Utsikt over Vågen mot Raten. Fjellet Toppen på Grytøya i bakgrunnen. I forgrunnen til høyre ligger Kveitskjæret hvor man dro i land storkveita i gammel tid.

(29.02.2004)


Kråka har verken utseendet eller ryktet med seg. Den er lite elegant så vel på bakken som i i lufta, er grå og svart, har et stygt målføre og er en notorisk tyv, ikke minst av andre fuglers egg. Den blir derfor konstant jaget i yngletiden. Nå får den være i fred, men er nok preget av vinterens nådeløse knapphet på mat.

(28.02.2004)


Enda en finværsdag med sol fra skyfri himmel. Med lite vind begynner det også å bli fristende å finne fram skiene. Bare så sørgelig at det blir lite tid til slike sysler.

(27.02.2004)


I dag leverte vi to kyr til Gilde-slakteriet. Det var eldre kyr med jurhelseproblemer. Med dagens krav til melkekvalitet, er terskelen for utskifting av kyr lavere enn den var for en del år tilbake. To kviger som snart skal kalve, har alt overtatt de tomme båsene. Så livet går videre - også i fjøset.

(26.02.2004)


Endelig en finværsdag med sol fra nesten skyfri himmel! Sola står fortsatt lavt på himmelen, og varmer ikke tilstrekkelig til å mane fram påskestemningen. Men i dag er det askeonsdag, så kommer fasten, og vips så er påsken der.

(25.02.2004)


Sola står nå ganske høyt på himmelen, men den skinner bare gjennom skylaget, så det blir bare en aning av et gjenskinn i Grytlandsfjellene.

(24.02.2004)


De siste dagene har det kommet en god del snø som fyker omkring og legger seg i skavler rundt bebyggelse og på veiene der det er brøytekanter. Da er det nødvendig med mer enn snøskuffe for å holde internveiene på gården åpne. Med traktor og snøfreser går imidlertid dette arbeidet greit.

(23.02.2004)


I dag er været bedre, men fortsatt kommer det snøbyger fra sørvest. Dråtten, dvs. skydraget, er også så kraftig at været neppe stabiliserer seg med det første.

(22.02.2004)


I dag var det solskinn og finvær til langt på dag. Men utpå kvelden ble det grisvær igjen med sludd og snø. Bildet til høyre viser hvordan snøen la seg på nordvestvinduet da det blåste og snødde som verst.

(21.02.2004)


Et forrykende uvær der både bil, båt og fly var sterkt forsinket eller innstilt over det meste av Nord-Norge. Vindretningen gjorde at været her på Elgsnes ikke var så ille. Litt vind og fokk var det imidlertid.

(20.02.2004)


Sneglene er noen primitive skapninger. De makter imidlertid å lage de mest kunstferdige sneglehus. Under andre himmelstrøk kaller man de store og vakre sneglehusene konkylie. Her i Nord-Norge har vi navnet kokkelur som har samme opphav som konkylie.

(19.02.2004)


Dette byggverket fra Wehrmachts okkupasjon av Norge fra 1940 til 1945 kalles fortsatt vakttårnet. En mer presis militær betegnelse vil være ildkoordineringssentral. Herfra styrte man de fire 15 centimeters kanonene som kystartillerifortet bestod av.

(18.02.2004)


Endelig slapp sola gjennom skydekket. Vi har ikke sett mye til den siden det første solgløttet for snart tre uker siden. Nå er det bare fem dager til sola "kliv Elgen", slik de gamle uttrykte det. Det betyr at den ikke lenger går i skjul bak fjellet ved middagsleite.

(17.02.2004)


Høymugla, eller høymola som man sier lengre sør i landet, er en hardfør plante. Uten tele i jorda, og med opplagsnæring i rota, skal det ikke mange varmegradene til før den starter veksten. Men det spørs om ikke midten av februar er vel tidlig selv for et plagsomt ugras.

(16.02.2004)


Selv om snøen er borte, er det fortsatt is igjen på enga. Heldigvis er det ikke et sammenhengende isdekke, men bare litt her og der. Fordi vi nærmest årvisst har slike mildværsperioder i løpet av vinteren, er det lagt vekt på å skaffe avløp for overflatevannet. Dette har skjedd ved avskjæringsgrøfter og igjenfylling av søkk i terrenget.

