Selv om sola nå er oppe lenge, står den fortsatt lavt på himmelen og kaster dermed også lange skygger. På bildet vises skyggen av fjøset langt nedover Myra.

(29.02.2008)


Lite snø i vinter har gjort at brøytejobben på den kommunale veien har vært behagelig. Om den har vært lønnsom, avhenger av om brøytingen skjer til fast pris eller som timesbetaling. Hva som er lønnsomt vil også avhenge av om man spør han som brøyter eller rådmannen i Harstad.

(28.02.2008)


Dagene blir stadig lengre, og nå kommer sola opp like etter klokken sju om morgenen. Bildet til høyre viser morgensol over Kjeøya innerst i Toppsundet.

(27.02.2008)


Enda en finværsdag. Bildet viser sandstanda her på Elgsnes med husene på bnr. 3 og 4 i bakgrunnen.

(26.02.2008)


Det har ikke vært mye snø i vinter. Og det som har kommet, har stort sett forsvunnet etter relativt kort tid. I dag snør det igjen, så kanskje blir landskapet helt hvitt denne gangen.

(25.02.2008)


Det er alltid vanskelig å få til motlysbilder der soløyet er med. Når vi selv ser mot sola, myser vi. Og ser vi til siden, åpner pupillene seg for å slippe mer lys inn på netthinnen. Dermed merker vi ikke så mye til forskjellen i lysintensitet slik den kommer til syne i bildet.

(24.02.2008)


I dag skinner sola fra nesten skyfri himmel. Men ennå er den lavt på himmelen, så kald vind fra østlig kant merkes fortsatt bedre enn solvarmen.

(23.02.2008)


Denne dagen kalles Peder stol etter Petrus in Cathedra. I folketradisjonen blir dagen også kalt Per varmestein, for nå begynner telen å tine nedenfra. Det heter at om sola skinner like lenge denne dagen som det tar å sale en hest, blir det en varm sommer og et godt år. Solskinnet varte en god stund i dag, så dermed skulle sommerværet allerede være sikret!

(22.02.2008)


Blå himmel, lite vind og temperaturer over frysepunktet. Ikke noe drømmevær for skigåing, men fint vær å gå tur i - om det ikke hadde vært for de glatte veiene da. Kanskje man skulle finne fram en gammel spark og pusse meiene på den?

(21.02.2008)


Før var det vanlig å plante trær ved husene, ikke prydbusker som i dag. Det skyldtes ikke bare at de kunne hentes gratis i skogen, men også at de tok av for de verste vindrossene, og de beskyttet også kostbar maling mot kraftig solskinn.

(20.02.2008)


Enda en dag med rokk og fokk. En solskinnsdag nå hadde ikke vært av veien.

(19.02.2008)


Vinden og snøen fra nord fortsetter. Nå er det ikke mange dagene til sola går over fjellet Elgen på sørsiden av gården. Men med det været vi har hatt, er det bare så vidt vi har fått noen glimt av soløyet siden mørketiden var slutt.

(18.02.2008)


I natt var det igjen kraftig vind fra nord. Da snør det horisontalt slik at snøen legger seg på vertikale flater. Hvis dette belegget får fryse til, er det en hel jobb å skrape bilvinduene. Når nedbøren kommer som regn, får vi derimot gratis bilvask. Det er bare å huske på å snu bilen av og til så begge sidene blir spylt.

(17.02.2008)


I går var det så mye snø at vi måtte brøyte gårdsveien så den ble framkommelig. I dag er det igjen barmark, selv om det fortsatt ligger snø igjen der det ble fokkskavler under uværet tidligere i uken.

(16.02.2008)


I dag er det maksvær, men tungalda kommer ennå inn Andfjorden. På bildet bryter den på Måsskjærgrunnen i bakgrunnen og på Storflua utenfor Litjeknausen i forgrunnen. Begge steder er det staker som markerer grunnene. Staken helt til høyre i bildet ble satt opp så sent som på 1960-tallet.

