Silo nummer to begynner å fylles, og det er nå klart at det må presses flere rundballer. Derfor prioriterer vi høsting av jordene med lavest bæreevne, slik som Austermyra. Vi ble ikke helt ferdig med dette skiftet i dag grunnet heft med dyrlegebesøk og noen tekniske problemer i fjøset.

(31.07.2012)


Når reinen finner ut at graset på innmarka smaker bedre enn hva den kan finne i utmarka, lar den seg ikke stoppe av et vanlig utmarksgjerde. Bukken på bildet ser ut til å ha matvett, for den er i svært godt hold. Bildet er tatt fra verandadøra mens den mesker seg med håen som har vokst til nede på Storåkeren.

(30.07.2012)


I dag er det olsok til minne om at Olav Digre på denne datoen i 1030 falt i slaget på Stiklestad. For å styrke den katolske kirken i Norden, og av mangel på noen bedre, ble han gjort til helgen. Dagen er også en merkedag for været i slåttonna, som før i tiden pleide å begynne nå. "Er olsok våt, skal bonden hauste med gråt", het det. Til en avveksling har det ikke regnet i dag, og slik bildet viser, har det også vært tilløp til solskinn. Ut fra dette kan vi forvente bedre slåttevær kommende uke. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(29.07.2012)


Under siloslåtten har det til nå regnet omtrent daglig. Dette har gjort innhøstingsforholdene vanskelige, og det har vært nødvendig å flytte mellom skiftene for å redusere kjøreskadene mest mulig. Men på denne avkjørselen der graset fra om lag 50 dekar skal transporteres ut, har ikke kjørespor vært til å unngå. Det ser ikke pent ut, men verre er likevel jordpakkingen ute på jordene som kan redusere grasveksten også i senere år.

(28.07.2012)


Perioden med midnattsol er slutt for i år, og med det været vi har hatt til nå i sommer, har vi heller ikke sett så mye til midnattsola. Men sola kan være fin også ved 23-tiden når den står over Dverberg på Andøya. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(27.07.2012)


I over to uker nå har regntunge skyer dekket himmelen, og det har regnet så mye at selv kraftprodusentene er bekymret over at magasinene fylles og strømprisen faller. Nå i siloslåtten håper man selvsagt på oppholdsvær, og i kveld gav skydekket på nordhimmelen et visst håp for morgendagen.

(26.07.2012)


25. juli kalles Jakob våthatt. Dagen var i katolsk tid viet minnet om at apostelen Jakob ble halshugget i Jerusalem i år 44. Våthatt henger sammen med at dette ble sett på som verste regnværsuka, og at man derfor ventet nedbør. Noen sa at dersom denne dagen var våt, ble høsten våt, mens andre mente at regn på Jakob våthatt betydde regn i fire uker framover. Vi får håpe at det ikke er det siste alternativet som gjelder, for vi har fortsatt en silo som skal fylles!

(25.07.2012)


I går var første hundedagen. Når den gamle hundemåneden fra førkristen tid har overlevd i folketradisjonen helt opp til vår tid, er nok grunnen at det er knyttet mange vær- og naturmerker til denne perioden. I vår tid er utsagnet "Går hunddagan inn med sol, skal de gå ut med regn" mest kjent. Selv om hundedagene i år går inn med regn, betyr det imidlertid ikke at de går ut med sol. Klikk på bildet med tunge regnskyer over Grytøya for å se en større versjon.

(24.07.2012)


Under slåttonna er det mange traktorer i sving. Og når veien er lite trafikkert slik som her på Elgsnes, kan Hans Karstein, Hilmar og Tore stanse og slå av en prat uten at det er til hinder for andre veifarende.

(23.07.2012)


Til avveksling har det i dag stort sett vært oppholdsvær. Temperaturen var over 15 grader en kort stund nå i ettermiddag, det har vært tilløp til blå himmel, og til og med noen solgløtt. Så nå er det liten grunn til å klage på været!

(22.07.2012)


Dette er ikke risdyrking i et eller annet eksotisk land, men noe som var tenkt å bli en grønnfôråker med bygg og raps her på Elgsnes. Slik ser det ut i dag der det er lite helning på åkeren. Og i formiddag fikk vi bare tre lass gras i siloen før det ble for ille til å høste. Så er det bare å håpe at nedbøren avtar slik at vi får noen flere lass i siloen i ettermiddag.

