Godværet har fått fart på grønnfôråkeren. Bygget har satt aks, og raps, vikker og erter begynner også å komme. Åkeren var tiltenkt å bli høstbeite til kyrne, men tørken har gitt minimal gjenvekst på enga, så nå blir vel grønnfôråkeren sommerbeite i stedet.

(31.07.2007)


Selv om det er slutt på midnattsola for i år, er solnedgangene på denne tiden vel så vakre. Bildet er tatt kl. 23 i kveld, like før sola går i skjul bak Arnipa på Andøya.

(30.07.2007)


I dag er det Olsok til minne om Olav Haraldson, som den katolske kirken gjorde til helgen i mangel av noen bedre. 29. juli er også en merkedag. Regn i dag gir en våt høst, mens finvær gir godt høstvær. Godværet i dag skulle dermed borge for en fin høst!

(29.07.2007)


I dag har havskodda ligget ute i Grøtaværran hele dagen, og fjellet Elgen har vært innhyllet i tåke. Men her på Elgsnes har sola skint det meste av dagen. Etter hvert som sola kom lavere på himmelen, fikk skodda mer og mer overtaket, og sent i kveld ligger den helt til fjæra.

(28.07.2007)


Gårdagens regn og dagens sol og fine temperatur får de nyslåtte engene til å grønnes. Men for de brunsvidde grastustene nede i Rateneset skal det nok mer enn ei lita rotbløyte til før grønnfargen kommer tilbake.

(27.07.2007)


Regnet kom ikke på Jakob Våthatt, men i dag. Det kunne trenges med ei skikkelig rotbløyte nå, for det har vært lite nedbør de to siste månedene.

(26.07.2007)


Denne dagen kalles Jakob Våthatt. Som navnet tilsier, ventet man nå regn. Dette var også en merkedag. Slik været var i dag, ville høsten bli. Og regnet det i dag, ville det regne i fire uker. Skal vi tro på dette, vil det bli en grå høst, men ikke veldig mye nedbør i hundemåneden.

(25.07.2007)


Solskinnet i går ettermiddag ble kortvarig. I dag er det igjen tett skydekke og skodde i fjellene. Vi er kanskje blitt litt bortskjemte tidligere i sommer, for realiteten er vel at dagens vær er mer representativt for en vanlig nordnorsk sommer enn slik det har vært tidligere i måneden.

(24.07.2007)


23. juli er første hundedagen. Det heter at når hunddagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Dagen startet med regn, men deretter fikk vi sol og vind, så det ble gode forhold for rundballepressing. 116 rundballer ble i løpet av dagen presset og pakket, og dermed er grashøstingen ferdig i denne omgangen.

(23.07.2007)


Selv om vi har en del rundballer i tillegg til silo, er det ikke økonomisk forsvarlig å investere i slikt utstyr selv. Derfor leies andre til å gjøre denne jobben. I dag ble resten av enga slått, og i morgen skal graset presses og pakkes.

(22.07.2007)


I dag har det vært yr og småregn hele dagen, og ennå i kveld velter regntåka inn fra sørvest. Dermed blir det ikke mulig å ta farvel med årets siste midnattsol i natt.

(21.07.2007)


Så er også den andre siloen full. På myrene, der det har vært fuktighet nok, er det store avlinger. Så fortsatt er cirka 30 dekar uhøstet. Dette graset må pakkes i rundballer. På bildet er Liutauras og Pål i ferd med å spre graset på toppen av siloen før plasten legges på.

(20.07.2007)


Vinden har spaknet til bris, men byger av yr kommer fortsatt inn fra havet. Lysbrytingen i bygene resulterte i et horisontalt fargespekter, ikke i form av en regnbue slik dette fenomenet vanligvis framtrer.

(19.07.2007)


Det har blåst stiv til sterk nordavindskuling i hele dag, og temperaturen har falt til under 10 grader. Slik er sommeren her nord, den ene dagen T-skjortevær, den neste er varmekjeledress mer passende påkledning.

(18.07.2007)


Geitramsen står i blomst. Den er ikke er et aggressivt ugras, men pynter opp langs vei- og grøftekanter. Bildet er tatt ovenfor Ebergplassen og oppover mot Storbakkan.

