Geitramsen (chamaenerion angustifolium) står nå i blomst. Helt på egen hånd har den bekledd steinura ovenfor Ebergplassen. Og den kommer igjen år etter år uten at man behøver å plante, gjødsle, vanne eller luke. Og best av alt: Denne blomsterprakten koster ikke en krone!

(31.07.2009)


I dag var hurtigruta Polarlys på sør. De var litt foran ruta, og i finværet tok de en avstikker til Grøtavær slik at en stolt kaptein kunne vise fram hjemstedet sitt for passasjerene. På bildet kommer hurtigruta ut Grøtasundet på vei tilbake til normal kurs mot Risøyrenna.

(30.07.2009)


I dag er det olsok, minnedagen for at Olav Haraldson falt i slaget på Stiklestad i 1030. Dette er en viktig merkedag for været. "Er Olavsdagen våt, skal bonden hauste med gråt", het det den gang man begynte slåttonna på denne tiden. Tørr og varm olsok som i dag, lover derimot godt for høstværet. Bildet viser solnedgangen bak Andøya nå i kveld. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(29.07.2009)


Bitterbergknapp (sedum acre) er en lite kravstor plante. Den vokser på tørre og solvarme steder der lite annet overlever. Planten har en skarp bitter smak, noe som har bidratt til å gi den navn. Den bitre smaken skyldes giftige alkaloider som gjør at den ikke må spises. Likevel ble den før i tiden brukt som medisinplante mot skjørbuk, gulsott, sår og vorter, som urindrivende middel og for å framprovosere abort.

(28.07.2009)


Det er slutt på midnattsola, men det er fra nå av at vi har de spektakulære solnedgangene og de vakre fargene på himmelen etter solnedgang.

(27.07.2009)


En skikkelig godværssøndag med sol fra tilnærmet skyfri himmel, nesten vindstille og 24 grader i skyggen på det varmeste. Det var masse folk i dag nede på sandstranda, men i slikt vær er det enda finere på havet. Da er heller ikke varmen så trykkende for den som til nå i sommer har vært vant til temperaturer på 8 - 10 grader.

(26.07.2009)


Brennmaneten (Cyanea capillata), eller kobbespya som den kalles på dialekt, er vanlig langs hele norskekysten. De største eksemplarene finner vi imidlertid her nord. Dette er en skikkelig urinnvåner ettersom fosiler viser at nesledyrene levde allerede for 500 millioner år siden. Kobbespya dør om høsten, og driver da med strømmen. For sildgarnfisket var de et problem, da de kunne fylle garnene slik at silda ikke gikk på. Og ble ikke garnene skikkelig rengjort før de ble tørket, ble det svært ubehagelig neste gang garnene skulle brukes.

(25.07.2009)


En varm, men lummer dag. Det har vært overskyet, selv om skydekket var høyt og tynt så sola kunne skimtes gjennom det. Utpå ettermiddagen kom de første regndråpene, og i kveld har det småregnet. Ikke noen rotbløyte akkurat, men etter lang tids tørke er alle regndråper kjærkomne for den som trenger gjenvekst på beitene.

(24.07.2009)


I dag begynner hundedagene. Dette er den eneste resten vi fortsatt har igjen fra en tid med en annen månedsinndeling. En grunn til at hundedagene fortsatt er kjent, er utsagnet om at hvis hundedagene går inn med sol, vil de gå ut med regn. Det sies også at slik været er de tre første hundedagene, skal det bli de tre neste ukene. Med fin temperatur, litt sol og litt regn i dag er utsiktene altså ganske gode.

(23.07.2009)


I kveld gikk sola i havet ved midnatt. Dermed er det siste gangen vi ser midnattsola i år. Fortsatt har vi mange lyse kvelder foran oss, men om en måneds tid er ded ganske mørkt ved midnatt. Og fra da av blir det fort mørkere. For å se en større versjon av årets siste midnattsol, kan du klikke på bildet til høyre.

(22.07.2009)


Etter at graset er høstet, er markene gule, og særlig når det er så tørt som nå. På avstand, eller når billedformatet er lite slik som til høyre for denne teksten, kan man få inntrykk av at bebyggelsen er omgitt av bugnende konråkre. Men det må vel snart komme såpass regn at markene grønnes igjen.

(21.07.2009)


I kveld drev denne båten i land. Det er værhardt her på Elgsnes, så slikt skjer fra tid til annen. Men i kveld var det bare frisk bris, så fortøyningen må ha vært alt for dårlig. Det var flaks for eieren at det var pålandsvind, så båten ikke drev til havs. Likeså at Lorian oppdaget at båten var i drift før den nådde land. Dermed fikk vi berget den før den havnet oppe i steinfjæra.

(20.07.2009)


Så spar oss førr de kloke ord om alt vi har i vente,
når året kante sine døgn med blomsterbroderi.
(Fra diktet Tiriltunge-tid av Helge Stangnes.)

(19.07.2009)


Siste lasset er fylt i silo nummer to. Dermed er siloslåtten over for denne gang. På bildet sees fra venstre Tore, Hugo-André og Lorian. Lavinia tok bildet før graset ble trakket sammen og plasten lagt på.

