Nå går sola ned i Andmyran som er det flate området mellom Prestaksla og Arnipa på Andøya. Solnedgangen er dermed om lag en time før midnatt. Men fortsatt har vi mange lyse kvelder foran oss.

(31.07.2013)


Mjødurten (Filipendula ulmaria) står i blomst nå. Den hadde tidligere flere anvendelsesområder, kommersielt til framstilling av aspirin, og slik navnet tilsier, som kryddertilsetning ved øl- og mjødbryggingen. På høytidsdager ble gulvene strødd med hakket mjødurt for å skape god lukt i huset. Trekar ble også skurt med mjødurt for å gjøre dem velluktende. Selv om man på den tiden neppe visste noe om bakterier, fikk man likevel nytte av plantens bakteriehemmende egeneskaper.

(30.07.2013)


I dag lettet tåken, men da bildet ble tatt i formiddag lå fortsatt skoddebaken ute i Andfjorden. Solskinnet hadde imidlertid ikke vart lenge før det igjen skyet over, og i kveld kom det noen spredte regnbyger. Olsok var i gammel tid en viktig merkedag for været. "Er Olavsdagen våt, skal bonden hauste med gråt", var et av utsagnene. Var det derimot fint vær 29. juli, ble det fint vær framover. Ut fra dette bør det bli skiftende værforhold i tiden som kommer.

(29.07.2013)


Slik været er nå, skal det ikke mye sol og varme til før havskodda kommer sigende. Og i dag har det stort sett variert mellom tåkedis og mørkeskodde helt ned til fjæresteinene. Bare en kort stund midt på dagen slapp sollyset igjennom, men det var ikke sterkt nok til å "skine av skodda" som det heter på disse kanter.

(28.07.2013)


27. juli kalles sjusoverdagen etter en kristen legende fra kristenforfølgelsen under keiser Decius (249-251). Da skal sju kristne ha blitt murt inne i ei hule hvor de sovnet og først våknet 200 år senere. Etter dette ble de dyrket som helgener. Og selv etter snart 500 år med protestantisme i Norge, kan fortsatt en person som sover lenge om morgenen bli kalt sjusovar.

(27.07.2013)


Selv om perioden med midnattsol er over for i år, kan solnedgangene fortsatt være spektakulære. Bildet til høyre ble tatt klokken 23:20 og viser sola mellom Litjeskarvhausen og Storskarvhausen i Grøtaværran. Klikk på bildet for å se en større versjon. Da er det også mulig å se at Sennholmen ligger foran Storskarvhausen.

(26.07.2013)


En seilbåt passerte Raten med god bør i ettermiddag. Det var nesten som i århundredene før dampmaskinen og forbrenningsmotoren tok over som framdriftsmiddel på sjøen. Selv om seil til annet enn fritidsbåter synes å tilhøre en fjern fortid, har Normangården på Raten stått der lenger i seilskutetiden enn i den motoriserte tidsepoken. Klikk på bildet for å se hvordan Karl Erik Harr forestiller seg at det så ut nede på Raten på 1800-tallet.

(25.07.2013)


Klarværet og den smule varme som vi hadde i går ble visst for mye av det gode, for i dag morges lå skodda helt ned til fjæra. Vel nok lettet den mens sola stod høyt på himmelen og det i tillegg var litt vind, men i kveld var vi igjen innhyllet i tykk tåke.

(24.07.2013)


23. juli er en merkedag på to måter. Nå er det slutt på midnattsola for i år, og det er første hundedagen. Et værmerke er at slik været er denne dagen, skal det være i hele hundemåneden, dvs. til og med 23. august. Men langt mer kjent, og vel også mer sannsynlig, er utsagnet om at om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn.

(23.07.2013)


Endelig ble det oppholdsvær og sågar tilløp til solskinn. Så da var det endelig høsteforhold. En tredel av arealet er alt pakket i rundballer, men oppstarten av siloslåtten er i år veldig sen. Dette skyldes en kombinasjon av arbeid på turistanlegget nede på Raten, gammelt høste- og ileggingsutstyr som det tar tid å få til å funksjonere og elendig vær i den senere tid. På bildet er det Lorian som passer grasriveren fra 1981 som fortsatt er i bruk.

