Et nydelig vær med sol fra skyfri himmel og 25 grader i skyggen. I slikt vær er sandstranda her på gården forlokkende for folk som har sansen for solbading. Og temperaturen er heller ikke så verst i havet når sola har varmet opp fjæra før sjøen flør.

(30.06.2003)


Tettegraset blomstrer. Blomsten er vakker, men planten er glupsk og lever av insekter når jorda er skrinn. Insektene blir sittende fast i et klebrig stoff på bladene, og tettegraset har evnen til å suge opp næring fra disse.

(29.06.2003)


Før i tiden var det ganske mange sauer her på gården, såvel på de fire brukene som på husmannsplassene. I 1974 ble de siste sauene sent til slakteriet, og etter den tid har det bare vært eget storfé og sauer fra nabobygda som har beitet i utmarka. I dag er det bare sau som utnytter utmarksbeitene.

(28.06.2003)


I dag hadde vi besøk fra Estland. Tallin radiokor deltar under Festspillene i Nord-Norge, og benytter fritiden til å se seg rundt. Selv om skjellsanking var populært blant både barn og voksne, var nok den størtste opplevelsen turen over fjellet. Ikke så rart når man kommer fra et paddeflatt land.

(27.06.2003)


Tore har kjøpt sykkel, ikke fordi han har begynt å hate bilen og alt dens vesen, men fordi han trenger mosjon. Før vi fikk veiforbindelse over Aunfjellet var sykkelen viktigste framkomstmidlet mellom Aun og Elgsnes. Elevene syklet til og fra skolen, og for ungene her på Elgsnes betydde det ti kilometer per dag.

(26.06.2003)


Etter enda en fin solskinnsdag kommer skoddenordavinden inn utpå kvelden. Den er alltid fuktig og kald, og havskodda kommer sigende etter innover Andfjorden. På bildet skimtes humbakka (av norrønt húmbakki = mørk skybakke) uti havet bak Grytøya.

(25.06.2003)


Så ble det omsider tørt nok til å så gjenlegget på Stormyra. Det er viktig at utgangspunktet er det beste når man skal forsøke å etablere ny eng. Og vi har rikelig med fôr på gården, så det er like greit at det ikke blir noen avling av betydning her i år.

(24.06.2003)


Bålbrenning jonsok-kvelden er en gammel tradisjon, langt eldre enn de groteske heksebålene fra 1500 og 1600-tallet. Å tenne ild for å verne buskap og avling mot alt ondt, og for å øke grorkraft og grøde, er trolig en tradisjon som går tilbake til førkristen tid.

(23.06.2003)


Badesesongen har så vidt begynt her på Elgsnes, og på bildet til høyre er det Maria som tester temperaturen. Men med bare 7 grader i vannet, ble oppholdet i sjøen kortvarig denne gangen.

(22.06.2003)


I dag har vi plantet blomster på familiegravene på kirkegården. På bildet står Helga og betrakter resultatet etter at blomstene er satt ned.

(21.06.2003)


Skogstorkenebb er en plante som blomstrer på denne tiden. Ikke så rart da at et annet navn er sankthansblomst. Et tredje er iktagras som kommer av at den tidligere ble brukt som middel mot gikt. Et annet anvendelsesområde er til farging av garn, der den ikke gir fiolett, men gul farge.

(20.06.2003)


Enda en finværsdag går mot slutten. Vi har hatt landvind og over 20 grader i skyggen på det varmeste. Mot kvelden stilner vinden, og vi får idyller som på bildet til høyre.

(19.06.2003)


I natt hadde vi den flotteste midnattsola til nå i år. Blikkstille hav og skyfri himmel kombinert med relativt bra temperaturer gjør at det er fristende å våke til sola går i skjul bak Grytøya i halvtotiden. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(18.06.2003)


Flekkmure tilhører slekten potentilla. De fleste plantene i denne slekten har mure som en del av det norske navnet. Det kommer av det norrøne navnet Mura - 'spiselig rot'. Dette navnet har trolig igjen sammenheng med tysk Möhre - 'gulrot'.

(17.06.2003)


Fortsatt er det nordlig vind og regn. I kveld begynte skydekket å sprekke opp, og solstrålene slapp gjennom uten at sola var synlig. Skyglan kalles dette. Man sa også at "sola trekke vatn". Slike motiver som det til høyre er nemlig vel så vanlige før det begynner å regne.