(18.07.2009)


I formiddag ble resten av graset som var slått ned, presset til rundballer og pakket i plast. Og i siloen går det ikke flere lass enn at vi blir ferdig i morgen uansett vær. Det er derfor ingen grunn til å klage over at det begynte å regne i kveld. Tvert imot var det alt for tørt nå, både for grønnfôret og for gjenveksten på enga.

(17.07.2009)


Selv om vi ikke er ferdige med siloslåtten, er det klart at grasavlingen blir mye større enn det som rommes i siloene. Slik har det vært en god stund, men i år er det et ekstra godt fôrår. Derfor er nå rundballeentreprenørene fra Kveøya i gang med å presse rundballer på om lag 50 dekar eng.

(16.07.2009)


I dag morges var det brått slutt på godværet. Da lå tåka helt ned til havnivå. Den lettet etter hvert, men sola klarte ikke å trenge skikkelig igjennom. Og i ettermiddag kom den kalde nordavinden inn igjen etter noen dagers fravær.

(15.07.2009)


Enda en finværsdag med solskinn og temperaturer godt over 20 grader. Cumulusskyene på vesthimmelen pyntet opp utover ettermiddagen, men forsvant slik "godværscumulus" pleier å gjøre mot kvelden.

(14.07.2009)


For første gang i år var det mulig å ta bilde av midnattsola mens den staver i sjøen. Fram til nå har det vært vind, slik at gjenskinnet i havet har blitt utydelig. Billedformatet yter ikke full rettferdighet til motivet, men ved å klikke på bildet vil du få fram en større versjon.

(13.07.2009)


En fin sommerdag med varme og stille vær. Etter hvert som det ble solskinn, kom det også en god del folk på stranda. Men da vi utpå ettermiddagen fikk torslått og floingsregn, pakket de fleste sammen solsengene og fortrakk skyndsomt til bilene.

(12.07.2009)


Det har vært årets varmeste dag til nå med 24,5 grader i skyggen som maksimumstemperatur. På toppen av siloen har det vært mye varmere. Vi har likevel fylt den første siloen i dag, og på bildet er Tore i ferd med å dekke til silotoppen med plast.

(11.07.2009)


I dag har det til en avveksling ikke vært nordavind. Og utpå dagen kom det sågar noen regndråper. Det har vært overskyet det meste av dagen, men i kveld var himmelen gullfargert over Andøyfjellene i nordvest.

(10.07.2009)


Siden begynnelsen av juni har vi bare hatt to skikkelige regnskyll. Når vi i tillegg har hatt nesten konstant nordavind, er det blitt veldig tørt. På Storåkeren begynner det å bli tørkeskade på enga, så derfor måtte vi endre på høstingsrekkefølgen for å berge avlinga på dette markestykket. Fortsetter nordavindstørken, blir det nok skade på flere skifter før vi er ferdig med slåttonna.

(09.07.2009)


Selv om de fleste foretrekker grønne enger, kan også nyslåtte marker være vakkert for den som liker å se at det fortsatt er aktivitet ute på landsbygda.

(08.07.2009)


Det var meningen å starte siloslåtten i går, men ileggingsutstyret er gammelt, så det tok litt mer tid enn planlagt å få det i funksjonsdyktig stand. I dag er vi ihvertfall kommet godt i gang med silolegginga. I siloen har vi bare en NOFO grasfordeler. Det er derfor behov for en god del manuelt arbeid. På bildet er det Lavinia som betjener bryterpanelet mens silogjengen Hugo-André og Lorian har en pustepause mens lasset transporteres opp i siloen.

(07.07.2009)


Sola er merkbart lavere på himmelen ved midnatt nå enn ved sommersolverv. Men så er det da også mindre enn to uker til perioden med midnattsol er over for i år. I en hektisk onnetid blir det liten mulighet til å nyte sommeren. Nå har det ikke vært så mye å nyte uansett så langt. Det var noen og svømte på Vågen i dag, men de hadde våtdrakt på!

(06.07.2009)


Når skodda ligger i Grytlansdfjellene, kalles den nordlige vinden skoddenordavind. Den gang man tørket graset til høy, var det vanskelig å få skikkelig tørt høy i slikt vær. Med endrede konserveringsmetoder er ikke dette lenger noe problem.

(05.07.2009)


I kveld kom Hilmar og slo av de to skiftene Hestenvika og Russeleiren for å pakke graset i rundballer. Dermed er slåtten så smått i gang. På mandag er det meningen at vi skal begynne å legge i silo.

(04.07.2009)


I dag har det vært solskinn det meste av dagen, men kulingen fra nord er fortsatt kald. 9 - 10 plussgrader i juli er ikke mye å skryte av, spesielt ikke til søringene som melder om varmeregkorder sønnafjells.

(03.07.2009)


Harerugen (polygonum viviparum) står i blomst. Den er en hardfør plante som er vanlig selv på Svalbard. Hele planten er spiselig, og i nødsår ble yngleknoppene tørket, malt og brukt som tilsetning i brødet.

(02.07.2009)


Etter to uker med tørke, fikk vi i dag ei skikkelig rotbløyte. Det var bra for grønnfôråkeren, men siden regnet som sedvanlig kom i kombinasjon med vind, ble mye av enga lagt flat. Legde i enga er ikke noe problem når man bruker slaghøster, men blir det nedbør framover, forringes fôrkvaliteten fort.

(01.07.2009)