Når havskodda og fjellskodda går sammen om å tåkelegge landskapet, og det er yr og småregn hele dagen, blir høysommerværet lite trivelig. Men man er ikke forvent med godvær denne sommeren, så selv en liten glippe i skydekket over Andøyfjellene i kveld skaper håp om en bedring i været.

(31.07.2015)


I dag har det kommet 7 millimeter nedbør, hvorav 5 millimeter mellom kl. 8 og 10 i formiddag. Utover dagen klarnet det opp, og da bildet ble tatt i ettermiddag, hadde sola tittet fram, og bare noen tåkedotter var igjen i Grytlandsfjellene av fjellskodda som lå tett tidligere på dagen.

(30.07.2015)


Selv om midnattsolperioden er over for i år, kan fortsatt himmelen være vakker, enda om sola er under horisonten. Bildet til høyre ble tatt mot nord klokken ett i natt. Det er olsok. og dette er en viktig merkedag for høstværet. En våt olsok varsler en våt høst, mens fint olsokvær betyr godt høstvær. Holder dette stikk, bør høsten bli bra. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(29.07.2015)


Endelig kom den første sommerdagen der temperaturen nådde 20 grader. Så langt i år har det vært uvanlig lite folk på sandfjæra, men i dag kom det opptil flere. De modigste vasset til og med nesten til knærne, men det skal mer enn en sommerdag til for å varme opp Nordishavet. Så lenge man greier å holde balansen, er det nok mer behagelig å padle i kajakk enn å bade slik sommeren har vært til nå.

(28.07.2015)


Havet rundt Elgsnes er i ferd med å endre farge fra blått til noe som nærmest er turkis. Dette er et fenomen som opptrer fra tid til annen sommerstid. Forklaringen er en oppblomstring av kalkflagellaten emiliana huxleyi. Denne algen inneholder små kalkplater som sprer lyset på en slik måte at havet synes å endre farge.

(27.07.2015)


Det stig et samstemt summekor
fra tusen blomsterkrone,
en solmett nektarsymfoni
der vi kan nynne med.

(Fra diktet Tiriltunge-tid av Helge Stangnes.)

(26.07.2015)


25. juli kalles Jakob våthatt, tidligere også jakobsmesse, som i katolsk tid var minnedag for apostelen Jakobs translasjon. Primstavmerket var ofte en pilegrimshatt, og forstavelsen våt henger nok sammen med at man nå ventet regn. Dels het det at slik været var på Jakob våthatt, ville det bli i fire uker, og dels het det at hvis Jakob våthatt var våt, ble også høsten våt.

(25.07.2015)


Til tross for at midnattsolperioden er over, og at det er overskyet med kald nordavind, kommer det fortsatt bobilturister hit ut. Mange er fra Tyskland, og fisketuristene nede på Raten har snakket med noen av dem og fått tilbakemelding om at de et annet år godt kan tenke seg å leie Normangården i stedet for campingtilværelsen.

(24.07.2015)


En sau med to lam har oppholdt seg i Steinsletta den siste tiden. I kveld hadde den sammen med lammene balansert på steinene i Russeveien og kommet helt ut på Ringskjæret ytterst i Vester-Raten. På bildet står den like ved det gamle landfestet som har gitt skjæret navn. Et eldre navn er Storåborskjæret, fra norrønt áburðr, som forklares slik av Ivar Aasen i Norsk Ordbog: "Steen eller Steenhob som er oplagt paa Strandbredden for at Baade og Skuder kunne fortøies deri."

(23.07.2015)


I chartersesongen er onsdag normalt byttedag for turistene nede på Raten, men så ble flyruten fra München til Evenes endret fra kveldsfly til nattfly. Derfor må fisketuristene som har vært her den siste uken, vente til kl. 00:30 i natt før de blir kjørt til flyplassen. Neste gruppe kommer med det samme flyet, og vil være framme her på Elgsnes om lag kl. 04:30 i morgen tidlig. Og i mellomtiden må gjestehuset gjøres klart.