(16.06.2003)


I dag er det skikkelig grisvær, med lavt skydekke, regnbyger og temperatur rundt seks grader. Ikke mye sommervær akkurat!

(15.06.2003)


Selv om temperaturene er lave, begynner rogna så smått å blomstre. Bare noen få blomster har åpnet seg der det er ly for nordavinden; men straks temperaturen stiger, vil den stå i fullt flor.

(14.06.2003)


Tiriltunga står i full blomst. Den tilhører erteblomstfamilien som har nitrogenfikserende bakterier på røttene. Derfor kan den stå frodig på skrinn jord såfremt den får nok vann. Tiriltungas potensiale som kulturplante er fortsatt lite utforsket. Spesielt i økologisk sammenheng bør den være interessant.

(13.06.2003)


Av ulike grunner, deriblant noen kraftige regnskyll, har vi ikke fått sådd grønnfôråkeren nedenfor fjøset før nå. Så kalt som det har vært den siste tiden, kan det være like greit. Med lave temperaturer er det bare ugraset som trives, så vi får håpe på et væromslag snart.

(12.06.2003)


Den østlige delen av Stormyra ble dyrket opp for noen år siden med kanalisering og profilering. Senere er det grøftet i tillegg. Nå er vi kommet så langt at det er på tide å legge igjen denne teigen. Men for å få bukt med vassarven som har fått utvikle seg i grønnfôrårene er det nødvendig å pløye først.

(11.06.2003)


Tjelden har hatt for vane å legge reir på Storåkeren. Den er tillitsfull overfor oss fastboende fordi den har lært at vi ikke ødelegger reiret selv om vi kan komme ganske nær under jordarbeidingen. Den gang vi dyrket poteter, måtte vi sågar ta reiret på en spade og flytte det midlertidig under potetsetting eller hypping.

(10.06.2003)


En fin midnattsolkveld selv om det er nordavind og knapt 8 grader Celsius. Det er derfor ingen stor midnattsolutfart selv om det er helg: Bare en bil på snuplassen og fire personer nede på fjæra.

(09.06.2003)


På pinsedagen står jonsokblomen i fullt flor, selv på de mest værutsatte stedene. Bildet er tatt i en steintipp, så den er ikke veldig kravstor til voksested.

(08.06.2003)


Ennå 58 år etter krigen ligger det rusten piggtråd igjen etter tyskernes festningsverk. Selv om den kan skade dyr, er problemene ubetydelige sammenlignet med perioden fram til midten av 1960-tallet da det meste av piggtråden ble ryddet vekk. På den tiden beitet kyrne i utmarka, og mange fikk spenene revet opp.

(07.06.2003)


Rosenrot vokser vanligvis vilt på steder med skrinn jord. Det eksemplaret som er avbildet til høyre er flyttet inn i hagen, og har derfor vokst til en størrelse som man ikke ser i naturen - ihvertfall på våre breddegrader.

(06.06.2003)


Noen varme dager i slutten av mai var alt som skulle til for å få engrappen til å skyte. Det er et tilbakevendende problem at den er klar for høsting en måned før timotei og engsvingel. Det blir dermed vanskelig å finne et optimalt høstetidspunkt.

(05.06.2003)


Grasløken vokser vilt her på Elgsnes. På denne tiden er den smakelig, men det er lenge siden denne ressursen ble brukt i kostholdet. At den hadde verdi i gammel tid, kan vi anta ut fra de mange stedsnavnene som begynner på Løk eller Lauk.

(04.06.2003)


I dag ble det ei skikkelig rotbløyte. Bra for enga, men ikke like gunstig for de åkrene som ennå ikke er sådd. Og det er meldt regn videre utover i uka også. Dette må vel være pinseria?

(03.06.2003)


Temperaturen var i dag oppe i 14 grader, og enda et medlem av fiolfamilien blomstrer. Selv om skogfiolen ikke er like iøynefallende som stemorsblomsten, gir den skjønnhet til skogsbunnen der den har et visst omfang. Og går man nært innpå, ser man at selve blomstene egentlig ikke er så ulike.

(02.06.2003)


Det er etter hvert mange viltvoksende planter som står i blomst. En av de aller vakreste er stemorsblomsten eller viola tricolor som den så treffende kalles på latin. Den vokser på et begrenset område hvor det er usedvanlig karrig. Det hindrer at den blir kvalt i en skog av gras.

(01.06.2003)