(15.02.2004)


Mildværet fortsetter, og i dag har snøen forsvunnet fra store deler av innmarka. Det er nok for tidlig å vente på våren, så barmark på denne tiden er ikke noe gode, snarere en stressfaktor for graset som skal overleve helt til det blir vår på ordentlig.

(14.02.2004)


Etter kaldvær tidligere i uka, har været slått helt om, og i dag har vi full snøsmelting. Selv isen på gårdsveien er i ferd med å tine bort.

(13.02.2004)


Da Hålogaland Kraft la strømkabel fra Lyngmyra her på Elgsnes over til Alvestad på Grytøya, la man også ut et ionegitter for å forhindre at sjøvannet skulle tære på høyspentkabelen. Kablene til ionegitteret ble gravd ned i steinfjæra, men nå har sjøburden vasket vekk koppmòla, slik at kablene henger i løse lufta.

(12.02.2004)


Det går en malmåre over Elgsnes, trolig den samme som det en gang i tiden ble tatt ut jernmalm fra både i Kasfjord og Meløyvær. Om steinen på bildet er her fra gården, eller om den er ført hit med isen en gang i tiden, er imidlertid usikkert.

(11.02.2004)


Det er ikke bare sand nede i fjæra. Ser man bedre etter, finner man særlig i flomålet kokkelur og skjell i alle regnbuens farger.

(10.02.2004)


I går kveld var det sterk vind kombinert med mye løssnø. Da kan det bli en skikkelig stor skavl over veien nede ved den gamle gårdshaugen. Det fikk brøytesjåføren erfare i dag morges da han kjørte seg fast. Han måtte ha assistanse fra både en annen brøytebil og fra traktor med fres for å komme løs, men etter en time var veien åpen igjen.

(09.02.2004)


I formiddag var det et dòl, såpass at sola fikk skinne gjennom Skaret før den gikk i skjul bak fjellet Elgen. Etterpå tyknet det til igjen, med nordavindskuling og kov.

(08.02.2004)


Etter en natt med fokk og kov, har vinden løyet til bris i løpet av dagen. Men fortsatt kommer snøbyger inn fra havet, og på bildet er en ny kovbakke i emning ute i Andfjorden.

(07.02.2004)


Det er ofte overskyet på denne tiden av året. I dag var det snøvær da sola for første gang etter vintersolverv skulle ha skint gjennom kjøkkenvinduet på Storbakkan. Utpå ettermiddagen var det et solgløtt, og på bildet er det fjellet Toppen på Grytøya som ligger badet i solskinn.

(06.02.2004)


Å stå utenfor fjøsdøra og skue utover havet med en høy himmel over, veier opp mye av den uroen som kommer snikende når man leser avisene eller hører politikere uttale seg lettvint om framtidsutsiktene for jordbruket.

(05.02.2004)


"Nyfjøset" på Storbakkan ble innflyttingsklart høsten 1982. Da var det innført melkekvote, og overproduksjonen av melk presset melkeprisen nedover. I dag produserer vi 400 millioner liter melk mindre per år i Norge, og det er blitt svært langt mellom melkebøndene. Likevel lover utenriksministeren at bøndene skal få svi som følge av de WTO-forhandlingene vi står oppe i.

(04.02.2004)


Du ska itte sette snuru
når du sir et hara-spor.
Du ska sjå deg for og akte
alt som flyg og spring og gror.
Du er sjøl en liten vek en,
du treng sjøl en storebror.

(Fra Einar Skjæraasens dikt "Du ska itte trø i graset".)

(03.02.2004)


I dag har vi kyndelsmesse. Dagen har fått navn etter Missa festum candelarum, en viktig katolsk høytidsdag til minne om jomfru Marias renselse. Fra gammelt av var dette en viktig merkedag i landbruket, da halve innefôringssesongen nå var unnagjort. Hadde man brukt for mye av høyet til nå, kunne det bli bunød til våren.

(02.02.2004)


Februar måned starter med finvær. Havet ligger flatt med bare småkrusninger, og et tynt skydekke gjør sørvesthimmelen gyllen. Lysstyrken og daglengden øker, og det merkes at mørketiden definitivt er over.

(01.02.2004)