(22.07.2015)


Skodda ligger langt ned i fjellene, og fjellet Elgen sør for gården er nesten helt innhyllet i tåke. Selv om en tur på Elgen ikke er å anbefale akkurat i dag, er fjellet et yndet turmål når været er fint. Ikke bare lokalbefolkningen tar turen opp til toppen, men også flere av turistene nede på Raten har vært der. Selv om fjellet bare er 534 meter høyt, er det omkranset av fjorder og sund, så utsikten er upåklagelig. Klikk her for å se en billedserie fra toppen av Elgen.

(21.07.2015)


Flekkmarihand (Orchis maculata) er vel den mest utbredte orkidéen her nord, og ihvertfall den mest kjente. Det lokale navnet er Adam og Eva, noe som trolig henger sammen med plantens todelte jordknoller. Planten ble betraktet som et afrodisiacum, og ble brukt både til å piffe opp kjærlighetslivet hos mennesker, og som brunstmiddel til husdyr som ikke viste brunst.

(20.07.2015)


Da er straks midnattsolperioden forbi. Bildet til høyre ble tatt klokken ett i natt, og da var litt av soløyet synlig over Grøtagården. Kommende natt må man opp i terrenget for å se sola når den er på sitt laveste. Og 21. juli går den ned i havet. "Nu bær det mot adventa", sa de gamle. Men forhåpentligvis har vi fremdeles mange fine sommerdager foran oss. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(19.07.2015)


Skogstorkenebben (Geranium silvaticum) ble tidligere brukt til farging av garn og tøy. I førkristen tid ble blomsten kalt Odins nåde, og ble brukt til å farge kapper til bruk i strid, trolig fordi man trodde at fargen på mytisk vis ville beskytte mot sverdslag og øksehugg. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(18.07.2015)


Plassen foran Hans Egedes Minne har vært et yndet oppholdssted for sauer sommerstid. Det har ført til at folk har tråkket i sauelort og dratt dette med seg inn i kirka. Det er derfor satt opp gjerde for å holde sauene borte. Men uten sauer vokser graset til, så snart blir det vel nødvendig med plenklipping eller ljåslått rundt kirka.

(17.07.2015)


Kald mai med god busking på graset og rikelig med nedbør har gitt store avlinger på den skarpe sandjora på Storåkeren og Oppsettåkran. Dette markestykket er om lag 20 dekar, og der ble det i dag presset 99 rundballer. Det gir så godt som 5 baller per dekar, noe som må sies å være bra på eng som ikke er helt ny.

(16.07.2015)


Da er slåtten i gang. Han som har gjort rundballeslåtten de siste årene, har feil med en traktor, så han kunne ikke utføre jobben denne gangen. Derfor er oppgavene i år delt mellom Hilmar Iversen på Aun som slår ned om lag 60 dekar i dag, og Jan Erik Ottestad fra Kvæfjord som skal komme i morgen for å presse rundballer.

(15.07.2015)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(Fra diktet Tiriltunge-tid av Helge Stangnes.)

(14.07.2015)


Igjen har løvmakken herjet i Rateskogen, og det i en slik grad at det knapt nok er løv igjen på trærne. Foreløpig er skogen grønn oppover i Elgsnesmarka, men om dette skyldes et mindre omfattende målerangrep i år, eller bare at angrepet er forsinket, er ikke godt å vite.