(15.02.2008)


Lavtrykket som skapte den kraftige vinden har vist seg å være uvanlig seiglivet. Ennå blåser det kraftig, men siden uværet begynte da det var barmark, har det ikke vært mye snø å lage fokk av. Dermed har veiene vært åpne, mens strømmen var borte en god stund i dag formiddag.

(14.02.2008)


Vinden har dreid på nordvest og økt til storms styrke. Med denne vindretningen blir også temperaturen lavere, så nå kommer nedbøren som snø.

(13.02.2008)


Vinden og regnet fortsetter, og nå er vannmengden så stor at veigrøfter og stikkrenner ikke greier å svelge unna. Dermed renner det en bekk oppå gårdsveien i tillegg til det vannet som passerer gjennom grøftesystemet.

(12.02.2008)


Sørvest kuling og regn fikk fart på snøsmeltingen. Dermed er det igjen barmark her på gården. Det er bare å håpe at mildværet varer lenge nok til at snø og is forsvinner også fra de jordene som ligger litt høyere over havet. Frost i et lag med snø- og issørpe kan lage stålis med isbrann som konsekvens.

(11.02.2008)


Det er meldt sørvestlig kuling og regn, og de skyene som trekker opp på sørvesthimmelen, bærer bud om det samme. Når skyene driver raskt over himmelen, sier vi at han e en heil drått. Men for å kunne forutsi været, må man også vite forskjell på drått og punddrått, tolke skyformasjonene og retningen på skydraget. Før meteorologiens tid kunne slik kunnskap utgjøre forskjellen mellom liv og død for fiskerne her nord.

(10.02.2008)


I dag har det vært tilløp til solskinn. Et tynt slør på himmelen har imidlertid spredd sollyset og visket ut de skarpe skillelinjene mellom lys og skygge som vi ellers får når sola står lavt på himmelen. Sollyset er likevel sterkt nok til å gi gjenskinn i isen på gårdsveien.

(09.02.2008)


Igjen er det mildvær, noe som på denne tiden av året som regel også betyr tett skydekke slik bildet viser. Foreløpig har det ikke kommet regn, men blir det sørvestkuling slik meteorologene har spådd, kommer nok nedbøren også.

(08.02.2008)


Da det ble drevet jakt på oteren, var den langt mer sky enn i dag. Den har vært fredet siden 1982, og er ikke lenger redd for å spasere forbi bebodde hus, selv på lyse dagen. På bildet har den sklidd ned til naustet der den må passere et opplyst område, noe som heller ikke ser ut til å plage den nevneverdig.

(07.02.2008)


Enda en dag med klarvær. Hele grytøysiden av Toppsundet har nå solskinn, mens Elgsnes fortsatt ligger i skyggen. Men nå er det bare vel to uker til sola går over fjellet Elgen på sørsiden av gården. Fra da av har vi mye sol her også så fremt det blir klarvær.

(06.02.2008)


Årets første kalv her på gården er kommet til verden. Det ble en oksekalv denne gangen. Og alt er vel med mor og barn - som det heter.

(05.02.2008)


I dag er himmelen skyfri, og sola skinner en liten stund på Lyngmyra mens den passerer over Sørheia mellom fjellene Keipen og Elgen.

(04.02.2008)


De gullfargede skyene over Nonshågen gir et rødlig skjær selv på hvite snøflater. Foreløpig er dette det nærmete vi har kommet solskinn i år.

(03.02.2008)


2. februar er kyndelsmessdagen. Det var en viktig merkedag, for nå var halve fôringssesongen unnagjort. Og den som ikke hadde halvparten av vinterfôret igjen, kunne vente seg bunød til våren. Om været ble det sagt at "de bekker som går ved kyndelsmess, de står ved korsmess" (3.mai). Så mildvær nå var altså ikke noe godt tegn. Vel nok henger det istapper fra taket, og noen bekker renner nok fortsatt under snøen, men vårlig er det ikke.

(02.02.2008)


Nå skulle Grytlandsfjellene vært badet i sol. I stedet omkranses fjellene av skyer. Men slik er det ofte på denne tiden av året. Selv om sola er tilbake etter mørketiden, kan det gå uker før vi ser noe til den.

(01.02.2008)