(21.07.2012)


20. juli kalles Marit Vassause etter den katolske helgenen Margareta fra Antiokia. Grunnen til at navnet på dagen har holdt seg nesten 500 år etter at det ble slutt på helgendyrkelsen her i landet, er nok at dette var en merkedag for sommerværet. Her i Trondenes sa man at "fekk ho Marit Vassausa nåkka i vassausa si, så blei det vanskelig å få høyet tørt den sommaren". I dag har vi hatt yr og småregn hele dagen, så da vet vi hva vi har i vente. Og om tre dager begynner hundedagene.

(20.07.2012)


Sammen med Øverlandet skal Storbakkan brukes som håbeite for kyrne. Derfor blir disse skiftene høstet først. Selv om det ikke kom nedbør i løpet av dagen, er jorda gjennomvåt fra tidligere, så det ble en del kjøreskader nede i Storbakkan og i et par av hjørnene på skiftet. Bildet til høyre er tatt oppå Storbakkan der det er relativt flatt.

(19.07.2012)


I dag slo vi ferdig Øverlandet under skiftende forhold. Dagen startet med yr og avsluttet på samme vis, mens det midt på dagen var overskyet og oppholdsvær det meste av tiden. I morgen er det nymåne, men dessverre blir værskiftet som pleier å komme da snarere til det verre enn til det bedre. For i overmorgen er det Marit vassause og neste uke Jakob våthatt. Begge dagene er merkedager for regn.

(18.07.2012)


Så er vi i gang med siloslåtten. Tendensen er den samme som under rundballeslåtten i forrige uke - det er mye mindre gras enn i fjor, og også mindre enn i et normalår. For å få mest mulig gjenvekst før kyrne skal slippes på håbeite, ble Øverlandet slått først. Selv om dette er relativt gammel eng med etablert grasdekke, ble det en del spor etter traktoren. Så det trengs noen dager med skikkelig tørke før det er tilrådelig å slå første års eng.

(17,07.2012)


Vi er tilbake på det jevne når det gjelder været - overskyet og 12 - 14 grader. Men heldigvis er det lite regn, så det tørker opp etter stornedbøren på lørdag. Dermed skulle det ligge til rette for at siloslåtten snart kan begynne.

(16.07.2012)


En hare har fått smaken på de ferske bladene som vokser til etter at plenen er klippet. Den pleier derfor å spise kveldsmåltidet sitt her. Noen ganger våger den seg også ned for å spise frokost på plenen. Bildet ble tatt i kveld ved 23-tiden, like før haren forsvant inn i skogen bak huset.

(15.07.2012)


I dag kom det hele 33 millimeter nedbør, noe som er ny dagsrekord siden værstasjonen ble satt i drift i 2003. Tidligere i dag ble det meldt om enda mer nedbør i morgen, men vi får håpe at det meste har kommet i dag. Hvis ikke blir jorda så våt at det kan ta dager før vi kommer i gang med siloslåtten.

(14.07.2012)


Det begynner alt å grønnes nede på Storåkeren hvor graset ble slått for fire dager siden. Da bildet ble tatt nå i kveld, hadde det begynt å regne, noe som vil sette ytterligere fart i gjenveksten. Fra meteorologene meldes det om mye nedbør i helga, noe som stemmer godt med hvor nask fluer, mygg og knott var i ettermiddag. Hvis du ikke kjenner betydningen av ordet nask, sjekk under "Dialektord" i venstremargsmenyen på denne siden.

(13.07.2012)


Den kalde nordavinden har stilnet, så nå er det forhold for den som har tid og anledning til fisking og annen aktivitet på havet. Som en følge av dette ligger det nå tre båter i fortøyningene på Vågen. Båtene tilhører fra venstre Hallstein, Håkon og Arne Jakob.

(12.07.2012)


Helge Stangnes:
Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(11.07.2012)


I dag ble det presset og pakket rundballer av graset som ble slått ned i går. Kvaliteten på graset ser ut til å være god, og høstingsforholdene har vært ideelle. Men avlingsmengden er mye mindre enn i fjor, og varierer mellom skiftene fra 53 til 67 prosent av fjorårets rekordavling. Så langt er veid middel 60 prosent av fjorårets avling. Klikk på bilde for å se en større versjon.

