Nordlys/Kulturliv 07.08.01

Edvard Ruud død

En av nordnorges fremste kulturpersonligheter gjennom et langt liv - bonde Edvard Ruud på Elgsnes i Harstad kommune, døde forleden, 93 år gammel.

Edvard Ruud var født en stormnatt og storm har det ofte vært i hans liv. Ennå langt opp mot 90-års alderen var han aktiv og glødet for sine tanker og ideer og kamplysten var til stede. Kamp for nordnorsk kultur og arven etter forfedrene.

Edvard Ruud var en kulturpersonlighet av dimensjoner. Gjennom sine dikt og prologer, sine viser og kåseri og sin kamp for å minnes tidligere kulturpersonligheter, har Edvard Ruud satt store merker etter seg. Hans store ideal var dikterpresten Anders Hovden og Edvard skrev hyllingsdikt til dikterprestens minne.

I ung alder ble Edvard grepet av målsaken og den frilynte ungdomsbevegelsen, og få behersket nynorsken bedre enn Edvard Ruud. Utallige er de stev og viser han har skrevet selv og i tillegg samlet inn og sørget for å bevare for etterslekten. Gjennom direkte tale, grammofon, radio og TV har vi andre fått del i hans innsats.

Edvard Ruud var et sprudlende menneske. Han kunne boble over av iver og fryd når han la ut om sine kjepphester, og han pakket ikke sine ord inn i bomull. Han gikk ikke av veien for å tale autoritetene imot når han syntes det var nødvendig, men på den annen side samarbeidet han godt med autoriteter når han syntes de fortjente det.

Etter som årene gikk, ble Edvard Ruud anerkjent som kunst- og kulturpersonlighet - ikke har i det hjemlige miljø og i Nord-Norge, men i hele landet. Han ble tildelt en rekke priser og utmerkelser og var fra 1970 statsstipendiat. Han var tildelt Petter Dass- prisen og Elias Blix-prisen, pris fra hurtigruteselskapene og en rekke andre priser og utmerkelser. Han skrev prolog til Norges Bondelags landsmøte i Harstad og samarbeidet godt med Forsvaret på Åsegarden. Han gjestet Festspillene i Bergen og gjorde også en innsats for Festspillene i Nord-Norge.

Det som kanskje ruver mest er likevel hans innsats og arbeid for reising av kirken Hans Egedes Minne på Elgsnes. Edvard Ruud var mye opptatt av Gjertrud og Hans Egedes liv og virke og gjestet flere ganger Grønland hvor han trådte på gjengrodde stier.

Det er vanskelig å vite hvor mange stev, dikt og prologer Edvard Ruud har skrevet, men det er ikke å ta for hardt i å antyde om lag 300 dikt og 50 prologer. Folkemusikken har gjennom Edvard Ruud fått sin oppblomstring i Nord-Norge og Norge for øvrig. Som ingen andre har Edvard Ruud gjenreist den nordnorske folkemusikken og var selv en av de fremste representanter for den. Og han hadde en spesiell evne til å få ungdom i tale og til å begeistres over folkemusikk.

Edvard Ruud ruver i det nordnorske kulturlandskap. Hans arbeid gjennom et langt liv i kunstens og kulturens tjeneste står for historiens dom.
Han var og vil bli husket som en landsdelens store kulturpersonligheter og kulturbærere.

Erling Hall-Hofsø