(22.07.2013)


Og regnværet fortsatte i hele dag, så noen siloslått ble det ikke i dag heller. Selv om nedbørsmengden har avtatt, så har det blitt yr i stedet, og de små regndråpene legger seg på graset og gjør det enda våtere enn ved vanlig regn. Og yret legger seg på speilene på traktoren så det er umulig å fordele graset i tilhengeren. Høytrykket som er lovet å komme nordover en stund nå, må snart vise seg om ikke avlingen skal bli fullstendig ødelagt!

(21.07.2013)


Været er trøstesløst for tiden, og det gjør ikke situasjonen bedre at det meldes om sol fra skyfri himmel og rekordvarme på Østlandet. I dag var vi klar til å begynne å legge i silo, men siden det var meldt store nedbørsmengder i kveld og i natt, har vi utsatt oppstarten til i morgen. Så får vi bare håpe på at dette grisværet nå tar slutt, for varer det til hundedagene begynner, kan det vare en måned til.

(20.07.2013)


Gravhaugen nedenfor Ebergplassen antas å være fra merovinger- eller vikingetid. Det betyr at den er mellom 1400 og 1000 år gammel. Å ha så fin blomsterprakt på grava si som på bildet etter mer enn tusen år, er vel noe vi bare kan drømme om. Grava er urørt, så det er ikke godt å vite hva den inneholder. Men det er gjort funn fra begge tidsperiodene like i nærheten - ei kvinnegrav fra merovingertid og ei smedgrav fra vikingetid.

(19.07.2013)


Melketankbilen hentet melka først klokken halv åtte i kveld. Dette er mye senere enn vanlig og skyldtes at Veidekke hadde gravd av veien ovenfor krysset på Ytteraun, så melketankbilen måtte rygge opp Aunfjellet da den prøvde å komme hit tidligere i dag. En stund så det ut for at vi måtte helle ut melka, da det var vanskelig å skaffe ny sjåfør nå i ferien. At veien skulle være stengt i flere timer for tyngre kjøretøyer var ikke annonsert på forhånd, og heller ikke veimeldingssentralen visste om det. Har anbudsprinsippet pulverisert ansvaret innenfor veisektoren?

(18.07.2013)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(Fra diktet Tiriltunge-tid av Helge Stangnes.)

(17.07.2013)


Oppholdet til enda en gruppe fisketurister nede på Raten går mot slutten. De er meget godt fornøyd med lokaliteten selv om været ikke har vært det beste. De ønsker også å komme tilbake neste år. På bildet viser Martin Kuhn stolt fram to uere han har fått.

(16.07.2013)


I ettermiddag fikk vi en kraftig regnbyge, eller det vi på dialekt kaller floing. Denne typen regn følges som regel av floingsvind, noe som også var tilfelle i dag. Da bildet ble tatt, hadde det meste av nedbøren passert, men det var fortsatt mye regn igjen i skyen som var på vei mot Grytøya.

(15.07.2013)


Det er bare fire dager siden graset ble slått på Storåkeren, og bare tre dager siden det ble pakket i rundballer. Likevel er enga grønn av gjenvekst med strå av 7 - 8 centimeters lengde. All nedbøren i det siste gir dårlige innhøstingsforhold, men for gjenveksten er forholdene imidlertid upåklagelig.

(14.07.2013)


I dag leverte Feed Tromsø fiskefôr til Norlaks sitt oppdrettsanlegg på Hestenvika. Det kan ikke herske tvil om hvem som har produsert fôret, for det står et stort EWOS-skilt på skutesida. Dette selskapet er et datterselskap av tidligere Statkorn Holding, Nå Cermaq ASA. Selv om morselskapet er børsnotert, har staten ved Nærings- og handelsdepartementet fortsatt en dominerende stilling. I en del miljøer har det vakt undring at næringsminister Trond Giske har signalisert at EWOS er til salgs, og til og med Fremskrittspartiet kritiserer dette.

(13.07.2013)


I dag ble de siste rundballene fra i går kjørt til lagringsstedene. Det er lagret 81 rundballer på Gårdshågen og 83 rundballer her ved Storhågen. Avlingsnivået har variert ganske mye mellom skiftene fra Litjebakkan hvor det har vært for tørt og bare ble 1,5 rundballer per dekar til Storåkeren og Oppsettåkran der det i gjennomsnitt var 3,9 rundballer per dekar.

(12.07.2013)


Det kom ikke nedbør av betydning i dag. Dermed var det gode forhold for pressing og pakking av rundballer. Med rundballepresse som utfører begge operasjonene er dette en enmannsjobb. Dermed kunne Tore konsentrere seg om å kjøre rundballene til lagringsstedene. Men selv om pressingen ble ferdig i dag, gjenstår transporten av om lag en firedel av rundballene.

