Tre dager forsinket var det i dag skikkelig solskinn nede i Vester-Raten. På grunn av fjellet Elgen sør for gården har vi ikke solskinn før nærmere halv to på ettermiddagen. Men snart skinner sola også om formiddagen, og på Peder stol (22. februar) når øverste kanten av sola over Middagstinden. Fra da av har vi solskinn fra morgen til kveld på klarværsdager.

(31.01.2015)


Januar går mot slutten, men mye snø kan det ikke sies å være her på Elgsnes. Dette skyldes kombinasjonen av lite snøfall, at nedbøren har kommet som regn og at den snøen som kommer, blåser bort. Men veiene er glatte, og nå begynner det også å legge seg is på jordene. Foreløpig er islaget ikke tykkere enn at grasstubben stikker opp, men blir det et tett islag over engene, er faren stor for overvintringsskader.

(30.01.2015)


Strømforsyningen har blitt mer stabil med årene, men i dag var strømmen borte i to omganger. Andre gangen var det blitt mørkt, så da kom det godt med å ha den gamle staselige parafinlampa hengende i stua. Og olje skal man jo alltid ha på lampa i følge en gammel lignelse, så det var bare å ta av lampeglasset og tenne på veken.

(29.01.2015)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Hadde vi hatt hav mot sør, hadde sola vært borte fra 1. desember til 11. januar, men på grunn av fjellene forsvinner den 14. november og er tilbake i dag. På grunn av skyer på sørhimmelen, ble det ikke noe skikkelig solskinn nede i Vester-Raten der sola skulle vært synlig rundt kl. 13:15 i dag.

(28.01.2015)


Fire plussgrader og regn i går fikk det meste av snøen på markene til å tine. I dag har temperaturen falt såpass at nedbøren har kommet som sludd og snø. Og meteorologene melder om kaldere vær, så kanskje det fryser på slik at veiene blir litt mindre glatte.

(27.01.2015)


Lavinia og Lorian Saceanu har bodd her på Elgsnes siden 2008, og nå har de fått barn. Den førstefødte er en pike som kom til verden på UNN Harstad 15. januar, og etter noen komplikasjoner kom de tilbake til Elgsnes onsdag i forrige uke. På bildet er familen samlet i stua på Storbakkan. Lille Marie Caroline var visst trett, for hun gjespet idet bildet ble tatt.

(26.01.2015)


25. januar kalles pålsmesse etter apostelen Paulus. Dette var en av de viktigste merkedagene som brøt alle julemerkene. Over hele Norden het det at pålsmesse bar bud om vær og vekstvilkår kommende sommer. Her nord var man mer opptatt av været på havet, og det ble sagt at man skulle vokte seg for denne dagen, for nå var det uvær i vente. Å ta ut på sjøreise pålsmessdagen var risikabelt, for det kunne lett gå galt.

(25.01.2015)


Mens man i Sør-Norge har hatt uvær og stort snøfall, har vi hatt klarvær og lite vind. Men dette kunne ikke vare ved, og i dag kom en værfront nordover med vind og snø. Men mens man sørpå regner snødybden i meter, regner vi den her på Elgsnes i centimeter.

(24.01.2015)


Dag for dag har stadig mer av Grytlandsfjellene vært badet i solskinn, og i dag nådde solstrålene også bebyggelsen på Grøtavær og Alvestad. Fortsatt ligger Elgsnes i skygge, men nå er det bare fem dager til vi kan få det første solgløttet. Om en måned er sola kommet så høyt på himmelen at den går over fjellet Elgen sør for gården, og fra da av har vi sol lenge også her.

(23.01.2015)


I ettermiddag var det et blekt solskinn på Bjørnskinnaksla på Andøya mens Kinnaksla på nordspissen av Hinnøya lå i skygge. Skjæret midt i bildet kalles Nordste Måsskjæret, mens Sørste Måsskjæret er utenfor bildet til venstre. Støtta i forgrunnen til høyre står i ytterkant av Litjeknausflua utenfor Vester-Raten og skal sørge for at båtene holder stor nok avstand fra land.

