i kveld.

(30.06.2004)


Kneppsoleia, eller ballblomen som den kalles lengre sør i landet, står i full blomst. Den er langstilket og egner seg godt i buketter av viltvoksende blomster. Dessverre slipper den kronbladene ganske raskt.

(29.06.2004)


Bertelåkeren og Vestermyra ble brakket nå i vår for å tyne kveka og tunrappen. Temperaturen har vært så lav at det tok lang tid før vi fikk god virkning. Bl.a. derfor ble det først i dag sådd grønnfôr i disse markestykkene. Det er imidlertid tidlig nok, ettersom området skal brukes som høstbeite til kyrne.

(28.06.2004)


Naustet i forgrunnen ble bygd cirka 1960 etter at det store fiskenaustet fra 1800-tallet som stod der før, begynte å falle sammen. På midten av 1970-tallet ble det så bygd egnebu på nordsiden. Det er denne delen som har vindu, noe som ellers ikke brukes i tradisjonelle naust.

(27.06.2004)


I ettermiddag kom nordavinden, og med den kom havskodda veltende inn i fjorder og sund. Bildet til høyre viser skodda i Grøta-aksla nå i kveld.

(26.06.2004)


Varmen de siste dagene har ført til den reneste eksplosjon i blomstringen av planter som har stått i knopp lenge. For noen få dager siden var veikantene gule av løvetann - og nå er blomstringen alt over.

(25.06.2004)


I dag ble det første skiftet høstet. Dette er et område som også brukes til beite. Derfor er det sådd ei grasblanding som inneholder engrapp. Varmeperioden i begynnelsen av mai førte til rask utvikling av engrappen som nå var ferdigskutt. Godt at man kan lage rundballer når ikke resten av enga er klar til høsting.

(24.06.2004)


Skogstorkenebben vokser som navnet tilsier i skog. Planten kalles også sankthansblomst, noe som skulle passe bra på sankthansaften.

(23.06.2004)


I går kveld begynte det å klarne opp, og ved midnatt var det så lite skyer igjen at sola speilet seg i blikkstille hav.

(22.06.2004)


For første gang i år steg temperaturen til over 20 grader. Vi hadde sol og varme på formiddagen og mildt, livgivende regn på ettermiddagen. Slikt drivende vær er hva som skal til etter over en måned med nordavind og kaldvær.

(21.06.2004)


Med de temperaturene vi har hatt fram til nå i juni, har det vært liten vits i å sette ut sommerplanter. I går kom væromslaget, og i dag plantet vi på familegravstedet på kirkegården.

(20.06.2004)


I ettermiddag kom Gunhild og Gunnar til hytta i Marilund. De blir en uke i første omgang, og de kan trenge denne tiden til å rydde gras og beskjære buskene de har plantet på tomta, jfr. bildet til høyre.

(19.06.2004)


Vinden har spaknet, og gråmåsen har igjen inntatt sin framskutte vaktpost på Storsteinen. Omkranset av sjø og med god utsikt er dette et strategisk punkt for måsene som holder til nede i Rateneset. Med et forsiktig "Ah-ah" gis artsfrendene beskjed om å være på vakt overfor mulige trusler. Ved reell fare er beskjeden langt mer høyrøstet.

(18.06.2004)


Kulturlandskapet kan være dekorativt, særlig når det brytes opp av av udyrkbare arealer med viltvoksende vegetasjon som på bildet. Det er imidlertid ikke billig å drive jordbruksproduksjon mellom fjellknausene, men Norge kan aldri bli et sletteland - uansett hva politikerne måtte mene.

(17.06.2004)


Nordavinden har løyet til frisk bris nå i kveld, men fortsatt kommer det nedbør som regn i lavlandet og som snø i fjellene. Bildet viser fjellet Toppen på Grytøya hvor det har kommet snø i Skjæringan det siste døgnet.