(13.07.2015)


Før det ble innført sommertid, kunne vi her fra Elgsnes se midnattsola over Grøtagården, mens vi nå ser den over Skipperøya. Bildet til høyre ble tatt kl. 01 i natt av en god gammeldags midnattsol. At sola er rød og skinner svakt, skyldes ikke at den er i ferd med å slukne, men at det var mye dis i luften. Dermed bøyes de kortbølgede solstrålene av, og lysskjæret blir enda mer rødlig enn vanlig. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(12.07.2015)


Rabarbraen er en nyttevekst som trives godt under nordnorsk klima. Den ble tidligere mye brukt til rabarbrasuppe, rabarbragrøt og rabarbrasyltetøy. Avhengig av hvor lenge man kokte rabarbraen kunne syltetøyet bli grønt eller brunt. Brunt rabarbrasyltetøy og ikke minst rabarbragrøt kunne være tilsatt svisker. Til rabarbrasuppa ble det tilsatt kanel. Det var viktig å hindre frøsetting av rabarbraen for å opprettholde kvaliteten på stilkene lengst mulig. Men i dag får rabarbraen vokse som den vil.

(11.07.2015)


I kveld lå KV Senja ute i Andfjorden. Om kystvaktens tilstedeværelse skyldtes at et par fiskebåter var på søk etter makrellen, eller om de var ute for å sjekke bruken av redningsvest, er ikke godt å vite. Eller kanskje oppdraget først og fremst var opplæring av nytt mannskap?

(10.07.2015)


Med vindstille og solskinn mesteparten av dagen, nådde temperaturen 17,2 grader, noe som er det varmeste til nå i år. Men uten landvind blir luften fuktig, så i kveld var Andøyfjellene i bakgrunnen på bildet utydelige gjennom disen. Bygningene på bildet er smia og fjøset på bnr. 4.

(09.07.2015)


Når Andfjorden blikkar ei sommarnatt
med gullglans nordover hav
ei stille susing eg høyrer radt
og tidt ho meg sollengten gav.

(Frå diktet Andfjorden av Edvard Ruud.)

(08.07.2015)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner -
først blir de ild, så blir de sne,
og siden gamle menner.

.
(Inger Hagerup)

(07.07.2015)


Enda en overskyet dag. Utpå kvelden sprakk imidlertid skydekket opp, og fram mot midnatt tittet også sola fram. Men skal man tro meteorologene, blir nok solskinnet forbigående. Temperaturen nådde 14,0 grader i dag, noe som er den høyeste temperaturen på en måned.

(06.07.2015)


Nordavinden har stilnet, men fortsatt nådde ikke temperaturen høyere enn 12,7 grader. Dette er veldig forskjellig fra fjoråret, da det på denne tiden var rundt 30 grader i skyggen.

(05.07.2015)


Noen hevder man kan få like store avlinger uten handelsgjødsel og plantevernmidler. Med det kaldværet vi har hatt til nå, ville nok ikke humusnedbrytingen alene ha tilført plantene nok næring, og noe godt svar på hva man skal gjøre med høymugla, finnes vel neppe. På bildet er det bommet litt med sprøytedragene, så da kan man sammenligne sprøytet og usprøytet areal. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(04.07.2015)


I ettermiddag kom en bil med hestehenger hit ut. Og de hadde hest med. Den ble ikke bare ridd på sandfjæra slik som på bildet, men ble også brukt til å trekke en person på et surfebrett eller lignende langs strandkanten. Det har vært både surfing og kaiting her tidligere, men hva denne aktiviteten kalles, er uvisst.

(03.07.2015)


Dagen startet bra, med temperaturer over 13 grader. Men det var meldt regn, og regn ble det. Fra kl. 14 og fram til midnatt kom det hele 18 millimeter nedbør. Og graset, som endelig hadde fått temperaturer for skikkelig vekst, ble slått flatt. Nå er det bare å håpe på rask opptørking slik at graset får reist seg før det begyner å råtne.

(02.07.2015)


Det er populært for folk å lage bål eller grille i den gamle luftvernstillingen på Nordhågen ytterst i Vester-Raten. Men til nå i år har det ikke vært særlig fristende, med kald nordavind og regn. Imidlertid kom juli med vindstille, temperaturøkning og tidvis også solskinn. Og straks var det noen som fant veien til Nordhågen.

(01.07.2015)