(22.01.2015)


En av oppdrettsbåtene til Nordlaks sin stasjon i Kasfjord rundet Elgsnesodden i formiddag samtidig som hurtigruten Richard With passerte på sør. Det forrige hurtigruteskipet med dette navnet ble torpedert og sank i september 1941, men det skulle gå 52 år før hurtigrutens far fikk et nytt skip oppkalt etter seg.

(21.01.2015)


Et gyllent skjær på sørvesthimmelen i ettermiddag bærer bud om at sola snart er tilbake også her på Elgsnes. Bildet er tatt fra Raten og oppover Vågen som speiler himmellyset. Haugen bakerst til venstre kalles Nonshågen, noe som tyder på at den en gang i tiden har fått navn av noen som bodde lengre opp enn der tunene i dag er.

(20.01.2015)


I dag har vi hatt kald vind fra sørøst. Under slike forhold, med kald luft nede ved bakken eller havet og mildere luftlag høyere opp, kan det optiske fenomeet hildring oppstå. Temperaturforskjellene gjør at lyset bøyes av, og det ser ut som om øyer og holmer svever i luften. På bildet er det Andmyran som er løftet opp og til dels er blitt borte. Fjellet til høyre er Arnipa, og holmen foran er Litjeskarvhausen ytterst i Grøtaværan.

(19.01.2015)


I dag var det solskinn i Grytlandsfjellene for første gang i år. Som bildet viser, har solstrålene allerede nådd langt ned i fjellene, så det har vært skyer som har stengt sola ute fram til nå. Også i dag var det skyer på sørhimmelen, så derfor var det bare en stripe med sollys da bildet ble tatt. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(18.01.2015)


17. januar kalles antonsmesse til minne om eremitten Sankt Antonius fra Egypt som levde fra år 251 til 356 e.Kr. Selv om han levde for lenge siden og langt borte, var han viktig i bondesamfunnet også her til lands i den tid man trodde på helgener. Dette fordi han var vernehelgen for husdyrene, noe man kunne trenge i en tid da det verken var veterinærer eller medisiner til å kurere husdyrsykdommer.

(17.01.2015)


Nå som sola er over horisonten, forsvinner det blå mørketidslyset mer og mer. Og skyene får en annen farge enn i mørketiden. I dag var vesthimmelen gammelrosa, og fjellene i bakgrunnen fikk også et rosa skjær. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(16.01.2015)


I går skulle det ha vært sol på toppen av Grytlandsfjellene, men skyer i horisonten mot sør har hindret dette. Men i det minste skinner sola på skyene over fjellene. Foreløpig står sola så lavt på himmelen at det bare er det langbølgede lyset som når fram gjennom atmosfæren. Derfor blir skyene røde av sollyset.

(15.01.2015)


I teorien var mørketiden over for tre dager siden, men fordi det er fjell mot sør, er det i dag fortsatt to uker til det er mulig å få det første glimptet av sola nede i Vester-Raten. Men uansett har dagene blitt merkbart lengre, og sørhimmelen stadig lysere midt på dagen.

(14.01.2015)


I dag er det tjuendedagen eller tjuende dag jul. Slik trettendagen er gammel jul, er tjuendedagen gammelt nyttår. Nå var julefeiringen definitivt over, og det var på tide å starte forberedelsene til lofotfisket. I dag vet folk bare at om ikke juletreet er kastet ut før, må det skje nå. De færreste vet at dette henger sammen med kalenderendringen som skjedde for mer enn 300 år siden.

(13.01.2015)


Det er stille i Normangården nede på Raten på denne tiden av året siden det foreløpig ikke har kommet nordlysturister hit. Sesongen for fisketurisme begynner i midten av april, og så langt er det solgt 1050 gjestedøgn for 2015. Selv om svak rubel gjør at det ikke blir mange russere som kommer, tegner det likevel til å bli et bra år.

(12.01.2015)


11. januar kalles brettemesse, visstnok etter ei St. Brictiua som i dag er ukjent. Nå skulle julefeiringen avsluttes. Av Nordens primstavnotater framgår det at "denne dag skulle Levninger sammentrækkes udi en Gryde, opspises og saaledes al Julekost udtæres". Og juleølet skulle være oppdrukket. Var det noe igjen, ble det drukket nå.