(16.06.2004)


Skodde i fjellene, nordavindskuling og yr i luften; med andre ord det reneste St. Hans-været en uke på forskudd!

(15.06.2004)


Det har regnet jevnt hele dagen, og selv om det ikke har vært noe regnskyll, har det blitt 7 mm til sammen i løpet av døgnet. Litt mer varme nå, så blir det fart på grasveksten.

(14.06.2004)


Engrevehalen ble en gang i tiden sett på som et viktig enggras. I dag vokser den helst utenfor dyrkamarka. Et av problemene med engrevehalen som kulturgras er at den utvikler seg fortere enn de fleste andre grasartene, og egner seg derfor dårlig i blandinger. Som bildet viser er den fullt utskutt til tross for det kalde været vi har hatt.

(13.06.2004)


Litt sol og en mildere vind har gjort at mange planter blomstrer nå. Deriblant fjellfiolen som så mange andre fjellplanter vokser helt ned til havet her nord.

(12.06.2004)


Endelig en natt med midnattsol. Det har sannelig ikke vært mange klarværsnetter de siste tre ukene. Sola er ganske høyt på himmelen nå, så rødfargen på sollyset blir ikke like framtredende som når den står nær horisonten.

(11.06.2004)


Rogna har stått klar til å blomstre lenge. Men kaldværet de siste ukene har stoppet utviklingen. En dag med solskinn og litt mildere vind var imidlertid alt som skulle til for å få de små blomstene til å springe ut. Så spørs det hvordan pollineringen blir, så lite insekter som det nå er.

(10.06.2004)


Når turistene har dratt og det er blitt stille på gården, kommer laksendene til lands og overtar sandfjæra. De finner vann i Gårdsbekken, og får pusset og stelt fjærdrakten sin. Her kan ikke reven lure seg innpå dem, og det går raskt å komme seg i sikkerhet ute på havet om det skulle bli nødvendig.

(09.06.2004)


Denne dagen kalles Medardus og var før i tiden en merkedag for været. I Norsk Folkekalender fra 1848 het det at slik været var denne dagen, skulle det bli i fire uker. Vi får håpe at denne spådommen ikke slår til, jfr. bildet til høyre som viser Litjetussen på Grytøya slik den så ut i kveld.

(08.06.2004)


I går kveld og i natt snødde det i Grytlandsfjellene. Utover dagen har imidlertid været bedret seg, og temperaturen har steget såpass at nysnøen har smeltet selv på toppene.

(07.06.2004)


Temperaturen har falt helt ned til fire plussgrader, så nedbøren kommer som sludd i lavlandet og som snø i fjellene. Bildet til høyre viser uværsskyer og nedbør ute i Andfjorden.

(06.06.2004)


I dag har det vært nordavindskuling hele dagen. Når temperaturen i tillegg er lav, må man kle seg som var det en vinterdag når man skal oppholde seg ute lenge om gangen. Og det ser ikke ut til at vi skal få væromslag de første dagene heller.

(05.06.2004)


Lodnerublom er en flerårig plante med små hvite blomster. Den vokser på tørr kalkrik mark. Derfor finner vi den i Oppsetta der det er skjellsand i jordsmonnet på bergene.

(04.06.2004)


Tiriltunga tilhører erteblomstfamilien og har nitrogenfikserende bakterier på røttene. Den har derfor et potensiale som engplante i tillegg til kløver som har den samme egenskapen.

(03.06.2004)


Skogstjerna tilhører nøkleblomstfamilien, er flerårig og vokser i skog og kratt. Voksestedet gir ly for nordavinden, noe som sikkert har bidratt til at den står i blomst til tross for kaldværet.

(02.06.2004)


Fjellmarikåpa er en hardfør plante i rosefamilien som i Sør-Norge vanligvis vokser i skrinn jord til fjells. Her nord vokser den også på berg i lavlandet. Bildet til høyre er tatt på en slik lokalitet her på Elgsnes.

(01.06.2004)