(11.07.2013)


I det siste har det kommet mye regn, noe som har forsinket oppstarten av slåttonna. Men værmeldingen for i dag og i morgen var såpass lovende at vi besluttet å slå ned 53 dekar i ettermiddag for rundballepressing i morgen. På bildet er Jan-Olav Angell i ferd med å slå graset på Storåkeren.

(10.07.2013)


Geitramsen blomstrer tidligere enn hva som har vært vanlig i de senere år. Dette kan ikke skyldes været i det siste, men heller varmen i mai som satte fart i utviklingen av plantene. Da man var barn på 1950-tallet, pleide man å lage buketter av blant annet geitrams for å gi Anna Hansen til fødselsdagen hennes 7. august. Og nå blomstrer altså geitramsen en måned tidligere. Noe av dette skyldes utvilsomt variasjoner mellom år, men klimaendringene har nok også virket inn.

(09.07.2013)


Vinden, som har vært sterk de siste dagene, spaknet utover dagen, og i kveld var det flatt hav inne på Vågen. Så for fisketuristene er det gode forhold. Men det er mye regn i vente, så det drar ut med oppstart av slåttonna.

(08.07.2013)


Et trøstesløst vær. For fisketuristene er det for mye vind til å fiske, og samtidig er det for mye nedbør til å slå ned graset som skal pakkes i rudnballer. Og selv om det i følge værmeldingene skal bli mindre vind, og turistene kommer seg på havet, meldes det om økende nedbørmengder, så rundballepressingen må nok vente.

(07.07.2013)


Enga nede på Storåkeren har vært klar for høsting en stund nå, men fordi også skifter som er kommet kortere i utviklingen skal høstes samtidig, har vi ventet med å bestille rundballeentreprenøren. Denne uka kunne han ikke komme, men han har lovet å komme neste uke. Så får vi bare håpe at det ikke blir for mye nedbør over helga.

(06.07.2013)


Havet har endret farge fra vanlig blåfarge til turkis. Dette er et fenomen som kan oppstå på denne tiden av året. Forklaringen er en oppblomstring av kalkflagellaten emiliana huxley. Denne algen inneholder små kalkplater som sprer lyset på en slik måte at havet synes å endre farge.

(05.07.2013)


Det nærmer seg slåttonn, og da bør traktorene være i orden. I kveld kom derfor mekanikeren fra Felleskjøpet for å rette feil på begge traktorene. På 2650en var feilen kjent, så der ble sikringskortet og plata under instrumentpanelet skiftet. Til 1950en var det imidlertid behov for en reservedel, så i beste fall kan denne traktoren bli reparert i begynnelsen av neste uke.

(04.07.2013)


Det kommer nye turister til Raten hver onsdag, og da må det skiftes på sengene og huset må vaskes. Til nå er dette utført av gårdens egne folk, men det nærmer seg slåttonn, så det var behov for hjelp utenfra. I dag begynte derfor Sigrid i sommerjobb som stuepike på Raten. Bildet ble tatt mens hun holdt på med å vaske vinduene i Nordstua.

(03.07.2013)


2. juli kalles syftesok etter den engelske helgenen St. Svithun. På kysten lyder navnet på helgenen kjent fordi dette var navnet på to hurtigruteskip fra Det Stavangerske Dampskibsselskab. Den første Sanct Svithun ble senket av britiske fly ved Stadt 30. september 1943. Det andre skipet med dette navnet gikk i hurtigrutefart til det gikk på et skjær på Folla og sank 21. oktober 1962. Etter det sluttet Stavangerske å bruke dette skipsnavnet. Det er knyttet værmerke til syftesok: Slik været er idag, skal det bli helt til olsok. Holder dette stikk, blir det en usedvanlig våt og forblåst juli måned.

(02.07.2013)


Nå er det tiden da cruiseskipene kommer nordover. I kveld passerte portugisiskregistrerte Ocean Majesty Elgsnes. Cruiseskipet hadde vært innom Svolvær tidligere på dagen og skulle derfra videre til Ny Ålesund. Merkelig nok tok man omveien gjennom Tjeldsundet, gjorde en stor bue utenom Harstad og gikk ut Toppsundet og Andfjorden mot Svalbard. Eneste tenkelige forklaringen på denne navigeringen må være et ønske om å vise turistene den vakre naturen rundt Toppsundet.

(01.07.2013)