(11.01.2015)


Da det begynte å snø i går kveld, var det ennå plussgrader, så snøen var veldig våt. Den la seg derfor i tykke lag på trærne og ledningsnettet. Noe falt av der vinden tok, men temperaturen falt i løpet av natten under frysepunktet, så mye snø frøs fast. Derfor var det fortsatt snø på skogen ved middagsleite da bildet til høyre ble tatt.

(10.01.2014)


Så lenge det var lyst, var det fortsatt plussgrader og barmark. Men i kveld begynte det å snø, så nå får vi trolig en periode med vinter igjen. Denne stadige vekslingen mellom barmark og snødekke, plussgrader og minusgrader stresser engvekstene, og øker faren for overvintringsskader. Det har imidlertid ikke vært skaderein på innmarka så langt i vinter, så dersom den holder seg vekke fram til våren, kan enga likevel klare seg bra.

(09.01.2015)


Selv om lufttemperaturen er over frysepunktet, er det tele i marka. Dermed danner nedbøren islag på veiene som blir svært glatte. Bildet er tatt fra veien inn til gården og viser den gamle bebyggelsen på Storbakkan. Det hvite huset på bildet var opprinnelig borgestue på handelsstedet nede på Raten, og var med i handelen da Edvard Ruud senior kjøpte halve jordveien etter at handelsstedet hadde gått konkurs i 1881.

(08.01.2015)


Det lille snøfallet i går var tint bort allerede i dag morges, så nå er det bare snø igjen langs veikanter og i skogsbryn. Selv om det til en avveksling var hvit jul, ser det ikke ut til at vinteren blir mye annerledes enn slik den har vært i de senere år, med barmark det meste av tiden.

(07.01.2015)


Trettendagen ble høytidet som gammel jul helt inn på 1900-tallet, selv om overgangen fra juliansk til gregoriansk kalender skjedde allerede år 1700 i Danmark-Norge. Trettendagen var en viktig merkedag, der klarvær ville gi gode avlinger i kommende vekstsesong. Ut fra været i dag kan vi derfor ikke ha særlige forventninger til årsveksten.

(06.01.2015)


I dag morges hang fullmånen stor og rund over Andøyfjellene. Skjæret i forgrunnen kalles Ringskjæret etter at en fortøyningsbolt ble satt ned der en gang på 1800-tallet. Et eldre navn er Storåborskjæret. Åbor kommer av norrønt áburðr, og forklares slik av Ivar Aasen i Norsk Ordbog: "Steen eller Steenhob som er oplagt paa Strandbredden for at Baade og Skuder kunne fortøies deri."

(05.01.2015)


I løpet av natten kom det såpass med snø at ihvertfall hustakene og veiene ble hvite. Og så mye mer kommer det visst heller ikke med det første. Da bildet ble tatt ved 13-tiden passerte Bulk Viking inn Toppsundet på vei fra Kobbvågen med last til Tromsø. Kanskje er det strøsand som skal leveres til glatte gater og fortau der i byen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(04.01.2015)


Med barmark og tett skydekke falt mørket tidlig på i ettermiddag. Så da blidet til høyre ble tatt ved halvtretiden, måtte det benyttes stativ og eksponeringstid på om lag 20 sekunder. Utpå kvelden klarnet det opp, så da falt temperaturen under frysepunktet, og nedbøren fra tidligere på dagen dannet glasur på veiene.

(03.01.2015)


Før i tiden da nesten all ferdsel gikk på havet, var det viktig at bebyggelsen tok seg godt ut fra sjøsiden. Dersom man ikke hadde råd til å male hele huset, ble bare de sidene som vente mot sjøen malt. Og da hvite hus ble et symbol på velstand, kunne forsiden av huset være malt med en blanding av tran og dyr zinkhvit, mens baksiden var malt med billig erde. I dag er derimot gammeldags rød linoljemaling mye dyrere enn moderne maling. Klikk på bildet for å se en større panoramaversjon.

(02.01.2015)


Godt nytt år!
(01.01.2015)