Helg, sol og varme gir stor utfart hit til Elgsnes. Det er ikke riktig like folksomt på stranda her som i Syden, men sannelig er det trangt om plassen når det er flo sjø. Trangt er det også for de som skal parkere, og ikke minst for den som skal fram med graslass på slike dager.

(31.07.2004)


I dag startet vi med å fylle gras i den andre siloen. Ileggingsutstyret er ikke særlig sofistikert, så det blir behov for en god del håndarbeid i tillegg. Her er det Merete som svinger gaffelen.

(30.07.2004)


Storåkeren på bildet var regnet som den mest årvisse kornåkeren i gamle Trondenes. Men noen ganger har kornhøsten slått feil også her. 1022 var et slikt år. Mangelen på korn som følge av uår og kongens kornembargo, var opphavet til en feide mellom høvdingeætta på Trondenes og kongen som endte med at Olav Haraldson falt i slaget på Stiklestad på denne dagen i 1030. Les mer her.

(29.07.2004)


Den første siloen er i ferd med å fylles. På bildet er det Hilmar og John-Willy Iversen som trakker for å få noen ekstra lass på toppen av siloen.

(28.07.2004)


Etter en skikkelig regnværsdag med delvis skoft i silolegginga, klarnet det heldigvis opp mot kvelden slik bildet til høyre viser. Så er det bare å håpe at vi får rask opptørking så resten av myrjorda kan høstes.

(27.07.2004)


Sola er allerede et par timer under horisonten nattetid. Likevel kan den skape de vakreste scenerier når solstrålene reflekteres fra skyer og hav.

(26.07.2004)


Mushumla, eller bare humla som man sier sør i landet, har travle dager. Nå er det sol og fin temperatur for vekselvarme skapninger. Mushumla kan "brenne" om man blir for nærgående, men regnes som et nytteinsekt da den er effektiv som blomsterbestøver.

(25.07.2004)


Solskinn, vindstille og nærmere 25 grader i skyggen gjorde at folk fant veien til sandstranda her på Elgsnes i dag. De fleste voksne bare solte seg, mens barn og unge boltret seg i sjøen som kan få nærmest behagelig temperatur når den flør over den oppvarmede sanden.

(24.07.2004)


Selv om det er slutt på midnattsola, er det fortsatt vakker farge på sjø og himmel ved midnatt. I dag var første hundedagen. Det heter at om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Dagens finvær tatt i betraktning, skulle det bety dårlig vær om en måned.

(23.07.2004)


I år har vi blitt veldig forsinket med siloslåtten, dels på grunn av mangel på arbeidskraft og dels på grunn av ekstrem nedbør. Men i dag kom vi omsider i gang, selv om han som skulle hjelpe til med silolegginga er blitt syk. På bildet er det Merete som passer grasriveren.

(22.07.2004)


I kveld klarnet det opp tidsnok til at vi kunne ta et siste farvel med midnattsola for i år. Det har vært lite klarvær de to månedene sola har vært over horisonten dag og natt, så midnattsolnettene kan nesten telles på en hånd.

(21.07.2004)


Denne dagen kalles Marit Vassause og var en merkedag. "Fekk ho Marit nokka i vassausa si, blei det vanskelig å få høyet tørt den sommaren" sa man her i området. Det ble en ufyselig regnværsdag med varianter fra småregn via pissregn og silregn til striregn. Det er bare yr og floingsregn vi ikke har hatt i dag!

(20.07.2004)


Østersurt er en slektning av forglemmegei. Den vokser helt nede i flomålet, og klarer seg der fordi den har et kraftig rotsystem. Bladene er spiselige og smaker som østers, men planten har vært lite brukt til mat her i landet. Østersurten vokser over et stort område, men er mer utbredt i Nord-Norge enn lengre sør i landet.

(19.07.2004)


Rikelig nedbør i sommer har gitt oss et blomsterflor av de sjeldne. På bildet til høyre sitter Maria inne i en skog av balderbrå.

(18.07.2004)


Dette skiftet ble slått St. Hans-dagen. Nå var gjenveksten tilstrekkelig til å beite. I dag ble derfor fire ungdyr flyttet hit. På bildet hilser Maria på kvigene, som ikke er vanskelige å lokke bort til gjerdet.