(10.07.2012)


Så er slåttonna i gang. I år tar vi hovedtyngden av rundballepressingen før siloleggingen, og siden vi ikke har rundballeutstyr selv, kom Jan-Olav Angell hit i formiddag og slo av 53 dekar. Værmeldingen er god, så graset blir nok passe tørt til det skal presses i morgen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(09.07.2012)


Kjørerampen inn til grasriveren ble laget i 1981, og har vært reparert en rekke ganger siden det. Men nå var selve fundamenteringen så råtebefengt at alt treverket, unntatt noen dekkeplanker av nyere dato, måtte skiftes. Det haster med å gjøre alt klart for slåttonn, så da blir også søndag arbeidsdag. På bildet er Tore i ferd med å avslutte jobben med kjørerampen.

(08.07.2012)


I dag kunne man igjen se MS Grytøy med kurs for Grøtasundet og høre den kjente lyden av Wichmannmotoren. Vanlig rute var fram til 1970-tallet fra Grøtavær om morgenen via Indre Elgsnes, Ytre Elgsnes, Dale, Aun, Lundenes til Harstad, og om ettermiddagen tilbake igjen. Men lørdag ettermiddag fortsatte ruta fra Dale til Grøtavær, Indre Elgsnes, Ytre Elgsnes og til Lundenes. Så det var bare rimelig at Grytlandsferga i dag gikk til Grøtavær uten å anløpe Elgsnes først. Men hvorfor var den tre timer for tidlig ute?

(07.07.2012)


Etter at temperaturen i går spratt opp i hele 22,8 grader Celsius, noe som er høyeste temperatur til nå i år, har det i dag vært nordavind og rundt 10 grader. Det er en temperatur vi er blitt vant til i sommer. En kald og sen vår skulle gi en fin sommer, men så langt har vi ikke sett mye til den.

(06.07.2012)


Når ikke kommunen slår kantene på den kommunale veien, må man gjøre det selv. Slik ser det bedre ut, både for folk som bor her og for tilreisende. Og sist, men ikke minst, har man egennytte av å slå ugraset på veiskuldrene før det sprer frø inn på jordene.

(05.07.2012)


Graset nede på Storåkeren har bare flekkvis reist seg etter rotbløyta for to dager siden. Vanligvis blir det for tørt her, hvor det er skarp sandjord, men i år bærer skiftet godt. På myrjorda, hvor det trengs varme for å frigjøre næringsstoffer, ser det langt mer stusslig ut. Det er godt at gården har ulike jordarter på innmarka, for da kan dårlig avling på et jorde kompenseres med meravling på et annet.

(04.07.2012)


Frakteskuta Helene H passerte Hestenbøen på sin vei nordover ved titiden i kveld. I bakgrunnen sees noe av bebyggelsen på Alvestad på Grytøya. Den mørke prikken på havet til venstre i bildet er en båt med fisketurister. Nå kommer det slike båter både fra Skjærstad inne i Kasfjorden og fra Godfjorden som er enda lengre unna, for å fiske rett utenfor Elgsnes. De har tydeligvis funnet ut at de beste fiskeplassene finnes her.

(03.07.2012)


I dag ble det ei skikkelig rotbløyte med hele 24 millimeter nedbør. For grønnfôråkrene som nylig er sådd, er det nå spireråme så det holder. Kombinasjonen av vind og mye nedbør har imidlertid ført til at mye av enga ligger flat. Selv om graset ikke er klart til høsting, er det ikke sikkert at det reiser seg igjen. Og om det fortsetter å regne, blir graset utsatt for soppangrep og råte, noe som går ut over smakeligheten og fordøyeligheten. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(02.07.2012)


Den kalde våren og forsommeren har gjort at planteveksten er forsinket. Rogna blomstrer først nå, to uker senere enn i fjor. Grasveksten ligger også et par uker etter det vi er blitt vant til i de senere år. Så det blir nok ikke siloslått i kommende uke.

(01.07.2012)