(17.07.2007)


Temperaturen har falt, skodda ligger langt ned i fjellene og det er yr i luften. Et lite solgløtt gjorde at regnbuen ble synlig i Toppsundet mellom Elgsnes og Dale på Grytøya.

(16.07.2007)


Første siloen er fylt, og dermed er vi halvferdig med siloslåtten. På bildet er Tore i ferd med å spre maursyre på toppen av siloen før plasten legges på.

(15.07.2007)


Denne reven har skjønt at det er lett å finne vånd der det er nyslått, så den har fulgt etter fra skifte til skifte. Den er blitt så vant til traktoren at den bare flytter seg litt til side når vi kommer på ny runde med fôrhøsteren. Bildet er tatt fra traktoren idet reven lunter bedagelig forbi.

(14.07.2007)


Varmt vær og tørke over lang tid har gjort at graset gulner og tørker bort på tørre steder. Dette skjer nå fortere enn vi makter å legge i silo. Derfor ble det nødvendig å bestille rundballepressing midt under siloslåtten. Så i dag ble Sør-Durmålstuva og Bubergsletta slått og lagt i rundballer.

(13.7.2007)


Like ovenfor utmarkgjerdet på bnr. 4 bygger Arne Jakob Mortensen hytte. Byggesettet kom for snaue to uker siden, og nå er råbygget snart ferdig. Det blir sikkert trivelig å nyte kveldssola i nordrøstet, men det spørs hvordan det går når nordveststormene begynner å lete etter svake punkter i konstruksjonen.

(12.07.2007)


I dag slo vi resten av Gårdsåkran, Jonsborg og mesteparten av Bertelmarka. Så selv om det regnet i natt, har det ikke skapt problemer for slåtten. Forhåpentligvis gjør regnet at tørkeskadene ikke blir særlig større enn de allerede er.

(11.07.2007)


Endelig er vi i gang med siloslåtten. Ileggingsutstyret er fra 1981, så det tar tid å få alt til å funksjonere som det skal. Fortsatt brukes grasriver, transportører og Nofo grasfordeler her på gården. Det blir en del manuelt arbeid med slikt utstyr, men slåtten pågår jo bare et par uker for året. På bildet er det Edvard som passer grasriveren.

(10.07.2007)


Det er visst ikke bare folk som trenger å kjøle seg ned nå. Ponnien på bildet trives ute i sjøen, og legger her på svøm med rytter. Både hesten og jenta er på sommerferie på Ytre Aun og har tatt turen til Elgsnes for å bade.

(09.07.2007)


I dag har det vært mye folk på sandfjæra mens andre har vært ute i Vester-Raten. En stund kom det så mange biler at noen snudde fordi nærmeste parkeringsmulighet var flere hundre meter fra stranda.

(08.07.2007)


I formiddag var det overskyet, til ergrelse for turistene på stranda men en lise for oss kroppsarbeidere. Etter hvert klarnet det opp, og nå i kveld er det bare en antydning til skyer på vesthimmlen.

(07.07.2007)


Endelig er vi i gang med grashøsting. I denne omgang er det Hilmar fra Aun som presser rundballer i Hestenvika. På dette skiftet er det fuktig jord, så det er god avling. Men på tørre steder gulner graset i solsteiken.

(06.07.2007)


For fire uker siden var vi på Måsskjæran, og da var de første måsungene i ferd med å hakke hull på eggeskallet. Fram til nå har de vokst enormt, men fortsatt forsøker de å gå i ett med terrenget når de blir skremt. Hadde det ikke vært for hodet med øyne og nebb, hadde det ikke vært lett å få øye på dem der de ligger.

(05.07.2007)


Varmen de siste dagene har fått fart på badelivet. Temperaturen i vannet nær land etter at sjøen har flødd oppover sandfæra som først er varmet opp av sola, er nå 18 grader. Dette er usedvanlig varmt til å være helt i begynnelsen av juli.

(04.07.2007)


Helge Stangnes:
Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(03.07.2007)


André Bjerke:
Det finnes ennu seil som dukker opp
bak en øde holme. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspent hvithet på en måkekropp.

(02.07.2007)


En fantastisk fin dag, og en rolig kveld der midnattsola speiler seg i stavstille hav.

(01.07.2007)