(17.07.2004)


Og så slo været om igjen, med solskinn og maksimaltemperatur på 19 grader. Maria, som er på hyttebesøk hos besteforeldrene, lot seg friste til å bade i havet. Men langvarig overskyet og kalt vær gjør at temperaturen i sjøen fortsatt bare er sju grader. Så noen lang svømmetur ble det ikke.

(16.07.2004)


Det begynte å regne tidlig på natten, og slik fortsatte det til i ettermiddag, da det var opphold og sågar et solgløtt. Men så startet det igjen i kveld. Det sies at sett i et globalt perspektiv er regn en velsignelse. Men nå kan vi gjerne dele med andre som trenger nedbøren mer enn oss!

(15.07.2004)


Havet har endret farge fra vanlig blåfarge til noe som nærmest er turkis. Dette er et fenomen som har blitt vanlig de senere somrene. Forklaringen er en oppblomstring av kalkflagellaten emiliana huxleyi. Denne algen inneholder små kalkplater som sprer lyset på en slik måte at havet synes å endre farge.

(14.07.2004)


Grønnfôråkeren som ble sådd først for to uker siden, har hatt upåklagelig spireråme siden da. Derfor har korndelen av blandingen hatt god spiring. Erter, vikke og raps trenger litt mer temperatur enn vi har hatt mesteparten av denne tiden. Men det er nymåne i slutten av uka, så kanskje godværet kommer da?

(13.07.2004)


Etter at vi har vært uten arbeidshjelp på gården siden jonsok, begynte Merete Lyngen i dag i en midlertidig jobb som røkter. Det er lenge siden hun har arbeidet i kufjøs, men det ser ut til å gå greit med gjenoppfriskingen av gamle ferdigheter.

(12.07.2004)


Forglemmegei ble brukt i overklassens romantiske landskapshager fra slutten av 1700-tallet til midt på 1800-tallet. Derfra spredte moten seg til de små hageflekkene som var valig på landsbygda. Der var den prydvekst helt opp mot vår tid. Bildet til høyre er imidlertid tatt bak gammelfjøset der den nå vokser.

(11.07.2004)


Å komponere buketter er visst en hel vitenskap som det tar år å lære. Naturen setter sammen blomster uten at fargene nødvendigvis er komplementære. Pent blir det nå i alle fall!

(10.07.2004)


Det merkes at sola har snudd, særlig når det er overskyet som i kveld. Men fortsatt har vi et par uker med midnattsol - såfremt det er klarvær da.

(09.07.2004)


Det har vært noen skikkelige rotbløyter i det siste. Dette gjør at selv på de tørreste steder er vegetasjonen frodig. Bildet viser viltvoksende kvitkløver i ei skrinn veiskråning.

(08.07.2004)


I kveld var det kalving i fjøset, og resultatet ble denne oksekalven som på bildet er på leting etter melk. Det er viktig at de nyfødte kalvene får i seg råmelk, fordi råmelka inneholder imunstoffer som beskytter mot infeksjoner og sykdom.

(07.07.2004)


Klarvær og kraftig nordavind som spaknet mot kvelden. Da skyet det imidlertid over og skodda kom sigenede. Men akkurat ved midnatt var det et gløtt i skydekket mot nord, noe som resulterte i bildet til høyre.

(06.07.2004)


Solskinn og finvær i dag, selv om nordavinden er kald slik den pleier å være. Det har til nå ikke vært den helt store tilstrømningen av folk til stranda, men så har da også temperaturene både på land og i havet vært heller moderate.

(05.07.2004)


Etter solskinn i formiddag skyet det over, og så åpnet himmelens sluser seg. Kraftig torslått ble fulgt av silregn, eller det som på nordnorsk kalles floing. Godt at vi ikke har begynt silolegginga ennå!

(04.07.2004)


Etter en varm soldag i går kom havskodda inn i natt. Den ble liggende en stund utover formiddagen før sola fikk skikkelig tak og skodda lettet. Dialektuttrykket for dette er "han skein han av".

(03.07.2004)


Vi har ikke noe imot at folk ferdes i naturen, så lenge innmark og gjerder får være i fred. Men når noen tar med seg urban ukultur hit til Elgsnes og begynner å tagge på svabergene, blir man skikkelig forbannet!

(02.07.2004)


Plutselige væromslag er vi vant til her nord. I dag ble det sol, landvind og 24 grader på det meste. Med andre ord gode forhold for rundballepressing. Bertelmarka skal brukes til beite for kyrne senere på sommeren, så derfor ble dette skiftet høstet nå.

(01.07.2004)